zupa z pora - 4000 przepisów (strona:138/267)

zupa cebulowa- zapiekana 56

Zupa cebulowa z grzankami z serem Do tej zupki zainspirował mnie Jamie Oliver, który zrobił ją z szałwią i kilkoma rodzajami cebuli. U mnie biednie, użyłam naszej zwykłej cebuli i pora. Ale i tak było smacznie. Cebulka staje się słodka, grzanki bardzo do niej pasują, a całość wykańcza angielski sos Worcestershire. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 5 cebul pokrojonych w plasterki(...)małe pory lub 1 duży obrane i białe części pokrojone w plasterki - 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte - spory kawałek masła - oliwa - 1 litr bulionu - sól, pieprz - posiekana natka pietruszki - 8 małych kromek chleba (może być czerstwy) - sos Worcestershire - ser (u mnie gouda i pecorino) PRZYGOTOWANIE: Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek. Wymieszać

w mojej kuchni
Domowy rosół z kluseczkami 378

kury. Do niego też polecam przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół  z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurawinowa wieża Pana Kejka 212

kroczkami staram się powrócić do starych nawyków kulinarnych i pichcę coś więcej niż tylko twarożek z Biedry albo zupę z gwoździa. Po szalonych dwóch miesiącach mam w końcu czas, aby spokojnie delektować się śniadaniem, a nie jak do tej pory żyć miłością do Pępka i Stwórcy. Zaczynam też pomału wprowadzać do posiłków "zakazany owoc". Jeśli Młodego wysypie po dzisiejszej

bastalena
Zupa gulaszowa 68

zupy gulaszowej dodaję kolorowe papryki, możesz jednak dodać paprykę jednego koloru, np. czerwoną. Moją zupę wzbogacam dodatkiem pieczarek. Do zupy gulaszowej możesz śmiało dodać tartą marchew oraz pietruszkę. Zupa gulaszowa z tego przepisu wychodzi rewelacyjna w smaku, lekko ostra, idealna na obiad w tygodniu, na rodzinne uroczystości, do pracy. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę gulaszową. Zupa gulaszowa SKŁADNIKI(...)liście laurowe sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, oregano 3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Zupę gulaszową zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Cebule i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę. Czosnek możesz przepuścić przez praskę. Jeśli nie masz cebuli możesz zastąpić ją dwoma porami – jasną częścią. Mięso myję pod bieżącą zimną wodą, układam na desce, oczyszczam i kroję

Zasmakuj Kuchni
Zupa chrzanowa – kuchnia podkarpacka 121

Zupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka   Dzisiaj zapraszam na zupę chrzanową z Komborni, ugotowaną na wywarze z białej kiełbasy, boczku i warzyw. Zupa zabielona jest śmietaną, a świeży starty chrzan nadaje jej specyficzny lekko ostry smak. Podana z gotowanym jajkiem kojarzy się z okresem Wielkanocy, choć tak naprawdę to danie na każdą porę roku, na obiad lub kolację. W oryginalnym przepisie(...)Wiejskich w Komborni (gmina Korczyna). Można go znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Zupa chrzanowa - kuchnia podkarpacka Składniki: 4 l wody 300 g surowego boczku 200 g białej kiełbasy 200 g chrzanu (korzeń) 500 m l śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku

Trzeci talerz
Zupa dyniowo-serowa 129

trudno wybrać najlepszą. Dzisiejsza zupa na bazie sera pleśniowego jest dość ostra w smaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki(...)kostkę, pora w krążki, podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści. • Zupę zmiksować, doprawić

To co kocham
Zupa szczawiowa z jajkiem 137

Tradycyjna wiosenna zupa szczawiowa z jajkiem , u mnie w domu podaje się ją z ugotowanymi ziemniakami . Składniki: 0,5 kilograma żeberek wieprzowych 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora kilka ziaren pieprzu czarnego 0,5 kilograma szczawiu 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki maki pszennej sól,pieprz 5-6 jajek ugotowanych na twardo Sposób przygotowania(...)miękkości mięsa .Ugotowany bulion przecedzamy . Szczaw przebieramy , pozbawiamy ogonków,płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski . Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy przez kilka minut . Zupę zagęszczamy mąka rozmieszana z zimną wodą.Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielka ilością zupy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami

Bajeczna Kuchnia
KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ 210

muszą ociekać tłuszczem, nie trzeba ich także zaciągać mąką. Takie dietetyczne, lekkie zupy są idealne jako pierwsze danie na jesienny obiad. Składniki: - 300g kapusty włoskiej - 150g ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z tego przepisu ) - 220g obranych ziemniaków - 400g warzyw (u mnie 2 marchewki,1 pietruszka, por, 2 łodygi selera naciowego) - 300-500ml dowolnego bulionu, można zastąpić wodą - boczek(...)por i seler naciowy) pokrojone w kostkę, zalać wodą, dodać bulion (gdy dajemy), posolić i gotować kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy dalej. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną kapustę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy. Wody dolewamy w trakcie tyle, by uzyskać pożądaną gęstość zupy

Smaczne Zdrowe
Pyszna włoska zupa minestrone 200

szybki obiad, zarówno w ciepłe letnie dni, jak i w chłodniejszym czasie, gdyż doskonale rozgrzewa.Do przygotowania zupy użyłem:50 gram wędzonego boczku w plasterkach,150 gram zielonej fasolki szparagowej,3 łodyg selera naciowego,2 marchewek,1 cukinii,2 ząbków czosnku,1 pora,200 gram fasoli cannellini (1 puszka),400 gram pomidorów w puszce (2 puszki),100 gram makaronu(...)minuty, tak, aby czosnek stał się szklisty, a boczek zaczął tracić swój tłuszcz, cały czas mieszając, aby czosnek i tymianek nie przypaliły się.Marchewkę, seler naciowy, białą część pora i cukinię pokroiłem w cienkie, około 3 milimetrowe plasterki, które dodałem do garnka z zawartością lekko podsmażonego boczku z czosnkiem i tymiankiem. Fasolkę szparagową pozbawiłem końcówek i pokroiłem

Wyprawy kulinarne
Zupa dyniowa 220

sezonu dyniowego już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków(...)ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry

Kuchnia Pełna Pasji
Leniwa sałatka 611

Sałatki to bardzo smaczne przekąski, które chyba każdy z nas uwielbia. Przepisów i pomysłów na różnego rodzaju sałatki jest naprawdę mnóstwo. Chociaż czasem wydaje nam się

Przepiski.pl
Sałatka na każdą okazję 1530

Sałatka na każdą okazję to bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zawsze i wszędzie. Jak sama nazwa mówi jest to sałatka na każdą okazję, 

Przepiski.pl
Sałatka Wujaszka 49

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Wujaszka to bardzo smaczna sałatka z dodatkiem groszku konserwowego, pora, szynki, sera żółtego, jajek i papryki. Jest idealną opcją na

Przepiski.pl
Rosół ze szparagami – nie można się najeść 152

kurczaka,wołowinę, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew lub seler, pietruszkę i por, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj świeże zioła oraz obrane szparagi. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj zupę, możesz pod koniec gotowania spróbować i doprawić solą . Dzięki cebuli powinien być wystarczająco

Gotowanie-uk