Rosół - królowa polskich zup. To chyba jedna z najbardziej popularnych, a jednocześnie bardzo prostych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. W listopadzie warto pokusić się o przygotowanie rosołu na gęsinie. Jeśli tradycyjnie pojawiła się na Twoim stole gęsina, to warto wykorzystać kości i okrawki tłuszczu do przygotowania najsmaczniejszego z rosołów. Ma wyjątkowo delikatny smak(...)tego oczywiście domowy makaron, smaczniej być nie może. Bardzo polecam! Składniki: korpus z piersi gęsi 1 cebula sól, pieprz 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora lubczyk zielony listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 goździki kawałek kory cynamonu 1 anyżek gwiaździsty woda - 1,5-2 l natka zielonej pietruszki Wykonanie: kości opłukać, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czekoladowe choinki. Edyta Guhl. Witajcie :-) Rozglądam się po różnych blogach i wszędzie zrobiło się tak zimowo, światecznie, więc pora już na mnie, żeby rozpocząć
dolcevitainmykitchenMojej kalarepkowej przygody ciąg dalszy. Po zjedzeniu dużych ilości surowej, podawaniu jej jako surówki do obiadu, przyszła pora na kalarepkę pieczoną. muszę wam powiedzieć
Polska ZupaWitam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej(...)patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety) do reszty dodajemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę, 2 jajka roztrzepać , lać małym strumieniem do zupy, roztrzepywać widelcem, dodać zasmażkę, zagotować i gotowe
Kuchnia BeatyChłodnik powstał na szybko i był trochę eksperymentalny, bo do tej pory nigdy go nie robiłam z ogórka. Myślę, że eksperyment się udał, ale
Kulinarne przygody GatityNajwyższa pora na tradycyjne świąteczne dania. Nieco inaczej, bo z quinoą, ale czasami warto poeksperymentować :) W zeszłym roku był barszcz z kluseczkami z komosą ryżową , tym razem przygotowałam grzybową, która jest mało pracochłonna, a bardzo aromatyczna, więc polecam. Składniki: 2/3 szklanki ziaren białej quinoy 2 szklanki suszonych borowików 1 marchew 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego(...)też namoczyć 2 - 3 godziny wcześniej). Gdy marchew i grzyby są już prawie miękkie, dodajemy quinoę i trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut, aż ziarenka się ugotują. Zupę proponuję podać z siekaną natką pietruszki. Życzę miłego, świątecznego i rodzinnego gotowania
Quinoa Raz!właśnie za te kluseczki. Im większe tym lepiej ;) Do zrobienia kluseczek użyłam niezastąpionej mąki od Młynomag :) Zupę podałam w miseczce od Porcelany Bogucice "Malta" . Rosołek: 1 porcja rosołowa lub 2 udka 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera, cebula, kawałek zielonej części pora 2 ząbki czosnku liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku maggi(...)oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Z wywaru wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Marchew pokroić w talarki i przełożyć z powrotem do zupy. Rosołek przyprawić do smaku. Kluseczki: Jajka rozbełtać. Ja to robię w dużym kubku za pomocą widelca, tak jak ucierało się dawniej kogel mogel ;) dodać 2-3 łyżki zimnej wody
Smakołyki Asiprzez co z pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził, że to zupa bigosowa - jakież było jego zdziwienie, gdy powiadomiłam go o braku kapusty wewnątrz garnka ;-) Składniki (6 porcji): 500 g karkówki bez kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana(...)czosnek oraz zieloną część pora. Pomidory zblendować na gładką konsystencję, dołożyć do garnka razem z koncentratem. Gotować 30 minut. Uzupełnić w razie konieczności przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu przez 10 minut, dołożyć starte na drobnych oczkach ogórki i jeszcze przez 10 minut smażyć. Dołożyć do zupy i gotować 10 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnysmak indyka i masełka :) Dodatkiem jest ryż i mleko. Nie ma w tej zupie nic ,co zaliczamy do rzeczy" nie zdrowych". A więc sięgnij po łyżkę, albo dwie łyżki dla zdrowia :) Składniki : 6 porcji 40 dag filetu z piersi indyka 2 duże marchewki 1/2 pora 2 łyzki masła 2 ziarna ziela angielskiego 1 liśc laurowy 1/2 szkl. ryżu(...)Wsyp krążki pora i szczyptę soli.Przesmaż , przełóż do garnka z wywarem. Dodaj ziele i liś laurowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Ryż opłucz na sicie , wsyp do osobnego garnka i zalej szklanką mleka. Gotuj z dodatkiem soli, dopóki płyn nie zostanie całkowicie wchłonięty ( 10 - 12 min ) Przełóż do garnka z zupą. Na koniec
Słodkości i nie tylkoPrzeglądając przepisy natrafiłam na zdjęcie żurku i naszła mnie straszna ochota na tę zupę. W polskim sklepie nabyłam zakwas, kiełbasę i wędzony boczek i przystąpiłam do warzenia tradycyjnego polskiego żuru. 2 laski kiełbasy zwyczajnej 1 marchewka 1 mała pietruszka 1 mały por 2 duże ząbki czosnku 750ml wody 4 suszone grzyby listek bobkowy 2 ziarenka ziela angielskiego majeranek, tymianek(...)duża cebula 100 g wędzonego boczku 500ml zakwasu 1 jajko (opcjonalnie) Do garnka włożyć kiełbasę, marchewkę, pietruszkę, por, czosnek i zalać wodą. Dodać listek bobkowy, ziele angielskie, majeranek i tymianek. Gotować na małym ogniu około 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, gdy tłuszcz się wytopi dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż zbrązowieje. Usmażony
Codzienne Gotowanieczekam, aż jak co roku o tej samej porze zawita do mojej kuchni. Szparagi , bo o nich mowa, coraz częściej goszczą w naszych domach. To w brew pozorom proste warzywo, daje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji. Polecam Wam przepis na aromatyczną zupę krem, z zielonymi szaragami. Moją wersję "wzmocniłam" odrobiną zielonej
kolorowotorcikowopożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;) Składniki na polską zupę gulaszową: 500 g mięsa (wieprzowina, wołowina) 2 łyżki oleju 400 g cebuli 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por, biała część 3-4 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa do gulaszu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz(...)około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona w śmietanie i zagęszczamy nią zupę. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem lub przyprawą do gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe
Rozpustne gotowaniepietruszka 1/4 brokuła niewielki kawałek pora 1 pęczek natki pietruszki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku 8-9 łyżek kaszy kuskus 1 łyżka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler, pietruszkę i por oraz trochę pieprzu, liść laurowy(...)drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy aż będą miękkie. Gdy tak się stanie wyjmujemy seler, pietruszkę, por, liście i ziele angielskie. Do garnka wrzucamy podzielony na różyczki, opłukany brokuł. Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy łodygi i kroimy drobniej. Dorzucamy do gotującej się zupy, po około 5 minutach całość blendujemy na krem. Zupę przyprawiamy do smaku, wlewamy olej, wyłączamy gaz, dodajemy
Kolorowy Przepisowniktłuszczu. Śmietanę czasem pomijam... Zastanawiałam się czy taką zupę w ogóle na bloga dodawać - przecież to zna każdy i jest takie proste! Ale doszłam do wniosku, że wrzucę, może komuś się przyda :) Składniki: 1 niewielki seler 2 pietruszki 4-5 marchewek kilka ziemniaków 0,5 litrowy słoik ogórków kiszonych 1 por 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego(...)minutach dodajemy pokrojone marchewki (w kostkę, plasterki - co kto lubi), wrzucamy por i dodajemy trochę pieprzu. Gotujemy aż marchewka zacznie się robić miękka - wtedy dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę wraz ze startymi na grubych oczkach ogórkami kiszonymi (z sokiem, który się wyciśnie podczas tarcia). Gdy warzywa będą miękkie zupę przyprawiamy, jeśli jest zbyt mało kwaśna dolewamy trochę soku z kiszonych
Kolorowy Przepisowniknajlepiej lubię jeść w domku rodzinnym:) Jednym z takich dań jest zupa ogórkowa:D Dziś zrobiłam ją po raz pierwszy !!! Tym razem nie wg przepisu mamy, lecz z miksu przepisów z internetu :D SKŁADNIKI: 1 pręga wołowa 2 słoiki kiszonych ogórków (prezent do Wujka Tadka) włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler) 4 duże ziemniaki mała śmietana 18% sól, pieprz, ziele angielskie
MarciochaKucharzy