zupę podaję z jajkiem, ale możecie dodać skwarki z boczku, kaszę, czy grzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 garście pokrzyw 1 garść czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 1 mała cebula 1/2 selera 1/2 pora 3 ziemniaki 1,5 l wody/bulionu mięsnego Mleko/śmietana/jogurt do zabielania 1 łyżka masła 3 jajka(...)smażymy. Dolewamy wodę/bulion i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone na mniejsze części. Gotujemy ok 15 min. Dodajemy pokrojoną pokrzywę i czosnek niedźwiedzi. Gotujemy 5-10 min. Zupę blendujemy i zaprawiamy śmietaną/mlekiem. Podajemy z jajkiem 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-pokrzywy-czosnku-niedzwiedziego/ BosowKuchni Artykuł Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery
Mieszam w Garnkuugotowałam na pysznej kiełbasie bekonowej Hańderek . Na dworze niby wiosna ale jeszcze zimo, miska gorącej zupy po dniu spędzonym w szkole lub w pracy w sam raz :) Zapraszam do wypróbowania z kaszą bulgur :) Składniki : 3 pętka kiełbasy bekonowej 2 marchewki kawałek pora kawałek selera pęczek pietruszki kilka gałązek lubczyku 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy bulgur(...)małym ogniu, gdy ziemniaki będą jeszcze twardawe dodajemy kaszę bulgur, gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem lub solą. Ja zawsze odrobinę zabielam zupę mlekiem lub śmietanką 12 %. Jeśli lubicie gęste zupy możecie dodać więcej kaszy lub ziemniaków a jeśli rzadsze więcej wody. Ja raczej robię gęstsze zupy, takie lubi moja rodzina :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis) Składniki: 3 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża pietruszka(korzeń) 1 por 2,5 l wywaru mięsnego 400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis(...)pieprzu 1 łyżeczka bazylii sól pieprz makaron lub ryż Marchewkę , pietruszkę, seler i por obrać i włożyć do gotującego się wywaru mięsnego, a następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, czosnek i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić
O kuchni z uczuciemczasie jej robienia. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Okazało się, że zupy w wersji fit wcale nie muszą być nie smaczne. Co więcej, mogą być bardzo sycące. Zupa brokułowa już na stałe zagości w moim menu. Polecam. Składniki: mięso drobiowe na wywar (ja użyłam 2 podudzi z indyka) 2 brokuły (każdy o wadze 50 dag) włoszczyzna 3-4 dymki(...)Mięso zalewamy 2,5 litra wody. Zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce. Pora wkładamy w całości. Dodajemy ziele i liście laurowe. Gotujemy wywar przez ok. 30-45 minut. Wyjmujemy mięso, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do zupy. Brokuły dzielimy na mniejsze kawałki. Płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do zupy. Gotujemy do czasu
Pobite gary BarbaryNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 O tej porze roku nie mamy do wyboru zbyt dużej gamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by się przydały wszystkim, którzy mają mocne postanowienie odrobinę schudnąć. Postawiłam więc dziś na jeden z głównych towarów eksportowych naszego kraju - pieczarkę ;) Ta zupa jest prosta w przygotowaniu, bardzo tania i niskokaloryczna (porcja
Quinoa Raz!plasterki ziemniaki i paprykę w kostkę 2. W garnku dać olej pokroić w paski cebulę i por podsmażyć dodać pokrojone warzywa i startą cukinię chwilę przesmażyć. Wlać ok 2,5 l wody gotować aż warzywa zmiękną.Dodać do zupy odcedzoną z zalewy cieciorkę 3. Ogórki zetrzeć na grubej tarce podsmażyć na patelni z dodatkiem masła
W królestwie smaków BeatySałatka szykowna to prosta, a zarazem przepyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się na imprezowy stół lub na kolację. Składniki do jej przygotowania nie są wyszukane, jednak
Przepiski.plgałka muszkatołowa itp.) KROK 1: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić w paski ok, 0,5 cm. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych okach. Por pokroić w cienkie talarki. KROK 2: Wszystkie warzywa kolejno podsmażyć na patelni po czym przekładać do dużego garnka. Zalać wodą do wysokości około 5 cm ponad zawartością garnka(...)Rozrobić w naczyniu 3 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżka koncentratu pomidorowego oraz odrobiną wody (tak by nie było grudek). Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki). Gotować jeszcze około 10 minut. SMACZNEGO! :) Koszt: około
smacznieinatematkostkę. 2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek
Kuchnia Pełna Pasjipomidorach z puszki, suszonych oraz świeżych. Charakteru i pikantności nadaje zupie dodatek ostrej pasty paprykowej. Pasty paprykowe różnego rodzaju przywozimy zawsze z wakacji na Węgrzech, jednak są one już dostępne w polskich sklepach. Pomidorowa na trzech rodzajach pomidorów SKŁADNIKI: 2 marchewka 1 pietruszka kawałek pora 1/4 małego selera 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów bez skórki(...)garnka, dodajemy pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, pora, sól, pieprz i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miseczki, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki pomidory świeże i pomidory suszone. Wszystkie pomidory miksujemy razem i wlewamy do zupy. Dodajemy pastą paprykową, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizupa grzybowa , podobnie jak wigilijny barszcz jest zupą postną . Nie musi nas nasycić ale rozgrzać żołądek i pobudzić apetyt na więcej wigilijnych smakołyków . składniki na 4 porcje 10 dag suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1 pietruszka, 1cebula ,1seler, pół pora ) sól i pieprz odrobinę soku cytrynowego makaron ugotowany wg przepisu(...)umyte w zimnej wodzie zalewamy 2 l letniej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną dodajemy sporo włoszczyzny oraz pieprz i sól . Po dodaniu włoszczyzny zupę gotujemy około 30 minut. Do ugotowanej zupy dodajemy odrobinę soku cytrynowego oraz oddzielnie ugotowany makaron
Smakowite Daniakości wieprzowych surowych lub wędzonych* 2 marchewki* 1 pietruszka* po kawałku pora i selera* 3 listki laurowe* 4 ziela * łyżka majeranku* pokrojone w drobną kostkę ziemniaki* 2 laski kiełbasy śląskiej Przygotowanie :Ugotować wywar z kości i warzyw. Kości wyciągnąć obrać z mięsa-mięsko dorzucić do zupy. Dodać groch razem z wodą w której się moczył (dzięki temu
Magiczne Życie Martypracy, moi chłopcy mogą liczyć wyłącznie na szybkie dania. Tym razem przygotowałam dla nich zupę kalafiorową z makaronem. Prosta, szybka, sycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie, liść laurowy • 1 średni kalafior • 100 g suchego drobnego makaronu • sól, pieprz • kość(...)karkowa lub schabowa Sposób przygotowania: 1. Kość zalać zimną wodą, zagotować, odszumować. 2. Dodać oczyszczony i umyty kawałek pora i seler. 3. Obrać marchewki i pietruszkę, odciąć kawałek pietruszki z natką. Natkę dodać do wywaru. Doprawić solą. Gotować ok. 30 minut. 4. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać
W mojej kuchnipokroić w cienkie plasterki;Pietruszkę i seler obrać.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Kapustę drobno poszatkować.Przygotować wywar: do garnka wlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie(...)Doprawić solą i pieprzem do smaku.Posypać posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę.Do zupy można dodać posiekany koperek.Smak zupy można wzbogacić dodatkiem liścia laurowego lub/i posiekanej drobno cebuli.Lubiący pikantne smaki mogą dodać drobno posiekaną papryczkę chili
Gospodyni Miejskazupie? Zachwyci nasze podniebienie niecodziennym smakiem i nutą kokosową. Nie bójcie się jej, to właśnie ona sprawia, że ta zupa ma to coś! Zaintryguje Waszych gości, zaciekawi ich kubki smakowe. Poza tym to wyśmienita alternatywa dla wiosennego, świeższego menu! Dość już ciężkich, rozgrzewających zup. One spełniły już swoją rolę. Teraz czas na lekkie, oryginalne połączenia. Zachecam! Moim gościom zupa bardzo(...)bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz śmietankę. Chwilę gotujemy całość. Podajemy z podpieczoną bagietką
Raj dla Podniebieniawielu domach niedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :). Składniki: 1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny) 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej części, trochę białej(...)marchewką na talerzu), pietruszkę kroimy w słupki, pora również w słupki, a seler po prostu na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, na tym etapie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kolejnym etapem jest spalenie cebuli, która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy
Gotuj z Mąką