ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1068/2562)

Muffiny ziemniaczane 100

mianem ziemniaczanych muffinek, gdyż przyrządza się ją właśnie w formie od tych babeczek. Muffinki ziemniaczane można podać jako przekąskę lub jako niezależne danie na kolację. Przepis na muffinki z ziemniaków jest bardzo prosty i dość szybki do wykonania. Szczerze polecam ten przepis wszystkim miłośnikom ziemniaków i nie tylko. Muffiny można przygotować z... Tryb czytania Artykuł Muffiny ziemniaczane pochodzi z serwisu

PysiaGotuje.pl
yorkshire pudding -idealny smakołyk z Angli 140

Pudding - wspaniała przekąska posto z Angli. Uwielbiana przez nie jednego Anglika i nie tylko. Ja pokochałam ją kiedy mieszkałam w Tym kraju.  Podaje się je z sosem (zamiast ziemniaków i kasz) . Ja często podaje je zapiekane np. z serem czy mięsem.  Dziś chcę Wam przedstawić przepis na same Yorkshire Pudding :)  Powinny być chrupiące z zewnątrz(...)pudding powinny być chrupiące i złote z zewnątrz a miękkie w środku. Ja podaje je z różnymi farszami ale idealnie nadają się z sosami (zamiast kasz czy ziemniaków). Podane proporcje są na ok 10-12 sztuk małych puddingów. Smacznego

Gotowanie Patki
Zupa z czerwonej soczewicy 🍜 139

łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku  2 marchewki pokrojone w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 pomidory starte 1 liść laurowy 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 kostka bulionu warzywnego 1 łyżeczka soli 60 ml. oliwy z oliwek 2 łyżki octu 1 łyżka oregano pieprz  PRZYGOTOWANIE: 👌  Do rondla wrzucić  soczewicę, przykryc(...)soczewicę. 👌  Dolać wody, zmniejszyć temperaturę do umiarkowanej i pozwolić soczewicy gotować się przez 35 minut. Od czasu do czasu wymieszać delikatnie i jeśli to konieczne dolać wody. Dodać ziemniaki i gotować kolejne 10 minut. 👌  Dodać sól, pieprz, ocet, oregano i oliwę z oliwek. 👌Podawać z fetą i świeżym pieczywem. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube   dla kreatywnych   🎬 YouTube

RITA food channel
Klopsiki w sosie cytrynowym - giouvarlakia avgolemono 114

SKŁADNIKI: 👌 750 gr. wołowiny mielonej 👌1/2 kostki masła 👌1/2 szkl.ryżu 👌1 cebula drobno pokrojona  👌2 jajka 👌3 łyżki posiekanej pietruszki 👌1-2 cytryny 👌 sól, pieprz 👌 4 ziemniaki PRZYGOTOWANIE: 👌Wrzucamy do miski mięso, ryż (który myliśmy 2-3 razy), cebulę, pietruszkę, jedno białko z jajka, trochę soku z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy i lepimy klopsiki(...)smażymy z obydwu stron. Następnie wlewamy gorącą wodę tak aby klopsiki bły dobrze zakryte.  Pozwalamy im się gotować na umiarkowanym ogniu i gdy będą już prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone na duże kawałki.  👌Dwa żółtka i jedno białko trzepiemy z sokiem z cytryny, dodajemy wywaru z gotujących się klopsików żeby rozgrzać nasz sos i wlewamy do garnka

RITA food channel
Zupa ze świeżej fasoli "Jaś" 73

warzywna 1/2 szkl. marchewki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) 1/2 szkl. pietruszki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) 1/3 szkl. korzenia selera (pokrojonego w drobniutką kosteczkę) 1 i 1/4 szkl. ziemniaków (pokrojonych w nieco większą kosteczkę)1 łyżeczka suszonego majeranku mała garść listków świeżego majeranku 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 4 szkl. wody Do garnka wlej(...)angielskie. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż fasola będzie miękka (skórki z fasoli mają być jeszcze trochę twarde, a środek miękki). Do fasoli dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wsyp roztarty w dłoniach suszony majeranek. Gotuj pod pokrywką przez 25 minut. Po tym czasie wyłów z zupy listki i ziarenka ziela angielskiego. Z zupy wybierz do miseczki 1 chochlę

Delicious Place
Zupa cebulowo-czosnkowa 194

Składniki: (4 porcje) 5 dużych cebuli 3 główki (nie ząbki) czosnku 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w drobną kosteczkę 1 łyżka świeżych listków tymianku 1/2 szkl. śmietanki 30% 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 szkl. słonego wywaru z warzyw 1 łyżka masła sól i pieprz parmezan do posypania Cebule i główki czosnku pozostaw w łupinach. Cebule przekrój na pół(...)Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. W garnku rozpuść masło, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i listki tymianku. Smaż przez minutę.  Wlej wywar i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj, aż będą w połowie miękkie. Dodaj upieczoną i obraną z łupin cebulę i gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Do zupy dodaj obrany z łupinek czosnek i wlej śmietankę. Doprowadź

Delicious Place
Wegetariański kapuśniak 99

Składniki: (6 porcji) 500-550 g. kapusty kiszonej 1,5 szkl.  ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę 1/2 szkl. grubo startej marchewki 1/3 szkl. grubo startej pietruszki 2/3 szkl. grubo startego selera 2 listki laurowe po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła po 1/2 łyżeczki: mielonego kminku, kminku całego(...)garnek pokrywką i od chwili zagotowania, gotuj na malutkim ogniu przez 25 minut. Zagotuj 2 litry wody, wrzuć do niej liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, dodaj sól, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy woda ponownie się zagotuje wsyp kminek cały i mielony, koper włoski i ugniecione w moździerzu ziarenka kolendry. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu

Delicious Place
Grochówka z chorizo 94

Składniki: (6 porcji) 350 g. wędzonego boczku (lub wędzonych żeberek) 150-200 g. cienkiej chorizo 1 szkl. grochu żółtego łuskanego (połówki) 2 szkl. ziemniaków pokrojonych w kostkę 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki(...)dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko na patelnię po smażeniu chorizo i smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Do gotującego się grochu dodaj podsmażone warzywa i ziemniaki. Zaczekaj, aż ponownie się zagotuje i gotuj na niewielkim ogniu (nadal pod pokrywką) przez 15 minut. Do zupy dodaj posiekany w drobną kosteczkę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Gotuj kolejne

Delicious Place
Kremowy barszcz zabielany z jajkiem 155

Składniki: (4 porcje) 1 bardzo duży burak (lub dwa mniejsze) 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 4 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 3 łyżki octu jabłkowego (lub zwykłego) 5 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego majeranku 4 jajka sól i pieprz natka(...)garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj ziela angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową. Wrzuć pokrojone w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, przykryj i gotuj 5 min. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj przez 10 minut. Obranego buraka zetrzyj na dużych oczkach, włóż do zupy, dodaj ocet i majeranek, gotuj 25 min. (cały czas pod pokrywką). Wyjmij ziela i liść laurowy

Delicious Place
Zupa jarmużowa dwukolorowa 101

Składniki: (4-5 porcji) 100 g. jarmużu zielonego 100 g. jarmużu fioletowego 500 g. obranych ziemniaków 300 g. obranego korzenia selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 duże szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml. śmietanki 30% 4 łyżki oleju sok z 1/4 cytryny 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie) oliwa z oliwek do polania świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki(...)oleju, wrzuć posiekaną cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. mieszaj i smaż na mniejszym ogniu, aż cebula zmięknie, około 3 minut. Wsyp pokrojone w kosteczkę seler (150 g.) i ziemniaki (250 g.), dodaj łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i podsmażaj kolejne 3 minuty. Wlej 2 lub 2,5 szkl. wody, zagotuj. Przykryj pokrywką i gotuj 20 minut. Dodaj

Delicious Place
Zupa krewetkowa / Shrimp soup 135

pancerzy z krewetek + 12 szt. obranych i oczyszczonych krewetek tygrysich 2 łodygi selera naciowego 2,5 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 szkl. ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany  1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej 3 gałązki świeżego tymianku sok z 1/2 cytryny sól, świeżo(...)minuty. Dodaj pancerzyki z krewetek, mieszaj i smaż około 3 minut, aż zmienią kolor na różowy i zaczną mocno pachnieć. Wlej wino, zamieszaj i czekaj, aż odparuje. Dorzuć ziemniaki i pokrojony seler naciowy, mieszaj i smaż około 2 minut. Wlej gorący bulion. Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, listki tymianku, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu

Delicious Place
PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ 171

PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ RUSSIAN DUMPLINGS WITH ONION Składniki Farsz do pierogów • twaróg półtłusty 500 g • ziemniaki 500 g • mała cebula 1 szt • sól 1 łyżka • czarny pieprz 2 szczypty ciasto na pierogi • mąka typ 500 • rozpuszczone masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka dodatek • cebula 2 szt • olej 30 ml Sposób przygotowania Gotujemy obrane ziemniaki

chefintheforest
Zupa z cukinii i kalarepki 106

sposób , choć niewielki wzbogaca smak . Zdrowa , domowa i wegetariańska , propozycja na lato Polecam ! składniki : 2 kalarepki razem z liśćmi 1 mała cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 młode ziemniaki 50 ml słodkiej kremówki 2 kostki bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulkę , razem z wyciśniętym praską czosnkiem , rumienimy na maśle . Następnie dodajemy pokrojoną(...)skórką cukinię i dusimy do momentu, aż lekko zmięknie . Kalarepkę obieramy , kroimy , siekamy także liście kalarepki , dokładamy do pozostałych składników , tak samo postępujemy z ziemniakami . Całość zalewamy 2 l bulionu warzywnego , rozrobionego z kostki , doprawiamy solą do smaku i gotujemy , aż składniki zmiękną . Na koniec, wlewamy kremówkę , pieprzymy do smaku i możemy serwować . Genialnie smakuje z grzankami czosnkowymi Smacznego

Ogrodnik w podróży
Pasztet z cukinii 3109

Pyszny domowy pasztet z cukinii i ziemniaków . To taka warzywna zapiekanka z tartą cukinią, ziemniakami oraz cebulą i kilkoma dodatkami, które sprawiają, że pasztecik wychodzi super smaczny i aromatyczny.  Jeśli lubisz pieczone warzywa, to spodoba Ci się również mój przepis na pasztet z soczewicy lub  pasztet jaglany z warzywami

AniaGotuje.pl
Zupa fasolowa z bobem 116

wyczarować coś pysznego. 500 g bobu 300 g fasolki szparagowej żółtej koper i natka pietruszki 5 dkg sera feta 125 ml śmietany 30 % 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula masło klarowane 1 liść laurowy 2 ziele angielskie sól, pieprz Do gotującej wody osolonej wrzucam bób i gotuję 5 minut, ma być aldente. Odcedzam i przelewam zimną wodą(...)Obieram go z łupinek. W garnku na maśle przesmażam pokrojoną cebulę. Dodaje obrane i pokrojone ziemniaki w paski i dalej przesmażam. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną fasolkę, liść laurowy, ziele i gotuję 15 minut aż fasola będzie miękka. Na końcu dodaję bób, wlewam śmietanę, dodaję pokrojona natkę, koper, doprawiam solą, pieprzem. Zupę podaję z serem feta

wesoła kuchnia