znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków, zup i sosów albo zastąpić ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni - składniki 2 piersi kurczaka(...)puree z dyni Puree z dyni możemy wykorzystać do ciast i ciasteczek, pieczywa (chleby, bułki) oraz do przygotowania placuszków, zup i sosów. Można je też podawać samodzielnie zamiast ziemniaków. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: łyżka oleju, łyżka masła, nieduża cebula, 1/2 mniejszego pora, opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g), 4 większe ziemniaki, 2 małe marchewki, mała pietruszka, około 1,5 l bulionu jarzynowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, małe opakowanie śmietany 18% (180 g), łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej(...)natki pietruszki. Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju z masłem szklę posiekaną cebulę, następnie dodaję drobno pokrojonego pora, smażę przez 2 minuty. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do cebuli i pora, chwilę smażę. Warzywa zalewam bulionem, przyprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowuję, gotuję na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaję rozmrożoną fasolkę i gotuję kolejne
JejKuchnianiewiele kalorii. Możemy więc zajadać się nią na słodko i pikantnie bez ryzyka dla figury. Składniki (4 porcje): 1 dynia (ok.3 kg) 1 l warzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrać, posiekać, zeszklić(...)maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Podawać z prażonymi
Życie Pełne SmakuMoja ulubiona jesienna zupa. Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca, na pierwsze chłody, wręcz cudowna :). Z przepisu Taty. Składniki: 4 buraki (wybieram podłużne) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora 330 ml (kubek) passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory) duży ząbek czosnku przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy(...)piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Nie Od razu piekę dużą ilość i przeznaczam na tarte do drugiego dania, carpaccio, sałatki śledziowe. Marchewkę, pietruszkę, obrane buraki, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, ugotować. Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę
Rodzinka w kuchniUlubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :). Składniki: 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 3 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory) duży ząbek czosnku przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól łyżka tłuszczu (masło klarowane(...)olej, oliwa) woda Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, zagotować. Soczewicę wypłukać, dodać do garnka i razem ugotować (15-20 minut; soczewica czerwona gotuję się bardzo szybko). Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie
Rodzinka w kuchniJedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Delikatne i aromatyczne, smaczne z wieloma dodatkami - i z ryżem, i z kaszą, i makaronem czy w końcu z ziemniakami. Klopsiki można zrobić w wielu wersjach - zamiast kurek, inne grzyby, albo sos pomidorowy, koperek, groszek, rodzynki i marchewka, wariantów może być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no...pyszne :). Składniki(...)sosu wrzucić pulpety. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wywaru z gotowania pulpetów. Zostawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Przed podaniem posypać natką. Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną białą, pęczak), ryż (najlepiej pełnoziarnisty) i sezonową surówkę. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne obiady z grzybami
Rodzinka w kuchniPaździernik ! Zatem brukselka, to oczywiste. Proponujemy taką wersję. Składniki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 marchewka 1, 25 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 300 g brukselki 250 g wędzonej kości wieprzowej 150 g śmietany 18 % 3 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie W garnku na maśle i oliwie zeszkliłem pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem obraną i pokrojoną(...)kostkę marchew. Smażyłem, ciągle mieszając przez ok. 5 minut, wlałem gorący bulion, dodałem wędzoną kość, zagotowałem. Przykryłem, zmniejszyłem ogień, gotowałem 5 minut. Dodałem pokrojone ziemniaki oraz brukselkę ( wcześniej umytą i obraną w wierzchnich listków ), gotowałem ok. 10 minut. Odstawiłem z ognia. Dodałem posiekany koperek, zaprawioną śmietanę, doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpiekę. Uwielbiam ziołowe i aromatyczne kacze udka, dlatego na specjalne okazje sięgam po nie najczęściej. Soczyste (marynowane całą noc;), delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Podaję z ziemniakami, buraczkami, modrą kapustą lub ulubionymi surówkami. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego maślanego puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze
Zasmakuj Kuchnibloga Floatingkitchen.com Składniki: Główka kalafiora 2 puszki cieciorki 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2 średniej wielkości ziemniaki 4 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki śmietany 18 proc. 2 łyżki siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Odcedź(...)piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia przemieszaj składniki., żeby równo się upiekły. Krok 2 W międzyczasie wlej do rondla 3 łyżki oliwy. Obierz i pokój w kostkę ziemniaki. Wysyp do rondla i smaż 2-3 minuty. Zalej bulionem, doprowdź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości – około 15 minut. Krok 3 Wyjmij kalafiora, cieciorkę
Niedzielny kucharzScroll down for recipe in English. Składniki: (6 porcji) 1 patroszony szczupak (około 1,2 kg.) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 4 mniejsze ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 pomidory malinowe 1 duża czerwona papryka 10 cm. kawałek pora nieduży kawałek selera 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju mały pęczek natki(...)garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp listki rozmarynu
Delicious Placepiękne, jesienne dni. Zupa brokułowa ze śmietanką Przepis na około. 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 brokuł 1 pietruszka (mała) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki (małe) śmietanka sojowa - ok. 100-125 ml ok. 2 łyżeczki kurkumy 1/3 lub 1/2 łyżeczka curry (w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać) 3 ziela angielskie 3 liście laurowe sól pieprz(...)brokuła odcinamy różyczki, kroimy je na mniejsze części. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę (czosnek dodatkowo rozgniatając, aby uwolnił się aromat) i całość podsmażamy na oliwie. Ziemniaki, pietruszkę i marchew kroimy w kosteczkę i/lub plastry. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy warzywa na chwilę i zostawiamy jeszcze na minutę, mieszając aby sie nie przypaliły. Dokładamy do garnka brokuła
Bananowe Polekażdym sklepie. Zawdzięczają jej nie tylko ciekawy smak, ale również bardzo apetyczny kolor, który zachęca nawet małym domowników do jedzenia :) Składniki: 300 g puree z dyni 300 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa dodatkowo: masło szałwia starty parmezan Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać puree z dyni, mąki, jajko. Doprawić solą
wyzwania kuchennesłodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe to nie lada rarytas, ale w towarzystwie tak aromatycznego demi glace podkręconego anyżem i cynamonem po prostu rozwala system! Wspaniała(...)tekstura mięsa i udane połączenie dodatków, pasował tu i szpinak i boczniak. Forma podania ziemniaka w chrupiącej kuleczce z dodatkiem gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już
Cooking Monstercokolwiek, więc na bieżąco od jakiegoś czasu robię weki. Może jeszcze w najbliższy weekend coś zasłoikuję. Jak coś się urodzi, dam znać. Składniki: 2 l wywaru drobiowego 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 1 czubata łyżka suszonego majeranku 1/5 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)plasterki, wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem
Kardamonovy