dzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 300 g fasolki szparagowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (ok. 10 cm) 1 cebula 5 ziemniaków łyżeczka majeranku łyżka soli pieprz do smaku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku o grubym. Gdy cebula się zarumieni dodajemy do niej pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki
Dieta bez mlekamacie? Nagły atak na sałatkę, robicie i…znowu dużo :P Zrobiliśmy za dużo, to poszło dla znajomych i do kanapek. Tak :/ dziwne z chlebem…ale pyszne ;) Składniki 3 ziemniaki 2 marchewki 2 marchewki czerwone 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 3 ogórki konserwowe 1 strąk papryki konserwowej 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 200 g szynki konserwowej(...)majonez musztarda 100 g startego sera mozzarella sól, pieprz Przygotowanie Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Jarzyny z ziemniakami gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę. Ogórki, paprykę, szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i serem (wg uznania), do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchendanie w minimalistycznej formie mam nadzieję, że zrobi na Was wrażenie. Składniki składniki na rybę • łosoś jurajski z polskiej hodowli 350 g • sól 2 szczypy składniki na purée ziemniaczane • ziemniaki 300 g • śmietana 30% 100 ml • masło 50 g • sól 2 szczypty składniki na olej z kopru • koper 750 g • olej rzepakowy 500 ml Sposób przygotowania Rybę doprawiamy solą(...)pakujemy próżniowo. Gotujemy w temperature 54ºC przy użyciu cyrkulatora sous vide przez 40 minut. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem. Podgrzewamy olej do temperatury 65ºC i dodajemy mocno poszatkowany koper. Miksujemy całość przez 5 minut na najwyższych obrotach i dekantujemy do despensera. Wykończenie dania Rybę wyciągamy
chefintheforestniej pastę z kurkumy, koncentrat pomidorowy, mieszamy i nakładamy na rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 25 minut. Podajemy z surówka :-) i frytkami z ziemniaków z piekarnika :-) Frytki : Kroimy ziemniaki 🥔. Wkładamy do miski. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy kurkume lub pastę i ulubione zioła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 35 minut
Szkrab Je Samłyżki masła olej do smażenia konfitura z wiśni cukier puder Dynię obieramy i usuwamy miękki miąższ z pestkami. Ja robię to za pomocą łyżki a obieram strugaczką do ziemniaków. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka do gotowania na parze. Gotujemy ok 10 minut- aż będzie miękka. Studzimy i miąższ zgniatamy praska do ziemniaków. Wsypujemy do dyni mąkę
Kasia i jej kobiecy światbyło mowy. A więc kto odważny - niech próbuje rozsmakować się w tych kapustkach. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 1 cebula 1 marchewka 1,25 l bulionu 4 ziemniaki 350 g brukselki 150 ml śmietanki 30% posiekany koperek sól, pieprz Wykonanie: Brukselkę obieramy i nacinamy u dołu w krzyżyki. Moczymy ją co najmniej 1h w mleku. W garnku na rozgrzanym maśle(...)kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy ok 4 minuty. Do warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy zupę na wolnym ogniu. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i brukselkę. Gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
psgotujemypieczarek 😋💕 Wszystko w jednym garnku, bez zbędnego brudzenia naczyń - po kolei należy tylko wrzucać poszczególne składniki i podsmażać, a następnie całość poddusić wraz z przyprawami. Ja zjadłam leczo z ziemniakami, mój Mąż z pajdą świeżego chleba, a Dzieci... z makaronem! Każdemu wedle zachcianki! 😉 SKŁADNIKI: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 500 g mięsa mielonego (użyłam z łopatki(...)masło, wodę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj leczo porządnie i duś całość przez kolejne 7-10 minut , aż smaki się połączą. Leczo możesz podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą czy makaronem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki cynamonu 100ml bulionu z kurczaka 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka mąki pszennej 100ml mleka Do podania: proponuje talarki z ziemniaków z tego przepisu* *Do pieczenia ziemniaków proponuje zamiast rozmarynu podanego w przepisie w linku, dodać czerwonej słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku do smaku, aby ziemniaczki pasowały smakowo do dania
Smaczna Stronarodziny. Wystarczy kilka składników i dobre przyprawy, by w niedrogim kosztem i w niedługim czasie przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie i Wy. Pulpeciki w sosie pomidorowym możecie podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego zestaw ulubionych surówek (polecam klasyczną surówkę z białej kapusty ) i mamy wspaniały obiad Składniki: 500 g mielonego mięsa – u mnie z łopatki wieprzowej(...)przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy. Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu. Smacznego
Słodkie okruszkikrajach anglosaskich Hashbrowny, to nieodzowny element śniadań. Tradycyjnie robi się je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje niskowęglowodanową wersję tego dania zrobioną z selera. Smakują wyśmienicie, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealnie pasują do jajecznicy czy jajek sadzonych. Paleo Hashbrowny z selera W krajach anglosaskich Hashbrowny, to nieodzowny element śniadań. Tradycyjnie robi się je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje
Oslov.potraw np. kuch (niem. kuchen - ciasto) z krostami i glancem to drożdżówka z kruszonką. Rejon położony między Borami Tucholskimi a Wisłą nie należał do bogatych, podstawę kociewskiej kuchni stanowiły ziemniaki nazywane na Kociewiu bulwami, brukiew, cebula, kapusta, mleko, kasze i jaja. Na obiad najczęściej gotowano pożywne zupy takiej jak żagraj, parzybroda czy właśnie zaklepka. Mięso jadano na Kociewiu raczej(...)według. poniższego przepisu, natomiast w książce Krystyny Gierszewskiej „Tradycyjne smaki Kociewia” wśród składników jest także dodatek octu "do smaku". Przepis na zupę zaklepka kociewska - składniki 50 dag ziemniaków 1 por 1 seler 1 pietruszka 3 marchewki 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego około 2 litry wody 200 g śmietany 18% (np. Maćkowy) 3 łyżki mąki sól, pieprz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposiekane 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, 3 listki laurowe, pieprz, sól 400g boczniaków, oczyszczonych i pokrojonych w paseczki 4 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę śmietanka 18% do zabielenia zupy łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka masła Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulkę wraz z czosnkiem. Do garnka wlewamy(...)wodę, wkładamy marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy bulion. Gdy warzywa będą półmiękkie wyjmujemy je i kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do garnka. Dodajemy również pokrojonego pora, pietruszkę oraz boczniaki. Gotujemy przez około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zaprawiamy śmietanką. Smacznego
Życie ze smakiembiałych warzyw z serem gorgonzola - składniki 1 duża biała cebula 1 duży por (tylko biała część) 2 łyżki masła pół małego selera 1 duża pietruszka 2 średniej wielkości ziemniaki ok. 30 dag kalafiora (świeży lub mrożony) 75-100 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu warzywnego albo drobiowego lub wody 150-200 g sera gorgonzola kilka łyżek śmietany(...)smaku Jak przygotować krem z białych warzyw z serem gorgonzola Warzywa obrać ze skórki i umyć. Cebulę drobno posiekać, białą część pora pokroić w plasterki, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w małą kostkę, a kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę i pora zeszklić na maśle. Następnie dodać pozostałe warzywa, wymieszać i lekko podsmażyć - zajmie to około 5 minut. Całość zalać
Cztery Fajeryfasolką szparagową i serkiem topionym. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca, a dzięki pieczonemu kurczakowi nabiera szczególn ego smaku. 3 litry wody 1 udko pieczone z kurczaka 1 marchewka 2 ziemniaki 10 cm pora 200 g fasolki szparagowej 200 g serka topionego gouda 200 g makaronu wstążek sól pieprz czarny pieprz ziołowy Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją(...)opakowaniu. Marchewkę przekroić na pół, a następnie pokroić w talarki. Włożyć do garnka z mięsem, porem, pokrojonym ziemniakiem i fasolką szparagową. Całość zalać wodą i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec przyprawić. Chochlę gorącej zupy wlać do serków i rozetrzeć je na gładką pastę. Wlać do zupy. Mięso z udka pokroić na kawałki i włożyć do zupy razem
https:KKuchniaMniamwyliczać tak długo. Najlepiej jak sami go spróbujecie Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki Składniki: 1 dynia piżmowa (około 2 kg) 2-3 papryki czerwone 2 średnie ugotowane ziemniaki około 1,5 litr bulionu łyżeczka płatków chili 2 łyżki oleju/oliwy 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% Dodatkowo: pestki dyni grzanki Najpierw dynię dzielimy na pół i usuwamy pestki(...)Paprykę układamy skórą do góry. Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę w 180°. Następnie obieramy warzywa ze skóry. Wrzucamy je do blendera wraz z ugotowanymi ziemniakami i miksujemy na gładką masę. Zupę przelewamy do garnka, dodajemy bulion (jeśli wolicie bardziej rzadki krem dodajecie go więcej), chili i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Na koniec dodajemy
PatiGotuje