ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1053/2562)

Fasolowa z klopsikami makaronowymi 160

naprawdę dobre. Zrobiłam na próbę kilka i okazało się że za mało. Fajna zupa na rozgrzanie. przepis na zupę: 60 dkg żeberek 2 marchewki 1/3 selera 2 ziemniaki 500 g fasoli jaś 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 garść suszonych podgrzybków 1 łyżeczka papryki wędzonej papryczka chili sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 por biała część przepis na klopsiki(...)samej wodzie co się moczyły godzinę. Fasole przekładam do garnka, dodaję pokrojone żeberka, wlewam 2-2,5 litra wody. Gotuję godzinę. Marchewkę, seler obrane ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę, por drobno kroję. Po godzinie gotowania, dodaję warzywa wszystkie, pokrojone chili, czosnek sprasowany, połowę grzybów i gotuję dalej 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat, dodaję sól, pieprz, paprykę

wesoła kuchnia
Hiszpańskie “leczo” z chorizo i ziemniakami 90

Hiszpańskie “leczo” z chorizo i ziemniakami, czyli moja naprawdę pyszna propozycja na zupełnie niecodzienną i niekonwencjonalną odsłonę tego klasycznego dania. Muszę Wam przyznać, że kiedy wpadł mi do głowy pomysł na przyrządzenie tego dania, do końca nie byłem pewien, jak to smakowe połączenie się uda, bo jak to aż tak zmieniać klasyczną i znaną każdemu [...] Artykuł Hiszpańskie(...)leczo” z chorizo i ziemniakami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Hiszpańska tortilla z ziemniakami 112

Hiszpańska tortilla z ziemniakami to doskonała propozycja jednogarnkowego dania, którym zajadać możemy się na śniadanie, obiad lub kolację. Tortilla zazwyczaj kojarzy się z pszennym lub kukurydzianym plackiem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Możemy zawinąć w nią kurczaka, ryż lub świeże warzywa i szybko przygotować pysznego wrapa. Zmieniając jednak kulinarną lokalizację na Hiszpanię możemy spotkać się [...] Artykuł Hiszpańska tortilla z ziemniakami

Pogotujmy.pl
Zupa z burakami i czerwoną fasolą 96

zupa naprawdę nieco go przypomina. Jeżeli jesteście posiadaczami zakwasu z buraków, zróbcie ją koniecznie.  Składniki: 1 l bulionu warzywnego 500 ml zakwasu z buraków 3 buraki 3 ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany (przepis na 5 porcji) Buraki myjemy, wkładamy do folii(...)aluminiowej, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w większą kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie dodajemy do tego zakwas, buraki, odsączoną fasolę, rozdrobniony czosnek, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jakieś 15 minut. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Zabielamy ją jogurtem lub śmietaną. Jogurt polecam dodać

Kardamonovy
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z MUSZTARDĄ I MIODEM 98

lekko słodki smak, co w połączeniu ze śledziem komponuje się idealnie. Idealna na różnego rodzaju imprezy, urodziny, spotkania z przyjaciółmi :) Składniki: * 4 filety śledziowe a'la matjas * 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach * pół puszki groszku konserwowego * 1 nieduża cebula * 4 nieduże ogórki konserwowe * 1 łyżka majonezu * 1 łyżeczka musztardy stołowej (użyłam  Orzech ) * 1 płaska łyżeczka miodu Wykonanie: Śledzie(...)namoczyć w wodzie około 2-3 godzin. Pokroić je w niedużą kostkę. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w kostkę mniej więcej takiej samej wielkości jak śledzie. Cebulę i ogórki konserwowe bardzo drobno pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie pokrojone składniki sałatki umieścić w misce. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, musztardę i miód. Tak przygotowany

Zrób to smacznie
Sałatka żydowska z przepiórczymi jajkami 67

Koła Gospodyń Wiejskich ( początek lat 70-tych ), z tym, że jaja kurze zastąpiliśmy jakami przepiórczymi. Produkty ekologiczne do kupienia w żarskiej Spiżarni. Składniki 18 szt jajek przepiórczych 350 g ziemniaków 300 g cebuli 300 g majonezu 1 szalotka sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie Jajka i ziemniaki ugotowane w mundurkach po ostudzeniu, obrałem, pokroiłem je w kostkę. Cebulę i szalotkę

R'n'G Kitchen
Placki ziemniaczane z kuskusem 131

Uwielbiam placki ziemniaczane w różnych konfiguracjach ! W połączeniu z kaszą kuskus są bardzo delikatne i pyszne. Składniki: Ziemniaki 1 kg Kuskus ½ szklanki Czosnek 2-3 ząbki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 3 łyżki Jajka 2 szt. Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Olej do smażenia Szczypiorek 1 pęczek Wykonanie: Kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu i odłożyć(...)wystudzenia. Ziemniaki obrać, połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś drugą połowę na drobnych oczkach. Dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajka, paprykę mieloną, posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Rolada szpinakowa z nadzieniem ziemniaczano-serowym 167

cieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz do formy Mąka pszenna do formy Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć. Ubić(...)smaku, szpinakiem. Przelać do przygotowanej prostokątnej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć  na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem i przyprawami do smaku. Upieczone ciasto szpinakowe posmarować przygotowanym farszem i szybko zwinąć

Tradycyjna Kuchnia
Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami 210

pieczone z ziemniaczkami na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Polecam!     Składniki: ok. 1,5 kg schabu 1 cebula 10dkg wędzonego boczku ok 1 kg ziemniaków 500g kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku Przyprawy do mięsa: sól (2 łyżeczki), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka) Marynata: 4-5 łyżek oleju + sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka(...)oraz boczek kroimy w plasterki *** *** Następnie schab faszerujemy boczkiem oraz cebulą *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Schab obkładamy dookoła kiszoną kapustą (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać) *** *** Ziemniaki obieramy, większe przecinamy na pół i układamy na kapuście, dookoła mięsa.Całość przykrywamy folią aluminiową (lub żaroodporną pokrywką) *** *** Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy olej z przyprawami *** *** Tak przygotowaną marynatą smarujemy

Blog z Apetytem
Zupa z soczewicy z chorizo – Lentejas. Krok po kroku. 127

kosteczkę 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry 1 pomidor, pokrojony w kostkę 2 papryki kolorowe, pokrojone w kostkę 1×1 cm 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 l wywaru warzywnego natka pietruszki do dekoracji sól, ostra papryka   Sposób przygotowania: W garnku rozgrzej(...)marchewkę, teraz warzywa potrzebują kolejne 2-3 minuty.   Dodaj liście laurowe, sól i ostrą paprykę oraz pomidora. Wlej wywar i wsyp soczewicę oraz ziemniaki. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Posyp siekną natką pietruszki.   Zupa z soczewicy z chorizo (Lentejas)   Jednym z moich

kuron.com.pl
BARSZCZ BIAŁY NA ZAKWASIE: czysty 93

barszcz na zakwasie pszennym.         Tradycyjny, świąteczny barszcz biały gotowany na wywarze jarzynowym i grzybowym. Barszcz doprawiony czosnkiem i zabielany śmietaną. Czysty barszcz podajemy z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Jako wkładkę do barszczu można podać białą kiełbasę parzoną  i jajka ugotowane na twardo. Na barszcz biały(...)Barszcz zabielić śmietaną i doprawić czosnkiem przetartym z solą chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia. *Zakwas na żur dolewać stopniowo, kontrolując smak barszczu. Barszcz podawać z wkładką z ziemniakami okraszonymi słoniną, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem. Smacznego :) Barszcz biały na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak po węgiersku z grzybami 112

syta i bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego 150 g kabanosów 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki 1 garść podgrzybków suszonych(...)ziela angielskie olej rzepakowy Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuje aż będą miękkie, około 40 minut. Marchew, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki, paprykę na kawałki. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony w kostkę

wesoła kuchnia
Zupa meksykańska 133

zaledwie 30 minut. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej pięciu głodomorów z dokładką :) Składniki: 1 mrożonka meksykańska 750g 3 średniej wielkości marchewki 3-4 większe ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych   u mnie z czosnkiem i ziołami 1 duża cebula 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800g mięsa mielonego u mnie z mięsa(...)cukier, sól/vegetta do smaku Pęczek zielonej natki pietruszki Przygotowanie: Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę, do tego dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Po chwili również pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Warzywa podsmażyć chwilę do lekkiego zeszklenia. Dodać mrożonkę, odsączoną fasolę całość podlać gorącą wodą do wysokości nieco ponad poziom warzyw, dodać ziele angielskie i resztę przypraw. W między czasie

W garach u Gosi
Curry z kalafiora i ziemniaków. 187

Więcej dystansu! :) A Nowy Rok rozpoczynamy daniem bezmięsnym, bo trochę czujemy przesyt po tym okresie obfitującym w kalorie. Bardzo dobrym daniem. Polecam. Składniki: 450 g kalafiora (użyłam mrożonego) 3 ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 165 ml mleczka kokosowego 1 szkl. bulionu warzywnego pęczek natki pietruszki 1 cm kawałek papryczki chili (lub więcej) 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku(...)dodając kurkumę i słodką paprykę (uwaga: szybko się przypala). Następnie dodać mleczko kokosowe i bulion. Gotować przez kilka minut. Do sosu dodać różyczki kalafiora i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodać szpinak oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować 2 minuty. Doprawić sokiem z limonki i solą. Można zjeść

zadanie-gotowanie
Miska szczęścia,lokalnie,zdrowo,sezonowo Laura Osęka 130

jest to aby dania te były zdrowe z lokalnych produktów,warzyw i owoców, bez chemii i innych pestycydów.W książce znajdziecie mnóstwo przepisów, niektóre nawet takie nie codzienne jak ziemniaki pieczone z winogronami,musztardowe grzyby z plackiem ziemniaczanym czy oszukany krupnik z fasolą. Autorka opowiada o gotowaniu i jej początkach, o rodzinie, dzieciństwie, dlaczego wybrała miskę. Taki poradnik przyda się(...)sezonowymi warzywami czy owocami. Macie ochotę na coś niecodziennego? albo poznać nowe dania. Jak zrobić oszukany sernik,pieczone warzywa z kaszą,piknikową kaszę z truskawkami,gulasz z selera, ziemniaków i fasoli a może smoothie bowl z truskawkami. Jesteście ciekawi? to zapraszam. Książkę bardzo polecam i sama skorzystam z przepisów które są w niej przedstawione, pyszne, aromatyczne i proste. Zapraszam

Sama słodycz i szczypta chili