ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1048/2562)

Restauracja Ratuszowa w Nowym Sączu 112

jest raj dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, tradycyjne i czasem trochę już zapomniane potrawy. Na ozorki w sosie chrzanowym tylko do Nowego Sącza. Pyszna kaszanka z kapustą i ziemniakami. Tak, w Ratuszowej smaczne są również ziemniaki. Gołąbki prawie idealne (jak wiadomo, moje domowe są idealne ;) ). Jeżeli zawitacie do Nowego Sącza na dłużej, a jest tu co zwiedzać i oglądać

królestwo garów
Sałatka ziemniaczana z kurczakiem Gyros 370

Mała wariacja na temat sałatki ziemniaczanej. Tym razem z dodatkiem kurczaka w przyprawie do gyrosa. 6-7 ziemniaków 8 jajek 7 marchewek 1 puszka groszku 7 ogórków konserwowych 1 duża cebula 2-3 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa gyros majonez musztarda francuska sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko (powinny być ugotowane, ale nie mogą się rozpadać). Odcedzamy. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej 94

surowej 300 g pieczonej gęsi 1/2 łyżeczki soli wędzonej 300 g mrożonych prawdziwków 4 ziarna ziela angielskiego 2 owoce jałowca 4 liście laurowe 2 marchewki 1 mały seler 4 ziemniaki średniej wielkości 300 g czerwonej kapusty kiszonej 1 łyżka cząbru 1 łyżeczka mielonego kminku 100 g smalcu wieprzowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso wrzucamy do garnka, zalewamy zimną(...)wędzonej. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu około dwóch godzin. Mięso wyjmujemy, studzimy i dzielimy na kawałki. Ponownie przekładamy do wywaru, dodajemy grzyby, pokrojoną marchew, seler i ziemniaki. Gotujemy 20 min, następnie wrzucamy pokrojoną kapustę, wsypujemy cząber i kminek. Całość gotujemy około 1 godziny. Robimy zasmażkę: Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, intensywnie mieszając smażymy kilka chwil, zalewamy bulionem

R'n'G Kitchen
Kluski śląskie z marchewkowym farszem 97

rana wiedzieliśmy co chcemy zjeść. Kluski śląskie chodziły nam po głowie. Pytani: Jak je „odświeżyć”? Rozwiązanie problemu przyszło przy „garach” ;) Składniki 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  250 g marchewki 3 łyżki oleju  1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml rosołu drobiowego 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz Sos: 1 cebula 1 łyżka masła(...)koziego 200 ml bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy

R'n'G Kitchen
Tradycyjny barszcz ukraiński 139

także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz ukraiński - składniki proporcje dla 5-6 osób 500 g surowych buraków czerwonych, obranych o pokrojonych w cienkie słupki lub małą kostkę 400 g ziemniaków, pokrojonych w drobną kostkę 1 duża drobno pokrojona cebula 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę  2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)godzin. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu przecedzić. Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński Pokrojone buraki podsmażyć na patelni przez około 10 minut i dodać do wywaru, dołożyć ziemniaki  i gotować na niewielkim ogniu około 15-20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, pokrojoną marchew i często mieszając smażyć około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i drobno posiekanego

Cztery Fajery
Zupa fasolowa z kiełbasą podwawelską i boczkiem 123

boczku. Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna. Idealna na zimowe mroźne dni. Zapraszam do wypróbowania:)   Składniki: 250 g  kiełbasy podwawelskiej Duda 150 g dobrego chudego boczku 6 ziemniaków 1 marchewka 1 mała pietruszka natka pietruszki 1łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku 400 g  fasoli Jaś Radix-Bis   Wykonanie(...)całości. Natkę myjemy i przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy dolewamy ewentualnie wody, wszystko zależy jakie zupy lubicie czy rzadkie czy gęste, nadal gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.  Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Podajemy z bułką lub grzankami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Krem brokułowo - serowy 137

Składniki 1 duży brokuł 2 ziemniaki 1 podłużny serek śmietankowy Hochland  sól, świeżo zmielony pieprz grzanki do podania Sposób Brokuł umyć, podzielić na różyczki, głąb pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą w takiej ilości aby warzywa były przykryte. Gotować do miękkości. Dodać serek śmietankowy, wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera, doprawić

Kuchenne aromaty
Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach 105

latem. Po prostu pycha <3 Składniki 600 g wędzonych żeberek 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 4 ziemniaki 250 ml szczawiu konserwowego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki jajka opcjonalnie sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra(...)kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około

R'n'G Kitchen
Yuca - smaki południowych wysp. 162

Znacie ? Znana również jako maniok lub cassava. Zapewne wszyscy kojarzą tą roślinę jak nie z własnych doświadczeń to zapewne z programów podróżniczych w TV. W tropikach to odpowiednik naszego ziemniaka. Jedzą go wszyscy niemal codziennie. Konsystencja nieco dziwna. Trochę jak ziemniak a trochę jak banan. Nie ma wyraźnego smaku. Raczej neutralny. To dla nas jest właśnie plus ponieważ można

vegetanie
Gulasz z szynki 142

przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą, ryżem, ziemniakami, albo zjeść ze świeżą bułeczką. Składniki 1 kg szynki wieprzowej 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 niewielki por 1 cebula nieduży seler 600 ml bulionu 150 ml czerwonego wytrawnego wina(...)ogniu. W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy i dodajemy do gulaszu . Gotujemy wszystko ok. 45 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Gulasz z szynki podajemy z ziemniakami, albo dowolną kaszą jaką lubcie. Smacznego! Artykuł Gulasz z szynki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek po węgiersku 247

śmietaną. Mimo swojej nazwy placek ten nie wywodzi się z Węgier i nie jest typową potrawą węgierską. Składniki potrzebne do przygotowania oraz przepis znajdziecie poniżej. Składniki na placek 3 ziemniaki 4 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz olej na smażenia Oczywiście potrzebny będzie również gulasz, przepis na >>> GULASZ ! Przepis na placek po węgiersku Ziemniaki obieramy, ścieramy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapuśniak rybny z warzywami 107

rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu wieprzowego 1 płaska łyżka mąki mielony kminek do smaku sól(...)mięsa smażymy. Do oleju dodajemy cukier palmowy. Później grzyby z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Następnie zalewamy gorącym bulionem i dusimy godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, dusimy 30 min razem z przyprawami. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Szybkie pączki serowe z powidłami 158

winie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane

mojewypiekiinietylko
Smaczny obiad z dorsza 126

zalewie Karmelizowana marchewka 4 duże marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 600 g ugotowanych ziemniaków 25 g masła 100 ml ciepłego mleka Obierz marchewkę i pokrój na grube plasterki. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Odcedź marchewkę. Na patelni rozgrzej masło(...)Dodaj miód i mieszaj aż miód stanie się płynny. Dodaj marchewkę i smaż przez 10 minut. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza solą i pieprzem. Rozgrzej masło

codojedzenia
Krokiety z kaszy gryczanej z kurczakiem 236

podania z filiżanką czerwonego barszczyku.  Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej piersi z kurczaka 1 cebula 2 jaja sól, pieprz bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Pierś(...)samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę i przestudzić. Mięso i cebulkę zmielić w maszynce do mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. Dodać do całości jajko, doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć

Ze smakiem bez glutenu