SKŁADNIKI dla 2 osób Pizza z batata: ok. 350 g puree z batata (z sporego 1 batata) 120 mąki ryżowej/owsianej/gryczanej lub innej bezglutenowej 1 łyżeczka Vegety Natur do ziemniaków z ziołami 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 150 ml passaty 1 łyżeczka Vegety Natur do mozzarelli i pomidorów 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Dodatki: ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ cukinii(...)oliwek * PRZYGOTOWANIE Pizza z batata Batata obierz, pokrój na mniejsze cząstki i ugotuj do miękkości. Odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj na purée. Dodaj mąkę, Vegetę Natur do ziemniaków z ziołami oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie łyżką i kolejno rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując pizzę o średnicy ok. 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Food Squarewinie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane
mojewypiekiinietylkoPrzepis pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz i został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Składniki: czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej 1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek 2 cebule 2 jaja sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone(...)niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane na plastry. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić. Kaszę, ziemniaki, kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić na w miarę gładkie
Ze smakiem bez glutenujaja to motyw przewodni to i sałatka będzie jajeczna. Delikatna, lekko ostra. PRZEPIS 🌿 jaja ugotowane na twardo 5 szt. 🌿 kukurydza 1 mała puszka 🌿 por biała część 🌿 ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 szt. 🌿 jabłko 1 szt. 🌿 sól, pieprz do smaku 🌿 majonez 2 łyżki 🌿 musztarda sarepska 2 łyżki 🌿 śmietana kwaśna 18 % 2 łyżki Jaja, jabłko, ziemniaki obrać
Kuchnia PaulettesSkładniki 3 szklanki wody 3 ziemniaki nie obrane ,wyszorowane główka czosnku pokrojone wzdłuż ząbków Wykonanie Do garnka wlać 3 szklanki wody,którą należy zagotować . Po 3 minutach dodać 3 wyszorowane i pokrojone w kostkę ziemniaki w łupinach. Następnie obrać główkę czosnku , pokroić wzdłuż ząbków. Dorzucić do zupy po kolejnych 3 minutach. Gotować 3 minuty. Po 3 minutach dodać 2 łyżki
mojej kuchniłyżki oliwy z oliwek - 1 cebula drobno pokrojona - 1 ząbek czosnku - 2 marchewki pokrojone w kostkę - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 2 pomidory starte - 1 liść laurowy - 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę - kostka bulionu warzywnego - 1 łyżeczka soli - 60 ml. oliwy z oliwek - 2 łyżki octu winnego - 1 łyżka oregano - pieprz - sól wg. uznania WYKONANIE(...)soczewicę. 👌 Dolać wody, zmniejszyć temperaturę do umiarkowanej i pozwolić soczewicy gotować się przez 35 minut. Od czasu do czasu wymieszać delikatnie i jeśli to konieczne dolać wody. Dodać ziemniaki i gotować kolejne 10 minut. 👌 Dodać sól, pieprz, ocet, oregano i oliwę z oliwek. 👌Podawać z fetą i świeżym pieczywem. Życzę smacznego kochani
Rita creativeJedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta , majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy(...)plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam
Na moim talerzuZiemniaki Hasselback Ziemniaki w marynacie Buraczki zasmażane Pieczone ziemniaczki Ćwikła Makaron domowy
Na moim talerzuSkładniki: sparzone liście białej kapusty gotowe do zawijania gołąbków (jak ja je przygotowuję opisałam tutaj: https://mojtalerz.blogspot.com/2015/01/goabki.html ) farsz: cebula kasza gryczana 100 g ( u mnie biała) trzy ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka/ostra, zioła ziele angielskie i liść laurowy 1. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie. 2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy
Na moim talerzusmak oponek, możecie dodać startą skórkę cytryny. Ja jestem zbyt leniwa i w oryginale jest o mieleniu lub przepuszczenia przez praskę sera białego. Ja mój ser potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków. Aha, używajcie sera na wagę lub pakowanego, a nie wiaderkowych, gdyż te są najzwyczajniej za rzadkie. Oponki możecie konsumować posypane cukrem pudrem lub polukrowane. Ja następnym razem polukruję, ale teraz(...)żółtka 1,5 łyżeczki sody 1/3 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g gęstej śmietany dałam 18% tłuszcz do smażenia Instructions Ser mielimy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków mąkę z sodą przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Za mnie zrobił to robot Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy ciasto. W oryginale jest grubość
Mieszam w GarnkuObsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, całość zalać powstałą na patelni marynatą, przykryć naczynie pokrywką. Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około godziny. Mięso można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczonymi ziemniakami
Zrób to smaczniezero waste lub jak wolimy nazywać No waste, jest kuchnią z rozmysłem. Nie marnujcie produktów! Składniki 2 kości z udek gęsi z mięsem 2 skrzydełka z kurczaka 4 duże ziemniaki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 seler 1 por 1/8 główki kapusty włoskiej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżeczka lubczyku(...)zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą
R'n'G KitchenPyszna zupa czosnkowa, bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu.W sam raz na mroźne zimowe dni. Składniki 4 główki czosnku 1 cebula 5 średnich ziemniaków 2 łyżki kminku 30 dkg wędzonego boczku 2 kiełbaski jałowcowe 2 łyżki smalcu kilka kromek razowego chleba sól, pieprz Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Wlać do garnka około 2 l … Czytaj dalej Zupa czosnkowa
gotuj ze mnątłuszczu MARMOLADA Z BURAKÓW BATTLEFIELD V dżem z pieczonych buraków z dodatkiem przypraw korzennych 90 min 3 zł 4 porcje proste POTRZEBUJESZ piekarnik lub garnek blender lub tłuczek do ziemniaków patelnia Składniki Koszt burak – 2 szt. (400g) cukier – 4-6 łyżek (albo więcej) sok z ½ cytryny szczypta mielonych goździków lub cynamonu sól – szczypta Razem 3 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE(...)ugotować we wodzie (przy pieczeniu będą mieć bardziej wyrazisty smak). 2. BLENDOWANIE I SMAŻENIE (20-30 min) Obierz buraki ze skórki i zblenduj na papkę lub utłucz tłuczkiem do ziemniaków. Masę przełóż na nieprzywieralną patelnię, wsyp cukier i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez ok 30 min. Dżem powinien mocno zgęstnieć i nabrać intensywniejszej barwy. 3. SOK Z CYTRYNY
Nerds Kitchenwystępującej głównie w Grecji, Turcji Włoszech i Hiszpanii. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej, zapiekanej i grillowanej. SKŁADNIKI: - 2 dorady morskie lub inne duże ryby - 2 pomidory - 2 duże ziemniaki - 1 cebula - 2 cytryny - 5 gałązek świeżego tymianku - 150 ml. oliwy z oliwek - 100 ml. białego wina - pieprz - sól * foremka o wymiarach 30 x 40 cm. WYKONANIE: - Ziemniaki, pomidory, cebulę
RITA food channel