rybą, a jak ryba to surówka z kiszonej kapusty. A jakby połączyć te smaki? Składniki 300 g fileta z czarnego dorsza 1 szklanka kiszonej kapusty 2 marchewki 4 ziemniaki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 200 g brukselki 1/4 kalafiora 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżki smalcu wieprzowego 1 płaska łyżka mąki mielony kminek do smaku sól(...)mięsa smażymy. Do oleju dodajemy cukier palmowy. Później grzyby z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Następnie zalewamy gorącym bulionem i dusimy godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy ziemniaki, dusimy 30 min razem z przyprawami. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenwinie Churros z masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane
mojewypiekiinietylkozalewie Karmelizowana marchewka 4 duże marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 600 g ugotowanych ziemniaków 25 g masła 100 ml ciepłego mleka Obierz marchewkę i pokrój na grube plasterki. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Odcedź marchewkę. Na patelni rozgrzej masło(...)Dodaj miód i mieszaj aż miód stanie się płynny. Dodaj marchewkę i smaż przez 10 minut. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza solą i pieprzem. Rozgrzej masło
codojedzeniapodania z filiżanką czerwonego barszczyku. Przepis oryginalny pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej piersi z kurczaka 1 cebula 2 jaja sól, pieprz bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Pierś(...)samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę i przestudzić. Mięso i cebulkę zmielić w maszynce do mięsa bądź rozdrobnić w malakserze. Można również zmielić kaszę gryczaną i ziemniaki. Dodać do całości jajko, doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć
Ze smakiem bez glutenutalerzu /If you need the recipe in English, let me know./ : - ugotowane ziemniaki z olejem lnianym i koperkiem (to od kilku miesięcy mój hit i kolejny sposób na przemycenie oleju lnianego do posiłków; ugotować ziemniaki, odcedzić, do garnka wlać kilka łyżek oleju, dodać posiekany koperek, ja dodaję zamrożony, przykryć pokrywką i wymieszać, rewelacja!) - kotlet z białej kaszy (bardzo
Qlinarnie i Qlinarniedodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru. A jak u Was z zupami? SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera ½ pora 1 cebula 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej ½ szklanki mrożonego groszku 7-8 sztuk mrożonej brukselki ½ szklanki soczewicy czerwonej ½ szklanki kaszy jaglanej 2 litry domowego bulionu(...)pietruszki Sól morska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Wsypać kaszę jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony
Wanilia i Kardamondemi-glace, który przenosi to danie na zupełnie inny wymiar smaku. Składniki Kaczka piersi z kaczki 2 szt. sól w płatkach czarny pieprz 1 szczypta Purée ziemniaczane ziemniaki 300 g śmietana 30% 100 ml masło 50 g sól 2 szczypty Sos żurawinowy żurawina leśna 200 g masło 50 g cukier 1 łyżeczka woda 20 ml Demi-glace kości wołowe(...)minuty. Po tym czasie obracamy i smażymy mięso jeszcze przez chwilę. Kaczkę po procesie smażenia wędzimy paloną sosną przez 2 minuty. Purée ziemniaczane W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem. Sos żurawinowy Dodajemy do rondelka żurawinę. Dolewamy odrobinę wody i na wolnym ogniu podgrzewamy. Po około
chefintheforestpół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona. U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem czy zwykłymi gotowanymi ziemniakami. Filet możecie doprawić w dowolny sposób, takimi przyprawami jakie lubicie. Ja użyłam soli, pieprzu, ziół prowansalskich i czosnku na mięsko oraz czosnku niedzwiedziego z suszonymi pomidorami i czarnuszką na wierzch(...)pomidora i ser. Posypujemy przyprawą z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy ok 2-3 min, aż ser ładnie się rozpuści. Serwujemy z ryżem, frytkami czy ziemniakami. Artykuł Szybki i pyszny filet z kurczaka z patelni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujest bardziej esencjonalna i ma bardziej wyrazisty smak (podobnie robię z zupą fasolową ) . Składniki (na 3-litrowy rondel): 1 cebula łyżka masła 500 g pieczarek 1 marchew 3-4 ziemniaki 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki sól i pieprz W rondlu rozpuść masło i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i duś(...)przez 5 minut pod przykryciem (w tym czasie pieczarki puszczą sok) . Do rondla wrzuć pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz wlej bulion – gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Do oddzielnego głębokiego pojemnika nadepnij 2 chochle gęstej zupy, dodaj śmietankę i natkę pietruszki – zmiksuj blenderem, a następnie wlej z powrotem do rondla. Do smaku dopraw solą
Kulinarne S.O.S.łyżeczki cukru. wlać 1 łyżeczkę octu - zagotować. Kalafiora gotować ok. 15 minut - nie rozgotować! Ugotowanego kalafiora osączyć z wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnie różyczki kalafiorowe rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków bądź rozdrobnić w malakserze. Krok 3. Do masy kalafiorowej dodać pozostałe składniki i wymieszać. Krok 4. W dłoniach formować niewielkie, lecz grubsze kotleciki, panierować w bułce tartej, a następnie smażyć(...)stron. Kotleciki odwracać na drugą stronę, kiedy te dobrze się już zrumienią od spodu. Gotowe kotleciki z kalafiora podajemy na obiad z dodatkiem ulubionej surówki i ziemniaków z wody, polanych masełkiem i posypanych koperkiem. Smacznego :) Pyszne warzywne kotleciki kalafiorowe. Delikatne i mięciutkie kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce
Moja Książka Kucharskajednak można zamiast niego dać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (bądź kiełbasę) oraz podsmażoną cebulę. Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( u mnie domowej roboty ze słoika) 1 kg ziemniaków 1 kg żeberek (udało mi się dostać z naprawdę dużą ilością mięsa) 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 5 liści laurowych sól, pieprz do smaku Sposób Żeberka umyć, pokroić(...)laurowy. Gotować do miękkości. W tym czasie kiszoną kapustę przełożyć na duże sito, przelać wodą i odcisnąć jej nadmiar. Z gotowego wywaru wyjąc żeberka, włożyć kapustę, ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, potłuc, połączyć z odciśniętą z nadmiaru wody kapusta kiszoną, wymieszać, przyprawić mielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Podawać
Kuchenne aromatyjednodaniowy obiad dla całej rodziny. Polecam! (około 4 porcje) 2 szklanki wody/bulionu (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowe 1 marchewka 1 ziemniak (większy) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka domowej vegety (w przypadku kiedy używamy wody) 2 listki laurowe (w przypadku kiedy(...)ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć. Gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody do całkowitej miękkości. (Potrwa to 1-2 godziny.) (Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!) Obranego ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać
Di gotujePuree ze słodkich ziemniaków oraz dyni z dodatkiem mleka i masła, oto moja propozycja dodatku do obiadu. Dla tych co lubią dodać nieco słodyczy do obiadu, nie każdym pasuje słodki ziemniak do kawałka mięsa. A jeśli lubicie to podajcie z mięsem na ostro i ulubioną surówką a otrzymacie super zestaw obiadowy, różnorodne smaki słodycz-ostrość. Polecam i życzę smacznego! SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchniwymienionych w przepisie. Zapraszam! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 200ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, chili – około 0,5 łyżeczki lub więcej, liść laurowy, 1 łyżka cukru, kminek 1,5 litra wody(...)przyprawiamy solą i majerankiem. Całość gotujemy przez około 10 minut. Łyżkę kminku zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, zaparzamy przez 10 minut i sam napar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Blog z Apetytem