ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1051/2562)

Ozorki w sosie figowo-musztardowym z białymi szparagami i puree ziemniaczanym z czerwoną quinoą 172

boją, wiedzą, że warto spędzić trochę czasu przy garach, nawet w 30 stopniowy upale dla takiego obiadu <3 Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 ozorek cielęcy 6 ziemniaków pęczek białych szparagów 2 łyżki domowego dżemu figowego 1 łyżka musztardy Dijon kefir natka pietruszki liść laurowy lubczk jałowiec pieprz sól Wykonanie: Ozorek myjemy starannie i gotujemy, aż będzie prawie(...)ozorki z ognia, dodajemy 1-2 łyżki kefiru, dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.  W międzyczasie obieramy szparagi i gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z qunioą i odrobiną kefiru (dodajemy stopniowo, aby uzyskać taką konsystencję, jaka nam najbardziej odpowiada). Na talerze nakładamy puree, szparagi i plastry ozorka, polewamy sosem

Quinoa Raz!
Grillowany kurczak z ziemniakami i szparagami w sosie beszamelowym 190

grillowane ziemniaczki oraz filet z kurczaka. Składniki na 2 -3 osoby: 1 duża pierś z kurczaka 1 pęczek szparag 3-6 szt młodych ziemniaczków 2 ząbki czosnku do natarcia ziemniaków sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka 1/2 łyżeczki białego pieprzu sól odrobina gałki muszkatołowej  marynata do kurczaka: wędzona ostra papryka słodka papryka łyżka miodu(...)patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu elektrycznym lub tradycyjnym ale wtedy używamy aluminiowej tacy. Grillujemy kilka minut do zarumienienia skórki na złoto. Na tej samej patelni grillujemy szparagi oraz ziemniaki natarte wcześniej czosnkiem, warzywa przed grillowaniem skrapiamy olejem lub oliwą.  Przygotowujemy sos beszamelowy: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy rózgą aby rozbić ewentualne grudki i mąka z masłem

Życie zaczyna się w kuchni
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym 199

indyka i duszone w sosie koperkowym. Klopsiki koniecznie trzeba obsmażyć, wtedy zachowają soczystość i zbyt długo ich nie dusić, gdyż indyk jest delikatny. Według mnie najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami lub grubą kaszą jęczmienną. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym są bardzo delikatne i lekkostrawne, dlatego często przygotowuję je na obiad latem. Składniki: (na około 20 sztuk) 1 kg mięsa(...)zahartowaną gorącym płynem z garnka śmietanę, delikatnie wymieszać i gotować około 5 minut bez przykrycia, aby płyn się zredukował. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. Zobacz również: klopsiki pikantne w kapuście

Kuchcik gotuje
Ziemniaki z młodą kapustą i brokułem 152

Pyszny dodatek do mięsa, idealnie sprawdzi się też w roli samodzielnego dania. Składniki 7 młodych ziemniaków 2 młode marchewki 1/2 główki kapusty młodej 1/4 brokułu 1 por 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kminku 1/4 łyżeczki kurkumy koperek sól, pieprz Przygotowanie M W garnku gotujemy(...)wody. Ziemniaki obieramy, większe kroimy, dodajemy do wody razem z   pokrojoną na plasterki marchewką. Następnie wrzucamy grubo poszatkowaną kapustę oraz różyczki brokułu. Mieszamy i gotujemy przez chwilę. Później dodajemy por, pokrojony na plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, pieprz i kminek. Gotujemy 3 min. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy kolejne 3 min. Mieszamy razem posiekaną natką pietruszki, kurkumę

R'n'G Kitchen
Zupa z kalarepą 158

proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 duże kalarepy 2 średnie marchewki kawałek selera 1 pietruszka 3 średnie ziemniaki 200 g śmietany do zupy 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki cząbru sól pieprz koperek Do garnka włożyć skrzydełka i zalać zalać wodą.i zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, kalarepę pokroić

O kuchni z uczuciem
Delikatna zupa ze szpinakiem i szparagami 255

obecnie panującą aurę, czyli lekka i delikatna warzywna zupa. Składniki na 4 porcje: 200-300 g szpinaku pęczek szparagów 300-400 g 2 marchewki (200-300 g) 3-6 ziemniaki (3 duże/6 małych) korzeń pietruszki (150-200 g) kawałek selera (150-200 g) 2-3 liście laurowe pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka mielonej kozieradki płaska łyżeczka tymianku 3 łyżki(...)oleju Przygotowanie: Warzywa obierz i pokrój: marchew w półplasterki, ziemniaki, seler i pietruszkę w 0,5 cm kostkę, a szparagi w 1 cm kawałki. W garnku najlepiej 5 litrowym rozgrzej olej i przez 10 sekund podsmażaj wszystkie przyprawy aby uwolniły swój aromat. Wrzuć pokrojone warzywa i smaż cały czas mieszając przez 5 minut. Następnie dodaj 1 litr wody i gotuj

greenscarf
CIASTO NA PIEROGI 881

dodatkowa porcja do podsypywania 1 szklanka ciepłej wody (może trochę więcej, w zależności ile wchłonie mąka) 2 łyżeczki oleju 1 jajko szczypta soli Farsz na pierogi ruskie: 600g ziemniaków, ugotowanych, utłuczonych i wystudzonych  600g twarogu 1 duża cebula, posiekana, zrumieniona pieprz czarny lub ziołowy do smaku sól do smaku 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki kaszy manny (ewentualnie(...)Przygotowujemy ciasto pierogowe: wszystkie składniki na ciasto łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą ściereczką. Krok 2. Przygotowujemy farsz: do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista i "ciapkowata" ;) Wystarczy jak wszystkie składniki

Moja Książka Kucharska
Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) 258

spróbować! :) [foodiepress] [hide] Jak zrobić Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera)? Wypróbuj przepis na Frytki warzywne (z batatów, marchwi, buraka i selera) i przekonaj się do słodkich ziemniaków! Wykorzystaj je jako zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu, który będzie niebanalnym zamiennikiem klasycznych ziemniaków lub ryżu. Zaskocz siebie i rodzinę nowym, niecodziennym przepisem. Przepis na Frytki warzywne (z batatów

Pogotujmy.pl
Zielona zupa detox 216

zupa detox Krok w stronę zdrowia? Najprostsze gotowanie na świecie, bez podsmażania, bez artyzmu. Tylko warzywa, woda, garnek i my! Składniki: 1 młoda cukinia 2 garści szpinaku 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól niskosodowa i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, ziemniaki obrać, opłukać, pokroić

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z kopru włoskiego z parmezanem 184

włoskiego włączam wyobraźnię i po prostu gotuję.  Na dziś jest to prosta zupa krem, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Palce lizać! Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 ziemniak 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 garść startego parmezanu 1 garść uprażonych orzeszków piniowych sól i biały pieprz do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej(...)Wykonanie: Bulwy kopru obrać z zewnętrznych płatów, odciąć końcówki, opłukać, pokroić w paski. Do rozgrzanej oliwy z masłem dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem i pokrojonym ziemniakiem w kostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość

Wino Francja Kuchnia
Roladki ziemniaczane w waflu 188

Teraz przepis na smaczną przekąskę lub kolację. Roladki z ziemniaków w waflu. Można jeść z surówką lub same z herbatą. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kapuśniak z żółtą soczewicą 151

pełne smaku. Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;) Składniki 300 g surowego boczku 3 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pętko kiełbasy rzeszowskiej 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1,7 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 100 g soczewicy żółtej sól, pieprz Przygotowanie(...)pierwszy rzut lecimy z boczkiem, który kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, wytapiamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione i obrane ząbki czosnku, ziemniaki pokrojone w kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez

R'n'G Kitchen
Zupa szpinakowa na mleku kokosowym z czarną cieciorką 159

Składniki : - 500 g świeżego szpinaku - 500 g czarnej cieciorki - 1 l mleka kokosowego  Przepis tutaj - 4 średnie ziemniaki - 5 ząbków czosnku - pęczek koperku - olej słonecznikowy tłoczny na zimno - czarny pieprz Przygotowanie : Cieciorkę moczymy, najlepiej cala noc, następnie gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i  przepłukujemy czysta wodą. Szpinak kilkukrotnie płuczemy, odcinamy twarde łodygi. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy(...)ziemniaki pokrojone w mala kosteczkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy szpinak i czosnek przecisniety przez praske, gotujemy 5 minut. Blendujemy. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Dodajemy cieciorkę a do przestudzonej przed podaniem poszatkowany koperek i olej słonecznikowy

Szkrab Je Sam
Młoda kapusta zasmażana 310

smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko sadzone. Szklanka kefiru i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :) SKŁADNIKI

W kuchni Katie
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać 225

prostych i smacznych. SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście

Niedzielny kucharz