Pamiętam obiad u Babci w gorący letni dzień kiedy podawała ziemniaki i zsiadłe mleko. Mleko prawdziwe, tak gęste, że można je było kroić. Babcia mówiła, że takie mleko jest zdrowe. Wierzę w to do dziś, ale wielu z Was pije przede wszystkim gotowe kefiry i jogurty, kupione w sklepie. Ale czy takie mleczne przetwory są zdrowe? A jeśli(...)Babci, kremowe i aksamitne jak jogurty ze sklepu. Podpowiem też jak takie mleko wykorzystać, bo nie każdy lubi je pić samo czy tak jak ja zjadać w towarzystwie smażonych ziemniaków. zsiadłe mleko Narine jest bardzo gęste i ma aksamitną konsystencję ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacebula, 1 por, 2 ząbki czosnku, duży korzeń pietruszki, połowa dużego selera, kilka różyczek kalafiora, puszka białej fasoli, 0,5 l bulionu kubek śmietanki 30% 3 średniej wielkości ziemniaki, Najpierw musimy zeszklić na masełku cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki pora, a następnie dodać do nich czosnek. Dodajemy obraną pietruszkę oraz selera pokrojone w plastry. Obieramy ziemniaki, kroimy
Kuchnia moimi oczamiO cieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj
Kuchnia Pełna PasjiOmlety są doskonałe na śniadania, sprawdzają się też na obiad, czy kolację. Kolejny plus to że smakują wyśmienicie na słodko jak i w wersji wytrawnej. Do
Kuchnia Pełna Pasjikolację. Nieodłączny element takich warzyw jest fantastyczny, domowy sos czosnkowy - nie znam nic lepszego! PIECZONE WARZYWA Z SOSEM CZOSNKOWYM (4 porcje) 2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 2 duże ziemniaki 1 duży batat kawałek bulwy selera 1/2 kalafiora (lub jeden mniejszy) przyprawy: kurkuma mielona, pieprz czarny, czosnek granulowany, papryka słodka, sól olej rzepakowy sos czosnkowy : 5 łyżek jogurtu naturalnego(...)rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Warzywa oczyszczam, obieram i kroję - marchew, batata, ziemniaki, seler i pietruszkę w grubsze słupki, kalafiora dzielę na małe kwiatki. Odrobinę oleju (3-5 łyżek) mieszam z przyprawami. Taką mieszanką pokrywam wszystkie przygotowane warzywa i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut
W kuchni Karmel-itkiszalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka Martini 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, świeży tymianek masło do smażenia Puree z musztardą francuską: 3 ziemniaki 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka masła sól koperek Marynowana cukinia w Martini: marynata; szklanka wody, szklanka Martini, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli cukinia koperek(...)Dodaję namoczone grzyby oraz Martini i gotuję składniki przez 5 minut na dużym ogniu. Wlewam śmietanę i redukuję sos do zgęstnienia. Dopiero na koniec doprawiam solą i pieprzem. Gotuję ziemniaki, odcedzam, rozgniatam i dodaję masło, musztardę i sól. Można dodać posiekany koperek. Cukinię kroję w plastry za pomocą obieraczki do jarzyn. Wodę gotuję z Martini, cukrem i solą. Studzę płyn
Mango PapajaRoladki faszerowane z mięsa mielonego Pomysł na bardzo smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu obiad. Roladki możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki. Palce lizać! Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól(...)smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy zagęścić niewielką ilością mąki rozrobionej z wodą *** *** Na końcu potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i podajemy *** *** Roladki możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemAksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima. Składniki 500 g kapusty białej 2-3 ziemniaki 500 ml passaty pomidorowej 1 litr bulionu warzywnego śmietana cukier sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na dużym ogniu przez kwadrans
R'n'G KitchenILOŚĆ PORCJI: 2-4 SKŁADNIKI: – 4-5 podudzi z kurczaka – 200 ml jogurtu naturalnego – 3-4 łyżki pikli limonkowych Patak’s – do podania: ryż, pieczone ziemniaki lub chlebki naan – do podania: kiełki, sałata lub ulubione warzywa, kapary, świeże chilli lub jalapeno (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt wymieszaj z piklami limonkowymi Patak’s i użyj przygotowanej marynaty(...)przez 45-55 minut. W połowie pieczenia odwróć kurczaka na drugą stronę aby zrumienił się ze wszystkich stron. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami, polecam szczególnie pieczone ziemniaki i kiełki. UWAGA: Kurczaka możesz też usmażyć oraz upiec go na grillu. W każdej wersji będzie pyszny. Do upieczonego kurczaka możesz podać ulubione pikle – limonkowe, mango lub czosnkowe. Smacznego! *Wpis powstał
nietylkopasta.plzrobić z gotowanymi ziemniakami, które zostały z obiadu, kiedy nikt nie ma ochoty na kotlety ziemniaczane? Otóż zrobić naleśniki ziemniaczane, które idealnie smakują z jogurtem typu greckiego, z łososiem wędzonym a nawet z humusem. Spróbujcie Składniki: – 300g ugotowanych ziemniaków – 350ml mleka – 100ml wody gazowanej – 2 jajka – 70g mąki ryżowej (można zastąpić zwykłą pszenną
Smaki Armineprzynajmniej można iść do sklepu i kupić dobrą kiełbasę bez problemu. Gulasz to proste i praktyczne danie na obiad , bo można je przyrządzić z ulubionymi warzywami i podać z ziemniakami lub makaronem. W Szwecji zazwyczaj używam falukorv , która jest dobrej jakości kiełbasą przypominającą serdelki. Jest jednak bardziej zwarta, bo po prostu zawiera więcej mięsa. Oczywiście gulasz z kiełbasy można przyrządzić(...)śmietanę. Dopraw solą i gotuj gulasz przez 15 minut. Na koniec dodaj rozmrożony groszek i gotuj danie jeszcze przez 5 minut. Posyp pokrojoną natką pietruszki. Podaj danie z ziemniakami lub makaronem. The post Gulasz z kiełbasy ala Stroganoff appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaogóle nie smakują :P Dlatego ograniczam ich wykorzystanie w kuchni i w oczekiwaniu na cieplejsze czasy zadowalam się tymi typowymi dla zimowego okresu. W dzisiejszym przepisie królują zatem ziemniaki, bataty, marchewki i buraki. Do warzyw przygotowałam gzik, czyli twaróg wymieszany z jogurtem, cebulą i przyprawami. Takie proste rozwiązania często okazują się najlepszą opcją :) PIECZONE WARZYWA Z GZIKIEM Warzywa(...)proporcjach według uznania - ziemniaki, bataty, buraki, marchewka Pół kostki twarogu półtłustego 2-3 łyżki jogurtu naturalnego Pół małej czerwonej cebuli Pieprz, sól Warzywa pokroić na mniejsze kawałki Wyłożyć na blachę do pieczenia, skropić olejem i posypać ziołami Piec do miękkości Twaróg połączyć z jogurtem Dodać posiekaną drobno cebulę i przyprawić pieprzem i solą
HealthyCreationssycącą zupą z mnóstwem warzyw. Zupę podaje z makaronem pełnoziarnistym arc Pol Składniki: 1 łyżka oliwy 1/2 ząbka czosnku 1/2 cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 marchewki 80 g ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 duży dojrzały pomidor 100 g zielonej fasolki 1/2 pęczka bazylii 100 g cukinii 25 g makaronu świderki Arc Pol oliwa extra vergine PESTO 1/2 pęczka(...)łyżeczka orzeszków pinii 25 ml oliwy extra vergine 25 g tartego parmezanu W garnku na oliwie podsmażyć posiekany czosnek z pokrojoną cebulą. Pokroić marchewkę, selera i dodać do cebuli. Ziemniaki obrać i pokroić. Pomidora obrać i pokroić. Dodać po 5 minutach do marchewki i selera. Dolać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę zieloną pokroić i dodać do warzyw. Gotować
Kuchnia w oparachkalafior, podzielony na różyczki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę sok z 1 limonki lub cytryny 1 porządna łyżka czerwonej pasty curry 1×400 ml puszka mleka kokosowego 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego(...)smaku kolendra do podania Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około minutę. Dodaj bulion, mleko kokosowe, kalafior, ziemniaki, czosnek, imbir i marchewkę, dopraw solą do smaku i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie
karmelowyfilet z indyka (ok. 500g) puszka zielonego groszku (400g) 500ml bulionu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki 150 ml śmietanki cebula 2 ząbki czosnku pieprz dodatki: ryż, kasza, ziemniaki olej łyżka masła Indyk w sosie z zielonym groszkiem – przepis W garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy wszystko(...)łyżkami sosu aby zahartować śmietanę. Dodajemy do sosu, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Indyka w sosie z zielonego groszku podajemy z kaszą, ziemniakami, albo ryżem. Smacznego! Artykuł Indyk w sosie z zielonym groszkiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!