Dlatego i ja lubię gotować różne zupy. Moje dzieci również chętnie je jedzą ;-) Składniki: 200 g suchego grochu - u mnie połówki 1 cebula 1 długa laska kiełbasy 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 litry bulionu / rosołu / wody sól, pieprz majeranek kminek siekana natka pietruszki liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej groch wypłukać pod bieżącą wodą, następnie przełożyć(...)zrumienić, dodać też listek laurowy, ziele angielskie, kminek oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Mieszając smażyć przez ok. 5 minut. 3. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i znów jeszcze chwilkę podsmażyć. Wlać gorący rosół / bulion / wodę. Dodać ugotowany groch (wraz z pozostałą wodą z gotowania). 4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę
Kuchnia domowa AniZupka powstała po przeglądzie zawartości lodówki. I muszę przyznać że wyszła znakomita. Polecam :) SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 większy ziemniak kawałek selera i zielonej części pora 1 papryka (ja miałam kawałki żółtej, zielonej i czerwonej) 250 g przecieru pomidorowego z kartonu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok. 3 l wody lub rosołu(...)olej do podsmażenia ORAZ: grzanki lub drobny ugotowany makaron pietruszka i koperek do posypania (może być suszony) WYKONANIE: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy z ząbkami czosnku. Marchew, selera i ziemniaka ścieramy na tarce na dużych oczkach, paprykę i pora kroimy. Dodajemy do cebuli i chwilę smażymy, często mieszając, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu. Warzywa zalewamy ok 3 l wody, dodajemy
Pani na deserczasu do czasu musimy, to są nasze ukochane smaki. Składniki 500 g żołądków drobiowych 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 3 ziemniaki 500 g ogórków kiszonych 100 ml słodkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka suszonego koperku (lepszy świeży) kwas z ogórków 4 jajka sól, pieprz Przygotowanie Żołądki oczyszczamy, zalewamy(...)szumowiny, lekko solimy. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Mięso wyciągamy z wywaru, studzimy i kroimy w paski. Wywar przecedzamy. Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy tak, jak lubimy. Dodajemy do zupy i gotujemy 30 min na średnim ogniu. Ogórki chlastamy jak lubimy. My pół porcji starliśmy, pół pokroiliśmy na krążki. Dodajemy do zupy, gotujemy
R'n'G Kitchenmiękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka, w akompaniamencie grillowanej fasolki szparagowej i kwaskowego owocowego musu (44 zł). Same policzki rozpływały się w ustach, a podany do nich sos był gęsty i bardzo esencjonalny. Pyszna fasolka szparagowa(...)wspaniale smakowała dymem, a duet pieczony czosnek i ziemniak był idealny. Po obiedzie oczywiście przyszedł czas na deser! Do pysznej kawy zamówiłyśmy obłędny tort bezowy z musem cynamonowym i orzechami laskowymi (19 zł). Porcja była ogromna, ale jakoś wspólnie dałyśmy jej radę, żal było zostawić na talerzu. Drugim deserem był sernik z białą czekoladą, włoską bezą i boskim sosem wiśniowym
Kulinarne przygody Gatitykurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: Placki: 600g ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia. Dodatkowo: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 200g pieczarek, 1 pomidor, 150g sera żółtego, sól, pieprz, bazylia, oliwa(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masę ziemniaczanej, formując duże okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą
Tradycyjna kuchnia Kasisól i pieprz do smaku · ok. 50 g parmezanu startego na małych oczkach · 3 duże ziemniaki Dodatkowo: Domowe grzanki PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i odkładamy na bok. Ziemniaki również obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, doprawiamy solą
Calzonella.comboku. To kolejny łatwy przepis na tanie, smaczne i zdrowe danie obiadowe. Polecam! Składniki : 2 szklanki NAMOCZONEJ kaszy gryczanej niepalonej (kaszę moczymy min 1 h), 5 ziemniaków, 2 szklanki wody, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka tumianku szuszonego, 2 ząbki czosnku, kminek do posypania. Wykonanie : Ziemniaki szorujemy (ewentualnie obieramy) i kroimy
Jeść, by żyć w zdrowiuparze można pokroić mięso i warzywa, a zamiast przygotowywania ryb w całości użyć filetów. Taka metoda skróci cały proces o dobrych kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie na parze ziemniaków odbywa się podobnie jak przygotowywanie innych potraw. Obrane i umyte ziemniaki doprawiamy i wrzucamy na sitko, kiedy woda się już gotuje. Małe i młode ziemniaczki parują się ok. 25 minut
Kulinarne Przebojemogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek cytrynowy(...)były prawie miękkie wyciągnęłam większe kawałki buraka i wlałam 1 l bulionu (miałam z mięsa wieprzowego), dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany. Wszystko gotowałam do miękkości i na koniec wlałam śmietanę. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypałam koprem. Notatki
Pieprzyć z Fantazjąśląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: weź plastry wołowiny z udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek(...)jakiś czas mieszając aż kapusta zrobi się miękka. Jeśli kapusta będzie przywierać, uzupełnij wodę. Dopraw octem (kapusta pięknie zmieni kolor) i przyprawami. Podawaj na ciepło. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego
Kulinarna PolskaNajlepsze domowe. Co do tego nie ma wątpliwości. 1 ks ugotowanych mączystych ziemniaków 300 gram mąki ( u mnie bezglutenowa) sól do smaku 4-5 łyżek tartego parmezanu ( ja użyłam pecorino) jajko Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na środku robimy dołek wsypujemy mąkę, ser, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałek i formujemy wałek. Tniemy na 2 cm kawałki i przeciągamy
AZgotuj!doskonałe urozmaicenie codziennego menu. Ich przygotowanie jest czasochłonne (mięso dusi się przez 1,5 godziny), ale naprawdę warto, bo wychodzą pyszne. Takie żeberka można podawać z kasza lub z ziemniakami. Doskonale pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty . Spróbujcie także innych moich przepisów na żeberka: Duszone żeberka Żeberka w miodowej marynacie 70 dag żeberek wieprzowych 2 łyżki mąki 3 łyżki(...)garnka i zagotowujemy. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut i wyłączamy. Na koniec próbujemy sos i ewentualnie dosalamy do smaku. Gotowe! Żeberka po węgiersku smakują doskonale z kaszą lub ziemniakami oraz z surówką
Dieta bez mlekaselera. Pyszna, aromatyczna i banalna w przygotowaniu. Świetnie smakuje w wersji z parmezanem i oliwą truflową. SKŁADNIKI 50 g masła lub oleju/oliwy 1 mały brokuł 1/4 selera 1 ziemniak 1 cebula 3 ząbki czosnku 750 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki: suszonego oregano i lubczyku, curry(...)śmietany 30% DO PODANIA: tarty parmezan, oliwa truflowa, świeża bazylia WYKONANIE Brokuł dzielimy na różyczki, większe łodygi kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Seler i ziemniaka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plastry. W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy, często mieszając, przez 5 minut
cool and mintyświeżymi prosto z lasu smakowałaby jeszcze lepiej. Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego 500g mrożonych grzybów (oczyszczone, pokrojone, obgotowane i zamrożone) 2 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku 3-4 ziarenka ziela angielskiego opcjonalnie: śmietana 18% Grzyby(...)rozmrozić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle. Do cebuli dodać grzyby, smażyć na dużym ogniu często mieszając ok 5 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w półtalarki. Seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić warzywa, gotować 5 minut, dodać grzyby z cebulą, gotować
Obiad gotowy