ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1038/2562)

Delikatny krem z białych szparagów. Jak wybrać najlepsze szparagi? 159

Amatorów szparagów zapraszam również po przepis na pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje): 1 pęczek (500 g) świeżych białych szparagów 3 (ok. 120 g) szalotki 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony kolorowy pieprz(...)mniejsze kawałki (główki szparagów odłożyć do podania). 2) W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę szalotki i zeszklić. 3) Dodać przygotowane szparagi oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i dalej smażyć przez 3-4 min., od czasu do czasu mieszając. 4) Następnie całość zalać gorącym bulionem, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować pod przykryciem, do momentu

Fitsweet.me
Kotlety schabowe w placku ziemniaczanym 545

Możliwe? Jak najbardziej! Zjadliwe? Nie pytajcie! Idealne połączenie „schaboszczaka” z plackami ziemniaczanymi. Składniki 1,5 kg ziemniaków 4 kotlety schabowe wp. ( po 200 g) 2 ząbki czosnku 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej 1 garść koperku olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, ścieramy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, jajka i mąkę. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Węgierska zupa gulaszowa 202

chłodne, jesienne dni!     Składniki: 20dkg wołowiny 30dkg wieprzowiny (użyłam łopatki) 5 dkg wędzonego boczku 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/2 pora opcjonalnie: 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 2 szklanki pikantnego soku pomidorowego 4 szklanki bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, majeranek, 2 kulki(...)straci surowy wygląd *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie oraz przeciśnięty czosnek. Zupę gotujemy ok 45 minut *** *** Ziemniaki oraz papryki kroimy w kostkę, a pora w plasterki *** *** Do zupy dodajemy pokrojone warzywa oraz opcjonalnie (jeśli lubimy) kukurydzę z puszki. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa

Blog z Apetytem
Zupa grzybowa z mięsem mielonym 154

aromat zawsze zniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich pożywną zupę. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 1 por (biała część) 4 duże ziemniaki 500 g borowików 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1,5 litra bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki. Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki. Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe

R'n'G Kitchen
Burgery z kurczaka i cukinii 172

łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół mniejszej cukinii (ok. 112 g), - ząbek czosnku, - mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml), - marchew (ok. 105 g), - małe jabłko (ok. 100 g), - łyżka soku z cytryny(...)czosnek i dusimy kilka minut. 3. Mieszamy mięso z przestudzoną cukinią, posiekaną natką pietruszki, szczyptą soli, pieprzu i formujemy kotleciki. 4. Kotleciki smażymy obustronnie na suchej patelni. 5. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka. 6. Marchew i jabłko obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, i doprawiamy sokiem z cytryny 7. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Czerwona sałatka śledziowa 186

wszystkich smakoszy śledzika mam dzisiaj pomysł na bardzo smaczną i zdrową sałatkę.  Składniki: - 12 płatów śledziowych - 7 ziemniaków - 8 buraków - 8 marchewek - 5 jabłek - 2 cebule - 7 jajek - 6 ogórków kiszonych - pęczek natki pietruszki sos - 1 mały słoiczek majonezu - 3 łyżki musztardy - 4 łyżeczki miodu - sok wyciśnięty z polowy cytryny - pieprz Przygotowanie: Płaty śledziowe jeżeli są bardzo słone(...)płuczemy kilka razy w zimnej wodzie a następnie kroimy w kostkę. Ziemniaki, buraki, marchewki oraz jajka gotujemy a następnie kroimy w kostkę. Jabłka, cebulę oraz ogórki również kroimy w kostkę a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki i polewamy sosem ( wszystkie składniki na sos mieszamy). Sałatkę wkładamy na minimum godzinę do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA 169

niebywale zdrową sałatkę. I przy tym bardzo kolorową. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań : dla 2 osób Składniki: Opakowanie sera tofu Puszka cieciorki Średniej wielkości słodki ziemniak Mała czerwona papryka Mała żółta papryka Marchewka Dwie garści sałaty (może być mieszanka sałat) Łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki(...)centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem starając się pozbyć skórki z nasionek (dzięki temu po upieczeniu będą bardziej chrupka). Wysyp cieciorkę i kostki ziemniaka na blaszkę do pieczenia, polej olejem, dodaj przyprawy: słodką paprykę, pieprz kajeński, czosnek, sól i kumin. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 25 minut. Krok 2 Pokrój tofu w kostkę

Niedzielny kucharz
Pulpety w delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie śmietany) 222

całej rodziny. U nas bardzo lubi się najróżniejsze pulpeciki. Dziś polecam Wam wersję w pysznym, delikatnym paprykowo-pomidorowym sosie przygotowanym na bazie śmietany. Tak przygotowane pulpety możecie podać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Spróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa mielonego pół cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 jajko M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół(...)ilością wody, całość mieszamy) i doprawiając do smaku solą i pieprzem. Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Tak przygotowane pulpety w sosie podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Po wierzchu można dodatkowo posypać całość koperkiem. S macznego

Słodkie okruszki
Kotlety z selera + film 136

Seler to jeden z najtańszych i najpopularniejszych afrodyzjaków na świecie. Panierowany i obsmażony może być świetną propozycją na fajną przekąskę albo stanowić dodatek do ziemniaków i surówki. Kotlety z selera to znakomity pomysł na wegetariańską wersję kotleta schabowego.     składniki na 3 porcje 1 duży seler 2 jajka olej do smażenia bułka tarta do panierowania zioła prowansalskie czarny pieprz(...)następnie obtaczamy w rozmąconych jajkach i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor. Tak przygotowane kotlety podajemy z surówką i ziemniakami.   Artykuł Kotlety z selera + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni 162

znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków, zup i sosów albo zastąpić ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni - składniki 2 piersi kurczaka(...)puree z dyni Puree z dyni możemy wykorzystać do ciast i ciasteczek, pieczywa (chleby, bułki) oraz do przygotowania  placuszków, zup i sosów. Można je też podawać samodzielnie zamiast ziemniaków. Kurczak pieczony w cydrze i puree z dyni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
ZUPA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 201

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: łyżka oleju, łyżka masła, nieduża cebula, 1/2 mniejszego pora, opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g), 4 większe ziemniaki, 2 małe marchewki, mała pietruszka, około 1,5 l bulionu jarzynowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, małe opakowanie śmietany 18% (180 g), łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej(...)natki pietruszki. Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju z masłem szklę posiekaną cebulę, następnie dodaję drobno pokrojonego pora, smażę przez 2 minuty. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, dodaję do cebuli i pora, chwilę smażę. Warzywa zalewam bulionem, przyprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowuję, gotuję na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaję rozmrożoną fasolkę i gotuję kolejne

JejKuchnia
Zupa z brukselki 129

Październik ! Zatem brukselka, to oczywiste. Proponujemy taką wersję. Składniki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 marchewka 1, 25 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 300 g brukselki 250 g wędzonej kości wieprzowej 150 g śmietany 18 % 3 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie W garnku na maśle i oliwie zeszkliłem pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem obraną i pokrojoną(...)kostkę marchew. Smażyłem, ciągle mieszając przez ok. 5 minut, wlałem gorący bulion, dodałem wędzoną kość, zagotowałem. Przykryłem, zmniejszyłem ogień, gotowałem 5 minut. Dodałem pokrojone ziemniaki oraz brukselkę ( wcześniej umytą i obraną w wierzchnich listków ), gotowałem ok. 10 minut. Odstawiłem z ognia. Dodałem posiekany koperek, zaprawioną śmietanę, doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kaczka z figami 152

piekę. Uwielbiam ziołowe i aromatyczne kacze udka, dlatego na specjalne okazje sięgam po nie najczęściej. Soczyste (marynowane całą noc;), delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Podaję z ziemniakami, buraczkami, modrą kapustą lub ulubionymi surówkami. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego maślanego puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze

Zasmakuj Kuchni
Wtorek: Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora 181

bloga Floatingkitchen.com Składniki: Główka kalafiora 2 puszki cieciorki 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2 średniej wielkości ziemniaki 4 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki śmietany 18 proc. 2 łyżki siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Odcedź(...)piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia przemieszaj składniki., żeby równo się upiekły. Krok 2 W międzyczasie wlej do rondla 3 łyżki oliwy. Obierz i pokój w kostkę ziemniaki. Wysyp do rondla i smaż 2-3 minuty. Zalej bulionem, doprowdź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości – około 15 minut. Krok 3 Wyjmij kalafiora, cieciorkę

Niedzielny kucharz