ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1029/2562)

Jesienna zupa kapuściana 145

czego chcieć więcej Może jeszcze tylko , ładnej słonecznej jesieni… składniki : 1 ćwiartka białej kapusty , niezbyt dużej 3 – 4 kiełbaski meksykańskie 2 mięsiste mocno dojrzale pomidory 2-3 ziemniaki mały pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 2 l rosołu lub 2 l wody i 3 kostki bulionowe cielęce 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Kiełbasę kroimy na dowolne kawałki . Ja tym razem pokroiłam na duże , gdyż miała robić jako wkładka Wrzucamy do gara , razem z pokrojoną kapusta , cebulą , czosnkiem i ziemniakami . Zalewamy bulionem , wsypujemy paprykę , sól do smaku i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną . Wyłączamy gaz , wsypujemy siekany koperek , mieszamy i możemy podawać . Pyszny , sycący i pachnący koprem gar zupy

Ogrodnik w podróży
Kulki mięsne w sosie z suszonymi pomidorami i bazylią 84

propozycja na pyszny obiad . Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Można podawać je na różne sposoby, ponieważ smakuje świetnie zarówno z makaronem, kaszą, ryżem, jak i ziemniakami albo chlebkami naan. Spróbujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie . Kulki mięsne w sosie z suszonymi pomidorami i bazylią 400 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego ((1 kartonik)) 200 g śmietany(...)tłuszczu, wylej go z patelni. Do podsmażonego mięsa wlej przecier pomidorowy i wymieszaj. Na koniec dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Smaż jeszcze około 5 minut. Podawaj z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub chlebkami naan. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 281 | Białko: 23,8 | Węglowodany: 16,3 | Tłuszcze: 16,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis

Przepisy na widelcu
Zupa fasolowa z papryką 118

papryki, która nadaje nam walory smakowe i sprawia, że zupa jest pyszna. Składniki: ·        50 dag fasoli ·        ½ kg ziemniaków ·        2 marchewki ·        Wywar rosołowy ·        2 łyżki mąki pszennej(...)Sposób przygotowania: 1.    Fasolę opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na 3 godziny. 2.    Następnie odcedzić, zalać wywarem i gotować 40 minut. 3.    Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do fasoli. 4.    Marchew również obrać pokroić w kostkę i dodać do zupy. 5.    Paprykę kroimy w paseczki, gotować aż warzywa

Kulinarna Chwila
PLACKI ZIEMNIACZANE PO MEKSYKAŃSKU + FILMIK 91

puszka pomidorów sól, pieprz, jarzynka do smaku 3 ząbki czosnku słodka, ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka kminu mielonego          PLACKI :  1 kg ziemniaków  1 cebula  2-3 łyżki mąki pszennej 2 jajka  sól do smaku  PRZYGOTOWANIE :   Mięso przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, podsmażamy. Następnie dodajemy(...)przecier z kartonika i troszkę danie dusimy. Sos mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolkę, przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Sos należy odparować aż będzie gęsty. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w dowolnym robocie, następnie dodajemy mąkę, jajka i sól, mieszamy. Smażymy spore placki na rozgrzanym oleju, na złoto z jednej i drugiej strony

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa krem z cukinii 138

brzmi to pysznie? Dokładnie o to chodzi w naszym dzisiejszym przepisie, który zachwyci niejedno podniebienie. Zupa krem z cukinii SKŁADNIKI: - 1 litr bulionu drobiowego - duża cukinia - 2 średnie ziemniaki - 3 cebule - pół czerwonej papryki - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - przyprawy (kminek, pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa, ostra papryka) Cukinię obieramy, wykrawamy miąższ, i kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy masło(...)delikatnie podsmażamy cukinię. W tym samym czasie kroimy cebulę, paprykę, czosnek i ziemniaki i dorzucamy do cukinii. Trzeba uważać, żeby warzywa się nie przypaliły. Kiedy wszystko jest już podsmażone, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu, aż do momentu kiedy wszystko będzie miękkie. Wtedy całość blendujemy. Czas przygotowania: około 45 minut SMACZNEGO!!! Normal 0 21 false false false

Związek na patelni
Krupnik z prawdziwkami 78

skrzydełek z kurczaka 1 kg ćwiartek kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 5 kapeluszy suszonych borowików 4 liście laurowe 2 łodygi (z liśćmi) lubczyku 4 ziemniaki średniej wielkości  100 g kaszy jęczmiennej perłowej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)lubczyk wyjmujemy. Usuwamy szumowiny. Zbieramy nadmiar tłuszczu. Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę. Grzyby kroimy w paski. Wkładamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i kaszą. Gotujemy na średnim ogniu przez 20 min. W tym czasie bierzemy się za skrzydełka. Mięso oddzielamy od kości (bez skóry), dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen
Sos pomidorowy z warzywami na zimę 297

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny sos pomidorowy z warzywami. Tak przygotowany sos możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami. Możemy również przygotować z nim sos mięsny do makaronu lub ziemniaków. Do przygotowania sosu będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sosu 2,5 kg pomidorów 1 kg papryki czerwonej 600 g marchwi 200 g pietruszki

Uwaga Babcia Gotuje
Ryż z marchewką i cebulką – dodatek do obiadu 236

Ziemniaki, kasza, ryż, makaron…. każdy z tych produktów wykorzystujemy po kilka razy w miesiącu jako składnik obiadu. O ile z ziemniakami nie ma problemu, bo podajemy je i z wody, i w formie pieczonej, czy puree, to ryż najczęściej przygotowywany jest w niezmiennej postaci – po prostu ugotowany – prawda? A to błąd, bo ryż również można przygotować

Smaki Na Talerzu
Pierś kurczaka z warzywami w marynacie ziołowo-czosnkowej 88

Uwielbiam dania jednogarnkowe lub jak w tym przypadku pieczone w jednym naczyniu. Za jednym zamachem mamy mięso i dodatek warzywny. Tymczasowo nie jem ziemniaków, ale taki zestaw warzyw można również urozmaicić o ziemniaki i cały obiad byłby gotowy. Polecam serdecznie :) Składniki (2 porcje): 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze bakłażan cukinia 2 pomidory 1 szalotka lub mała cebulka

Kocham..lubię..gotuję..
Smażone warzywa z ziołami i grillowane filety rybne 102

szybkie danie. Wykorzystałam filety z morszczuka, ponieważ aktualnie właśnie takie miałam na stanie, ale sprawdzi się każda ryba - czy to filety, płaty lub rybka w całości. Aktualnie nie jem ziemniaków ani dodatków zbożowych ale bardzo smacznie to danie komponuje się z pieczonymi lub grillowanymi ziemniakami lub takimi warzywami z dodatkiem makaronu. Smacznego :) Składniki: filety rybne - dowolne, u mnie morszczuk sól

Kocham..lubię..gotuję..
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 66

kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby nie lecieć non stop na samych ziemniakach, zastąpiłam je mąka gryczaną. 😇 Niby nic, ale ja nie umiem się obejść bez smaku gryki, no po prostu ją kocham i wolę ją niż ziemniory.😆Polecam od czasu do czasu wykonać(...)kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy mięso, potem pieczarki i cebulę  3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków/blendera lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok 10 min do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. (adsbygoogle

zdrowo i aktywnie
Zupa krem z dyni z imbirem, gałką i mlekiem kokosowym 128

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki 1 mała dynia, najlepiej Hokkaido, 1 marchewka, 1 średni ziemniak 1 średnia cebula 1 szklanka mleczka kokosowego, ok. 400 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Do smaku sól(...)pieprz; Do podania: łyżka oleju, olej z pestek dyni i pestki dyni. Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością buliony warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę

Gotujemy i jemy
Chrust, czyli karnawałowe faworki 89

jajka + 2 żółtka 1 łyżka mocnego alkoholu - spirytusu lub rumu Szczypta soli Cukier puder do posypania Tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec, chociaż może być też olej rzepakowy Plasterki surowego ziemniaka Płaski rondel o grubym dnie o średnicy minimum 15 cm Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol(...)faworek miał charakterystyczny kształt. W rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec lub olej. Powinien mieć temperaturę ok. 180 stopni. Do tłuszczu warto wrzucać po jednym plasterku surowego ziemniaka i wymieniać je w momencie, gdy takie frytki zrobią się ciemnobrązowe. Chrusty wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na jasno-złoto po obydwu stronach. Usmażone ciastka odsączyć z tłuszczu i oprószyć cukrem

Gotujemy i jemy
Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową 99

którzy marzną zimą. Korzenne przyprawy oraz dodatek chilli gwarantują dużą dawkę wewnętrznego ciepła! Składniki na rozgrzewającą zupę z dyni 1 mała dynia lub ćwiartka dużej 1 marchewka, 1 średni ziemniak 1 średnia cebula 1 szklanka mleczka kokosowego, ok. 400 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, Szczypta papryczki chili lub według uznania Duża szczypta świeżo(...)startej gałki muszkatołowej Oliwa lub olej do smażenia Do smaku sól, pieprz, odrobina cukru Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon

Gotujemy i jemy
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 99

samo. W moim domu zupę szczawiową tradycyjnie podawało się zawsze z jajkiem na twardo, później poznałam także szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól(...)Podając zupę w wersji zmiksowanej dla większej ekstrawagancji można udekorować ją naturalnym jogurtem lub kleksem bitej śmietany. Zupę szczawiową można podawać z jajkiem na twardo, z białym ryżem lub ziemniakami. To świetny wiosenny przysmak, który jest tak charakterystyczny dla polskiej kuchni

Gotujemy i jemy