gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego) 4-5 gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego) ząbek czosnku szalotka 2 łyżki klarowanego masła sól, pieprz do podania: ryż, kasza, makaron wstążki lub ziemniaki Czas przygotowania: 30 minut Liczba porcji: 2 Przygotowanie Kurki myjemy i oczyszczamy z brudu. Najlepiej wymoczyć je przez chwilę w ciepłej wodzie z łyżeczką soli, następnie przepłukać dokładnie na sitku(...)pieprzem. Gotujemy bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut. Danie gotowe. Grzyby świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju kaszami, ale będzie tu pasował także ryż, makaron (wstążki szczególnie) czy ziemniaki. Smacznego! Artykuł Kurczak w sosie kurkowym pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza SmakuPulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym możecie podawać zarówno z ziemniakami, jak i makaronem. Na pewno posmakują osobom, które lubią makaron spaghetti bolognese oraz tym, którzy wypróbowali już moją zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym . Mam nadzieję, że pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym będą równie chętnie odwiedzanym przepisem. Jestem pewna, że posmakują również najmłodszym. Z tej porcji mięsa zrobicie około 30 pulpecików(...)odlewamy 2-3 łyżki sosu z garnka i łączymy z łyżką śmietany, całość wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. 7 Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Artykuł Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliiporcje) -2 duże bułki do hot dogów (ewentualnie półbagietki, paluchy czy podobne podłóżne pszenne pieczywo) -2 kawałki kiełbasy (po ok 100-150 g każdy) -1 szkl. surówki colesław -2 ziemniaki -sos barbeque -olej do głębokiego smażenia + 1 łyżka oleju Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, usmażyć frytki. odsączyć z tłuszczu. Bułki naciąć. Kiełbaski
Zielona Kuchniawyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem tzatziki, ajwarem, grillowanymi warzywami, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami. W Chorwackich restauracjach w Niemczech podają doskonałe jedzenie, ostatnio jadłam cevapcici z miksem innych grillowanych mięs na urodzinach mojego syna, który zaprosił nas do Tunici’s Restaurant Dubrovnik w Hamburgu(...)następnie zawijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej. Smażymy kotleciki na posmarowanej oliwą patelni grillowej, często je przewracając. Ćevapčići są gotowe jeśli są dokładnie zarumienione. Ja je podałam je z gotowanymi ziemniakami podsmażonymi na patelni i sałatką, polecam też podać do mięsa sos tzatziki. Smacznego! The post Cevapcici w szynce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwona papryka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 łodygi selera naciowego 1 mały seler korzeniowy 100 g boczniaków 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 100 g sera bursztynowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Fasolę osączamy z zalewy. Seler kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Boczniaki kroimy w paski. Seler naciowy kroimy w łódki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia i pieczemy 40 minut w temperaturze
R'n'G KitchenPyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g, sól 1 łyżka, cukier 1 łyżka, ziarna do posypania, jajko do smarowania, 5-6 łyżek oleju. Zaczyn robimy z : 2 szklanki 400 - 500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g rozkruszonych drożdży(...)podwojenia/potrojenia objętości. Wyrośnięty zaczyn dolewamy do przesianej i posolonej mąki. Następnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami na wolnych obrotach, do połączenia się składników. -- -- Dodajemy też rozgniecione, uprzednio ugotowane ziemniaki. -- Przesypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy ręcznie. -- Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, dodając olej. Potem zakrywamy i odstawiamy przykrytą miskę do wyrośnięcia ciasta w ciepłe miejsce na 30-60 minut
chleba naszegoGołąbki to smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)ząbki czosnku 200 g ugotowanego na półtwardo ryżu 2 łyżki masła lub oleju 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do podania: ziemniaki w wersji puree, pieczonej lub cząstki gotowane, szpinak z winegretem PRZYGOTOWANIE: Z kapusty odcinam głąb, odrywam wierzchnie liście, nie wyrzucam ich. Kapustę umieszczam w garnku z wrzącą wodą, zanurzam
Zasmakuj KuchniZapraszam to pysznej, letniej i grillowej, kolorowej uczty! Składniki (8 paczuszek): 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 6 pieczarek 1 cebula mała cukinia pomidorki koktajlowe 1 laska kiełbasy 3 ziemniaki łyżka oleju Przyprawy: sól pieprz słodka papryka opcjonalnie- zioła (oregano, bazylia, tymianek) Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, wydrążyć nasiona z papryk, oczyścić lub obrać pieczarki, obrać cebulę i ziemniaki. Wszystko pokroić
Tradycyjna Kuchniabotwinką. To już ostatnie chwile żeby ją dostać świeżą, więc warto to wykorzystać :) Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 2-3 marchewki 0,5 niedużego selera kilka młodych ziemniaków duży pęczek botwinki z małymi buraczkami koperek sól, świeży pieprz ewentualnie ocet winny (ja lubię, gdy zupa jest kwaskowata, więc dodaję ok. 1 łyżki) Bulion warzywny zagotować. Wrzucić do niego(...)obrane i pokrojone w kostkę marchewki i seler. Pogotować jakieś 5-7 minut, następnie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz buraczki odcięte od łodyg. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać posiekane liście i łodygi botwinki. Na koniec wrzucić posiekany koperek i doprawić według uznania. Zupę można podawać zaprawioną śmietaną lub jogurtem naturalnym
Simply Foodkolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny. Czytaj więcej – przepisy na kalafior Młode ziemniaki Ziemniaki są lekkostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu (ok. 0,1 proc.) i dostarczają mało kalorii (średnio 77 kcal w 100 g). Posiadają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie
365 dni dookoła kuchnikurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej 2 pietruszki 3 marchewki 1 por, jasna część 1 cebula 3 średniej wielkości ziemniaki 1 seler 2 litry bulionu lub wody 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki vegety natur świeży koperek posiekany do podania łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, skrzydełka myję(...)łyżce masła. Gdy się zeszkli wrzucam do garnka, dodaję włoszczyznę i umytego pora, dodaję liście, ziele i mięso. Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchniprzyprawa do gyrosa Prymat 1 opakowanie, jogurt naturalny 330 gram, musztarda miodowa 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 6 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 200 gram, ziemniaki ugotowane 50 dag, mizeria: 2 ogórki węże, do smaku cukier, sól, pieprz, ocet winny, śmietana 12% 200 gram, koperek 1 pęczek Przyprawę wsypać do miski, wlać jogurt, dodać musztardę miodową(...)ogniu z 50 minut. Gotowe mięso wyjąć z szybkowara, do wywaru wlać śmietan.ę i blenderem zmiksować na sos, sos bez mąki jest gęsty dzięki cebuli, śmietanie, podawać z ziemniakami, mizerią - szynka marynowana w jogurcie,musztardzie z cebulą z szybkowara jest bardzo soczysta, krucha,aromatyczna..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjajek 2 czerwone cebule szczypiorek SOS: 5 łyżek majonezu 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 10 ziarenek kolorowego pieprzu roztartego w moździerzu sól WYKONANIE: ziemniaki gotujemy,studzimy, kroimy na półkrążki, rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy na cienkie półplasterki, a szynkę w krótkie półsłupki, cebulę kroimy w cienkie piórka, koperek i szczypiorek drobno siekamy, wszystkie składniki sosu dokładnie(...)mieszamy i przyprawiamy, ziemniaki,rzodkiewkę, szynkę i cebulę delikatnie mieszamy z sosem, na wierzch kladziemy ósemki jajek, posypujemy koperkiem,szczypiorkiem i gotowe
Kuchnia Beatybyło w sierpniu, kiedy przychodził czas żniw i sianokosów. Dziś wszystko dojrzewa wcześniej, a ostre słońce pali zboże, zanim zdąży dojrzeć. Już kiedyś pisałam, że pierwsze młode ziemniaki z własnego pola jedliśmy na odpustowy obiad w mojej rodzinnej miejscowości, a ten obchodzony był zawsze na początku lipca. Smak, którego nie da się zapomnieć. Dziś nie potrafię trafić na taki(...)smak młodych ziemniaków. Ale być może smaki z dzieciństwa pamięta się inaczej. Kiedy na dworze (na polu - dla dziewczyn z Krakowa) jest ponad 30 stopni, nie chce się ani jeść, ani gotować. Wtedy najczęściej opędzamy obiady sałatką i jakimś małym dodatkiem na ciepło. Bardzo pzypasował mi ser halloumi, choć jego cena do najniższych nie należy. Do tego podsmażona szynka szwarcwaldzka
bistro mamadodatkiem mleka i mąki. Jajecznica na maśle z dużą ilością posiekanego szczypiorku - wypróbowany i łatwy przepis. Jajecznica według tego przepisu wyśmienicie smakuje podana z pieczywem na śniadanie albo z ziemniakami i sezonowymi surówkami, szpinakiem lub fasolka szparagowa w śmietanie. Przepis na pulchną jajecznicę. Aby przygotować dwie solidne porcje pożywnej jajecznicy potrzebujesz: 4 świeże jajka 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki(...)tłuszcz, mieszając podgrzać. Masę jajeczną wlać do kiełbasy i cebuli i powoli usmażyć, oddzielając łyżką od dna w kilku dużych, pulchnych kawałkach. Gotową jajecznicę podawać z dodatkiem chrupiącego pieczywa, ziemniaków i surówek sezonowych, szpinaku albo fasolki szparagowej w śmietanie. Przed wydaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Jajecznica przepis
Moja Książka Kucharska