ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1027/2562)

Zupa kukurydziana z wędzonym boczkiem 144

wędzonym boczkiem Składniki:  100g wędzonego boczku 2-3 plastry boczku do przygotowania chipsów do przybrania zupy (opcjonalnie) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 marchewki 2-3 ziemniaki 2-3 kolby kukurydzy 2 listki laurowe 0,5 łyżeczki suszonego tymianku lub 1-2 gałązki świeżego szczypta płatków chilli (do smaku) 500ml mleka sól, pieprz oliwa do smażenia(...)drobno pokrojoną cebulę i czosnek, jeżeli boczek nie był zbyt tłusty, należy dodać trochę oleju. Cebulę smażyć aż lekko się zrumieni.  W międzyczasie obrać i pokroić marchewkę i ziemniaki. Dodać do smażącej się cebuli i również chwilę przesmażyć.  Ziarna kukurydzy obkroić z kolb. Najlepiej zrobić to do dużej miski. Kolbę trzymać w pionie i skrawać ziarenka przeciągając nożem

Codzienne Gotowanie
Tych produktów nie przechowuj w zamrażalce! 5 na pewno Cie zdziwi. 94

mrozić można produkty, które mają powyżej 40% tłuszczu. Tworzące się podczas mrożenia kryształki lodu powodują, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); że po rozmrożeniu nabiał się rozwarstwia, przestaje mieć jednolitą konsystencje. Surowe ziemniaki – po rozmrożeniu robią się czarne. Mrozić można ziemniaki wcześniej ugotowane. Surowe jajka – jajka włożone do zamrażalki zwiększają powierzchnię w środku przez co pękają. Jeśli chcesz mrozić surowe jaja

To Musisz Wiedzieć
Czego nie wolno przechowywać w lodówce? Na pewno popełniasz kilka błędów! 96

niska temperatura powoduje utratę smaku i aromatu przez te warzywa, zimno hamuje hormony odpowiadające za to, przez co pomidory nie są takie smaczne jak nie trzymane w lodówce. Ziemniaki – skrobia zawarta w ziemniakach rozkłada się w niskiej temperaturze. Przez co w trakcie gotowania wytwarza się szkodliwy dla zdrowia akrylamid. Miód – przechowywany w lodówce krystalizuje się, dlatego należy przechowywać

To Musisz Wiedzieć
Dieta ogórkowa – schudnij do 5 kg w 14 dni! 121

ponieważ zawierają one spore ilości cukrów. Produkty i posiłki, które są podstawą diety ogórkowej: – sałatka z ogórków, – koktajl z ogórków, – jajka, tuńczyk, pierś z kurczaka, – ziemniaki, kasza gryczana, chleb razowy. – owoce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dieta ogórkowa – stosowanie W ciągu dnia możesz jeść te 5 wyżej wymienionych posiłków. Możesz dobrowolnie je dostosowywać zależnie od trybu(...)dnia. Jedz codziennie 5 niewielkich posiłków. Przykładowe posiłki to: śniadanie – 150 g tuńczyka i sałatka z ogórków drugie śniadanie – dowolny owoc obiad – 2 ziemniaki, połówka piersi z kurczaka, sałatka z ogórków podwieczorek – dowolny owoc kolacja – koktajl z ogórków. Sałatka z ogórków – wykonanie: 1 nieduży ogórek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, czerwona

To Musisz Wiedzieć
Jesienna zupa z warzywnym makaronem 87

duża cukinia, pokrojona w kostkę 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę 1 cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 średni ziemniak 1 pomidor żółta i czerwona papryka pokrojona w kostkę 200 g zielonego groszku, mrożony rozmrozić natka pietruszki posiekana 150g kapusty włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek(...)cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut. Pod koniec wsypać makaron i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego:) Artykuł Jesienna zupa z warzywnym makaronem pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Zupa fasolowa 63

nadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku (lub więcej) sól pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy(...)czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut, po tym czasie wrzucamy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko 10 minut. Dodajemy do tego rozdrobnione ząbki czosnku, paprykę i majeranek, nadal gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy

Kardamonovy
Kluski z batatów 152

Kluski z batatów – słodkich ziemniaków. Bataty są źródłem karotenoidów. Zawierają też wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, kwas foliowy i wit C. Kluski z batatów to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kluseczek. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę(...)tapioki 1 szkl mąki orkiszowej lub kukurydzianej w wersji bezglutenowej sól Jak zrobić kluski z batatów: Ugotowane lub upieczone bataty studzimy, obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do batatów dodajemy pozostałe składniki, mieszamy wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy w kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu kiedy wypłyną gotujemy minutę. Artykuł Kluski z batatów

Dorota Smakuje
Zupa ogórkowa 99

cebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce... Mimo wszystko najważniejszy jest smak! Polecam skorzystanie z poniższego przepisu.   mięso na wywar 4 ogórki kiszone 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła Ponadto: śmietana Opcjonalnie: koperek   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem(...)soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka dodać uprzednio pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni

Di gotuje
Kurczak w jogurtowej marynacie pieczony z warzywami 99

upieczony razem z ziemniaczkami, papryką, marchewką, cukinią i cebulką. Szybko, prosto i pysznie. Cały obiad za jednym zamachem. Polecam!     Składniki: 1 kg części z kurczaka 4-5 ziemniaków 1/2 niedużej cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1 marchew 2-3 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona 150 g gęstego jogurtu naturalnego(...)soli, szczyptę chilli oraz pieprzu i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kawałki kurczaka nacieramy marynatą, przekładamy do miski i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę (można nawet na całą noc) *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, marchew, paprykę i cukinię kroimy na dość duże kawałki, ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki *** *** Zamarynowane mięso oraz pokrojone warzywa przekładamy

Blog z Apetytem
Sałatka z wędzonym tuńczykiem 68

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jeśli tylko będziecie mieli w zasięgu Waszych rąk wędzonego tuńczyka, koniecznie go kupcie.  Składniki: 2 jajka 1 marchew 3 ziemniaki 1 garść musztardowca 300 g wędzonego tuńczyka 1 mała puszka groszku 1 mały słoiczek kaparów 1 mały słoiczek zielonych oliwek 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Normal 0 21 false(...)bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchew i ziemniaki gotujemy al dente. Studzimy kroimy w kostkę. Podobnie ugotowane na twardo jajka. Wrzucamy musztardowca, pokrojonego w kostkę tuńczyka, osączony z zalewy groszek, oliwki, kapary. Całość mieszamy z majonezem i śmietaną

R'n'G Kitchen
Zupa ryżowa na jesienną rozgrzewkę 139

się nie narobić". Właśnie tak można powiedzieć o naszej dzisiejszej zupie. Żeby ją przygotować potrzeba: - porcję rosołową -  kawałek pora - małą cebulę - dużą marchewkę - kawałek selera - kawałek pietruszki - trzy ziemniaki - kilka łyżek ryżu - liść laurowy - ziele angielskie - sól, pieprz, ew. przyprawa uniwersalna - natka pietruszki Wszystkie oczyszczone warzywa kroię i wraz z porcją zalewam zimną wodą. Dorzucam liść i ziele. Gotuję(...)Kiedy zawrze zmniejszam temperaturę i gotuję 15 minut. Jeszcze solę teraz. Po tym czasie do  lekko bulgoczacej zupy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i sypię ryż równocześnie mieszając całość. Gotuję na niewielkim ogniu do miękkości ryżu. Na koniec jeszcze pieprz, ewentualnie dosolić  wedle upodobań, na koniec jeszcze sporo natki pietruszki. I voilá! Zupa gotowa. Mój starszy

I tu będę miała takie te
Przepis na kruche placki ziemniaczane 74

takiej osoby. My uwielbiamy i w miarę możliwości robimy dość często. Dzisiaj zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Mam nadzieję, że robicie podobnie? Placki ziemniaczane: 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 całe jajka 1 łyżka mąki pieprz i sól Ziemniaki  i cebulę tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje na małych, gwarantuje Wam, że na placki tarte

My World by Dagmara Rek
Zupa z soczewicy 99

jesiennej zupy z soczewicą, którą nazwałam "złota zupą" ze względu na jej kolor. Szybka, prosta i taka domowa. Złota jesień, złota zupa:) Zupa z soczewicy Składniki: 2 marchewki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 litr bulionu (warzywnego, drobiowego) lub wody 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego(...)kostkę, zeszklić na maśle i oliwie. Dodać pokrojone w półtalarki marchew i pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie, obsmażyć, zalać bulionem, gotować 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukana soczewicę. gotować ok 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posikana natką pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy
Zupa grzybowa z pęczakiem 110

lodówce na szybki i pyszny obiad. Lubicie zbierać grzyby? Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów? PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z PĘCZAKIEM Składniki na zupę grzybową z pęczakiem: 800g ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka łodyga selera naciowego 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2-3 łyżki masła liść(...)laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 100 ml śmietanki Jak zrobić zupę grzybową z pęczakiem: Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy posiekaną łodygę selera, pęczak, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą (ok 1-1,5l). Gotujemy ok 15 min od momentu kiedy woda się zagotuje. Cebulę

Dorota Smakuje