ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1018/2562)

Bałagan – Sałatka warzywna 58

Dlaczego taka nazwa to chyba wiadomo. Do tej sałatki można dodać wszystko co lubimy.  Ja jednak stawiam na to, by była ona dodatkiem do czegoś. Nie dodaję ziemniaków, bo są bardzo sycące, nie dodaję makaronu z tego samego powodu.  Składniki, które podałam to moje ulubione składniki, z których zawsze taką sałatkę robię. Nie jest ciężka i można(...)odstawiłam do lodówki by sałatka naszła smakiem.  Taką sałatkę podawałam na drugi dzień jako przekąskę albo dodatek do wędlin.  Notatki: * do tej sałatki można dodać również ugotowane ziemniaki, pietruszkę czy zielony groszek – ja nie dodaję, bo te składniki są bardzo sycące * majonezu dodać tyle by połączył składniki a nie żeby była to sałatka majonezowa z warzywami * czosnek

Pieprzyć z Fantazją
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) 78

zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki * 1 pietruszka * 2 garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki * 100-150 ml śmietanki 30%  * sól, pieprz * natka z pietruszki * 2 liście laurowe  * 5 ziarenek ziela angielskiego   Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją(...)objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki. Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę a następnie ziemniaki. Posoliłam. W połowie gotowania dodałam makaron. Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.    Po ok. 15 minutach kiedy zupa

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi ruskie 132

domu uwielbiają wszyscy! Składniki: Na ciasto: * 1 kg mąki * 1/2 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60 – 70st.C Składniki na farsz: * 1 kg białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych  * 1 cebula * kawałek słoninki * sól, pieprz ziołowy i czarny Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni. Ser, ziemniaki

Pieprzyć z Fantazją
Dlaczego warto dziś przyjąć śródziemnomorski styl diety 82

takie jak karczoch, pomidory, kalafior i bakłażan. Orzechy i nasiona – migdały, sezam i orzechy włoskie. Zdrowe rośliny strączkowe – fasola, ciecierzyca i soczewica. Zmierzone porcje bulw – słodkie ziemniaki, ignam i ziemniaki. Przyprawy – oregano, tymianek i rozmaryn. Zdrowe ziarna – owies, brązowy ryż i kukurydza. Ryby i owoce morza z ważną cechą bycia świeżymi i dzikimi. Nabiał

jakszef.pl
Kapusta z grochem na Wigilię 124

okrasą, albo z boczku, albo z jakiegoś mięska z tłuszczem, które miała akurat w lodówce. Często też aby nadać większej kremowości daniu dodawała dwie, trzy łyżki ugotowanych ziemniaków i całość trochę gniotła tłuczkiem. To rozwiązanie ma jeden minus jeśli do kapusty z grochem dodamy ziemniaki to należy ją zjeść tego samego dnia, bo następnego już tak dobra nie jest. Moja

SMYKWKUCHNI
Świąteczna kapusta – kuchnia podkarpacka 158

województwa podkarpackiego”) Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 300 g grochu łuskanego 2 łyżki mąki pszennej 1 surowy ziemniak sól i pieprz do smaku Kapustę kiszoną kroimy drobniej, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po odcedzeniu   zalewamy ją wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Zajmie to tyle czasu, ile będzie(...)cebulę. Smażymy razem do miękkości cebuli. Do cebuli z boczkiem dodajemy 2 łyżki mąki chwilę smażymy, po czym całość dodajemy do kapusty. Kapustę przyprawiamy pieprzem i solą. Ucieramy surowy ziemniak i również dodajemy go do kapusty. Całość zagotowujemy. (źródło: Rozalia Jacek z Budziwoja, „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”) Kapusta po Dębowsku Kapusta po Dębowsku - kuchnia podkarpacka Składniki

Trzeci talerz
Barszcz biały wigilijny – kuchnia podkarpacka 127

potrawa spożywana każdego poranka – na co dzień i od święta, u biednych i bogatych, latem i zimą. Barszcz bywał jednak również obiadem albo kolacją, kiedy podano go z ugotowanymi ziemniakami. Na Wielkanoc do barszczu dodawano chrzan i kiełbasę, ale na co dzień wystarczało jajko i kromka chleba, czasem posmarowanego masłem. W niektórych zakątkach puszczy bez barszczu nie mogła się obejść(...)również wigilia. W okolicach Kolbuszowej, od Widełki aż po Cmolas i Majdan Królewski, na bazie barszczu gotowano wigilijną zupę grzybową podawaną z ziemniakami. W okolicach Baranowa Sandomierskiego do barszczu dodawano zaś zaledwie kilka suszonych grzybów, natomiast barszcz zagęszczany był kaszą jaglaną i zaprawiony śmietaną. Poniżej, za Panią Anną Rzeszut z Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki, podaję przepis na wspomniany barszcz biały wigilijny

Trzeci talerz
Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym. Pysznie przyrządzisz tak rybę w całości 101

ryby. Dodaj też cytrynę pokrojoną na ćwiartki. Wszytko piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Rada: podobnie możesz przyrządzić też inne ryby. Łapcie też przepis na pyszne ziemniaki ze szpinakiem do ryby: Ziemniaki z czosnkiem i szpinakiem. Pyszny dodatek do ryby. PRZEPIS Artykuł Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym. Pysznie przyrządzisz tak rybę w całości pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
Śledzie w śmietanie 101

przygotowanie tej ryby. U mnie jednym z nich są śledzie w śmietanie. Przepis ten jest prosty i szybki. Ja serwuję to danie często na piątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 40dag filetów śledziowych matias 2 cebule 2 ogórki konserwowe 330g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki. Skropić octem i włożyć do śmietany. Delikatnie razem wymieszać. Na noc odstawić do lodówki. 5. Tak przygotowane śledzie podaję z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Zapraszam również na  śledzie w miodzie  oraz  śledzie z cebulką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Paluszki rybne 80

Filety rybne inaczej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g filetów rybnych 300ml mleka 2 ugotowane ziemniaki 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko ugotowane na twardo bułka tarta olej sól, pieprz surowe jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety rybne umyć, osączyć, chwile poddusić w mleku z dodatkiem 1/2 cebuli(...)listka laurowego, odcedzić. Drugą połówkę cebuli posiekać i podsmażyć na oleju. Jajko obrać. W maszynce zmielić ugotowaną rybę, ziemniaki, podsmażoną cebulę i jajko ugotowane na twardo. Do masy dodać sos sojowy, zieleninę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować z masy nieduże płaskie placuszki. Panierować w rozmąconym jajku

Danka Pichci
Karkówka z warzywami (po flisacku) wg Ewy Wachowicz 538

pewno zagości u mnie jeszcze nie raz, gwarantuję że wam też zasmakuje! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg karkówki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki musztardy miodowej 5 ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 200g boczku wędzonego 1 szklanka bulionu olej do smażenia mąka do obtoczenia sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Karkówkę umyć(...)Następnie mięso pokroić w centymetrowe plastry, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obu stron.  3. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w plastry, przełożyć do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka, też dodać do mięsa. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub w paski i przełożyć do naczynia z mięsem

Danka Pichci
Zupa gulaszowa 985

papryki i ostrej pasty sprawia, że jest ona lekko pikantna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 cebula 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 1/4 selera 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)przykryć i gotować około 20 minut. Pomidora sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka z gotującą się zupą. 4. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półtalarki. Po 20 minutach gotowania się zupy, dodać warzywa. Można w razie potrzeby dolać jeszcze wody, aby warzywa były przykryte. Gotować następne

Danka Pichci