Kremowa zupa porowa z dodatkiem płatków owsianych, przyprawiona gałką muszkatołową, bardzo delikatna i nieziemsko pyszna. Składniki: 350 g porów ( około 3 sztuki) 100 g małych ziemniaków ( 2 małe) 50 g płatków owsianych 1,5 l wywaru około 450 ml wody odrobina masła i oleju szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz Przepis: Pory kroję w krążki, ziemniaki w kostkę, całość podsmażam
Kukuleczkipraskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię, gniazda nasienne z cukinii, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Gotujemy, aż sos zredukuje swoją objętość (ok. 10-15 minut). Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego! Przepis na Thermomix: Pulpety: 1. Natłuszczamy olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy, odstawiamy. 2. W misce, chleb namaczamy w mleku. 3. Do czystego i suchego naczynia miksującego(...)pokrojoną w kostkę cukinię, sól i pieprz. Nakładamy przystawkę Varoma, gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1 . 3. Pulpety w sosie pomidorowym podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Artykuł Pulpeciki ziołowe w sosie pomidorowym z cukinią FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongwpadłam na pomysł na obiad z kopytkami i przypomniałam sobie, że mam przecież zamrożone kopytka. Mielone kotlety usmażyłam wczoraj ale jakoś nie miałam ochoty na kolejne mielone z gotowanymi ziemniakami. Ale kopytka i mielone to już jakaś mała zmiana. Kontynuując przegląd lodówki znalazłam paczkę szpinaku i parmezanu. Od razu pomyślałam o sosie parmezanowym z odrobiną czosnku i szpinakiem. Odsmażyłam kopytka(...)Kopytka i mielone 4 porcje Składniki: 1 kg mielonego mięsa, wołowo – wieprzowego 1 duża cebula 2 łyżeczki soli 100 ml śmietanki 1 łyżeczka czarnego pieprzu 350 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 90 g pszennej mąki 3 łyżki utartego parmezanu Sos z parmezanu i szpinaku 250 ml śmietanki, min 30% 30 g masła 1 duży ząbek czosnku 50 g utartego
codojedzenialubicie tego typu smaki to zachęcamy Was do przygotowania tej potrawy. SAŁATKA ŚLEDZIOWA SKŁADNIKI: - 500 g śledzia w oleju - 6 jajek - 6 sztuk dużych ogórków konserwowych - 2 średniej wielkości ziemniaki - pół puszki kukurydzy konserwowej - 2 cebule - szczypiorek do smaku - majonez - musztarda - pieprz Ziemniaki i jajka gotujemy (osobno oczywiście). Śledzie przemywamy wodą, aby nie były za słone. Wszystkie składniki kroimy
Związek na patelniczęsto sprzedawane na ulicach w formie street foodu . Popularne są szaszłyki z grilla, a także mięso smażone i duszone. Częstym dodatkiem do dania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA czy też SOCZEWICA. Przyprawia się je na ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA. Potrawy najczęściej są DUSZONE(...)specjalnym narzędziu zwanym couscoussiera. Couscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając
Ostra na Słodkojedna z ulubionych propozycji obiadowych na weekend. Wybieram filety lub polędwicę z dorsza, sandacza, kawałek łososia bądź całego pstrąga. Ryby smażone lub pieczone najczęściej podaję z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree (czasem ryżem lub frytkami domowymi) oraz surówką z kiszonej kapusty – absolutny klasyk. Ryba w tym wydaniu smakować będzie także z bukietem warzyw z patelni (przesmażonych(...)pieprzę. Bułkę tartą wysypuję na oddzielny talerz. Kawałki ryby obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Dorsza smażonego podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, kawałkami cytryny, całość posypuję świeżo skrojonym koperkiem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikurczaka z ziarenkami granatu? Jeśli nie, to polecam Wam ten przepis i zachęcam do wypróbowania. Przepis jest banalnie prosty, ale potrawa wychodzi wyśmienita. W Armenii Hochop podają z gotowanymi ziemniakami, a sos zajadają z pieczywem. Uwielbiam ten smak. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 1kg kurczaka ( u mnie udka, pałki i filety z piersi) – 6 dużych cebul – 1 duży granat(...)ogniu przez około 25 minut. Następnie dodać ziarenka granatu, część ziarenek rozgnieść łyżka, dodać wino, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 7-10 minut. Hochop podawać z gotowanymi ziemniakami i pieczywem. Smacznego Hochop- kurczak z granatem duszony w białym winie Hochop- kurczak z granatem duszony w białym winie Hochop- kurczak z granatem duszony w białym winie Artykuł Hochop- kurczak
Smaki ArmineJeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku Składniki: – 500g ugotowanej wołowiny – 300g ugotowanych ziemniaków – 1 duża cebula – 1 jajko – zielenina wg smaku kolendra lub pietruszka (u mnie kolendra) – sól i pieprz wg smaku (u mnie dodatkowo kurkuma) – 40g masła(...)klarowanego – 20g bułki tartej Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować połową masła i posypać bułką tartą. Dobrze wymieszaną masę
Smaki ArmineKapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA KAPUŚNIAK Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki zupa kapuśniak z kasza gryczaną: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy gryczanej suchej 1 cebula 3 łyżki oleju 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 1 liść laurowy 5 szt ziela(...)startą na tarce marchew i pietruszkę, przesmażamy wszystko minutę. W następnym kroku do warzyw dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kminek. Dodajemy również kaszę gryczana suchą i ziemniaki pokrojone w kostkę. Potem zalewamy wodą wszystko (1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Przygotowujemy kapustę kiszoną: możemy ja posiekać na drobniejsze
Dorota Smakujekasze. Nie jest to produkt, który pojawił się na polskich stołach w ostatnich latach. Wręcz przeciwnie. Znany był już w średniowieczu, kiedy stanowił podstawę pożywienia. Później wyparty przez ziemniaki i produkty mączne z racji swej niskiej ceny został zepchnięty do rangi pożywienia dla ubogich. Dziś na nowo doceniamy jego walory i chętnie zastępujemy nim codzienną porcję ziemniaków. A że rodzajów
e-PrzepisyKulinarnemarchewki 2 pietruszki 2 cebule 2 ziemniaki 1 mała czerwona papryka kilka pieczarek (mój dodatek) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka(...)sól, pieprz, sproszkowane papryki i zalewamy całość bulionem (jeśli nie mamy - wodą). Gotujemy na małym ogniu około 1-1.5h. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze całość do miękkości warzyw
Walijskie Pichceniesałatki lub pasta jajeczna. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak powinny wyglądać przepisy sylwestrowe Składniki: (ilość można dostosować do potrzeb) 3 opakowanie gotowych ptysi Brześć 6 średnich ziemniaków 5-6 jajek 3 marchewki kawałek selera 1 duża pietruszka korzeń 2 większe ogórki kiszone 1 duży majonez lub dwa średnie 1 większe jabłko 1 puszka groszku pół puszki kukurydzy(...)pominąć) 1 czubata łyżeczka musztardy (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dodatkowo: posiekany szczypiorek lub zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa, ogórki i jabłka
Słodkie okruszkipanierki 3 łyżki, smalec 1/2 kostki cebula 4 sztuki, jabłko 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, smalec 2 łyżki ziemniaki ugotowane 8 sztuk, surówka - ile potrzeba W rozdrabniaczu zmiksować pokrojone kotlety schabowe. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, podsmażoną, wystudzoną cebulę, kucharka, pieprz, wbić jajka i wszystko(...)minuty. Na gorącym smalcu podsmażyć posypaną cukrem pokrojone cebule z jabłkiem, na złocisto, pod koniec dodać pokrojony cienko czosnek, podsmażać z 3 minuty mieszając. Kotlety podać z ziemniakami, surówką np buraczki zasmażane, na kotlety nałożyć cebulę z jabłkami, czosnkiem - pyszne, soczyste, delikatne schabowe kotlety mielone, są doskonałe na ciepły obiad ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębułce. Chyba żadnej nowości nie napisałam Smażę na smalcu. Taki układ najlepiej mi pasuje. Pamiętam jak kiedyś mama smażyła schabowe. Tłuszczem z patelni krasiła później nam ziemniaki…bajka! Czasami też tak robię, chyba że mam akurat podrumienioną cebulkę na słonince. Podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki ze słoika, własnej roboty oczywiście. Smacznego! Lidka Artykuł
Pieprzyć z Fantazjąsztywno tego co jest napisane. Można ująć albo dodać coś od siebie. Zrobić wedle własnego smaku, no a każdy ma raczej inny. Składniki: * 1/2 dyni ( ok. 70 dkg) * 2 ziemniaki * biała część pora * 1/2 cebuli * 3 ząbki czosnku * 1 łyżka masła * kwaśna śmietana * sól, pieprz ew. odrobina przyprawy uniwersalnej * odrobina kurkumy Chyba najbardziej pracochłonne było przygotowanie dyni. Przekroiłam(...)Troszkę trzeba było się nagimnastykować przyznaję. Potem to już robi się szybko. Pokroiłam dynię w kostkę i zalałam 700 ml wody. Zagotowałam i za chwilkę dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę i pora pokroiłam i poddusiłam na maśle, dodałam do gotującej się dyni. Pod koniec gotowania dodałam odrobinę soli. Zestawiłam z ognia i zblendowałam. Przyprawiłam jeszcze raz solą i świeżo
Pieprzyć z Fantazją