znajdziecie również na blogu Cztery Fajery . Zabieramy się więc do wolnowarzenia, święta tuż, tuż: Składniki 2 piersi z gęsi 1 pomarańcza, obrana i pokrojona na kawałki 1 kg ziemniaki nieobranych z cienką skórką 300 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na kawałki 2 gałązki rozmarynu sól pieprz 1 łyżka miód 1 łyżka(...)gęsi smalec. Piersi zdejmujemy z patelni. W miseczce mieszamy miód, sos sojowy, cynamon, kardamon, starty czosnek i imbir i 2 łyżki gęsiego wytopionego tłuszczu. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, marchewkę i cebulę, dodajemy piersi. Całość obtaczamy przygotowanym sosem miodowo – sojowym, solimy i pieprzymy. W misie wolnowaru Crock-Pot® układamy warzywa, dodajemy kawałki pomarańczy, gałązki rozmarynu a na wierzch kładziemy
Tajemnice Smakudawno w wielu podkarpackich domach nie wyobrażano sobie dnia bez białego barszczu. Od niego zaczynano dzień, a bywało że i na nim kończono. Z chlebem albo z ziemniakami, barszcz rozgrzewał i dawał siłę do pracy. Codziennie gotowano go na nowo z zakwasu, który każda gospodyni rano dokarmiała świeżą mąką i wodą. Kiedy jednak z jakiegoś powodu zakwasu zabrakło, gospodynie ratowały(...)się często wodą z kiszonych ogórków. Kwaśna ogórczanka w połączeniu ze śmietaną smakowała podobnie do barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami. Przepis, który dzisiaj polecam, jest bogatszą wersją barszczu na ogórczance, ponieważ bazę zupy stanowi wywar drobiowy. Przekazała go Pani Zofia Kurek z Koła Gospodyń Wiejskich Wierzbna pod Jarosławiem. Przepis
Trzeci talerzszparagową. Zupę ugotowałam bez mięsa, na maśle i delikatnie zabieliłam śmietaną. Taka zupa będzie idealna jako pierwsze danie na obiad. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 większe ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 10 brukselek 0,5 kalafiora (ok. 4 większe różyczki) garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki śmietany 30% sól, pieprz listek laurowy 3 kulki ziela(...)angielskiego 1 łyżeczka wegety 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki. Marchewki obrałam i pokroiłam w półplasterki. Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Brukselki opłukałam. Kalafiora podzieliłam na mniejsze części. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka. Dodałam fasolkę szparagową zamrożoną. Wlałam tyle wody, aby zakryła warzywa. Dodałam łyżkę masła, listek laurowy i ziele
Waniliowe Improwizacjezjadł wszystko ze smakiem. Jeżeli nie macie chmeli suneli - nie martwcie się. Sandacz w porach przyprawionych tylko solą i pieprzem, też będzie smaczny. Warto natomiast upiec ziemniaki. Trzeba je podgotować przez 10 minut aż lekko zmiękną, pokroi w ćwiartki lub połówki, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem i wstawić do piekarnika ok 30 minut przed wstawieniem ryby. Dzięki temu(...)będziemy mogli zjadać sandacza z pięknie upieczonymi, gorącymi ziemniakami. Polecam! Sandacz pieczony z porami - przepis składniki ( 2 porcje ) 2 filety sandacza ze skórą- każdy po ok 250g ok 150 g białych części pora 80 g cebuli 1 łyżeczka gruzińskiej przyprawy chmeli suneli - lub do smaku (opcjonalnie) sól, pieprz oliwa lub masło do smażenia do podania cytryna przygotowanie Piekarnik
Stare Garyjeśli lubicie zupy z mięsnym dodatkiem, możecie do gotowania wywaru na krupnik dorzucić kilka wędzonych żeberek. PRZEPIS NA KRUPNIK GRZYBOWY Składniki na ok 2l zupy Krupnik grzybowy: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 cebula 1 łyżka oliwy i łyżka masła 4 łyżki naturalnej przyprawy grzybowej (zmielony proszek grzybowy) lub Koncentratu grzybowego naturalnego 1 pęczek włoszczyzny liść laurowy(...)Potem do cebuli dodajemy marchew, selera i pietruszkę, przesmażamy wszystko minutę. W następnym kroku do warzyw dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Dodajemy również kaszę suchą i ziemniaki pokrojone w kostkę. Potem zalewamy wodą wszystko (1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Na końcu dodajemy przyprawę grzybową i gotujemy jeszcze
Dorota Smakujeprzepisów na zupy: – zalewajka – flaki – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica ZUPA
nietylkopasta.plRyba w pysznym, chrupiącym cieście Delikatna rybka zanurzona w super chrupiącym cieście. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad, który zasmakuje szczególnie dzieciom. Danie możemy podać z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam! Składniki: ok 300g filetów rybnych (u mnie polędwica z dorsza) sól, pieprz olej do smażenia – ok 1 szklanka Ciasto: 1 jajko 1/2 szklanki mąki(...)cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane *** *** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami lub ziemniakami i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemfasoli, marchewki, cebuli i kolorowej papryki. Gulasz zrobiłam w sosie pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny, sycący i rozgrzewający. W sam raz na jesienno - zimową pogodę. Ten gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem czy pieczywem. Wszystko według gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg schabu 2 cebule 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka(...)angielskie, pieprz ziarnisty i ziołowy, paprykę w proszku i sól do smaku. Wszystko dusiłam do czasu, aż mięso i fasola były miękkie. Gulasz można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki, ryż, pieczywo itp. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjejest to makaron;) Tym razem zapraszam po przepis na polędwiczkę w sosie musztardowym. Kruche mięso i aromatyczny kremowy sos dobrze pasują do ugotowanej na sypko kaszy, ziemniaków, kopytek lub klusek śląskich, a nawet makaronu. I choć nie jest to może zbyt fotogeniczne danie, ale smakuje pysznie. A przecież o to chodzi;) Polędwiczki w sosie musztardowym Składniki(...)bulionem lub wodą), zagotować. Gdy sos będzie mocno bulgotać, dodać tymianek, wlać śmietankę. Całość zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15-20 minut. Podawać np. z kaszą, ziemniakami lub makaronem, ulubioną surówką lub kiszonką. Smacznego
Obiad gotowytaką gęstą zupę zacierkową na mięsie wieprzowym. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g szynki wieprzowej 5 marchewek 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula 6-7 dużych ziemniaków zielona część pora natka pietruszki koperek 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego kilkanaście kulek pieprzu czarnego sól do smaku 1 łyżka majeranku 3 łyżki śmietany 30% masło do smażenia (adsbygoogle(...)grubych oczkach. Pora umyłam i drobno pokroiłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Wszystkie warzywa przełożyłam na patelnię i zezłociłam na maśle, po czym przełożyłam do garnka z mięsem. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka. DO garnka wlałam ok. 2 litry wody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodałam przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki i koperku. Zupę zagotowałam. Zmniejszyłam ogień
Waniliowe ImprowizacjeDziś mam dla was przepis na soczyste kotleciki mielone z dodatkiem startej cukinii. Takie kotleciki są bardzo soczyste i delikatne. Można je podać z dowolnymi dodatkami w postaci ziemniaków, frytek czy pieczywa. Można je również jeść na zimno zamiast wędliny do kanapek. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki 1 jajko 200g cukinii(...)jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich kotleciki. Kotlety smażyłam na patelni na gorącym oleju. Po usmażeniu wykładałam na półmisek. Kotlety można podać z ziemniakami, frytkami, lub pieczywem i surówką. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjefasoli, dodałam ją dość spontanicznie. Jej termin ważności prawie się kończył i to tyle. Wyszło super. Składniki: 1 l bulionu (ja użyłam warzywnego) 750 ml passaty pomidorowej 5 ziemniaków 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka fasoli (ja użyłam drobnej) 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka oregano sól pieprz 2 łyżki oliwy (przepis(...)porcji) Oliwę wlewamy do garnka, wrzucamy do niego pokrojone drobno cebulę, seler, rozdrobione ząbki czosnku i pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Wszystko smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia, pod koniec wsypujemy paprykę, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem i passatą, dodajemy oregano, sól i pieprz. Gotujemy jakieś 10 minut. 2 minuty przed końcem wrzucamy odcedzoną fasolę. Ja przed podaniem skropiłam
KardamonovyPrzypieczone kawałki kurczaka i dużo aromatycznego sosu, który idealnie łączy się z tłuczonym ziemniakami – takim obiadem zawsze wszyscy zajadają się z ogromnym smakiem. Po prostu przepyszne domowe jedzenie. Przepis na rumianego kurczak z sosem pieczeniowym Składniki: 1 cały kurczak (warto dołożyć kilka złotych i kupić zagrodowego z chowu bez antybiotyków), 4 ząbki czosnku, 2 cebule, 4 łyżki oleju, kopiasta(...)Dopraw jeśli trzeba. Kawałki kurczaka podawaj polane sosem. Rada: jeśli sos wyszedł za blady, możesz dodać kilka kropel ciemnego sosu sojowego. Kurczaka z sosem pieczeniowym najbardziej lubimy razem z ziemniakami utłuczonymi z odrobiną masła. Tym razem podaliśmy też surówkę z kiszonej kapusty. Artykuł Rumiany kurczak z sosem pieczeniowym. Palce lizać! PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskalunchbox do pracy. Gotowe porcje obiadowe są drogie. Jeden obiad kosztuje na ogół tyle co obiad dla czteroosobowej rodziny. Jeśli ugotuję mięsny gulasz to jednego dnia podaję go z ziemniakami, a następnego dnia z kaszą, ryżem lub makaronem. Zostają mi ziemniaki to gotuję kopytka. Mięso w sosie, mięsny gulasz czy mięsna potrawka to danie, które wystarczy na kilka dni. Poza
codojedzeniabulionie z drobiu. Delikatny i bardzo smakowity. Moja rodzina bardzo lubi taką zupkę. Składniki: * 10 dkg kaszy jęczmiennej perłowej * 2-3 l bulionu drobiowego * 3-4 średniej wielkości ziemniaki * 2 średniej wielkości marchewki * 2 liście laurowe * 5 kulek ziela angielskiego * 10 cm pora ( z jasno zielonej części) * nieduży kawałek selera ( ok. 5 -10 dkg) * 1 średniej wielkości pietruszka(...)pieprz czarny i ziołowy, kminek mielony *2 łyżki masła * natka pietruszki Kaszę wypłukałam trzykrotnie i zostawiłam w wodzie na 10 minut. Kaszę z wodą i pokrojonymi w kostkę ziemniakami, marchwią i pietruszką dodałam do ugotowanego bulionu. Dołożyłam liść i ziele. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w piórka cebulę oraz por. Smażyłam do zeszklenia się cebuli i lekkiego
Pieprzyć z Fantazją