ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1008/2562)

Sałatka warzywna z szynką 137

polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki Gotowaniepatki Polecam ;) Mój pomysł na sałatkę idealną na Święta Wielkanocne i nie tylko 🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣🐣  Skladniki:  3 Marchewki  1/3 selera  2 ziemniaki  2 jabłka  3 ogórki kiszone  15 dag szynki z drobiu w kawałku  1/2 pęczka szczypiorku  Sól i pieprz do smaku  2 łyżki majonezu(...)Przygotowanie :  Marchew, seler,ziemniaka obieramy i gotujemy. Studzimy i kroimy w kostkę.  Jabłka obieram i kroję w kostkę.  Ogórki i szynkę kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekam. Wszystkie składniki mieszamy ,oddajemy majonez,doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie Patki
Kryzysowa zupa cebulowa 99

płakać nad cebulą? PRZEPIS NA KRYZYSOWA ZUPA CEBULOWA Składniki na kryzysowa zupa cebulowa (ok 2,5 litra): 1,5 kg cebuli 1 łyżka masła 6 łyżek oleju 1 kg ziemniaków 1 łyżka mąki 1 łyżka włoszczyzny suszonej liść laurowy 6 szt ziela angielskiego sól pieprz Jak zrobić zupa cebulowa z grzanką: Najpierw cebulę obieramy i siekamy. Potem dusimy na roztopionym(...)maśle z olejem aż stanie się miękka i szklista (nie możemy jej przypalić bo zupa będzie gorzka !) Następnie do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy, chwilkę przesmażamy. Potem ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Zaraz potem zalewamy ok 2 litrami wody. Dodajemy przyprawy. W kolejnym kroku gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min. Finalnie doprawiamy do smaku. Nadmiar zupy wekujemy

Dorota Smakuje
Placek po węgiersku (placek po zbójnicku) 147

śmietaną, zdobył podniebienia wielu Polaków. Popularny jest zwłaszcza w Małopolsce i na Podhalu. A w jakim stopniu łechta wasze podniebienia?  Składniki (4 porcje)  placek -0,5 kg ziemniaków -1/2 cebuli -1 jajko -kilka łyżek mąki -sól, pieprz -olej do smażenia gulasz -800 g szynki wieprzowej -100 g wędzonego boczku -1 mała cebula -1 czerwona papryka(...)listek laurowy, ziele angielskie, passatę, paprykę i marchew. Dusić na małym ogniu około 40-60 minut do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Zagęścić mąką. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce (najlepiej takiej jak do tartej bułki). Dodać jajko, posiekaną drobno posiekaną cebulę i kilka łyżek mąki, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni

Zielona Kuchnia
Zupa pomidorowa z warzywami 114

puszka pomidorów (ok. 400 g) (ewentualnie 300-400 ml przecieru pomidorowego lub 150 g koncentratu pomidorowego) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu lub wody łyżka oliwy, oleju lub masła łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu sól(...)gęsta śmietana 18% do podania   Obierz i pokrój marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę – zeszklij. Wlej bulion. Dodaj pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Dorzuć pomidory oraz przyprawy. Trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut i gotowe. Podawaj

Kulinarny S.O.S.
Zupa pomidorowa z warzywami 114

puszka pomidorów (ok. 400 g) (ewentualnie 300-400 ml przecieru pomidorowego lub 150 g koncentratu pomidorowego) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu lub wody łyżka oliwy, oleju lub masła łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu sól(...)gęsta śmietana 18% do podania   Obierz i pokrój marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę – zeszklij. Wlej bulion. Dodaj pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Dorzuć pomidory oraz przyprawy. Trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut i gotowe. Podawaj

Kulinarne S.O.S.
Święta do chrzanu… 110

wielkanocną zupę chrzanową z jajkiem. Wypróbujcie! Zupa chrzanowa 4 porcje Składniki: 1 tuszka z kurczaka 1 duży pasternak 30 g selera korzeniowego 1 cebula mały czosnek solo 2 ziemniaki 1 litr wrzątku sól do smaku ½ łyżeczki białego pieprzu 250 ml śmietanki, min 30% tł. 3 – 4 łyżki utartego chrzanu Do podania 4 jajka zielenina, u mnie zielony groszek(...)łyżeczka czarnuszki Do garnka włóż obrane i pokrojone ziemniaki, pasternak i seler. Dodaj obraną główkę czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Włóż tuszkę z kurczak, wsyp 2 łyżeczki soli i wlej wrzątek. Gotuj wywar przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij tuszkę z kurczaka. Uważaj aby kości nie zostały w wywarze i zmiksuj zupę na krem. Wlej śmietanę i zagotuj

codojedzenia
Kiszona kapusta 93

szatkowanie kapusty i jej ugniatanie – tak, tak, z umytymi nogami mogłyśmy skakać do woli po świeżej kapuście. Teraz na szczęście podczas kiszenia kapusty nasze dłonie i tłuczek do ziemniaków wystarczyły, aby ubić naszą porcję domowej kiszonej kapusty . Udostępnij Kiszona kapusta – składniki 1 główka białej kapusty (ok. 2,5 kg) 40 g soli (20 g soli(...)czas warstwy posypywać solą. Lekko ugnieść i odstawić na 60 minut. Po tym czasie niewielką porcję kapusty przełożyć do glinianego wyparzonego naczynia, dokładnie ją ugnieść dłonią lub tłuczkiem do ziemniaków, tak aby kapusta puściła sok. Tak samo postępować z resztą kapusty. Warstwy kapusty można przełożyć startą na dużych oczkach marchewką, połamanymi liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dobrze ugniecioną kapustę, która

niecodziennikpary
Pieczone gęsie udka 98

ułożyć na blasze i podpiec w piekarniku ok 30 minut w temp. 180stC, żeby się zarumieniły. Powstały podczas pieczenia sos można wykorzystać do przygotowania sosu do polania klusek albo ziemniaków. Należy zebrać z niego tłuszcz, a resztę razem z cebulą zmiksować blenderem. Przelać do rondla i gotować, aż odparuje i stanie się odpowiednio gęsty albo zagęścić łyżeczką mąki (mąkę rozprowadzić(...)odrobinie wody, wlać do sosu, zagotować mieszając). Do sosu można również dodać śmietankę. Udka podawać z kluskami, ziemniakami, kapustą, kaszą - wg uznania. Smacznego

Obiad gotowy
Zupa selerowa z orzechami laskowymi i oliwą truflową 85

zasmakuje Wam ta zupa polecam także zupę selerowo - kokosową z chilli . Zupa selerowa z orzechami laskowymi Składniki: 1-2 duże selery (ok 800g do kilograma po obraniu) 1-2 ziemniaki (ok 200g) cebula 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku 2-3 listki laurowe 1 łyżka oliwy truflowej 100ml śmietany garść orzechów laskowych - uprażone na suchej patelni i posiekane sól(...)tymianek i liście laurowe.  Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz rozgnieciony i pokrojony czosnek, wymieszać i smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie. Selera i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do przesmażonej cebuli, wymieszać i chwilę smażyć.  Zalać wodą (lub bulionem/wywarem warzywnym), tak aby zakryła warzywa. Zagotować, dodać soli i gotować przez około

Codzienne Gotowanie
Domowy kebab 136

marynacie i przełożyć do pojemnika ,zamknąć i pozostawić najlepiej na noc lub minimum 1-2 godziny. Po tym czasie na blaszce do pieczenia ułożyć koło siebie dwie połówki ziemniaka, wbijamy pionowo patyczki do szaszłyków ostrą stroną do góry. Następnie nabijamy zamarynowane wcześniej mięso, kawałek po kawałku dobrze dociskając. Na ostatni kawałek mięsa nabijamy pół ziemniaka który będzie trzymał całą konstrukcję

Andzia Pichci
Klopsiki w sosie grzybowym 101

można przygotować je w sosie pomidorowym, śmietanowym, chrzanowym, pieczarkowym. Ja miałam w zamrażarce opakowanie mrożonych borowików, więc zrobiłam klopsiki w sosie grzybowym. A podać można je z kopytkami, kaszą, ziemniakami czy pure, a nawet z makaronem - jest tyle możliwości, że chyba nigdy się nie znudzą;)  Polecam również inne przepisy na dania z mięsa mielonego: Szwedzkie klopsiki kottbullar  Leniwe(...)podprażyć mąkę z masłem, zalać bulionem, wymieszać żeby nie było grudek, wlać śmietankę, doprawić do smaku, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą i z ulubioną surówką. Smacznego

Obiad gotowy
Krupnik warzywny 63

bidi-language:#0400;} Nadszedł czas na bezmięsną zupę. Na tapetę wzięliśmy krupnik. Niesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w waszym menu. Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 1 łodyga selera naciowego 150 g brukselki 1 por (biała część) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 mała puszka groszku konserwowego 5 łyżek(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Marchew w półplasterki. Por i seler naciowy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra

R'n'G Kitchen
Jak usprawnić przygotowywanie posiłków? 97

obiad. Proste i pyszne. Gotowe pesto możesz przechowywać w słoiku w lodówce do 5-7 dni. Warzywa korzeniowe obierz i włóż do lodówki Warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler, ziemniaki, pietruszkę) obierz i włóż do pojemnika w lodówce. Tak przygotowaną np. marchewkę możesz w kryzysowym momencie wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki i zjeść z hummusem. Inne warzywa będą już gotowe(...)owoce zbierane są w szczycie sezonu kiedy jest ich najwięcej i mają najwięcej wartości odżywczych . Są super rozwiązaniem zimą kiedy bazary świecą pustkami, a do wyboru mamy tylko buraki, ziemniaki i marchewkę. Gotową mrożonkę wyjmujesz z zamrażarki i wrzucasz do zupy, piekarnika czy na patelnię. Pomijasz mycie, obieranie i krojenie . To samo tyczy się zamrożonych owoców. Korzystaj z nich

wiecejwarzyw.pl
Zupa gulaszowa 82

zrobiliśmy wersję bez fasoli.  Składniki: 1 łyżka smalcu 2 cebule 500 g mięsa z szynki wieprzowej 2 marchewki 200 g pieczarek 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 4 ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Zasmażka: 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki(...)family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebule kroimy w piórka, szklimy na smalcu. Dodajemy mięso pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki (również w kostkę), marchewki (plasterki), pieczarki (ćwiartki), posiekany czosnek, łyżeczkę kminku, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy. Dodajmy gorący bulion, gotujemy 5 min, wlewamy

R'n'G Kitchen