szparagi póki jeszcze są. Tym razem wersja z krewetkami które uwielbiam. Zupa na ostro bo taką lubię. Ale można oczywiście chili pominąć. 1 pęczek białych szparagów 1 cebula 3 ziemniaki duże 2 ząbki czosnku 200 ml mleczka kokosowego olej ziołowy papryczka chili sól, pieprz 20 dkg krewetki czosnek granulowany zioła /bazylia, oregano 1 łyżeczka/ olej rzepakowy Szparagi obieram i kroję(...)kawałki, główki odkładam osobno. Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Przesmażam na oleju rzepakowym. Ziemniaki obieram i kroję na kawałki, dodaję do cebuli razem ze szparagami. Główki dodam na końcu. Wlewam 750 ml wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Dodaję sól, pieprz, główki szparagów jeszcze 5 minut. Główki wyjmuję na talerz. Bedą do dekoracji. Do zupy dodaję
wesoła kuchniaMielone z karkówki. Klasyka w kuchni zawsze się sprawdza, dzisiaj Wam polecam na obiad kotlety mielony z karkówki z natką pietruszki, surówką z kiszonej kapusty i puree z ziemniaków z koperkiem. Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone kotlety to nie kupujcie gotowego mięsa mielonego w opakowaniu, tylko wybierzcie ładny kawałek np. karkówki lub łopatki i poproście o zmielenie w sklepie(...)ręką. Mięso przygotowujemy trochę wcześniej, aby się przegryzły smaki. Formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto. Kotlety mielone z karkówki podajemy z puree z ziemniaków i surówką z kiszonej kapusty. The post Mielone z karkówki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięróżne. Te które dotyczą kuchni są normami zwyczajowymi i jako takie stosunkowo łatwo ulegają zmianom, tudzież rozszerzeniu. Na przykład taką normą zwyczajową jest to, że frytki robi się z ziemniaków smażonych na głębokim oleju. W psychologii jest takie określenie jak fiksacja funkcjonalna, czyli niezdolność do użycia jakiegoś przedmiotu (lub składnika) niezgodnie z jego pierwotnym przeznaczeniem. Bardzo nieprzydatne w kuchni(...)zaczęło. W zasadzie było już wszystko od zarzutów o celowe niszczenie gospodarki po torpedowanie tradycji. Nie rozwijając się specjalnie konkluzja była taka - jeśli robisz frytki z innych rzeczy niż ziemniaki i do tego nie smażysz ich na oleju, to jesteś przeciwko wszelkim wartościom wyznawanym przez nasze społeczeństwo, że o posądzeniu o zoofilię nie wspomnę :) Wobec powyższego, zanim przejdę dalej, chciałbym
Kryzysowa Książka Kucharskasmaku parmezanu który świetnie uzupełnia smak zupy. 4 porcje ok 1 litra bulionu mięsnego Pół średniej wielkości kalafiora ok 8-9 szt szparagów 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak Opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku ok 50 ml słodkiej śmietanki Kalafior podzielić na mniejsze części. Twarde końcówki szparagów odcinamy i wyrzucamy resztę kroimy na mniejsze(...)kawałki. Marchew i ziemniaka obrać i również pokroić na mniejsze kawałki najlepiej w kostkę. Bulion zagotować dodać wszystkie warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować na jednolity krem, doprawić solą i pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.( jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta to dolać więcej bulionu lub wody) Wlać śmietankę i dokładnie
Andzia Pichcikiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1/2 małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki 2-3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 100 g wędzonego boczku 1 puszka pomidorów całych lub krojonych (400 g) 2 łyżki oliwy, oleju lub masła 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej(...)przekrój, wytnij głąb i posiekaj w cienkie paski. Wsyp ją do rondla, całość przemieszaj. Przykryj pokrywką i duś chwilę na niedużym ogniu (kapusta nieco zmięknie i zmniejszy objętość) . Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój je w kostkę. Przełóż do rondla, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i wlej około półtora litra wody lub bulionu. Gotuj około 10-15 minut, aż wrzucone warzywa
Kulinarny S.O.S.chrzanu. Dla smaku można dodać również czubatą łyżkę gęstej śmietany 18% bądź czubatą łyżkę bardzo gęstego jogurtu np. greckiego, Surówka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu podana ze świeżymi ziemniakami, kaszą z dodatkiem pieczonego mięsa bądź gulaszu. Drugiego dnia po przechowywaniu w lodówce surówka również jest smaczna, jednak najlepsza jest podawana na świeżo, Przyprawiając surówkę solą i cukrem dodaj najpierw(...)cukier. Posmakuj surówkę, możesz dodać więcej soku z cytryny, soli bądź cukru. Surówka ta idealnie pasuje do prawie każdego obiadu. Jest dodatkiem do mięs, ryby, świetnie smakuje z ziemniakami jak i z kaszami. Często jest podawana w restauracjach jako jedna z kilku surówek podawanych do dań obiadowych. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z marchewki 2020-06-21 Domowe sposoby
To Musisz Wiedziećmąki orkiszowej typ 700 -7-10 g suchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu(...)zagnieść z mokrymi do powstania sypkiego ciasta, które lepi się w małe bryły. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zmiksować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną
Candy Pandaszimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed rozdrobnieniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób powstaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy z 0,5 szklanką cukru na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż się(...)rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia. Mus brzoskwiniowy - brzoskwinie odsączyć z soku przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób pozostaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia. Galaretka
Ciastka - domowe słodkościjednak najlepiej maksymalnie kilka razy w tygodniu, jako dodatek do dań czy składnik sałatek. Zobacz jak zrobić domową granolę krok po kroku. Obiad 440 kcal – sałatka z młodych ziemniaków i pesto 3 młode ziemniaki Garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 jajko Garść rukoli 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Sól Pesto: Łyżka tartego parmezanu Garść szczawiu lub rukoli Pół
Niedzielny kucharzKotlety mielone z indyka z dużą ilością podsmażonej cebulki są pyszne, delikatne, mięciutkie i soczyste. Przypominają mi smak dzieciństwa, gdyż podobne robiła moja mama. Podałam je z młodymi ziemniakami z koperkiem i młodą kapustą ze śmietaną. Zrobienie całości zajęło mi tylko niecałą godzinę, a wyszedł przepyszny, domowy obiad, którym się wszyscy zajadali. A jeśli zostaną wam kotlety z obiadu(...)Soczyste Kotlety Mielone – Sprawdzony Przepis Roladki Z Mięsa Mielonego W Sosie Pulpety Jaglane W Sosie Pomidorowym Klopsy Zapiekane W Sosie Pieczarkowym Kotlety Mielone W Sosie Musztardowym Kotlety Mielone Z Ziemniakami I Kapusta Zasmażana Artykuł Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneCzas czytania: < 1 min Rewelacyjny sos kurkowy idealny do pieczonych ziemniaków, makaronu, kopytek lub chleba. Najlepszy oczywiście ze świeżych grzybów prosto z lasu. Smak sosu to smak z czasów kiedy, z dziadkiem zbieraliśmy kurki w lesie, a babcia robiła pyszny sos kurkowy zaprawiony gęstą, swojską śmietaną. Podany z ziemniakami polanymi tłuszczem posypane świeżym koperkiem. Pycha, zapraszam, koniecznie spróbujcie! Print
SprawdzonaKuchnia.plłyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki opcjonalnie 1 łyżka miodu sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 2 duże marchewki pokrojone w kostkę 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego pokrojone na cienkie plasterki 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę(...)rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć około 3 minuty, kiedy zmięknie dodać imbir, cynamon, czosnek, paprykę w proszku i dalej smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać paprykę, seler, ziemniaki, marchew, cukinię, namoczony szafran i pomidory, podlać szklanką wywaru. Całość przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić około 15 minut. W między czasie w razie potrzeby dodać odrobinę wywaru warzywnego
SprawdzonaKuchnia.plbyć olej lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek. Całość posypana siekaną zieloną natką kolendry lub pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem. Śledzik najlepiej smakuje z dobrym domowym chlebem lub z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Śledź jest bardzo łagodny w smaku, delikatnie kwaśny, ale jeśli lubicie bardzo wyraźny kwaśny smak dodajcie więcej octu do zalewy. Próbując zalewę pamiętajcie, że do słoika(...)tygodnia. Przed podaniem śledzie wyjmujemy z zalewy, układamy na talerzu na wierzch układamy krążki cebulki, polewamy olejem dekorujemy siekaną kolendrą, świeżo mielonym pieprzem, podajemy z kromką chleba lub ziemniakami, najlepiej w mundurkach. Smacznego! Artykuł Śledzie w zalewie octowej pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plkurczaka w takiej wersji 🙂 Rybę należy marynować przynajmniej kilka godzin, aby przeszła smakami orientu, a najlepiej zanurzyć ją w przyprawach dzień przed podaniem, wtedy będzie najlepsza! Rybę podałam z ziemniakami w mundurkach i salsą pomidorową , choć świetnie smakuje z ryżem i surówką ze świeżej kapusty skropioną marynatą do ryby. Smacznego! Print Łosoś orientalny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)fill: #343434; } Aromatyczny łosoś z pieczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorami, pycha! Course Obiad, sos sojowy Cuisine Polska Keyword łosoś Prep Time 10 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 25 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 600 g łososia dzwonka lub filet ze skórą Składniki na marynatę 30 ml sosu sojowego 1 łyżka świeżo tartego imbiru 1 duży ząbek czosnku
SprawdzonaKuchnia.plCourse Obiady Prep Time 20 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 20 minutes Author Anna Ingredients 1 średnia marchew 1 mała pietruszka kawałek selera 2 duże ziemniaki 1 średnia cebula 5 sztuk kapeluszy suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku zakwas na żurek 300 do 500 ml 1,5 l wody sól do smaku pieprz(...)smaku tarty chrzan do smaku olej jajka ugotowane na twardo dla każdego 1 sztuka Instructions Do garnka wlać wodę włożyć ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby, gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, cebulka powinna podsmażyć się na złoty kolor pod koniec dodać posiekany czosnek, smażyć
SprawdzonaKuchnia.pl