ziemniaki - 38421 przepisów (strona:998/2562)

Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem i pomidorami 98

kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa pieczarkowa krem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 4-5 porcji: 1/2 małej główki kapusty (około 500 g) 1-2 marchewki 2-3 większe ziemniaki 1 średnia cebula 100 g wędzonego boczku 1 puszka pomidorów całych lub krojonych (400 g) 2 łyżki oliwy, oleju lub masła 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka słodkiej(...)przekrój, wytnij głąb i posiekaj w cienkie paski. Wsyp ją do rondla, całość przemieszaj. Przykryj pokrywką i duś chwilę na niedużym ogniu (kapusta nieco zmięknie i zmniejszy objętość) . Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój je w kostkę. Przełóż do rondla, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i wlej około półtora litra wody lub bulionu. Gotuj około 10-15 minut, aż wrzucone warzywa

Kulinarny S.O.S.
Surówka z marchewki 110

chrzanu. Dla smaku można dodać również czubatą łyżkę gęstej śmietany 18% bądź czubatą łyżkę bardzo gęstego jogurtu np. greckiego, Surówka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu podana ze świeżymi ziemniakami, kaszą z dodatkiem pieczonego mięsa bądź gulaszu. Drugiego dnia po przechowywaniu w lodówce surówka również jest smaczna, jednak najlepsza jest podawana na świeżo, Przyprawiając surówkę solą i cukrem dodaj najpierw(...)cukier. Posmakuj surówkę, możesz dodać więcej soku z cytryny, soli bądź cukru. Surówka ta idealnie pasuje do prawie każdego obiadu. Jest dodatkiem do mięs, ryby, świetnie smakuje z ziemniakami jak i z kaszami. Często jest podawana w restauracjach jako jedna z kilku surówek podawanych do dań obiadowych. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z marchewki 2020-06-21 Domowe sposoby

To Musisz Wiedzieć
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 77

mąki orkiszowej typ 700 -7-10 g suchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -60 g cukru kokosowego -mąka do podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu(...)zagnieść z mokrymi do powstania sypkiego ciasta, które lepi się w małe bryły. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zmiksować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną

Candy Pandas
TORT OWOCOWY 138

zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed rozdrobnieniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku.  Truskawki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób powstaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy z 0,5 szklanką cukru na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż się(...)rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia. Mus brzoskwiniowy - brzoskwinie odsączyć z soku przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób pozostaną małe kawałki owoców. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż się rozpuści galaretka i zdejmujemy z palnika. Odstawić do stężenia. Galaretka

Ciastka - domowe słodkości
Menu na dzień 1800 kcal 94

jednak najlepiej maksymalnie kilka razy w tygodniu, jako dodatek do dań czy składnik sałatek. Zobacz jak zrobić domową granolę krok po kroku. Obiad 440 kcal – sałatka z młodych ziemniaków i pesto 3 młode ziemniaki Garść fasolki szparagowej (może być mrożona) 1 jajko Garść rukoli 2-3 łyżki siekanego szczypiorku Sól Pesto: Łyżka tartego parmezanu Garść szczawiu lub rukoli Pół

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis 91

Kotlety mielone z indyka z dużą ilością podsmażonej cebulki są pyszne, delikatne, mięciutkie i soczyste. Przypominają mi smak dzieciństwa, gdyż podobne robiła moja mama. Podałam je z młodymi ziemniakami z koperkiem i młodą kapustą ze śmietaną. Zrobienie całości zajęło mi tylko niecałą godzinę, a wyszedł przepyszny, domowy obiad, którym się wszyscy zajadali. A jeśli zostaną wam kotlety z obiadu(...)Soczyste Kotlety Mielone – Sprawdzony Przepis Roladki Z Mięsa Mielonego W Sosie Pulpety Jaglane W Sosie Pomidorowym Klopsy Zapiekane W Sosie Pieczarkowym Kotlety Mielone W Sosie Musztardowym Kotlety Mielone Z Ziemniakami I Kapusta Zasmażana   Artykuł Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Sos kurkowy 87

Czas czytania: < 1 min Rewelacyjny sos kurkowy idealny do pieczonych ziemniaków, makaronu, kopytek lub chleba. Najlepszy oczywiście ze świeżych grzybów prosto z lasu. Smak sosu to smak z czasów kiedy, z dziadkiem zbieraliśmy kurki w lesie, a babcia robiła pyszny sos kurkowy zaprawiony gęstą, swojską śmietaną. Podany z ziemniakami polanymi tłuszczem posypane świeżym koperkiem. Pycha, zapraszam, koniecznie spróbujcie! Print

SprawdzonaKuchnia.pl
Tagine – wegetariański 104

łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki opcjonalnie 1 łyżka miodu sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku 2 duże marchewki pokrojone w kostkę 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego pokrojone na cienkie plasterki 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę(...)rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć około 3 minuty, kiedy zmięknie dodać imbir, cynamon, czosnek, paprykę w proszku i dalej smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać paprykę, seler, ziemniaki, marchew, cukinię, namoczony szafran i pomidory, podlać szklanką wywaru. Całość przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić około 15 minut. W między czasie w razie potrzeby dodać odrobinę wywaru warzywnego

SprawdzonaKuchnia.pl
Śledzie w zalewie octowej 87

być olej lniany, rzepakowy lub oliwa z oliwek. Całość posypana siekaną zieloną natką kolendry lub pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem. Śledzik najlepiej smakuje z dobrym domowym chlebem lub z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Śledź jest bardzo łagodny w smaku, delikatnie kwaśny, ale jeśli lubicie bardzo wyraźny kwaśny smak dodajcie więcej octu do zalewy. Próbując zalewę pamiętajcie, że do słoika(...)tygodnia. Przed podaniem śledzie wyjmujemy z zalewy, układamy na talerzu na wierzch układamy krążki cebulki, polewamy olejem dekorujemy siekaną kolendrą, świeżo mielonym pieprzem, podajemy z kromką chleba lub ziemniakami, najlepiej w mundurkach. Smacznego! Artykuł Śledzie w zalewie octowej pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Łosoś orientalny 74

kurczaka w takiej wersji 🙂 Rybę należy marynować przynajmniej kilka godzin, aby przeszła smakami orientu, a najlepiej zanurzyć ją w przyprawach dzień przed podaniem, wtedy będzie najlepsza! Rybę podałam z ziemniakami w mundurkach i salsą pomidorową , choć świetnie smakuje z ryżem i surówką ze świeżej kapusty skropioną marynatą do ryby. Smacznego! Print Łosoś orientalny .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)fill: #343434; } Aromatyczny łosoś z pieczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorami, pycha! Course Obiad, sos sojowy Cuisine Polska Keyword łosoś Prep Time 10 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 25 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 600 g łososia dzwonka lub filet ze skórą Składniki na marynatę 30 ml sosu sojowego 1 łyżka świeżo tartego imbiru 1 duży ząbek czosnku

SprawdzonaKuchnia.pl
Żurek 98

Course Obiady Prep Time 20 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 20 minutes Author Anna Ingredients 1 średnia marchew 1 mała pietruszka kawałek selera 2 duże ziemniaki 1 średnia cebula 5 sztuk kapeluszy suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku zakwas na żurek 300 do 500 ml 1,5 l wody sól do smaku pieprz(...)smaku tarty chrzan do smaku olej jajka ugotowane na twardo dla każdego 1 sztuka Instructions Do garnka wlać wodę włożyć ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby, gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, cebulka powinna podsmażyć się na złoty kolor pod koniec dodać posiekany czosnek, smażyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Burger z soczewicy 73

soczewicy nie zawiera wszystkich aminokwasów, więc nie jest pełnowartościowe, ale wystarczy, że odpowiednio skomponujemy posiłek, dostarczając brakujących ogniw. Tak więc soczewicę warto podawać w towarzystwie produktów zbożowych, jajek czy ziemniaków tworząc w ten sposób w 100 % pełnowartościowy posiłek. Burger z soczewicy to wspaniała i zdrowa propozycja na obiad, świetna przekąska na wycieczkę i do szkoły. Burgery przygotowałam z czarnej soczewicy(...)tego dowolnej soczewicy czerwonej lub zielonej. Dozwolone są wszystkie dodatki 🙂 możecie dowolnie je komponować. Burgery z soczewicy można podać również w klasycznej formie, czyli kotlet, surówka plus kasza lub ziemniaki. Smacznego! Print Burger z soczewicy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zdrowe niskokaloryczne i pyszne burgery. Course Obiad Cuisine Polska Keyword feta, soczewica Prep Time

SprawdzonaKuchnia.pl
Knedle z brzoskwiniami 80

nadzieniem z brzoskwiń. Course Obiady Cuisine Polska Keyword brzoskwinie, twaróg Prep Time 35 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 50 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 830 g ziemniaków 250 g twarogu 180 g mąki pszennej + do podsypania 2 średnie jajka 50 g mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Dodatkowo 500 g brzoskwiń wypestkowanych śmietana lub masło i tarta bułka(...)cukier lub miód 1 łyżeczka soli Instructions W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przesz praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, to samo zrobić z twarogiem, następnie dodać mąkę i jajka oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite gładkie ciasto. Z kawałka ciasta uformować wałek o średnicy około 5 cm Z wałka odcinać placuszki

SprawdzonaKuchnia.pl
Chłodnik litewski na wesoło 86

buzia sama się uśmiechała na widok tego dania. Podstawa wówczas to: domowe zsiadłe mleko, można go było kroić nożem, botwina, jajko gotowane, ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek. Jadłam z młodymi ziemniakami, podanymi w całości, polanymi tłuszczem z chrupiącymi skwarkami, posypanymi koperkiem. Chłodnik polewany był dodatkowo pyszną słodką śmietanką. Tak jest do dziś w moim domu a jak jest u Was? Chłodnik(...)Dobrze włożyć przed podaniem do lodówki na 1 lub 2 godziny. Najlepszy schłodzony. Właściwie to już wszystko, wystarczy podać z jajkiem, polać dodatkowo śmietanką, posypać zieleniną i zajadać z ziemniakami, z pieczywem lub po prostu bez żadnych dodatków. Ja lubię chłodnik taki dość gęsty, ilość składników zależy od Waszych upodobań. Najwięcej powinno być botwiny, to ona daje smak i kolor

Leśny Zakątek
Wołowina po burgundzku 123

Wszystko to łączy sos na bazie czerwonego, wytrawnego wina i to cały sekret tego wspaniałego dania. Dla mnie to propozycja na naprawdę wyjątkowy obiad, podany z jedwabistym purée z ziemniaków, z masłem i mlekiem. Składniki (na 4 duże porcje): 1kg wołowiny 150g wędzonego boczku 400g średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki 3 marchewki 250ml(...)etapie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy odkryte jeszcze na 15 minut do piekarnika.   Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Serwujemy je z ugotowanymi ziemniakami, które rozgniatamy na gładko z masłem i mlekiem. Przed samym podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.   Powrót na górę

Smaczna Strona