ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1005/2562)

Prosta sałatka jarzynowa 128

sprawiało radości Teraz to ja mam swoich małych pomocników, którzy w między czasie zawsze wyjadają niektóre składniki A jak jest u Was? Lubicie sałatkę jarzynową? Składniki: 8 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 ogórki kiszone 2 jabłka 1 puszka kukurydzy pół selera pieprz i sól do smaku opcjonalnie łyżeczka musztardy do smaku 2 słoiczki majonezu Przygotowanie(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i gotujemy. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Warzywa i jajka kroimy w kosteczkę (można tu użyć specjalnego sitka do warzyw). Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, pokrojone w kostkę kiszone ogórki i odsączoną kukurydzę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę (opcjonalnie) i majonez i mieszamy

Słodkie okruszki
Kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami 103

żeby stworzyć coś innego, wystarczy pomysł - nie potrzeba wyszukanych produktów czy całego dnia spędzonego w kuchni. W ten sposób powstały kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami zamiast ziemniaków. Prosty i pyszny pomysł na rodzinny obiad. Kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować: 2 filety z piersi kurczaka(...)plasterkiem szynki. 5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, połóż kotlet najpierw szynką do dołu, a następnie usmaż także z drugiej strony. 6. Kotlety podawaj z pieczonymi warzywami - świetnie zastąpią ziemniaki

Z notatnika dietetyka
Sałatka jarzynowa z aromatyczną musztardą 87

coś od siebie. Tym razem poszliśmy za ciosem, namową naszej koleżanki, by dodać musztardę ze smażoną cebulką. Wyszła delikatna, lekko słodkawa sałatka z aksamitnym sosem majonezowo-musztardowym. Składniki: 3 ziemniaki 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 2 jajka 1 mała puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy  ze smażoną cebulką sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki, marchew i seler gotujemy do miękkości. Razem z ugotowanymi jajkami i ogórkami (obranymi ze skórki), kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystko delikatnie łączymy z majonezem i musztardą

R'n'G Kitchen
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą 111

okresie wielkanocnym. Przygotowywana na różne sposoby - w żurku, zapiekana, duszona, w sosie, w cieście... U nas od lat podawana biała kiełbasa zapiekana z cebulą. Smakuje wyśmienicie z chrzanem i ziemniakami. Polecam nie tylko na święta;)  Polecam do przygotowania też inne przepisy na białą kiełbasę: Zapiekany wieniec kiełbasy na warzywach Biała kiełbasa z pieca w piwno-musztardowym sosie Biała kiełbasa(...)nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 25 minut, od czasu do czasu polewając kiełbaski sosem z brytfanki. Podawać z chrzanem, ziemniakami - wg uznania. Smacznego

Obiad gotowy
Pasztet drobiowy 130

mięsa drobiowego (np kurczak, indyk) ugotowanego (mogą być udka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki tartej gałka muszkatołowa 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano chili, sól, pieprz Jak zrobić pasztet drobiowy: Zaczynamy od miksowania. Najpierw przez maszynkę(...)mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy wszystko i przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180st. Finalnie pasztet kroimy po całkowitym ostygnięciu ( następnego dnia

Dorota Smakuje
Proste przepisy na Wielkanoc 100

kilka do dekoracji świeżo zmielony pieprz Pełny przepis tutaj. Schab po warszawsku – nowoczesna wersja Warstwowa sałatka z brokułem Składniki: 400 g różyczek brokułów (mogą być mrożone) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 czerwone papryki puszka kukurydzy konserwowej (odsączona) opakowanie sera feta duży jogurt grecki 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę świeżo mielony pieprz duża garść słonecznika łuskanego Pełny przepis(...)tutaj. Brokułowa sałatka warstwowa Żurek z chrzanem Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur kupnego mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – na każdą porcję koperek do dekoracji Pełny przepis tutaj. Żurek chrzanowy

Ugotowane pozamiatane
Sałatka jarzynowa z kukurydzą 126

niedawna dopiero robię sałatkę jarzynową z kukurydzą. Kiedyś jej nie dodawałam, a teraz już dodaje. Być może pojawi się u nas na stole wielkanocnym. Polecam. Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 marchewki 1 seler lub 3 nieduże pietruszki 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4 ogórki kiszone 5 jajek majonez musztarda sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Selera lub pietruszkę(...)ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. 2. Ugotowane jajka na twardo oraz kiszone ogórki kroimy w kosteczkę. Wszystko przekładamy do dużej miski, dodajemy osączony groszek, kukurydzę, majonez, musztardę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę schładzamy przed podaniem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną 78

ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana jest w naszej kuchni.  Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 4 łyżki oleju 4 szalotki 1 jajko 200 g mąki sól Kapusta:   1/2 małej główki białej kapusty 1 marchew 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki(...)margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kopytka: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę. W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy na 2-3 cm skośne

R'n'G Kitchen
Zupa klopsowa 80

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Klasyczny przepis na zupę klopsową, zabielaną. Składniki: Zupa: 1 pietruszka 2 marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 1 por 1 cebula 5 ziemniaków 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2  szklanki soku z kiszonych ogórków 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Klopsiki: 400 g mięsa(...)warzywny. Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące. Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na dużych oczkach, marchew oraz klopsiki. Gotujemy około kwadransa. Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy chochlę wywaru, dokładnie łączymy. Przelewamy do całości. Wlewamy sok z ogórków. Gotujemy jeszcze

R'n'G Kitchen
Przepis na domowe drożdże 84

Marmite.  Mam nadzieję, że przyda Wam się ten przepis. Tutaj znajdziecie też informacje jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży Przepis na domowe drożdże - składniki 2 średniej wielkości ziemniaki 1 łyżeczka cukru  2 łyżeczki jasnego niepasteryzowanego piwa Przepis na domowe drożdże 1. Ziemniaki kroimy na małe kawałki, gotujemy do miękkości i blendujemy na papką z 1 łyżeczką cukru

Cztery Fajery
Pieczone pulpety drobiowe 117

gorącego tłuszczu, łatwo się mrożą i są bardzo uniwersalne . Mówiąc uniwersalne, mam na myśli, że te pieczone pulpety możecie zjeść na wiele, wiele sposobów np.: z pieczywem, z makaronem, ziemniakami albo z tymi frytkami , w zapiekance, w cieście drożdżowym i właściwie co tylko wymyślicie. A jeśli okaże się, że zrobiliście podwójną porcję i nie dacie rady zjeść wszystkich, możecie śmiało(...)minutach pulpety powinny być gotowe – te większe po 30 minutach. Pokochacie te rumiane kulki za ich wszechstronne zastosowanie. Ciekawe przepisy z wykorzystaniem mięsa mielonego znajdziesz tutaj: Pieczone ziemniaki z mięsnym farszem Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ Makaron pappardelle z wieprzowiną i jarmużem w sosie pomidorowym Zupa Meksykańska Jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami   Artykuł

Słodkie Gotowanie
Barszcz ukraiński 115

mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam(...)gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa

moj przepis na
Deser malinowy z porzeczkową pianką 117

cudownie pyszny i aksamitny – królewski. Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na mus malinowy: 1000 gr świeżych lub mrożonych malin Maliny umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Składniki na masę malinowa: 1 opakowanie(...)godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Z podanych proporcji powinniśmy otrzymać około

moj przepis na