ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1004/2562)

polędwiczki drobiowe w sosie własnym... 134

opakowanie, przyprawa curry VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżeczka, przyprawa mieszanka warzywna VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, tymianek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy 8 łyżek ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1/2 pęczka ogórki zielone 4 sztuki średnie, przyprawa do sałatek i dipów VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 gram Opłukane, osuszone ręcznikiem papierowym(...)mocno, wlać wodę, pod przykryciem dusić z 25 minut na średnim ogniu. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu, dodać pieprz mielony. Ugotowane ziemniaki utłuc z koperkiem. Obrane ogórki zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z przyprawą do sałatek i dipów VEGETA NATUR , jogurtem - polędwiczki drobiowe w sosie własnym są bardzo smaczne na dobry, sycący

W Mojej Kuchni Lubię
Baranina w warzywach - kuchnia podkarpacka 93

czosnkiem i cebulą, by miało intensywniejszy smak. Do mięsa duszonego z warzywami często dodaje się ugotowaną fasolę, dzięki czemu gulasz jest kompletnym daniem, które może być podawane bez dodatku ziemniaków, czy kaszy. Mięso jagnięce jest delikatniejsze w smaku i gotuje się je krócej niż mięso baranie. I właśnie jagnięcinę polecam do przygotowania baraniny w warzywach według przepisu bieszczadzkich Kół Gospodyń(...)Dusimy kolejne 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie (czas duszenia zależy od wielkości kawałków oraz od tego, czy gotujemy jagnięcinę, czy baraninę). Baraninę w warzywach podajemy z ziemniakami i surówką. Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej przepisów na kulinarne specjały z naszego regionu

Trzeci talerz
Zupa z pokrzywy 140

zwyczajna - cenny chwast . Zupa z pokrzywy - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: ok. 300g listków z pokrzywy (u mnie wyszedł spory durszlak), marchewkę, pietruszkę, pora, 2 ziemniaki, 2 litry wody, sól i pieprz ziołowy do smaku, domowa przyprawa do zup (opcjonalnie). 1. Marchewkę, pietruszkę, pora i ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. 2. Warzywa zalej wodą

Z notatnika dietetyka
Najzdrowsza zupa na wiosnę – Krupnik jaglany z pokrzywą 136

ludzi, z dala od miasta – pokrzywy na pewno spotkacie. Teraz w maju naprawdę warto je zbierać! PRZEPIS KRUPNIK JAGLANY Z POKRZYWĄ Składniki Krupnik jaglany z pokrzywą: 800g ziemniaków 1/2 szkl kaszy jaglanej suchej 1/2 pora 3 łyżki masła klarowanego 3 marchewki 1 pęczek pokrzywy (górne pędy liściowe) 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego(...)pora dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy również kaszę i soczewicę. Następnie marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Potem do pora dodajemy marchew, przesmażamy wszystko minutę. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Potem zalewamy wodą wszystko (3l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Na końcu dodajemy pokrzywę posiekaną lub jak ja to zrobiłam

Dorota Smakuje
ZIEMNIACZANE BUZIE + FILMIK 83

Ziemniaczane buzie są smaczną, ziemniaczaną przekąsą. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne na zimno jak i na ciepło.  SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków ( zważonych po ugotowaniu )  1/2 szklanka bułki tartej 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej  1 łyżka mąki ziemniaczanej  sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku  olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE:  Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich wszystkie składniki i przyprawy, wyrabiamy na gładkie ciasto. Porcję ciasta wykładamy na naoliwioną deseczkę i rozplaszczamy, wycinamy kółka i na każdym słomką oczka, oraz łyżką buzie.  Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.  Podajemy ciepłe

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa-krem z młodej marchewki z wędzoną śmetaną, ekspandowaną quinoą i chipsem z Jamón Serrano 92

całości wiosennej lekkości, radości i uroku.  Podaję przepis na 2 porcje :) Składniki: 2 łyżki ekspandowanej quinoy 1 pęczek młodej marchewki (ok 8 sztuk średniej wielkości) 1 duży młody ziemniak 1 duża biała cebula 5 plasterków pora 2 ząbki czosnku 1,5 cm kłącza imbiru 4 łyżki gęstej śmietany (18%) 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżeczki Vegety Natur - przyprawy warzywnej(...)potraw sos piri-piri szczypiorek woda Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Zaczynamy od zeszklenia cebuli na maśle, następnie dodajemy por, marchew, ziemniaka, plasterki imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek. Około minuty przesmażamy, mieszając i uważając, aby nie przypalić czosnku. Zalewamy wszystko wrzątkiem (tak, aby warzywa były przykryte, ilość wody zależy od tego jaką gęstości zupy chcemy uzyskach

Quinoa Raz!
Kiełbasa w boczku z grilla 114

zawijane w boczek (roladki ze szparagami) doskonale zaspokajają nasz apetyt na mięso z grilla. Kiełbaski z grilla podałam z zielonymi szparagami również grillowanymi, całość można podać np. z pieczonymi ziemniakami i jakąś letnią sałatką. Kiełbasa w boczku z grilla. Grillowane kiełbaski w boczku. Kiełbaski z grilla zawijane w boczek. Składniki: cienkie kiełbaski np. śląskie po 2-3 na osobę tyle(...)zielone szparagi, które doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z domowym sosem np. sosem czosnkowym , BBQ z tego przepisu , lub sosem tysiąca wysp , jakąś pyszną sałatką i pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego! The post Kiełbasa w boczku z grilla appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czudu- dagestańskie pierogi z zieleniną 145

dużą ilością wszelakiej zieleniny, ale główną rolę odgrywa szczypiorek. Ormianie przyrządzają Zhingialov Hac, który jest równie popularny w Górnym Karabachu. W Kabardino- Balkarii przygotowuję się Chyczyny nadziane gotowanymi ziemniakami i serem. Te pyszne pierogi delikatnie różnią się od siebie ciastem, ale są popularne na całym Kaukazie. Można je nadziewać czym się żywnie podoba- zieleniną, twarogiem, ziemniakami lub dynią. Spróbujcie Składniki

Smaki Armine
Pstrąg z warzywami 101

wypatroszone pstrągi – 1 mała cytryna – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła klarowanego – 1 gałązka rozmarynu – sól i pieprz – oliwa z oliwek Do podania: Ziemniaki, ryż, kasza Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi  opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Warzywa(...)blaszkę obok ryb wyłożyć przygotowane warzywa. W miseczce roztopić masło i  polać pstrągi i warzywa. Wstawić blachę dopiekarnika i piec przez ok. 15-20 minuy. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Artykuł Pstrąg z warzywami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Jak długo gotować warzywa na parze 108

mrożone 10-15min Kukurydza w kolbie – 20-25 min, Marchew (mini lub w plasterkach) – 15 min, Papryka (paski) – 10 min, Szparagi – 15 min, Szpinak liście 5 min, Ziemniaki (kostka, plastry) – 20 minut, młode ziemniaki w mundurkach – 40 minut. Artykuł Jak długo gotować warzywa na parze pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
szybkowar-gotowane golonki wieprzowe z kapustą kiszoną... 155

zasyczeniu pary gotować 20 minut na średnim ogniu, po ugotowaniu można nadmiar wywaru odlać z kapusty, wsypać cukier, paprykę ostrą, wymieszać. Do kapusty dodać golonki, podawać z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi - golonki gotowane z kiszoną kapustą raz na jakiś czas lubimy zjeść i do ziemniaków lub do pieczywa..........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

W Mojej Kuchni Lubię
najlepszy na szybko krupnik bez mięsa na okrasie... 129

Składniki: woda 4 litry, ziemniaki 5 sztuk większe, włoszczyzna 1/2 pęczka, kasza jęczmienna wiejska średnia 1 szklanka, przyprawa VEGETA NATURA "zobacz TUTAJ" 3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, okrasa 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek Wlać do garnka wodę, wsypać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zagotuje woda zebrać

W Mojej Kuchni Lubię
Długo duszone żeberka 126

Długo duszone żeberka w sosie własnym to żeberka w pysznym, ciemnym, warzywnym sosie. Mięso samo odchodzi o kości i rozpływa się w ustach. Najlepiej smakują podane z ziemniakami, polanymi tym pysznym sosem. To wcale nie jest ciężkie danie, mięso jest delikatne i bardzo kruche. Do żeberek idealnie będzie pasować surówka z kapusty, marchewka z jabłkiem, albo mizeria z ogórkiem. Sprawdź(...)mąkę z wodą, bardzo dokłądnie aby nie było grudek i dodajemy do żeberek. Mąka zagęści nam odrobinę sos. Gotujemy je jeszcze przez ok. 15 minut. Żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką. Sprawdź przepis na: Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami Smacznego! Artykuł Długo duszone żeberka pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z domowym kebabem drobiowym 161

ogórków Na domowy sos czosnkowo-ziołowy: 6 łyżek naturalnego jogurtu 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku szczypta przyprawy Vegeta Natur do grilla sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 ziemniak lub cebula (jako podstawa kebaba) 3-4 patyczki do szaszłyków kawałek folii aluminiowej Przygotowanie: Jak przygotować domowy kebab drobiowy? Olej mieszamy w miseczce z przyprawami. Mięso kroimy na kształt cieńszych(...)Mieszamy ręką tak by przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki, najlepiej gdy mięso zostanie w lodówce całą noc. Cebule lub ziemniaka kroimy na pół. Ja używam cebulę. Połówkę układamy płaską stroną na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wbijamy w nią patyczki do szaszłyków, na patyczki ostrożnie nabijamy kawałki mięsa, jeden

Słodkie okruszki
Czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem 100

u017cy ju\u017c barszczu gotowa\u0107, by zachowa\u0107 estetyczny odcie\u0144 zupy."},{"@type":"HowToStep","text":"Doprawi\u0107 do smaku sol\u0105 i pieprzem. Podawa\u0107 z uszkami, gotowanymi ziemniakami lub krokietami. Barszcz czerwony mo\u017cemy podawa\u0107 tak\u017ce na drugi dzie\u0144 po przyrz\u0105dzeniu, wtedy smakuje jeszcze lepiej."}],"prepTime":"PT10M","cookTime":"PT2H","totalTime":"PT2H10M"} Barszcz czerwony(...)zupa którą można spożywać na wiele sposobów. Są tacy którzy barszcz piją z kubka. Inni natomiast tę buraczaną zupę jedzą w talerzu z ziemniakami, krokietami lub uszkami. Każda forma podania zwiastuje kulinarny sukces, pod warunkiem że podajemy swojski barszczyk, przyrządzony przez nas samych. Barszcz z torebki nie wchodzi w grę! Koniecznie polecam użyć koncentratu barszczu firmy Krakus. Wypróbowałam już wiele

ProstePesto.pl