puszka pomidorów (ok. 400 g) (ewentualnie 300-400 ml przecieru pomidorowego lub 150 g koncentratu pomidorowego) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 kawałek selera 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu lub wody łyżka oliwy, oleju lub masła łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki mielonej lub pieprzu sól(...)gęsta śmietana 18% do podania Obierz i pokrój marchewkę, korzeń pietruszki, seler oraz ziemniaki. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę – zeszklij. Wlej bulion. Dodaj pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj do miękkości warzyw (około 15-20 minut). Dorzuć pomidory oraz przyprawy. Trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut i gotowe. Podawaj
Kulinarne S.O.S.wielkanocną zupę chrzanową z jajkiem. Wypróbujcie! Zupa chrzanowa 4 porcje Składniki: 1 tuszka z kurczaka 1 duży pasternak 30 g selera korzeniowego 1 cebula mały czosnek solo 2 ziemniaki 1 litr wrzątku sól do smaku ½ łyżeczki białego pieprzu 250 ml śmietanki, min 30% tł. 3 – 4 łyżki utartego chrzanu Do podania 4 jajka zielenina, u mnie zielony groszek(...)łyżeczka czarnuszki Do garnka włóż obrane i pokrojone ziemniaki, pasternak i seler. Dodaj obraną główkę czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Włóż tuszkę z kurczak, wsyp 2 łyżeczki soli i wlej wrzątek. Gotuj wywar przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij tuszkę z kurczaka. Uważaj aby kości nie zostały w wywarze i zmiksuj zupę na krem. Wlej śmietanę i zagotuj
codojedzeniaszatkowanie kapusty i jej ugniatanie – tak, tak, z umytymi nogami mogłyśmy skakać do woli po świeżej kapuście. Teraz na szczęście podczas kiszenia kapusty nasze dłonie i tłuczek do ziemniaków wystarczyły, aby ubić naszą porcję domowej kiszonej kapusty . Udostępnij Kiszona kapusta – składniki 1 główka białej kapusty (ok. 2,5 kg) 40 g soli (20 g soli(...)czas warstwy posypywać solą. Lekko ugnieść i odstawić na 60 minut. Po tym czasie niewielką porcję kapusty przełożyć do glinianego wyparzonego naczynia, dokładnie ją ugnieść dłonią lub tłuczkiem do ziemniaków, tak aby kapusta puściła sok. Tak samo postępować z resztą kapusty. Warstwy kapusty można przełożyć startą na dużych oczkach marchewką, połamanymi liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dobrze ugniecioną kapustę, która
niecodziennikparyułożyć na blasze i podpiec w piekarniku ok 30 minut w temp. 180stC, żeby się zarumieniły. Powstały podczas pieczenia sos można wykorzystać do przygotowania sosu do polania klusek albo ziemniaków. Należy zebrać z niego tłuszcz, a resztę razem z cebulą zmiksować blenderem. Przelać do rondla i gotować, aż odparuje i stanie się odpowiednio gęsty albo zagęścić łyżeczką mąki (mąkę rozprowadzić(...)odrobinie wody, wlać do sosu, zagotować mieszając). Do sosu można również dodać śmietankę. Udka podawać z kluskami, ziemniakami, kapustą, kaszą - wg uznania. Smacznego
Obiad gotowyzasmakuje Wam ta zupa polecam także zupę selerowo - kokosową z chilli . Zupa selerowa z orzechami laskowymi Składniki: 1-2 duże selery (ok 800g do kilograma po obraniu) 1-2 ziemniaki (ok 200g) cebula 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku 2-3 listki laurowe 1 łyżka oliwy truflowej 100ml śmietany garść orzechów laskowych - uprażone na suchej patelni i posiekane sól(...)tymianek i liście laurowe. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz rozgnieciony i pokrojony czosnek, wymieszać i smażyć przez kilka minut do czasu aż cebula zmięknie. Selera i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do przesmażonej cebuli, wymieszać i chwilę smażyć. Zalać wodą (lub bulionem/wywarem warzywnym), tak aby zakryła warzywa. Zagotować, dodać soli i gotować przez około
Codzienne Gotowaniemarynacie i przełożyć do pojemnika ,zamknąć i pozostawić najlepiej na noc lub minimum 1-2 godziny. Po tym czasie na blaszce do pieczenia ułożyć koło siebie dwie połówki ziemniaka, wbijamy pionowo patyczki do szaszłyków ostrą stroną do góry. Następnie nabijamy zamarynowane wcześniej mięso, kawałek po kawałku dobrze dociskając. Na ostatni kawałek mięsa nabijamy pół ziemniaka który będzie trzymał całą konstrukcję
Andzia Pichcimożna przygotować je w sosie pomidorowym, śmietanowym, chrzanowym, pieczarkowym. Ja miałam w zamrażarce opakowanie mrożonych borowików, więc zrobiłam klopsiki w sosie grzybowym. A podać można je z kopytkami, kaszą, ziemniakami czy pure, a nawet z makaronem - jest tyle możliwości, że chyba nigdy się nie znudzą;) Polecam również inne przepisy na dania z mięsa mielonego: Szwedzkie klopsiki kottbullar Leniwe(...)podprażyć mąkę z masłem, zalać bulionem, wymieszać żeby nie było grudek, wlać śmietankę, doprawić do smaku, zagotować. Gorącym sosem zalać klopsiki, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub kaszą i z ulubioną surówką. Smacznego
Obiad gotowybidi-language:#0400;} Nadszedł czas na bezmięsną zupę. Na tapetę wzięliśmy krupnik. Niesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w waszym menu. Składniki: 3 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 1 łodyga selera naciowego 150 g brukselki 1 por (biała część) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 mała puszka groszku konserwowego 5 łyżek(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki i seler kroimy w kostkę. Marchew w półplasterki. Por i seler naciowy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra
R'n'G Kitchenobiad. Proste i pyszne. Gotowe pesto możesz przechowywać w słoiku w lodówce do 5-7 dni. Warzywa korzeniowe obierz i włóż do lodówki Warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler, ziemniaki, pietruszkę) obierz i włóż do pojemnika w lodówce. Tak przygotowaną np. marchewkę możesz w kryzysowym momencie wyjąć, pokroić na mniejsze kawałki i zjeść z hummusem. Inne warzywa będą już gotowe(...)owoce zbierane są w szczycie sezonu kiedy jest ich najwięcej i mają najwięcej wartości odżywczych . Są super rozwiązaniem zimą kiedy bazary świecą pustkami, a do wyboru mamy tylko buraki, ziemniaki i marchewkę. Gotową mrożonkę wyjmujesz z zamrażarki i wrzucasz do zupy, piekarnika czy na patelnię. Pomijasz mycie, obieranie i krojenie . To samo tyczy się zamrożonych owoców. Korzystaj z nich
wiecejwarzyw.plzrobiliśmy wersję bez fasoli. Składniki: 1 łyżka smalcu 2 cebule 500 g mięsa z szynki wieprzowej 2 marchewki 200 g pieczarek 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 4 ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Zasmażka: 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki(...)family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Cebule kroimy w piórka, szklimy na smalcu. Dodajemy mięso pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki (również w kostkę), marchewki (plasterki), pieczarki (ćwiartki), posiekany czosnek, łyżeczkę kminku, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy. Dodajmy gorący bulion, gotujemy 5 min, wlewamy
R'n'G Kitchenczasu na brak. Proponuję zupę z kurczakiem z papryką z dodatkiem curry. Składniki: · Filet z kurczaka · ½ kg ziemniaków · Cebula · Papryka czerwona · Papryka żółta · Papryka(...)łyżeczka curry · 2 łyżeczki mąki ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 3. Pod koniec gotowania dodajemy kurczaka i kostki rosołowe. 4. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju
Kulinarna Chwilaczyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Libański kebab z sałatką z kalafiora Co zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną(...)kaszy jęczmiennej Pyzy z kaszy jęczmiennej są bardzo lekkie i smaczne. Robi się je tak samo, jak pyzy klasyczne: z gotowanych i surowych składników, czyli z pęczaku i tartych ziemniaków. Jeśli nie wiesz co zrobić zamiast mielonego – włóż je po prostu w te pyzy! Czas: 50 minut Poziom trudności : Wymagające Liczba porcji : 8-9 pyz Shish kebab z mielonego
Niedzielny kucharzwielu składników. Jako, że nigdy nie byłam dobra w zupy, ten ich rodzaj jest dla mnie po prostu idealny :) Składniki: 500g świeżego brokuła 2 cebule 2 marchewki 4 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych 2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2,5l wody pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Cebule obieramy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek - doprowadzamy do wrzenia. 4. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. 5. Gotujemy całość 10 minut. 6. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. 7. Brokuła dzielimy na różyczki podobnej wielkości i również wrzucamy do garnka. 8. Zupę gotujemy ok 15-20 minut
Prosto z Kotłaodrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor. w połączeniu z pysznym smakiem.Standardowe połączenie grzybów i kapust a do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też naszych gości, podając tak kolorowe danie . 14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej 1 pierś(...)zawijać ciasneroladki jak na gołąbki (tylko dużo mniejsze). Roladki ciasno ułożyć w brytfance, zalać je bulionem . Piec pod przykryciem w 180 st C przez 35/40 minut. Podawać gorące z ziemniakami lub kaszą. Smacznego
Krylowa Kuchnia