tortu bezowego z kremem dyniowym, ale o tym jutro. Składniki na królika pieczonego z dynią i warzywami 1 królik 2 czerwone papryki 600 g miąższu z dyni 300 g ziemniaków 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 250 g małych pomidorów kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 listek laurowy 1 ziele angielskie 1 ziarenko jałowca sól, pieprz(...)uchyloną przykrywką. Wyjąć kości, wywar przecedzić przez gęste sito. Papryki umyć, wyciąć nasiona i białe błonki, pokroić w kostkę. Dynię obrać, wydrążyć pestki i miękki środek, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Do dużego naczynia żaroodpornego lub dużej blachy wsypać wszystkie pokrojone warzywa, dodać mięso królika oraz przygotowany
niecodziennikparyprzyprawami, a panierka to tylko jajko, mąka i płatki kukurydzane. Kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej panierce można podać nie tylko z frytkami i surówką, ale także z pieczonymi ziemniakami lub ziemniakami z wody. Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej
niecodziennikparyWzorując się na naszych pysznych brownie, które piekliśmy z dodatkiem buraków i dyni , napisaliśmy przepis na brownie z batatów . Wierzcie nam, że użyte słodkie ziemniaki nie zaburzyły smaku tego wspaniałego czekoladowego ciasta, nadal czekolada gra pierwsze skrzypce. Brownie z batatów ma chrupiący wierzch i wilgotne wnętrze, czyli to co jest charakterystyczne dla tego ciasta i co sprawia(...)masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Bataty umyć, zawinąć w folię spożywczą (błyszczącą stroną do środka), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec do miękkości słodkich ziemniaków – około 35-45 minut . Wyjąć z piekarnika, ostudzić, zdjąć skórkę i odważyć 200 g. Miąższ batatów pognieść z brązowym cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania gładkiego puree. W garnku
niecodziennikparypieprzem. W tym czasie golenie wołowe włożyć do ciepłego piekarnika, aby mięso nie wystygło. Pieczoną goleń wołową w sosie z czerwonego wina i cebuli można podać z puree z ziemniaków lub z ziemniakami Hassellback. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczona goleń wołowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyprzepis! Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: 8 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany 18% 100 g przecieru pomidorowego(...)pieprzu. 2. Do garnka wlewamy 2 litry bulionu i gotujemy dodając ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę
karolgotujezmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka suszonego majeranku 3 łyżki soku z cytryny lub zakwasu z buraków DO PODANIA: kwaśna śmietana, puree z ziemniaków * WYKONANIE Cebulę w łupinakch kładziemy na małym palniku i opalamy nad ogniem, Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplastry, seler w małą kostkę. Soczewicę płuczemy na sicie(...)dolewamy sok z cytryny lub zakwas buraczany. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy, np. dodając więcej soli lub czosnku. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i ziemniaczkami puree z cebulką * Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy, aż będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać. Odcedzamy, ponownie przekładamy do garnka i ugniatamy z podsmażoną na oleju
cool and mintyboczkiem to pyszne ziemniaczane danie, które można jeść z samą surówką albo z dodatkiem mięsa. Ja swoje puree podałam z surówką. Proste, smaczne jedzenie. Wystarczy w domu mieć ziemniaki i kawałek mięska. Zamiast boczku z powodzeniem można dodać kiełbasę, też będzie smacznie. Duszona cebula do tego? Będzie mega pysznie! Jeśli chcecie urozmaicić … Czytaj dalej Puree ziemniaczane z boczkiem Artykuł
Pieprzyć z Fantazjądlatego jest soczyste, a warzywa zachowują swoje wartości odżywcze i dobrze smakują. Potrawa smaczna i zrobiona z ogólnie dostępnych produktów. Do przyprawienia mięsa można użyć ulubionych mieszanek ziół, a ziemniaki oprószyć tylko solą i odrobiną mielonego kminku. Do mięsa polecam dodać kozieradkę, którą ostatnio odkryłam i jej smak bardzo polubiłam. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki(...)łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami: 1200 g łopatki wieprzowej 6 średniej wielkości ziemniaków 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 500 g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 3 - 4 łyżeczki soli
Kuchcik gotujechyba bardziej niż tradycyjna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 duża ćwiartka drobiowa z rosołu (u mnie z wiejskiego koguta) 1 duża marchewka z rosołu 1 większy ziemniak 1 nieduża cebula 1 pietruszka z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 2 większe ogórki konserwowe 2 większe ogórki kiszone 3 jajka 3 łyżki posiekanej rzeżuchy przyprawa gyros sól, pieprz majonez (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaka ugotowałam w łupince, odcedziłam i wystudziłam. Następnie obrałam i pokroiłam w kostkę. Mięso drobiowe oddzieliłam od skóry i kości. Przyprawiłam je przyprawą gyros. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Razem z mięsem przesmażyłam cebulę na niewielkiej ilości oleju i odstawiłam do wystygnięcia. Przestudzone pokroiłam na drobne kawałki. Jajka ugotowałam na twardo w osolonej wodzie
Waniliowe Improwizacjemiękkie. Gdy oba mięsa będą miękkie połączyć je. Wlać pozostały bulion. Zagotować. Doprawić do smaku paprykami, majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować. Podawać z chlebem lub ziemniakami. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, dodać do zupy gulaszowej
królestwo garówPulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz(...)wszystko dokładnie mieszamy. Do wywaru wrzucamy posiekany koperek i gotujemy około 5 minut. Gotową zawiesinę wlewamy do bulionu, całość mieszamy i zagotowujemy. Pulpety podgrzewamy w sosie koperkowym. Podajemy z ziemniakami i surówką. Artykuł Pulpety w sosie koperkowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniazdrowe węglowodany – komosa ryżowa. PRZEPIS KAPUSTA Z ŻEBERKAMI I KOMOSĄ Składniki kapusta z żeberkami i komosą: 0,5 główki kapusty 300-500g żeberek wędzonych 0,5 kg ziemniaków 0,5 szkl komosy ryżowej 2 cebule 6 łyżek oleju sól pieprz majeranek natka pietruszki suszona 2 liście laurowe Jak zrobić kapustę z żeberkami i komosą: Zaczynamy od wstawienia dużego(...)olej. Potem cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. W kolejnym kroku do cebuli dodajemy żeberka i przyprawy. Następnie kapustę siekamy dość grubo i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gara. Teraz jest czas na quinoa. Komosę płuczemy pod bieżąca wodą na sicie i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko 2-3 szklankami wody
Dorota SmakujeNajwięcej czasu, zajmuje krojenie pieczarek, później już idzie szybko :) Jeśli lubicie piersi i pieczarki to polecam. Taki obiad, możecie podać na różne sposoby. Z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami, czy ziemniakami. Sos pasuje do wszystkiego. Ja tym razem, podałam z ziemniakami. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek) 500 g. pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku
Agusiowe smakołykipodobne składniki, a z każdej ręki smakuje inaczej. Ot cała magia kuchni! Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym to dla mnie wyjątkowe wspomnienie dziecinnych lat. Gołąbki podane z ziemniakami i mizerią zawsze smakowały i smakują dla mnie najlepiej Dziś powrót do dzieciństwa, rodzinnej kuchni i zapachu kapusty w domu:) Różnice jakie zauważam w składnikach i sposobie przygotowania to przede wszystkim(...)cukier puder oraz śmietanę. W tym celu należy odlać niecałą szklankę gorącego sosu pomidorowego, rozprowadzić w niej śmietanę i ostrożnie dodać do sosu w garnku. Gołąbki najlepiej smakują z ziemniakami z wody, puree oraz mizerią. Odgrzewane każdego dnia są dla mnie coraz lepsze i wyrazistsze w smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniZupę czosnkową w okresie wiosennym warto sobie ugotować. Może podnieść naszą odporność :) Składniki : marchew duża główka czosnku kawałek selera 2 ziemniaki wywar z rosołu lub kostka rosołowa mała czerwona papryka koperek, liść laurowy, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, sól Przygotowanie : Do ok. litra wody lub rosołu wrzucić liść laurowy, pokrojoną marchew, ziemniaki i selera- gotować ok 15 min. do lekkiej
Proste Potrawy