ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1009/2562)

Barszcz ukraiński 103

przepis! Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  8 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany 18% 100 g przecieru pomidorowego(...)pieprzu. 2. Do garnka wlewamy 2 litry bulionu i gotujemy dodając ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie dodajemy podsmażone mięso i gotujemy 35 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę

karolgotuje
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z POMIDORAMI I CZERWONĄ SOCZEWICĄ 103

zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczka suszonego majeranku 3 łyżki soku z cytryny lub zakwasu z buraków DO PODANIA: kwaśna śmietana, puree z ziemniaków *   WYKONANIE Cebulę w łupinakch kładziemy na małym palniku i opalamy nad ogniem, Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplastry, seler w małą kostkę. Soczewicę płuczemy na sicie(...)dolewamy sok z cytryny lub zakwas buraczany. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy, np. dodając więcej soli lub czosnku. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i ziemniaczkami puree z cebulką * Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy, aż będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać. Odcedzamy, ponownie przekładamy do garnka i ugniatamy z podsmażoną na oleju

cool and minty
Puree ziemniaczane z boczkiem 99

boczkiem to pyszne ziemniaczane danie, które można jeść z samą surówką albo z dodatkiem mięsa. Ja swoje puree podałam z surówką. Proste, smaczne jedzenie. Wystarczy w domu mieć ziemniaki i kawałek mięska. Zamiast boczku z powodzeniem można dodać kiełbasę, też będzie smacznie. Duszona cebula do tego? Będzie mega pysznie! Jeśli chcecie urozmaicić … Czytaj dalej Puree ziemniaczane z boczkiem Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami 93

dlatego jest soczyste, a warzywa zachowują swoje wartości odżywcze i dobrze smakują. Potrawa smaczna i zrobiona z ogólnie dostępnych produktów. Do przyprawienia mięsa można użyć ulubionych mieszanek ziół, a ziemniaki oprószyć tylko solą i odrobiną mielonego kminku. Do mięsa polecam dodać kozieradkę, którą ostatnio odkryłam i jej smak bardzo polubiłam. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki(...)łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami: 1200 g łopatki wieprzowej 6 średniej wielkości ziemniaków 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 500 g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie) 3 - 4 łyżeczki soli

Kuchcik gotuje
Sałatka jarzynowa z mięsem z rosołu i rzeżuchą 127

chyba bardziej niż tradycyjna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 duża ćwiartka drobiowa z rosołu (u mnie z wiejskiego koguta) 1 duża marchewka z rosołu 1 większy ziemniak 1 nieduża cebula 1 pietruszka z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 2 większe ogórki konserwowe 2 większe ogórki kiszone 3 jajka 3 łyżki posiekanej rzeżuchy przyprawa gyros sól, pieprz majonez (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaka ugotowałam w łupince, odcedziłam i wystudziłam. Następnie obrałam i pokroiłam w kostkę. Mięso drobiowe oddzieliłam od skóry i kości. Przyprawiłam je przyprawą gyros. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Razem z mięsem przesmażyłam cebulę na niewielkiej ilości oleju i odstawiłam do wystygnięcia. Przestudzone pokroiłam na drobne kawałki. Jajka ugotowałam na twardo w osolonej wodzie

Waniliowe Improwizacje
Zupa gulaszowa 110

miękkie. Gdy oba mięsa będą miękkie połączyć je. Wlać pozostały bulion. Zagotować. Doprawić do smaku paprykami, majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować. Podawać z chlebem lub ziemniakami. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, dodać do zupy gulaszowej

królestwo garów
Pulpety w sosie koperkowym + film 112

Pulpety w aromatycznym sosie koperkowym są idealną propozycją na obiad. Podane z ziemniakami lub kaszą i surówką smakują wybornie, można je również podać z kaszą. Są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne.       składniki na 3 porcje 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz(...)wszystko dokładnie mieszamy. Do wywaru wrzucamy posiekany koperek i gotujemy około 5 minut. Gotową zawiesinę wlewamy do bulionu, całość mieszamy i zagotowujemy. Pulpety podgrzewamy w sosie koperkowym. Podajemy z ziemniakami i surówką.     Artykuł Pulpety w sosie koperkowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kapusta z żeberkami i komosą – proste danie jednogarnkowe 99

zdrowe węglowodany – komosa ryżowa. PRZEPIS KAPUSTA Z ŻEBERKAMI I KOMOSĄ Składniki kapusta z żeberkami i komosą: 0,5 główki kapusty 300-500g żeberek wędzonych 0,5 kg ziemniaków 0,5 szkl komosy ryżowej 2 cebule 6 łyżek oleju sól pieprz majeranek natka pietruszki suszona 2 liście laurowe Jak zrobić kapustę z żeberkami i komosą: Zaczynamy od wstawienia dużego(...)olej. Potem cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. W kolejnym kroku do cebuli dodajemy żeberka i przyprawy. Następnie kapustę siekamy dość grubo i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gara. Teraz jest czas na quinoa. Komosę płuczemy pod bieżąca wodą na sicie i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko 2-3 szklankami wody

Dorota Smakuje
Piersi w sosie pieczarkowym. 861

Najwięcej czasu, zajmuje krojenie pieczarek, później już idzie szybko :) Jeśli lubicie piersi i pieczarki to polecam. Taki obiad, możecie podać na różne sposoby. Z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami, czy ziemniakami. Sos pasuje do wszystkiego. Ja tym razem, podałam z ziemniakami. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek) 500 g. pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku

Agusiowe smakołyki
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 105

podobne składniki, a z każdej ręki smakuje inaczej. Ot cała magia kuchni! Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym to dla mnie wyjątkowe wspomnienie dziecinnych lat. Gołąbki podane z ziemniakami i mizerią zawsze smakowały i smakują dla mnie najlepiej Dziś powrót do dzieciństwa, rodzinnej kuchni i zapachu kapusty w domu:) Różnice jakie zauważam w składnikach i sposobie przygotowania to przede wszystkim(...)cukier puder oraz śmietanę. W tym celu należy odlać niecałą szklankę gorącego sosu pomidorowego, rozprowadzić w niej śmietanę i ostrożnie dodać do sosu w garnku. Gołąbki najlepiej smakują z ziemniakami z wody, puree oraz mizerią. Odgrzewane każdego dnia są dla mnie coraz lepsze i wyrazistsze w smaku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zupa czosnkowa 125

Zupę czosnkową w okresie wiosennym warto sobie ugotować. Może podnieść naszą odporność :) Składniki : marchew duża główka czosnku kawałek selera 2 ziemniaki wywar z rosołu lub kostka rosołowa mała czerwona papryka koperek, liść laurowy, pieprz, majeranek, ostra mielona papryka, sól Przygotowanie : Do ok. litra wody lub rosołu wrzucić liść laurowy, pokrojoną marchew, ziemniaki i selera- gotować ok 15 min. do lekkiej

Proste Potrawy
Gulasz z indyka i salsiccia – obiad na niedzielę 278

Niedziela! Dzisiaj proponuję przepis na gulasz z indyka i salsiccia . Jest to smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Gulasz z fileta z piersi indyka, więc trzeba go traktować podobnie jak filet z kurczaka, tak aby mięso było miękkie i soczyste. Uwielbiam mięsne gulasze . U mnie to najczęściej obiad na dwa dni. Gotuję zatem większą porcję gulaszu(...)dzisiaj jedliśmy go z ziemniakami, jutro S. ugotuje najpewniej ryż… Ten gulasz zrobiłam na bazie karmelizowanej cebuli. Ma fajny lekko słodki smak. Jest to jeden z moich ulubionych gulaszy z drobiu. Dodałam również aromatyczną salsiccia. Znacie tą znaną włoską kiełbasę na surowo? Świetnie pasuje na mielone lub do gulaszu z indykiem. Gulasz z indyka 4 – 6 porcji Składniki

codojedzenia
Zupa czosnkowa – pyszny sposób na wzmocnienie organizmu. 620

już najsilniejsze działanie będzie miał świeży czosnek np. pokrojony na chleb.     Składniki: 6-7 ząbków czosnków 1 litr bulionu lub rosołu 50-100 ml słodkiej śmietanki 4 ziemniaki pół pora 1 mała marchewka 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir świeży lub suszony Grzanki: 2 – 3 kromki chleba 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku(...)Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w krążki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy wszystkie warzywa i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie zupę blendujemy

Blog z Apetytem
II Festiwal Smaku Opole 9-13 marca 2020 115

przystawce jest również sos na bazie wody z kiszonych ogórków, karczochy, kapary, mix sałat, kwiaty, oliwa pietruszkowa... 🍛DANIE GŁÓWNE Polędwiczka wieprzowa w ziołowej otoczce z fioletowymi ziemniakami oraz młodymi warzywami. Puree z fioletowych ziemniaków otoczone zostało w pudrze z szynki parmeńskiej, sos pieczeniowy jest z dodatkiem oliwy miętowej, a te kolorowe wieżyczki to dwie galaretki: z selera i kardamonu oraz

bistro mama
Sałatka Temida 134

różne uroczystości lub święta. Składniki: ·        4 buraczki ·        2 marchewki ·        4 ziemniaki ·        ½ płatów śledziowych ·        Cebula czerwona ·        4 jajka(...)łyżki majonezu ·        Sól pieprz ·        4 ogórki kiszone Sposób przygotowania: 1.   Warzywa jak marchew, burak, ziemniaki gotujemy, jajka również gotujemy na twardo. 2.   Śledzie moczymy godzinę w wodzie, po tym czasie kroimy w kostkę i przekładamy do miski. 3.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i dodajemy

Kulinarna Chwila