serwuję je sobie do gorzkiej kawy, Mój Bartek do swojej słodkiej, aby jeszcze bardziej ją sobie osłodzić. Robimy je zawsze wtedy, gdy zostają nam białka np. po pieczeniu sernika lub drożdżówek. Przepis idealnie nadaje się na małe beziki, torty bezowe lub przepyszną Pavlovą. Składniki na bezy 3 białka 180 g cukru pudru szczypta soli łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego
niecodziennikparyłyżek kakao 5 białek 5 żółtek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa serowa: 200 g masła 500 g serka do serników 5 łyżek cukru pudru Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: 2 słoiczki dżemu porzeczkowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
niecodziennikparyMakaroniki to pomysł na wykorzystanie białek jajek, które w okresie przedświątecznym zostają po pieczeniu bab lub serników. Te delikatne francuskie ciasteczka z białek, migdałów i cukru pudru z pewnością przypadną do gustu każdemu łasuchowi. Wymagają nieco większego nakładu pracy niż tradycyjne bezy, ale smak z pewnością to zrekompensuje. Są wprost idealne do popołudniowej kawy, a jeśli dodamy do masy kolorowe
niecodziennikparyDzisiaj prezentujemy Wam kolejny przepis na lekki i pyszny zimny deser z truskawkami. Tym razem jest to jogurtowiec z musem truskawkowym , który przygotowaliśmy w ten weekend
niecodziennikparyKolejna wersja mini fit serniczków! Tym razem waniliowe, na spodzie z ciasteczek Oreo z dodatkiem słodkich malin. Bardzo proste do zrobienia, z niewielkiej ilości składników
Healthy food explorerPyszny, soczysty i kremowy jabłecznik na pewno zadowoli podniebienia większości z Was. Masa budyniowo-jabłkowa jest znakomita, można ją wykorzystać np. do nadziewania
Rozpustne gotowaniedanie z urządzenia, które ratuje mi życie przy pracy na dwóch etatach i kiedy ja śpię lub pracuję pyszny posiłek np. w postaci żeberek, golonki , policzków wołowych a nawet sernika sam się szykuje. Wołowina szarpana z wolnowaru to danie bardzo uniwersalne i w zależności od dodatków sprawdzi się zarówno u osób na adaptacji, które dodadzą do niej więcej tłuszczu
Ola la LCHFFortune, który sprowadził w połowie XIX wieku kumkwaty do Europy. Moje kumkwaty pochodzą z ekologicznego gospodarstwa na Sycylii. Kandyzowane kumkwaty to świetny dodatek do lodów, budyniu, ryżu na mleku, serników, panna cotty a nawet do owsianki. Składniki 250 g kumkwatów 100 g cukru trzcinowego 80 g miodu gwiazdka anyżu laska cynamonu 100 ml pomarańczowego likieru Wykonanie Kumkwaty myjemy, kroimy
Tajemnice SmakuUrodzinowych deserów ciąg dalszy :) Oprócz tortu jednorożca i sernika na zimno , zaplanowałam też minipavlove z granatem. Chciałam, żeby pracę można było rozłożyć sobie na części, dlatego bezy upiekłam wcześniej, a krem dodałam w dniu przyjęcia. Warto zrobić to przed samym podaniem, a jeśli bezy muszą zaczekać na gości, koniecznie przełóżcie je do lodówki. Do kremu możecie użyć dowolnego aromatu
Ciastkozercyczystych słoiczków i szczelnie zamykamy wieczkami. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Taką skórkę możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy. T aka skórka doskonale nadaje się do serników, keksów, pierników oraz do dekoracji ciast i ciasteczek. G dy zależy nam, aby skórka nie miała na sobie dużo syropu, to tuż przed jej użyciem przelewamy ją gorącą wodą
Przepisy i porady kulinarneWalentynki to dobra okazja żeby zrobić coś od serca ... np. szybkie ciasto bez pieczenia w kształcie serca. Masa serowo-czekoladowa, zalana musem malinowym - pychotka. Ciasto dla
słodki bratekKanapka z awokado i jajkiem sadzonym i grillowanym boczkiem to pyszna propozycja na pożywne śniadanie. Całość smaku podkreśli domowe pesto z bazylii. Taką kanapkę warto przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dynie wyszukuję te najsmaczniejsze, których nie można kupić poza sezonem, zapiekam w kawałkach, obieram ze skóry i mrożę. Potem wystarczy tylko rozmrozić i mamy bazę do deseru, do sernika, do zupy, do… to już zależy od naszej wyobraźni. Składniki MUS Z DYNI I POMARAŃCZY 500 g purée z pieczonej dyni* ( w tym przypadku dynia Nelson, ale może być
Tajemnice SmakuNiezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się je bardzo szybko. SKŁADNIKI Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 płaska
słodki bratek