ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1019/2562)

Zupa meksykańska 58

wiedziałam, że będę ją robić często. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych * 1/2 puszki kukurydzy * 2 marchewki * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 – 5 ząbków czosnku * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka Mięso mielone(...)razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek. Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam 0,5 l wody. Nastawiłam na gotowanie. Kiedy mięso już podsmażyło się dodałam do gotujących się warzyw. Oprószyłam solą. Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone bataty z mięsem mielonym 71

zaczęła się nie tak całkiem dawno. Na przeszkodzie by je przygotować zawsze stała ich cena. Jednak pewnego dnia, korzystając z naprawdę dobrej promocji w sklepie kupiłam 3 sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem  tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam(...)podstawie właśnie takich zgłębionych tajemnic tych ziemniaków przystąpiłam do ich pieczenia. Może najpierw podzielę się refleksją dotyczącą nadzienia. Tu nie ma co sztywno trzymać się przepisu. W zasadzie fajnie jest, kiedy wydrążony, upieczony środek wymiesza się z farszem, ale to nie jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest moje zdanie

Pieprzyć z Fantazją
Zupa ogórkowa wersja light 68

smaku. Polecam taką ogórkową każdemu a w szczególności tym, co nie przepadają za mięsem w zupie. Składniki: * 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych * 1 łyżka masła * 4-5 ziemniaków * 1 marchew * 1 cebula * 1 pietruszka * kawałek selera * nać z pietruszki * koper * maślanka -1/2 szklanki * przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy * liść laurowy i ziele angielskie  * 1 łyżka mąki(...)Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i przesmażyłam kilka minut na maśle.  2. Ziemniaki pokroiłam w drobną kostkę, cebulę w piórka, marchew starłam na tarce. Pietruszki i selera nie ścierałam tylko pokroiłam w drobniejsze kawałki i tak wrzuciłam do garnka. Wszystko zalałam wodą tak by przykryła warzywa. Dodałam 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. Odrobinę posoliłam

Pieprzyć z Fantazją
Barszcz ukraiński 81

mogę jej przestać jeść Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 – 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek(...)były prawie miękkie wyciągnęłam większe kawałki buraka i wlałam 1 l bulionu (miałam z mięsa wieprzowego), dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany.  Wszystko gotowałam do miękkości i na koniec wlałam śmietanę. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypałam koprem. Notatki

Pieprzyć z Fantazją
Bałagan – Sałatka warzywna 53

Dlaczego taka nazwa to chyba wiadomo. Do tej sałatki można dodać wszystko co lubimy.  Ja jednak stawiam na to, by była ona dodatkiem do czegoś. Nie dodaję ziemniaków, bo są bardzo sycące, nie dodaję makaronu z tego samego powodu.  Składniki, które podałam to moje ulubione składniki, z których zawsze taką sałatkę robię. Nie jest ciężka i można(...)odstawiłam do lodówki by sałatka naszła smakiem.  Taką sałatkę podawałam na drugi dzień jako przekąskę albo dodatek do wędlin.  Notatki: * do tej sałatki można dodać również ugotowane ziemniaki, pietruszkę czy zielony groszek – ja nie dodaję, bo te składniki są bardzo sycące * majonezu dodać tyle by połączył składniki a nie żeby była to sałatka majonezowa z warzywami * czosnek

Pieprzyć z Fantazją
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) 72

zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki * 1 pietruszka * 2 garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki * 100-150 ml śmietanki 30%  * sól, pieprz * natka z pietruszki * 2 liście laurowe  * 5 ziarenek ziela angielskiego   Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją(...)objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki. Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę a następnie ziemniaki. Posoliłam. W połowie gotowania dodałam makaron. Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.    Po ok. 15 minutach kiedy zupa

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi ruskie 123

domu uwielbiają wszyscy! Składniki: Na ciasto: * 1 kg mąki * 1/2 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60 – 70st.C Składniki na farsz: * 1 kg białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych  * 1 cebula * kawałek słoninki * sól, pieprz ziołowy i czarny Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni. Ser, ziemniaki

Pieprzyć z Fantazją
Dlaczego warto dziś przyjąć śródziemnomorski styl diety 76

takie jak karczoch, pomidory, kalafior i bakłażan. Orzechy i nasiona – migdały, sezam i orzechy włoskie. Zdrowe rośliny strączkowe – fasola, ciecierzyca i soczewica. Zmierzone porcje bulw – słodkie ziemniaki, ignam i ziemniaki. Przyprawy – oregano, tymianek i rozmaryn. Zdrowe ziarna – owies, brązowy ryż i kukurydza. Ryby i owoce morza z ważną cechą bycia świeżymi i dzikimi. Nabiał

jakszef.pl
Kapusta z grochem na Wigilię 117

okrasą, albo z boczku, albo z jakiegoś mięska z tłuszczem, które miała akurat w lodówce. Często też aby nadać większej kremowości daniu dodawała dwie, trzy łyżki ugotowanych ziemniaków i całość trochę gniotła tłuczkiem. To rozwiązanie ma jeden minus jeśli do kapusty z grochem dodamy ziemniaki to należy ją zjeść tego samego dnia, bo następnego już tak dobra nie jest. Moja

SMYKWKUCHNI
Świąteczna kapusta – kuchnia podkarpacka 153

województwa podkarpackiego”) Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 300 g grochu łuskanego 2 łyżki mąki pszennej 1 surowy ziemniak sól i pieprz do smaku Kapustę kiszoną kroimy drobniej, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po odcedzeniu   zalewamy ją wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Zajmie to tyle czasu, ile będzie(...)cebulę. Smażymy razem do miękkości cebuli. Do cebuli z boczkiem dodajemy 2 łyżki mąki chwilę smażymy, po czym całość dodajemy do kapusty. Kapustę przyprawiamy pieprzem i solą. Ucieramy surowy ziemniak i również dodajemy go do kapusty. Całość zagotowujemy. (źródło: Rozalia Jacek z Budziwoja, „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”) Kapusta po Dębowsku Kapusta po Dębowsku - kuchnia podkarpacka Składniki

Trzeci talerz
Barszcz biały wigilijny – kuchnia podkarpacka 120

potrawa spożywana każdego poranka – na co dzień i od święta, u biednych i bogatych, latem i zimą. Barszcz bywał jednak również obiadem albo kolacją, kiedy podano go z ugotowanymi ziemniakami. Na Wielkanoc do barszczu dodawano chrzan i kiełbasę, ale na co dzień wystarczało jajko i kromka chleba, czasem posmarowanego masłem. W niektórych zakątkach puszczy bez barszczu nie mogła się obejść(...)również wigilia. W okolicach Kolbuszowej, od Widełki aż po Cmolas i Majdan Królewski, na bazie barszczu gotowano wigilijną zupę grzybową podawaną z ziemniakami. W okolicach Baranowa Sandomierskiego do barszczu dodawano zaś zaledwie kilka suszonych grzybów, natomiast barszcz zagęszczany był kaszą jaglaną i zaprawiony śmietaną. Poniżej, za Panią Anną Rzeszut z Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki, podaję przepis na wspomniany barszcz biały wigilijny

Trzeci talerz
Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym. Pysznie przyrządzisz tak rybę w całości 92

ryby. Dodaj też cytrynę pokrojoną na ćwiartki. Wszytko piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Rada: podobnie możesz przyrządzić też inne ryby. Łapcie też przepis na pyszne ziemniaki ze szpinakiem do ryby: Ziemniaki z czosnkiem i szpinakiem. Pyszny dodatek do ryby. PRZEPIS Artykuł Pstrągi pieczone z masłem czosnkowym. Pysznie przyrządzisz tak rybę w całości pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
Śledzie w śmietanie 92

przygotowanie tej ryby. U mnie jednym z nich są śledzie w śmietanie. Przepis ten jest prosty i szybki. Ja serwuję to danie często na piątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 40dag filetów śledziowych matias 2 cebule 2 ogórki konserwowe 330g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki. Skropić octem i włożyć do śmietany. Delikatnie razem wymieszać. Na noc odstawić do lodówki. 5. Tak przygotowane śledzie podaję z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Zapraszam również na  śledzie w miodzie  oraz  śledzie z cebulką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci