ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1019/2562)

Placki z batatów 87

Bataty to rodzaj ziemniaków, z których też można zrobić placki. Przygotowuje się je w ten sam sposób, jednak będą one inaczej smakowały, ponieważ bataty są słodkie i z tego powodu nie wszystkim mogą przypaść do gustu. Podawać je możemy również ze śmietaną (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 batat (około 400 g) 1 nieduża cebula 1 większe jajko lub 2 mniejsze(...)olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Batata obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. 2. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do batata. 3. Do miseczki z ziemniakiem wbić jajko, dodać przyprawy i mąkę. Wyrobić na jednolitą masę. 4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i łyżką nakładać porcje ciasta formując cienkie placki. Smażyć z obu stron

Danka Pichci
Aromatyczna zupa grzybowa (Crema di funghi) 119

SKŁ ADNIKI 300 g mrożonych grzybów  200 g suszonych grzyb ó w 1 cebula 1 marchew 1 ziemniak 1/2 selera tymianek s ó l, pieprz 2 łyżki mas ł a szklanka  śmietany  krem ó wki **** INGREDIENTI 300 g di funghi surgelati 300 g di funghi secchi 1 cipolla 1 carota 1 patata 1/2 sedano rapa timo secco(...)pepe olio d'oliva 1 bicchiere di panna fresca PRZYGOTOWANIE Suszone grzyby myjemy, zalewamy litrem wody i moczymy ok. 2 godz. Lekko rozmrożone grzyby kroimy na plasterki. Cebulę, marchew, ziemniaka oraz seler obieramy, drobno siekamy i szklimy w garnku na 2-3 łyżkach masła. Dodajemy  mrożone grzyby; doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut

La grande e la piccola cuoca
Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 109

chlebów. Zapowiada się pysznie! Jako przystawki na naszych talerzach pojawiło się najpierw wyborne pastrami z gęsi z marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem i emulsją ze śliwki (24 zł). Była też rewelacyjna domowa pasztetówka drobiowa z faworkami i sosem jeżynowym (19 zł). Nie mogło zabraknąć wołowego tatara z żółtkiem i lubczykiem(...)grzybami i jarmużem (53 zł), to apetyczna rolada mięsna pełna aromatycznych grzybów. Prawdziwa pyszna jesień na talerzu. Bardzo smakowite i delikatne były też filety z pstrąga z Zielenicy z ziemniakiem w popiele i sosem z  kiszonego ogórka (41 zł). Na deser koniecznie musiałyśmy spróbować zwycięskiego dania z Gali Restaurant Week, czyli jagodzianki z palonym masłem, podawanej z lodami waniliowymi

Kulinarne przygody Gatity
Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 199

tradycji, potrawy wigilijne są postne, czyli nie zawierają jaj, mleka i mięsa. Jedynym składnikiem pochodzenia zwierzęcego jest ryba. Na stole znajdziemy więc czysty barszcz z uszkami wypełnionymi grzybowym farszem, ziemniaki, kapustę z grzybami, a także karpia smażonego i w galarecie, różne przetwory ze śledzia oraz pierogi z kapustą i grzybami. Podczas Wigilii seruje się również łazanki lub kluski z makiem(...)Bożego Narodzenia. Pochodzi z Białorusi, w której jest przysmakiem narodowym, jednak na Podlasiu i Suwalszczyźnie danie to znane jest równie dobrze. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą tej potrawy są ziemniaki, ale w składzie znajdziemy cebulę, mąkę, jajka, boczek, majeranek, a także sól i pieprz. Babka ziemniaczana to danie składające się z dosłownie kilku składników, które wystarczy połączyć i upiec. Potrawa

Słodkie okruszki
Krem z grzybów leśnych 97

grzybów  leśnych. Prosty w przygotowaniu. Smaczna propozycja na Wigilijną kolację ostatnio zamiast grzanek podałam go z ➦ Świąteczna dekoracja z ciasta francuskiego  . 30 gramów suszonych grzybów 2 średnie ziemniaki  1 mała marchewka 1 mała cebula 2 łyżki masła sól Pieprz 50 ml słodkiej śmietanki Grzyby opłukać, zamoczyć przez 2 godziny w 1 litrze  zimnej wody najlepiej(...)następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę dodać do wywaru grzybowego i gotować aż zmiękną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle dodać do zupy wraz z przyprawami i śmietanką z wymieszać i zmiksować na jednolity krem.  Jeżeli krem wyjdzie zbyt gęsty dolać odpowiednią ilość przegotowanej wody

Andzia Pichci
Zupa rybna z warzywami 124

WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: – 500-800 g ryby świeżej (karp, halibut, węgorz, makrela) – 2 średnie marchewki – 1 pietruszka – 4 ziemniaki – pół cebuli – 1 – 1,5 l wody – 2 liście laurowe – 2 kulki ziela angielskiego – 1 łyżka oliwy – 2-3 łyżki posiekanego koperku – sól(...)minut a następnie przecedź wywar przez sito aby pozbyć się resztek ryby. Wlej bulion ponownie do garnka i dodaj warzywa: pokrojone w niewielką kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotuj aż te zmiękną około 5-8 minut. Minutę przed końcem gotowania dodaj pokrojone na miejsce kawałki filety ryby i gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez chwilę. Spróbuj zupy i dopraw

nietylkopasta.pl
Barszcz ukraiński 992

pomidory oraz przecier pomidorowy. Efekt końcowy moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka(...)warzywa, ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka, obrać z kości i ponownie wrzucić do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Dodać do zupy i nadal gotować na wolnym ogniu. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej

Danka Pichci
Barszcz czerwony z Węglówki – kuchnia podkarpacka 146

barszczu. I najbardziej zaskakujący. Starte surowe buraczki gotuje się w wodzie z pokrojonymi w kostkę kwaśnymi jabłkami. Barszcz zagęszczony jest śmietaną i mąką, a podaje się go z gotowanymi ziemniakami. Choć bazę barszczu stanowią zaledwie dwa składniki, z których jeden jest zupełnie niecodzienny jeśli chodzi o zastosowanie w czerwonym barszczu, to zupa ma swój niepowtarzalny smak. Przepis pochodzi z publikacji(...)dodajemy liść bobkowy i gotujemy pół godziny. Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy całość solą i pieprzem. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych dań w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
ciągnące się puree z serem i chrupiącą kiełbasą na ostro 90

sądzisz, ale jak dla mnie brzmi to bardzo dobrze. I kto powiedział, że kiełbasa zawsze musi wyglądać jak kiełbasa? Składniki: puree (ok 800g): 500g ugotowanych ziemniaków (bez skórki) 200g startej mozarelli 200ml mleka sól pieprz chrupiąca kiełbasa: 1 Kiełbasa Morlińska z piersi kurczaka 3 łyżki panierki panko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka oleju dodatki: ostry sos (np mój(...)chrupiąca (w pierwszym momencie wsiąknie w nią tłuszcz, przez co nieco zmięknie) dodaj słodką paprykę w proszku, wymieszaj dokładnie i przełóż na talerz w garnku rozgnieć na puree gorące ziemniaki z mlekiem, dopraw solą i pieprzem dodaj starty ser postaw ganek na małym ogniu i mieszaj masę aż ser się rozpuści i puree zrobi się ciągnące przełóż puree do podgrzanego

SandraFrej.com
Kotlety mielone z parmezanem 90

Kotlety mielone z parmezanem to doskonały pomysł na to, aby zwykłego mielonego trochę udoskonalić. Kotleciki podawałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, wcześniej obgotowanych. Wszystko w towarzystwie ulubionej surówki z kapusty pekińskiej i wygłodniałej rodziny przy stole:) Czasami powracam do tradycyjnych przepisów, kiedy domownicy mają dość moich eksperymentów kulinarnych. Rzadko tak jest, bo bardzo im się podoba, jak ciągle jest coś innego(...)bułce. Odkładamy na deseczkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na złoty kolor z każdej strony. Przed podaniem wierzch można posypać dodatkowo parmezanem. Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego:) Artykuł Kotlety mielone z parmezanem pochodzi z serwisu

gotuj ze mną
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 94

podaję klasyczny przepis z suszoną białą fasolą, ale możesz również zrobić wersję błyskawiczną dodając fasolkę konserwową z puszki Najczęściej bywa podawana z pieczywem, ale niektórzy serwują fasolkę do ugotowanych ziemniaków, makaronu lub ryżu. Można ją bez problemu przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nadaje się również do mrożenia oraz wekowania w słoikach.   Pomysły na szybkie dania… ** Leczo(...)przez około 15 minut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami.   Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować.     Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG

Kulinarny S.O.S.
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 94

podaję klasyczny przepis z suszoną białą fasolą, ale możesz również zrobić wersję błyskawiczną dodając fasolkę konserwową z puszki Najczęściej bywa podawana z pieczywem, ale niektórzy serwują fasolkę do ugotowanych ziemniaków, makaronu lub ryżu. Można ją bez problemu przechowywać w lodówce przez kilka dni. Danie nadaje się również do mrożenia oraz wekowania w słoikach.   Pomysły na szybkie dania… ** Leczo(...)przez około 15 minut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami.   Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować.     Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG

Kulinarne S.O.S.