Powstają wszelakie wersje kotletów np. z dodatkiem warzyw: cukinii, marchwi, papryki, kukurydzy, z ryżem lub kaszą (jaglaną, pęczak lub jęczmienną), dziś z pieczarkami tartymi. Klasyczny obiad, czyli kotlet plus ziemniaki, tłuczone, pieczone lub puree, surówka, buraki bądź marchewka z groszkiem sprawdzi się zawsze. U mnie często wersje urozmaicone, tak mam:) Choć do tradycyjnych kotletów z domu wyniesionych wracam często, żeby(...)mięsa formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej, smażę z obu stron na rumiano. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję od razu lub odgrzane w piekarniku. Podaję z dodatkami z ziemniaków i warzyw. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikrem z dyni z pieczonym jabłkiem , z cynamonem podkręcona imbirem. 1,5 – 2 kg dyni - u mnie hokkaido i muscat, 0,5 kg jabłek – u mnie reneta, 1 ugotowany ziemniak, 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny lub bulion warzywny, laska cynamonu, 1/2 łyżki startego imbiru, sól, cukier, Obraną dynię pokroić na mniejsze części. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić i wstawić(...)dodać ją i zalać gorącą wodą. Jeżeli nie mamy suszonej włoszczyzny wlać bulion. Płynu wlewamy tyle, aby zakryć dynię z jabłkami. Gotować około 20 – 30 minut. Wyjąć cynamon. Dodać ziemniaka i zmiksować. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i cukrem. Razem chwilę gotować. W razie potrzeby dolać trochę wody lub trochę odparować. Podawać z pestkami dyni oraz olejem
królestwo garówSkładniki: 3-4 łyżki oliwy lub oleju – na 1 kilogram warzyw przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano i bazylia Warzywa do wyboru: ziemniaki marchew cukinia dynia papryka buraki itp. *** Warzywa typu ziemniaki, dynia obieramy i kroimy w dość grube paski *** *** Marchew i buraki obieramy i kroimy w cieńsze paseczki *** *** Cukinii nie obieramy
Blog z Apetytemśliwek i anchois nadaje mu ciekawego smaku. No a gęsty sos na bazie piwa doskonale uzupełnia całość. Ja lubię to danie podawać z pieczonymi w piekarniku warzywami ( marchewki, ziemniaki, seler i pietruszka) ale możecie tu podać dowolne dodatki. Doskonałe danie, nie tylko na Wielkanoc, ale wszelkie okazje czy niedzielne obiady. Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie Marynata 2 łyżeczki suszonego(...)ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ja lubię podawać z pieczonymi warzywami (ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka
Smaczny zeszytnakarmić kilka głodnych osób za niewielkie pieniądze. To też lubię we wiosennej kuchni, za kilka złotych można zjeść pyszny obiad. Można zjeść samą albo podać z gotowanymi, młodymi ziemniakami. Polecam też poprzedni przepis na młodą kapustę na żeberkach(...)kapusty po 15 minutach gotowania. Na koniec zrobić ze smalcu i mąki zasmażkę i dodać do kapusty, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony koperek. Podawać z młodymi ziemniakami
Smaczny zeszytGęstych, pożywnych rozgrzewających zup nigdy dość. Dziś prosta zupa grochowa krem z dodatkiem wędzonej szynki. Zapewniam, że talerz takiej zupy nakarmi każdego. Wiem, że w klasycznej grochówce są też ziemniaki, ale ja właśnie lubię ją w tej formie, bez ziemniaków, zmiksowanej na krem i z chrupiącą grzanką. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions
Smaczny zeszytmarchewki pietruszka kawałek selera 5 małych buraków kawałek kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 2 liście laurowe 4 ziemniaki puszka fasoli 3 plasterki cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml przecieru pomidorowego z kartonu ( albo 2 łyżki ze słoika) sok z połowy cytryny sol, pieprz 0 false(...)dodać warzywa i podsmażyć mieszając ok 10 minut. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być ok 4-5 cm powyżej warzyw) gotować 15 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę - dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Fasolę odsączyć i dodać do zupy wraz z przecierem pomidorowym i plasterkami cytryny (jak zupa będzie
Smaczny zeszytpotrzeba: 400 g łuskanego grochu, 1 duża marchewka, 1 duża pietruszka, 1/4 średniego selera, 1 średnia cebula, 3 małe ziemniaki, 400 g boczku surowego wędzonego, 2 małe kiełbasy (może być śląska), 1 pełna łyżka przyprawy typu Kucharek, 1 liść laurowy, 1 czubata łyżka majeranku, 1 łyżka smalcu Wykonanie: Do garnka dajemy groch, zalewamy 3 litrami wody (jeśli macie wywar mięsny(...)selera pokrojone w drobną kostkę. Wszystko smażymy na małym płomieniu, aż warzywa zrobią się szkliste. Po godzinie gotowania się grochu dodajemy podsmażone warzywa z boczkiem i kiełbasą, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy zupę pod przykryciem, aż do miękkości grochu (ok. 2-3 godz.), co jakiś czas mieszając. Smacznego :)) grochówka, kiełbasa, smalec, groch
Bułka z Chlebemwołowiny, 4 skrzydełka, 2 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 1/2 dużego selera, 1 cebula, 150 g fasoli Jasiek, 1/4 małej białej kapusty (ok. 300 g), 2 większe ziemniaki, 2 czubate łyżki posiekanej natki selera, 2 czubate łyżki kucharka Wykonanie: Wołowinę i fasolę dajemy do garnka, zalewamy 4 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, dodajemy kucharka, gotujemy(...)płomieniu. Po tym czasie dodajemy wypłukane skrzydełka, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę pokrojoną w ćwierćplasterki, selera pokrojonego w drobną kostkę, kapustę pokrojoną bardzo drobno, natkę selera, całą cebulę i ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka. Smacznego :)) wołowina, skrzydełka, fasola jasiek, biała kapusta
Bułka z Chlebempierogów na ciasto mąka pszenna, ok.0,5 kg żółtko, 2 szt. bardzo ciepła woda, 1 szklanka sól, szczypta na farsz twaróg tłusty lub półtłusty, 250 g ugotowane ziemniaki, 500 g cebula, 1 szt. (duża) pieprz ziołowy mielony, 15 g (1 op.) sól do smaku Wykonanie Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Następnie je wałkujemy w małych porcjach i szklanką wycinamy kółka(...)farszu – cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na patelni i odsączamy na sitku z nadmiaru tłuszczu. Ugotowane ziemniaki mielimy z twarogiem, dodajemy cebulę, pieprz, solimy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Na każdy krążek z ciasta wykładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi – można to robić palcami lub ugnieść brzegi widelcem. Pierogi ruskie Gotujemy we wrzącej osolonej
iMadzik.plUwielbiam takie zupy, dodaję, jeszcze jak mam, fasolkę szparagową i kapustę brukselkę. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 brokuł 1/2 kg ziemniaków 1/2 kalafiora 2,5 litra bulionu drobiowego Dodatkowo : listek laurowy sól pieprz natka pietruszki śmietana 30 % - 250 ml mąka pszenna - 1,5 łyżki Przygotowanie: Warzywa oczyścić, obrać, opłukać(...)pokroić. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę i pozostałe warzywa korzeniowe, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do bulionu, razem z przyprawami, gotować. Kalafiora i brokuła, podzielić na mniejsze różyczki, dodać do gotowanych warzyw, gdy będą prawie miękkie, gotować jeszcze przez około 6 minut. Śmietankę przelać do garnka, dodać mąkę, zmiksować. Następnie do śmietany
Kuchnia Danusichrzan 2-3 łyżki buraki obrane 1 kg, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać(...)szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki. Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem. Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami - ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym są przepysznym daniem, pamiętam takie ozorki na obiad u babci.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPoliczki wieprzowe w winie są doskonałą propozycją dania na wykwintny obiad. Najlepiej komponują się z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami. W przygotowaniu wbrew pozorom są łatwe i wcale nie tak pracochłonne jakby się wydawało. Mięso z policzków jest bardzo delikatne, jeszcze delikatniejsze od mięsa z polędwicy. Jedynym problemem w ich przygotowaniu może być dostępność – raczej nie znajdziecie(...)minut na sporym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Po czym wkładamy do niego policzki na chwilę, aby pokryły się sosem. 5 Podajemy z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką czy warzywami. Artykuł Policzki wieprzowe w winie pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiDość proste i apetyczne danie. Rybę można wybrać według własnego uznania, sprawdza się dorsz, miruna , mintaj. Te sprawdziłam i mogę polecić. Danie bardzo smaczne, można podawać z ziemniakami jak również z ryżem. Zapraszam do przepisu. Składniki 600 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, mintaj) 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 g imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pomidory krojone(...)minut. Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego:) Artykuł Ryba w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu
gotuj ze mną