ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1023/2562)

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 84

Powstają wszelakie wersje kotletów np. z dodatkiem warzyw: cukinii, marchwi, papryki, kukurydzy, z ryżem lub kaszą (jaglaną, pęczak lub jęczmienną), dziś z pieczarkami tartymi. Klasyczny obiad, czyli kotlet plus ziemniaki, tłuczone, pieczone lub puree, surówka, buraki bądź marchewka z groszkiem sprawdzi się zawsze. U mnie często wersje urozmaicone, tak mam:) Choć do tradycyjnych kotletów z domu wyniesionych wracam często, żeby(...)mięsa formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej, smażę z obu stron na rumiano. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję od razu lub odgrzane w piekarniku. Podaję z dodatkami z ziemniaków i warzyw. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Krem z dyni z pieczonymi jabłkami 87

krem z dyni z pieczonym jabłkiem , z cynamonem podkręcona imbirem. 1,5 – 2 kg dyni - u mnie hokkaido i muscat, 0,5 kg jabłek – u mnie reneta, 1 ugotowany ziemniak, 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny lub bulion warzywny, laska cynamonu, 1/2 łyżki startego imbiru, sól, cukier, Obraną dynię pokroić na mniejsze części. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić i wstawić(...)dodać ją i zalać gorącą wodą. Jeżeli nie mamy suszonej włoszczyzny wlać bulion. Płynu wlewamy tyle, aby zakryć dynię z jabłkami. Gotować około 20 – 30 minut. Wyjąć cynamon. Dodać ziemniaka i zmiksować. Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i cukrem. Razem chwilę gotować. W razie potrzeby dolać trochę wody lub trochę odparować. Podawać z pestkami dyni oraz olejem

królestwo garów
Fit frytki warzywne z piekarnika 124

Składniki: 3-4 łyżki oliwy lub oleju – na 1 kilogram warzyw przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano i bazylia Warzywa do wyboru: ziemniaki marchew cukinia dynia papryka buraki itp.   *** Warzywa typu ziemniaki, dynia obieramy i kroimy w dość grube paski *** *** Marchew i buraki obieramy i kroimy w cieńsze paseczki *** *** Cukinii nie obieramy

Blog z Apetytem
Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie 112

śliwek i anchois nadaje mu ciekawego smaku. No a gęsty sos na bazie piwa doskonale uzupełnia całość. Ja lubię to danie podawać z pieczonymi w piekarniku warzywami ( marchewki, ziemniaki, seler i pietruszka) ale możecie tu podać dowolne dodatki. Doskonałe danie, nie tylko na Wielkanoc, ale wszelkie okazje czy niedzielne obiady. Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie Marynata 2 łyżeczki suszonego(...)ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ja lubię podawać z pieczonymi warzywami (ziemniaki, marchewka, seler,   pietruszka

Smaczny zeszyt
Młoda kapusta z boczkiem 106

nakarmić kilka głodnych osób za niewielkie pieniądze. To też lubię we wiosennej kuchni, za kilka złotych można zjeść pyszny obiad. Można zjeść samą albo podać z gotowanymi, młodymi ziemniakami.  Polecam też poprzedni przepis  na młodą kapustę na żeberkach(...)kapusty po 15 minutach gotowania. Na koniec zrobić ze smalcu i mąki zasmażkę i dodać do kapusty, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojony koperek. Podawać z młodymi ziemniakami

Smaczny zeszyt
Zupa grochowa z szynką 119

Gęstych, pożywnych rozgrzewających zup nigdy dość. Dziś prosta zupa grochowa krem z dodatkiem wędzonej szynki. Zapewniam, że talerz takiej zupy nakarmi każdego. Wiem, że w klasycznej grochówce są też ziemniaki, ale ja właśnie lubię ją w tej formie, bez ziemniaków, zmiksowanej na krem i z chrupiącą grzanką. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions

Smaczny zeszyt
Barszcz po ukraińsku 88

marchewki pietruszka kawałek  selera 5 małych buraków kawałek  kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 2 liście laurowe 4 ziemniaki puszka fasoli 3 plasterki cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml przecieru pomidorowego z kartonu ( albo 2 łyżki ze słoika) sok z połowy cytryny sol, pieprz 0 false(...)dodać warzywa i podsmażyć mieszając ok 10 minut. Dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Zalać wodą (wody musi być ok 4-5 cm powyżej warzyw) gotować 15 minut. Ziemniaki pokroić  w kostkę - dodać do zupy i gotować kolejne 15 minut. Fasolę odsączyć i dodać do zupy wraz z  przecierem pomidorowym i plasterkami cytryny (jak zupa będzie

Smaczny zeszyt
Zupa grochowa 90

potrzeba: 400 g łuskanego grochu, 1 duża marchewka, 1 duża pietruszka, 1/4 średniego selera, 1 średnia cebula, 3 małe ziemniaki, 400 g boczku surowego wędzonego, 2 małe kiełbasy (może być śląska), 1 pełna łyżka przyprawy typu Kucharek, 1 liść laurowy, 1 czubata łyżka majeranku, 1 łyżka smalcu Wykonanie: Do garnka dajemy groch, zalewamy 3 litrami wody (jeśli macie wywar mięsny(...)selera pokrojone w drobną kostkę. Wszystko smażymy na małym płomieniu, aż warzywa zrobią się szkliste. Po godzinie gotowania się grochu dodajemy podsmażone warzywa z boczkiem i kiełbasą, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy zupę pod przykryciem, aż do miękkości grochu (ok. 2-3 godz.), co jakiś czas mieszając. Smacznego :)) grochówka, kiełbasa, smalec, groch

Bułka z Chlebem
Zupa jarzynowa z fasolą i kapustą 82

wołowiny, 4 skrzydełka, 2 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 1/2 dużego selera, 1 cebula, 150 g fasoli Jasiek, 1/4 małej białej kapusty (ok. 300 g), 2 większe ziemniaki, 2 czubate łyżki posiekanej natki selera, 2 czubate łyżki kucharka   Wykonanie: Wołowinę i fasolę dajemy do garnka, zalewamy 4 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, dodajemy kucharka, gotujemy(...)płomieniu. Po tym czasie dodajemy wypłukane skrzydełka, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę pokrojoną w ćwierćplasterki, selera pokrojonego w drobną kostkę, kapustę pokrojoną bardzo drobno, natkę selera, całą cebulę i ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka. Smacznego :)) wołowina, skrzydełka, fasola jasiek, biała kapusta

Bułka z Chlebem
Pierogi ruskie 102

pierogów na ciasto mąka pszenna, ok.0,5 kg żółtko, 2 szt. bardzo ciepła woda, 1 szklanka sól, szczypta na farsz twaróg tłusty lub półtłusty, 250 g ugotowane ziemniaki, 500 g cebula, 1 szt. (duża) pieprz ziołowy mielony, 15 g (1 op.) sól do smaku Wykonanie Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Następnie je wałkujemy w małych porcjach i szklanką wycinamy kółka(...)farszu – cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na patelni i odsączamy na sitku z nadmiaru tłuszczu. Ugotowane ziemniaki mielimy z twarogiem, dodajemy cebulę, pieprz, solimy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Na każdy krążek z ciasta wykładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi – można to robić palcami lub ugnieść brzegi widelcem. Pierogi ruskie Gotujemy we wrzącej osolonej

iMadzik.pl
Zupa jarzynowa 167

Uwielbiam takie zupy, dodaję, jeszcze jak mam, fasolkę szparagową i kapustę brukselkę. Składniki:  3 marchewki  2 pietruszki  kawałek selera kawałek pora 1 brokuł 1/2 kg  ziemniaków 1/2  kalafiora 2,5  litra bulionu drobiowego Dodatkowo : listek laurowy sól pieprz natka pietruszki śmietana 30 % - 250 ml mąka pszenna - 1,5 łyżki Przygotowanie: Warzywa oczyścić, obrać, opłukać(...)pokroić. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę i pozostałe warzywa korzeniowe, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do bulionu, razem z przyprawami, gotować. Kalafiora i brokuła, podzielić na mniejsze różyczki, dodać do gotowanych warzyw, gdy będą prawie miękkie, gotować jeszcze przez około 6 minut. Śmietankę przelać do garnka, dodać mąkę, zmiksować. Następnie do śmietany

Kuchnia Danusi
smaczne ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym... 110

chrzan 2-3 łyżki buraki obrane 1 kg, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać(...)szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki. Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem. Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami - ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym są przepysznym daniem, pamiętam takie ozorki na obiad u babci.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Policzki wieprzowe w winie 74

Policzki wieprzowe w winie są doskonałą propozycją dania na wykwintny obiad. Najlepiej komponują się z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami. W przygotowaniu wbrew pozorom są łatwe i wcale nie tak pracochłonne jakby się wydawało. Mięso z policzków jest bardzo delikatne, jeszcze delikatniejsze od mięsa z polędwicy. Jedynym problemem w ich przygotowaniu może być dostępność – raczej nie znajdziecie(...)minut na sporym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Po czym wkładamy do niego policzki na chwilę, aby pokryły się sosem. 5 Podajemy z puree ziemniaczanym lub młodymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką czy warzywami.   Artykuł Policzki wieprzowe w winie pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Ryba w sosie pomidorowym 120

Dość proste i apetyczne danie. Rybę można wybrać według własnego uznania, sprawdza się dorsz, miruna , mintaj. Te sprawdziłam i mogę polecić. Danie bardzo smaczne, można podawać z ziemniakami jak również z ryżem. Zapraszam do przepisu. Składniki 600 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, mintaj) 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 g imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pomidory krojone(...)minut. Do sosu włożyć filety ryby, przykryć i dusić pod przykryciem około 10 minut. W połowie gotowania przewrócić rybę na drugą stronę. Na koniec posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego:) Artykuł Ryba w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu

gotuj ze mną