ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1026/2562)

Wtorek: Chrupiące nuggetsy w panierce migdałowej 96

Najprostsze menu na tydzień” . Składniki: Nuggetsy 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka 2 szklanki migdałów 1 duże jajko lub dwa małe Sól Pieprz Frytki 500 g ziemniaków 1 łyżka oregano 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Świeże warzywa: sałata, pomidor, ogórek Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Umyj ziemniaki, nie obieraj, pokrój w plastry

Niedzielny kucharz
Varsovino 2019 88

winnic to ponad 1 000 000 hektarów, dla porównania we Francji jest ich około 890 tysięcy hektarów, a we Włoszech 850 tysięcy. Żeby to sobie lepiej wyobrazić, w Polsce ziemniaki uprawia się na trzykrotnie mniejszej powierzchni. Hiszpania jest w pierwszej trójce największych producentów wina na świecie (razem z Francją i Włochami). Znajdziemy tu niemal 600 lokalnych odmian winorośli(...)sardele), pietruszka, Initio 2011, winnica Las Moradas de San Martin, region Vinios de Madrit Krokiety z borowikami, Vilano Crianza ,2017, Viña Vilano, Ribera del Duero Grillowana ośmiornica na pieczonym ziemniaku, kolendra El Enhebro Bianco 2018, winnica Anecoop Bodegas, Valencia

królestwo garów
Patison smażony w cieście 146

Smażone krążki patisona to szybki i smaczny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu Mogą być podane z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jak również samodzielnie np. z sosem czosnkowym , tzatziki lub sosem chili .   Dania prosto z patelni… ** Placki ziemniaczano-cukiniowe ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane   Składniki: 1 patison(...)spływało z krążków. Każdy kawałek patisona zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.         Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG

Kulinarny S.O.S.
Patison smażony w cieście 146

Smażone krążki patisona to szybki i smaczny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu Mogą być podane z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jak również samodzielnie np. z sosem czosnkowym , tzatziki lub sosem chili .   Dania prosto z patelni… ** Placki ziemniaczano-cukiniowe ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane   Składniki: 1 patison(...)spływało z krążków. Każdy kawałek patisona zanurz w cieście i smaż na patelni z obu stron na złoty kolor.         Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG

Kulinarne S.O.S.
Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem) 112

takim towarzystwie! Składniki: * 70 dkg dyni obranej * 2 marchewki średniej wielkości * 2 pietruszki albo 1 duża * ok. 10 dkg selera (korzeń) * 1 czerwona papryka *1 czerwona cebula * 1 ziemniak duży albo 2 mniejsze * 3 ząbki czosnku * 5 dkg masła * 500 ml bulionu  * śmietana 30% ok. 100 ml * sól, pieprz * natka pietruszki Dynię, ziemniaka, marchew,cebulę, pietruszkę i selera obrałam

Pieprzyć z Fantazją
SZNYCLE Z KURCZAKA 100

Aromatyczne sznycle z kurczaka dziś podaję. Soczyste mięso w środku z chrupiącą klasyczną panierką z bułki tartej i jajek. Delikatnie doprawione smakują akurat. Podane z ziemniakami i świeżymi sałatami z pomidorkami. Jest domowo, tradycyjnie i pysznie. Takie obiady wyniesione z domu lubię najbardziej! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk 2 jajka(...)kotlety obtaczam w roztrzepanym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron. Można odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Sznycle podaję z ugotowanymi ziemniakami z koprem i sałatą. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Restauracja „Piwnica pod Galerią” Krynica Zdrój – recenzja 124

siedzieliśmy szybko zapełniła się nowymi gośćmi, pewnie ze względu na danie dnia, które kosztuje 15 zł. Daniem dnia była pomidorowa, udko z kurczaka z ziemniakami i surówkami. Choć nie jestem fanem udka z kurczaka, bo smakują mi tylko z ekologicznych farm to postanowiłem zaryzykować. Ale od początku pomidorowa(...)kluskami lanymi smakowały jak w domu (tylko chyba nie chciało by mi się robić do niej lanych klusek). Udko z ziemniakami przyzwoite, a sałatka z marchewki pyszna. Menu było dość spore (opasła księga oprawiona w skórę), chyba dlatego ja najczęściej decyduje się na danie dnia, no i może trochę, dlatego

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym, mascarpone i chipsem z szynki parmeńskiej 89

gęsto pleciona, mleczna zasłonka. I nowe tło, które jednak kusi aby wziąć aparat w swoje ręce i poczynić nowe fotografie.  Składniki: 700 g dyni hokkaido  400 g ziemniaków  1 mała szalotka  mały ząbek czosnku  1 łyżka oleju do smażenia lub masła  przyprawy, po szczypcie: kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon, tymianek, pieprz czarny sól do smaku(...)mascarpone  szynka parmeńska natka pietruszki  listki botwinki  Na oleju podsmaż posiekany ząbek czosnku oraz szalotkę. Dodaj przyprawy i smaż składniki niespełna minutę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Duś całość kilka minut. Wlej bulion i ugotuj warzywa do miękkości. Wlej mleko kokosowe i na dość dużym ogniu gotuj zupę jeszcze 10- 15 minut, niech płyn nieco

Mango Papaja
Płonąca brukselka w pomidorach 95

śmietany 18 % ·        20 dag fasolki szparagowej ·        1 opakowanie brukselki ·        5 szt. Ziemniaków Sposób przygotowania: 1.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2.   Do cebuli dodajemy obraną i pokrojoną w krążki marchew. 3.   Gdy warzywa są już(...)obrane ze skórki pomidory. 5.   Gotujemy 10 minut i łączymy z karmelizowanymi warzywami. 6.   Następnie dodajemy pokrojoną fasolkę oraz brukselkę. 7.   Wlewamy koncentrat pomidorowy. 8.   Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. 9.   Doprawiamy solą oraz paprykę

Kulinarna Chwila
Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą 124

cenne źródło białka roślinnego, świetny zamiennik mięsa dla wegetarian. PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z PĘCZAKIEM I FASOLĄ Składniki na barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą: 500g buraków 500g ziemniaków 1 marchewka 1 puszka fasoli 2 łyżki suche kaszy pęczak 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 liść laurowy 5szt ziela angielskiego(...)łyżka oleju Jak zrobić barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę obraną i pokrojoną na ćwiartki, przesmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, buraki w paski, marchew w kostkę, dodajemy do cebuli, zalewamy 1l wody. Dodajemy pęczak, przyprawy i gotujemy 20 min. Dodajemy fasolę, gotujemy jeszcze 10 min. Zakwaszamy octem, doprawiamy do smaku. Artykuł Barszcz czerwony

Dorota Smakuje
Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym 84

grzybów to doskonały pomysł na zdrowy obiad .Mięso wychodzi kruche , delikatne i po prostu pyszne . Do tego sos który powstaje sam w trakcie duszenia mięsa jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków Genialne danie , które robi się samo . No a grzyby suszone , muszą być , bo jest na nie sezon i już nie wiadomo co z nimi robić i jak je przerobić Więc(...)Oczywiście , że tak wolę już teraz o tym dopisać ,że żadne naczynie nie jest szczelne i para wodna , czyli woda zawsze się z niego wydostanie Bitki doskonale smakują z ziemniakami w każdej postaci , a najlepiej w towarzystwie marynowanych grzybków lub buraczków . Doskonałe także po odgrzaniu Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym

Ogrodnik w podróży
Restauracyjny przepis na kremową zupę grzybową z grzankami 156

szkielecie z kurczaka z dodatkiem soli, pieprzu, liści laurowych i ziela angielskiego, około 500 gramów oczyszczonych i przepłukanych świeżych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki), 2 duże cebule, 2 średnie ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietanki, natka pietruszki, kilka kromek zwykłego chleba, olej, sól, pieprz. Zrób tak: pokrojone w plasterki grzyby przesmaż na oleju razem z cebulą w średnim garnku, odłóż trochę mniej(...)niż połowę, do reszty dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, wlej bulion (około 1,5 litra) i gotuj pod przykryciem około 10 minut, następnie zmiksuj blenderem, dodaj odłożone wcześniej grzyby, gotuj kolejne 10 minut, wlej śmietankę i ponownie zagotuj. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Chleb pokrój w kostkę, skrop olejem, następnie zrumień

Kulinarna Polska
LECZO 90

Leczo z samych warzyw i ziół przesmażone na oliwie jest najlepsze na świecie! Dodatkiem niech będą dania z ziemniaków, np. kopytka, kluski śląskie, puree, wszelakie placki czy te z ziemniaków czy innych warzyw. Pajda chleba, bagietka, wszelakie kasze, makarony czy ryż pasują jak nic. Leczo z warzyw sprawdzi się na obiad dosłownie o każdej porze roku. W zależności od sezonowości

Zasmakuj Kuchni
Pierogi ruskie 232

wersję w domu uwielbiają wszyscy! Składniki: Na ciasto: * 1 kg mąki * 1/2 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60 - 70st.C Składniki na farsz: * 1 kg białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych  * 1 cebula * kawałek słoninki * sól, pieprz ziołowy i czarny Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni. Ser, ziemniaki

Pieprzyć z Fantazją
Krem z dyni i ciecierzycy 98

rosołu, bez soli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 garam masala 240 g ciecierzycy 100 g mleka kokosowego Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Dolać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać dynię oraz przyprawy, zmniejszyć ogień

Kucharzyca