duża cukinia, pokrojona w kostkę 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę 1 cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 średni ziemniak 1 pomidor żółta i czerwona papryka pokrojona w kostkę 200 g zielonego groszku, mrożony rozmrozić natka pietruszki posiekana 150g kapusty włoskiej 2l bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego oliwa sól, pieprz Czosnek(...)cebulę, zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, marchewkę, cukinię ,łodygę selera, ziemniak oraz pomidor. Dusić około 10 minut. Zalać bulionem dodać pozostałe składniki i gotować około 30 minut. Pod koniec wsypać makaron i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego:) Artykuł Jesienna zupa z warzywnym makaronem pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąnadal nie tak dobra jak mojej babci. Składniki: 3 l wody 400 g fasoli Jaś 400 g wędzonego boczku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka majeranku (lub więcej) sól pieprz olej rzepakowy Fasolę namaczamy(...)czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut, po tym czasie wrzucamy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko 10 minut. Dodajemy do tego rozdrobnione ząbki czosnku, paprykę i majeranek, nadal gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy
KardamonovyKluski z batatów – słodkich ziemniaków. Bataty są źródłem karotenoidów. Zawierają też wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, kwas foliowy i wit C. Kluski z batatów to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kluseczek. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę(...)tapioki 1 szkl mąki orkiszowej lub kukurydzianej w wersji bezglutenowej sól Jak zrobić kluski z batatów: Ugotowane lub upieczone bataty studzimy, obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do batatów dodajemy pozostałe składniki, mieszamy wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy w kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek, od momentu kiedy wypłyną gotujemy minutę. Artykuł Kluski z batatów
Dorota Smakujecebulą na patelni, warzywa pokroić lub zetrzeć na tarce... Mimo wszystko najważniejszy jest smak! Polecam skorzystanie z poniższego przepisu. mięso na wywar 4 ogórki kiszone 3-4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1/2 cebuli 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła Ponadto: śmietana Opcjonalnie: koperek Ugotować wywar mięsny z dodatkiem(...)soli, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka dodać uprzednio pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera (marchew, pietruszkę, selera można zetrzeć na tarce - ja tak zazwyczaj robię). Posiekaną cebulę zeszklić na maśle i następnie połączyć ze startymi na tarce o średnich oczkach ogórkami (*). Całość dusić przez około 10 minut. Gdy warzywa w zupie będą miękkie - do garnka przełożyć zawartość patelni
Di gotujeupieczony razem z ziemniaczkami, papryką, marchewką, cukinią i cebulką. Szybko, prosto i pysznie. Cały obiad za jednym zamachem. Polecam! Składniki: 1 kg części z kurczaka 4-5 ziemniaków 1/2 niedużej cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1 marchew 2-3 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona 150 g gęstego jogurtu naturalnego(...)soli, szczyptę chilli oraz pieprzu i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Kawałki kurczaka nacieramy marynatą, przekładamy do miski i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę (można nawet na całą noc) *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub w ćwiartki, marchew, paprykę i cukinię kroimy na dość duże kawałki, ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki *** *** Zamarynowane mięso oraz pokrojone warzywa przekładamy
Blog z Apetytemfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jeśli tylko będziecie mieli w zasięgu Waszych rąk wędzonego tuńczyka, koniecznie go kupcie. Składniki: 2 jajka 1 marchew 3 ziemniaki 1 garść musztardowca 300 g wędzonego tuńczyka 1 mała puszka groszku 1 mały słoiczek kaparów 1 mały słoiczek zielonych oliwek 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Normal 0 21 false(...)bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchew i ziemniaki gotujemy al dente. Studzimy kroimy w kostkę. Podobnie ugotowane na twardo jajka. Wrzucamy musztardowca, pokrojonego w kostkę tuńczyka, osączony z zalewy groszek, oliwki, kapary. Całość mieszamy z majonezem i śmietaną
R'n'G Kitchensię nie narobić". Właśnie tak można powiedzieć o naszej dzisiejszej zupie. Żeby ją przygotować potrzeba: - porcję rosołową - kawałek pora - małą cebulę - dużą marchewkę - kawałek selera - kawałek pietruszki - trzy ziemniaki - kilka łyżek ryżu - liść laurowy - ziele angielskie - sól, pieprz, ew. przyprawa uniwersalna - natka pietruszki Wszystkie oczyszczone warzywa kroię i wraz z porcją zalewam zimną wodą. Dorzucam liść i ziele. Gotuję(...)Kiedy zawrze zmniejszam temperaturę i gotuję 15 minut. Jeszcze solę teraz. Po tym czasie do lekko bulgoczacej zupy dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i sypię ryż równocześnie mieszając całość. Gotuję na niewielkim ogniu do miękkości ryżu. Na koniec jeszcze pieprz, ewentualnie dosolić wedle upodobań, na koniec jeszcze sporo natki pietruszki. I voilá! Zupa gotowa. Mój starszy
I tu będę miała takie tetakiej osoby. My uwielbiamy i w miarę możliwości robimy dość często. Dzisiaj zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Mam nadzieję, że robicie podobnie? Placki ziemniaczane: 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 całe jajka 1 łyżka mąki pieprz i sól Ziemniaki i cebulę tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje na małych, gwarantuje Wam, że na placki tarte
My World by Dagmara Rekjesiennej zupy z soczewicą, którą nazwałam "złota zupą" ze względu na jej kolor. Szybka, prosta i taka domowa. Złota jesień, złota zupa:) Zupa z soczewicy Składniki: 2 marchewki 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 litr bulionu (warzywnego, drobiowego) lub wody 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego(...)kostkę, zeszklić na maśle i oliwie. Dodać pokrojone w półtalarki marchew i pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie, obsmażyć, zalać bulionem, gotować 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukana soczewicę. gotować ok 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posikana natką pietruszki. Smacznego
Obiad gotowylodówce na szybki i pyszny obiad. Lubicie zbierać grzyby? Jakie jest wasze ulubione danie z grzybów? PRZEPIS NA ZUPĘ GRZYBOWĄ Z PĘCZAKIEM Składniki na zupę grzybową z pęczakiem: 800g ziemniaków 2 łyżki kaszy pęczak 1 cebula kawałek pora 3 marchewki pietruszka łodyga selera naciowego 0,5-1kg świeżych grzybów leśnych (np. kurki, podgrzybki, borowiki) 2-3 łyżki masła liść(...)laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 100 ml śmietanki Jak zrobić zupę grzybową z pęczakiem: Ziemniaki, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy posiekaną łodygę selera, pęczak, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą (ok 1-1,5l). Gotujemy ok 15 min od momentu kiedy woda się zagotuje. Cebulę
Dorota Smakujepakowane są po 3 sztuki. Jednakże i tak zachęcam Was, by zrobić domowe tortille z mąki żytniej lub orkiszowej . Do domowych nachos świetnie sprawdza się dip serowy z ziemniaka . Do dzieła! Składniki: – 3 tortille lub piady włoskie – 3 łyżki oliwy – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 3/4 łyżeczki asafetydy (opcjonalnie) – 3/4 łyżeczki papryki ostrej (lub mniej(...)nachos’y. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10-12 minut – im dłużej, tym bardziej będą chrupiące. Podajemy np. z dipem serowym z ziemniaka . Smacznego! Artykuł Domowe paprykowe nachos – najlepsza imprezowa przekąska pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongSKŁADNIKI: 10 dag warkocza od schabu środkowego łyżka oleju 10 dag startej włoszczyzny ząbek czosnku 10 dag czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki) 20 dag ziemniaków litr wrzącej wody liść laurowy 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i wrzucić(...)dużych oczkach włoszczyznę i mieszając smażyć na wolnym ogniu kolejne kilka minut. Dodać posiekany ząbek czosnku, a następnie opłukaną i osączoną soczewicę, oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wrzącą wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i troszkę soli, gotować do miękkości składników. Kilka minut przed końcem gotowania oprawić do smaku pozostałymi przyprawami
Kuchenne zapiski EdytyDawno nie dodawałam nic na bloga, za co bardzo Was przepraszam i już wyjaśniam dlaczego tak się stało. Zaczęłam prowadzić budżet domowy i gotować oszczędnie. Pomyślałam
kuchnia doskizupę cebulową z torebki jak w sporej liczbie przepisów. Sos jest delikatnie cebulowy, ale wyrazisty i niezwykle smaczny. To jedno z moich ulubionych dań z kurczakiem. Idealnym dodatkiem będą ziemniaki puree z koperkiem i tarte buraczki. Jeśli lubisz potrawy z kurczaka, to TUTAJ znajdziesz 50 najlepszych przepisów z kurczaka. Składniki na 4 porcje kurczaka w sosie cebulowym: 1 mały kurczak(...)słodkiej śmietanki i dusimy jeszcze kwadrans pod przykryciem. Kosztujemy, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą. Sos powinien ładnie zgęstnieć. Kurczaka w sosie cebulowym polecam podawać z puree z ziemniaków i z tartymi buraczkami, lub zasmażaną modrą kapustą. Smacznego! The post KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię