ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1034/2562)

Zupa fasolowa na łopatce 191

stanie w kuchni przy garnkach. Ilość porcji: 3 litry Czas przygotowania: 80 minut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka  2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren(...)garnka z fasolą.  Gdy fasola i warzywa będą już miękkie dodać przyprawy i dusić jeszcze około 10 minut. Fasolówki nie ma potrzeby zagęszczania, gdyż sama fasola i ziemniaki po ugotowaniu wystarczająco zagęszczają zupę. Zupa fasolowa na łopatce wychodzi dość gęsta, takie danie jednogarnkowe z wkładką z mięsa. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Sałatka warzywna ze szczypiorkiem 127

smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu. Sałatka warzywna gości na moim stole zazwyczaj przy większych uroczystościach. Osobiście bardzo ją lubię jako dodatek do kotletów z indyka zamiast ziemniaków lub ryżu. Sałatka jest bardzo zdrowa pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością majonezu. Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeśli część majonezu zastąpimy naturalnym jogurtem greckim. Sałatkę można również rozbudować, dodając(...)niej grillowanego kurczaka lub ulubioną wędlinę. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 50 minut Składniki na sałatkę warzywną ze szczypiorkiem: 2 duże marchewki 1 korzeń selera 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 cebula (opcjonalnie) 2 ogórki kiszone 3 jajka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 pęczak szczypiorku 2 - 3 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku  Jak przygotować sałatkę warzywną

Gotuj w domu
Łopatka duszona w sosie własnym 97

duszenia najczęściej wybieram łopatkę wieprzową, gdyż zawiera niezbyt dużo tłuszczu i mięso po przygotowaniu jest miękkie i soczyste. Łopatka duszona w sosie własnym najlepiej smakuje z kaszą lub ziemniakami. Tym razem danie przyprawiłam bardzo przyjemną w smaku kozieradką, którą bardzo polecam. Jeśli nie macie kozieradki, to proponuję dodać więcej kminku i również będzie bardzo smacznie. Tak przygotowane mięso doskonale nadaje(...)dodać do mięsa. Dodać kozieradkę, kminek, pieprz ziołowy, sól i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec dodać również posiekany koperek i pieprz. Najlepiej podawać z ziemniakami lub kaszą. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Kotlety z bobu i kaszy jaglanej 175

który jest świetnym źródłem białka. Lubię go szczególnie jako bazę do curry z marchewką (przepis – klik ), a ostatnio pokombinowałam z kotletami na wzór „mielonych”, czyli podałam je z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Wyszedł z nich smaczny sezonowy obiad w bezmięsnej wersji. Składniki na 8 większych sztuk: 500g bobu 100g kaszy jaglanej 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała cebula(...)które obtocz w bułce tartej. Jeżeli masa jest za rządka dodaj więcej bułki tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju na złoty kolor. Możesz podać je z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Smacznego

Fabryka pomysłów
Kurczak w sosie kurkowym 120

gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego) 4-5 gałązek świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego) ząbek czosnku szalotka 2 łyżki klarowanego masła sól, pieprz do podania: ryż, kasza, makaron wstążki lub ziemniaki Czas przygotowania: 30 minut Liczba porcji: 2 Przygotowanie Kurki myjemy i oczyszczamy z brudu. Najlepiej wymoczyć je przez chwilę w ciepłej wodzie z łyżeczką soli, następnie przepłukać dokładnie na sitku(...)pieprzem. Gotujemy bez przykrycia jeszcze przez około 10 minut. Danie gotowe. Grzyby świetnie komponują się z wszelkiego rodzaju kaszami, ale będzie tu pasował także ryż, makaron (wstążki szczególnie) czy ziemniaki. Smacznego! Artykuł Kurczak w sosie kurkowym pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym 109

Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym możecie podawać zarówno z ziemniakami, jak i makaronem. Na pewno posmakują osobom, które lubią makaron spaghetti bolognese oraz tym, którzy wypróbowali już moją zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym . Mam nadzieję, że pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym będą równie chętnie odwiedzanym przepisem. Jestem pewna, że posmakują również najmłodszym. Z tej porcji mięsa zrobicie około 30 pulpecików(...)odlewamy 2-3 łyżki sosu z garnka i łączymy z łyżką śmietany, całość wlewamy do garnka i dokładnie mieszamy. 7 Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub makaronem.   Artykuł Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Amerykańska kanapka The Polish Boy 106

porcje) -2 duże bułki do hot dogów (ewentualnie półbagietki, paluchy czy podobne podłóżne pszenne pieczywo) -2 kawałki kiełbasy (po ok 100-150 g każdy) -1 szkl. surówki colesław -2 ziemniaki -sos barbeque -olej do głębokiego smażenia + 1 łyżka oleju Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, usmażyć frytki. odsączyć z tłuszczu. Bułki naciąć. Kiełbaski

Zielona Kuchnia
Cevapcici w szynce 122

wyśmienite. Uwielbiam zawijać w szynkę szwarcwaldzką również szparagi czy fasolkę szparagową. Cevapcici można podać na przykład z plackami Fladenbrot, chlebkiem pita, sosem tzatziki, ajwarem, grillowanymi warzywami, smażonymi lub pieczonymi ziemniakami. W Chorwackich restauracjach w Niemczech podają doskonałe jedzenie, ostatnio jadłam cevapcici z miksem innych grillowanych mięs na urodzinach mojego syna, który zaprosił nas do Tunici’s Restaurant Dubrovnik w Hamburgu(...)następnie zawijamy w plastry szynki szwarcwaldzkiej. Smażymy kotleciki na posmarowanej oliwą patelni grillowej, często je przewracając. Ćevapčići są gotowe jeśli są dokładnie zarumienione. Ja je podałam je z gotowanymi ziemniakami podsmażonymi na patelni i sałatką, polecam też podać do mięsa sos tzatziki. Smacznego! The post Cevapcici w szynce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z kurczakiem 106

czerwona papryka 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 4 łodygi selera naciowego 1 mały seler korzeniowy 100 g boczniaków 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 100 g sera bursztynowego sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Fasolę osączamy z zalewy. Seler kroimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Boczniaki kroimy w paski. Seler naciowy kroimy w łódki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia i pieczemy 40 minut w temperaturze

R'n'G Kitchen
Rogale, bułki ... 148

Pyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g,  sól 1 łyżka, cukier 1 łyżka, ziarna do posypania, jajko do smarowania, 5-6 łyżek oleju. Zaczyn robimy z : 2 szklanki 400 - 500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g  rozkruszonych drożdży(...)podwojenia/potrojenia objętości. Wyrośnięty zaczyn dolewamy do przesianej i posolonej mąki. Następnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami na wolnych obrotach, do połączenia się składników. -- -- Dodajemy też rozgniecione, uprzednio ugotowane ziemniaki. -- Przesypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy ręcznie. -- Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, dodając olej. Potem zakrywamy i odstawiamy  przykrytą miskę do wyrośnięcia ciasta w ciepłe miejsce na 30-60 minut

chleba naszego
GOŁĄBKI 85

Gołąbki to smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)ząbki czosnku 200 g ugotowanego na półtwardo ryżu 2 łyżki masła lub oleju 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do podania: ziemniaki w wersji puree, pieczonej lub cząstki gotowane, szpinak z winegretem PRZYGOTOWANIE: Z kapusty odcinam głąb, odrywam wierzchnie liście, nie wyrzucam ich. Kapustę umieszczam w garnku z wrzącą wodą, zanurzam

Zasmakuj Kuchni
Leczo z grilla- test grilla elektrycznego BQS 3508 marki Clatronic 166

Zapraszam to pysznej, letniej i grillowej, kolorowej uczty! Składniki (8 paczuszek): 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 6 pieczarek 1 cebula mała cukinia pomidorki koktajlowe 1 laska kiełbasy 3 ziemniaki łyżka oleju Przyprawy: sól pieprz słodka papryka opcjonalnie- zioła (oregano, bazylia, tymianek) Wykonanie: Warzywa dokładnie umyć, wydrążyć nasiona z papryk, oczyścić lub obrać pieczarki, obrać cebulę i ziemniaki. Wszystko pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z botwinki 147

botwinką. To już ostatnie chwile żeby ją dostać świeżą, więc warto to wykorzystać :) Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego 2-3 marchewki 0,5 niedużego selera kilka młodych ziemniaków duży pęczek botwinki z małymi buraczkami koperek sól, świeży pieprz ewentualnie ocet winny (ja lubię, gdy zupa jest kwaskowata, więc dodaję ok. 1 łyżki)   Bulion warzywny zagotować. Wrzucić do niego(...)obrane i pokrojone w kostkę marchewki i seler. Pogotować jakieś 5-7 minut, następnie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz buraczki odcięte od łodyg. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodać posiekane liście i łodygi botwinki. Na koniec wrzucić posiekany koperek i doprawić  według uznania. Zupę można podawać zaprawioną śmietaną lub jogurtem naturalnym

Simply Food
Co jeść w lipcu? 106

kolorowe zawierają spora ilość przeciwutleniaczy. Składniki zawarte w kalafiorze wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest niskokaloryczny i ma niewielki indeks glikemiczny. Czytaj więcej – przepisy na kalafior Młode ziemniaki Ziemniaki są lekkostrawne, prawie nie zawierają tłuszczu (ok. 0,1 proc.) i dostarczają mało kalorii (średnio 77 kcal w 100 g). Posiadają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie

365 dni dookoła kuchni
Krupnik 126

kurczaka, mogą być też podudzia lub kawałek mięsa wołowego z kością 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej 2 pietruszki 3 marchewki 1 por, jasna część 1 cebula 3 średniej wielkości ziemniaki 1 seler 2 litry bulionu lub wody 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 2 łyżeczki vegety natur świeży koperek posiekany do podania łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, skrzydełka myję(...)łyżce masła. Gdy się zeszkli wrzucam do garnka, dodaję włoszczyznę i umytego pora, dodaję liście, ziele i mięso. Zagotowuję. Po tym czasie zmniejszam gaz, gotuję 15 minut. Wrzucam posiekane ziemniaki i kaszę. Gotuję do miękkości warzyw, kaszy i mięsa na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupę podaję z posiekanym koperkiem samą lub z pajdą chleba. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni