Scroll down for recipe in English. Składniki: (6 porcji) 1 patroszony szczupak (około 1,2 kg.) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 4 mniejsze ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 pomidory malinowe 1 duża czerwona papryka 10 cm. kawałek pora nieduży kawałek selera 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju mały pęczek natki(...)garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp listki rozmarynu
Delicious Placepiękne, jesienne dni. Zupa brokułowa ze śmietanką Przepis na około. 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 brokuł 1 pietruszka (mała) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki (małe) śmietanka sojowa - ok. 100-125 ml ok. 2 łyżeczki kurkumy 1/3 lub 1/2 łyżeczka curry (w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać) 3 ziela angielskie 3 liście laurowe sól pieprz(...)brokuła odcinamy różyczki, kroimy je na mniejsze części. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę (czosnek dodatkowo rozgniatając, aby uwolnił się aromat) i całość podsmażamy na oliwie. Ziemniaki, pietruszkę i marchew kroimy w kosteczkę i/lub plastry. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy warzywa na chwilę i zostawiamy jeszcze na minutę, mieszając aby sie nie przypaliły. Dokładamy do garnka brokuła
Bananowe Polekażdym sklepie. Zawdzięczają jej nie tylko ciekawy smak, ale również bardzo apetyczny kolor, który zachęca nawet małym domowników do jedzenia :) Składniki: 300 g puree z dyni 300 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa dodatkowo: masło szałwia starty parmezan Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać puree z dyni, mąki, jajko. Doprawić solą
wyzwania kuchennesłodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe to nie lada rarytas, ale w towarzystwie tak aromatycznego demi glace podkręconego anyżem i cynamonem po prostu rozwala system! Wspaniała(...)tekstura mięsa i udane połączenie dodatków, pasował tu i szpinak i boczniak. Forma podania ziemniaka w chrupiącej kuleczce z dodatkiem gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już
Cooking Monstercokolwiek, więc na bieżąco od jakiegoś czasu robię weki. Może jeszcze w najbliższy weekend coś zasłoikuję. Jak coś się urodzi, dam znać. Składniki: 2 l wywaru drobiowego 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 1 czubata łyżka suszonego majeranku 1/5 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)plasterki, wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem
Kardamonovydzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 300 g fasolki szparagowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (ok. 10 cm) 1 cebula 5 ziemniaków łyżeczka majeranku łyżka soli pieprz do smaku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku o grubym. Gdy cebula się zarumieni dodajemy do niej pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki
Dieta bez mlekamacie? Nagły atak na sałatkę, robicie i…znowu dużo :P Zrobiliśmy za dużo, to poszło dla znajomych i do kanapek. Tak :/ dziwne z chlebem…ale pyszne ;) Składniki 3 ziemniaki 2 marchewki 2 marchewki czerwone 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 3 ogórki konserwowe 1 strąk papryki konserwowej 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 200 g szynki konserwowej(...)majonez musztarda 100 g startego sera mozzarella sól, pieprz Przygotowanie Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Jarzyny z ziemniakami gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę. Ogórki, paprykę, szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i serem (wg uznania), do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchendanie w minimalistycznej formie mam nadzieję, że zrobi na Was wrażenie. Składniki składniki na rybę • łosoś jurajski z polskiej hodowli 350 g • sól 2 szczypy składniki na purée ziemniaczane • ziemniaki 300 g • śmietana 30% 100 ml • masło 50 g • sól 2 szczypty składniki na olej z kopru • koper 750 g • olej rzepakowy 500 ml Sposób przygotowania Rybę doprawiamy solą(...)pakujemy próżniowo. Gotujemy w temperature 54ºC przy użyciu cyrkulatora sous vide przez 40 minut. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem. Podgrzewamy olej do temperatury 65ºC i dodajemy mocno poszatkowany koper. Miksujemy całość przez 5 minut na najwyższych obrotach i dekantujemy do despensera. Wykończenie dania Rybę wyciągamy
chefintheforestniej pastę z kurkumy, koncentrat pomidorowy, mieszamy i nakładamy na rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 25 minut. Podajemy z surówka :-) i frytkami z ziemniaków z piekarnika :-) Frytki : Kroimy ziemniaki 🥔. Wkładamy do miski. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy kurkume lub pastę i ulubione zioła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 35 minut
Szkrab Je Sambyło mowy. A więc kto odważny - niech próbuje rozsmakować się w tych kapustkach. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 1 cebula 1 marchewka 1,25 l bulionu 4 ziemniaki 350 g brukselki 150 ml śmietanki 30% posiekany koperek sól, pieprz Wykonanie: Brukselkę obieramy i nacinamy u dołu w krzyżyki. Moczymy ją co najmniej 1h w mleku. W garnku na rozgrzanym maśle(...)kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy ok 4 minuty. Do warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy zupę na wolnym ogniu. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i brukselkę. Gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia. Dodajemy posiekany koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
psgotujemypieczarek 😋💕 Wszystko w jednym garnku, bez zbędnego brudzenia naczyń - po kolei należy tylko wrzucać poszczególne składniki i podsmażać, a następnie całość poddusić wraz z przyprawami. Ja zjadłam leczo z ziemniakami, mój Mąż z pajdą świeżego chleba, a Dzieci... z makaronem! Każdemu wedle zachcianki! 😉 SKŁADNIKI: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 500 g mięsa mielonego (użyłam z łopatki(...)masło, wodę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj leczo porządnie i duś całość przez kolejne 7-10 minut , aż smaki się połączą. Leczo możesz podawać ze świeżym pieczywem, ziemniakami, kaszą czy makaronem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki cynamonu 100ml bulionu z kurczaka 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka mąki pszennej 100ml mleka Do podania: proponuje talarki z ziemniaków z tego przepisu* *Do pieczenia ziemniaków proponuje zamiast rozmarynu podanego w przepisie w linku, dodać czerwonej słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku do smaku, aby ziemniaczki pasowały smakowo do dania
Smaczna Stronarodziny. Wystarczy kilka składników i dobre przyprawy, by w niedrogim kosztem i w niedługim czasie przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie i Wy. Pulpeciki w sosie pomidorowym możecie podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego zestaw ulubionych surówek (polecam klasyczną surówkę z białej kapusty ) i mamy wspaniały obiad Składniki: 500 g mielonego mięsa – u mnie z łopatki wieprzowej(...)przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy. Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu. Smacznego
Słodkie okruszkikrajach anglosaskich Hashbrowny, to nieodzowny element śniadań. Tradycyjnie robi się je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje niskowęglowodanową wersję tego dania zrobioną z selera. Smakują wyśmienicie, z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealnie pasują do jajecznicy czy jajek sadzonych. Paleo Hashbrowny z selera W krajach anglosaskich Hashbrowny, to nieodzowny element śniadań. Tradycyjnie robi się je z ziemniaków. Ja dziś zaproponuje
Oslov.potraw np. kuch (niem. kuchen - ciasto) z krostami i glancem to drożdżówka z kruszonką. Rejon położony między Borami Tucholskimi a Wisłą nie należał do bogatych, podstawę kociewskiej kuchni stanowiły ziemniaki nazywane na Kociewiu bulwami, brukiew, cebula, kapusta, mleko, kasze i jaja. Na obiad najczęściej gotowano pożywne zupy takiej jak żagraj, parzybroda czy właśnie zaklepka. Mięso jadano na Kociewiu raczej(...)według. poniższego przepisu, natomiast w książce Krystyny Gierszewskiej „Tradycyjne smaki Kociewia” wśród składników jest także dodatek octu "do smaku". Przepis na zupę zaklepka kociewska - składniki 50 dag ziemniaków 1 por 1 seler 1 pietruszka 3 marchewki 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego około 2 litry wody 200 g śmietany 18% (np. Maćkowy) 3 łyżki mąki sól, pieprz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata