kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: Placki: 600g ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia. Dodatkowo: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 200g pieczarek, 1 pomidor, 150g sera żółtego, sól, pieprz, bazylia, oliwa(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masę ziemniaczanej, formując duże okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i smażę przez około 10 minut na oliwie. Oprószam solą
Tradycyjna kuchnia Kasisól i pieprz do smaku · ok. 50 g parmezanu startego na małych oczkach · 3 duże ziemniaki Dodatkowo: Domowe grzanki PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i odkładamy na bok. Ziemniaki również obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. W rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, doprawiamy solą
Calzonella.comboku. To kolejny łatwy przepis na tanie, smaczne i zdrowe danie obiadowe. Polecam! Składniki : 2 szklanki NAMOCZONEJ kaszy gryczanej niepalonej (kaszę moczymy min 1 h), 5 ziemniaków, 2 szklanki wody, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka tumianku szuszonego, 2 ząbki czosnku, kminek do posypania. Wykonanie : Ziemniaki szorujemy (ewentualnie obieramy) i kroimy
Jeść, by żyć w zdrowiuparze można pokroić mięso i warzywa, a zamiast przygotowywania ryb w całości użyć filetów. Taka metoda skróci cały proces o dobrych kilka minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowanie na parze ziemniaków odbywa się podobnie jak przygotowywanie innych potraw. Obrane i umyte ziemniaki doprawiamy i wrzucamy na sitko, kiedy woda się już gotuje. Małe i młode ziemniaczki parują się ok. 25 minut
Kulinarne Przebojemogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek cytrynowy(...)były prawie miękkie wyciągnęłam większe kawałki buraka i wlałam 1 l bulionu (miałam z mięsa wieprzowego), dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego cienko w talarki pora oraz czosnek posiekany. Wszystko gotowałam do miękkości i na koniec wlałam śmietanę. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem posypałam koprem. Notatki
Pieprzyć z Fantazjąśląska, plastry boczku, ogórek kiszony, cebula, sól, pieprz. Modro kapusta: główka kapusty czerwonej, dwie duże cebule, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, łyżka mąki. Kluski śląskie: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana, żółtko. Zrób tak: weź plastry wołowiny z udźca, rozbiją ją cienko, posyp solą i pieprzem, posmaruj zwykłą musztardą. Na skraju rozłóż pokrojone w słupki ogórki kiszone i boczek(...)jakiś czas mieszając aż kapusta zrobi się miękka. Jeśli kapusta będzie przywierać, uzupełnij wodę. Dopraw octem (kapusta pięknie zmieni kolor) i przyprawami. Podawaj na ciepło. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego
Kulinarna PolskaNajlepsze domowe. Co do tego nie ma wątpliwości. 1 ks ugotowanych mączystych ziemniaków 300 gram mąki ( u mnie bezglutenowa) sól do smaku 4-5 łyżek tartego parmezanu ( ja użyłam pecorino) jajko Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Na środku robimy dołek wsypujemy mąkę, ser, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałek i formujemy wałek. Tniemy na 2 cm kawałki i przeciągamy
AZgotuj!doskonałe urozmaicenie codziennego menu. Ich przygotowanie jest czasochłonne (mięso dusi się przez 1,5 godziny), ale naprawdę warto, bo wychodzą pyszne. Takie żeberka można podawać z kasza lub z ziemniakami. Doskonale pasuje do nich surówka z kiszonej kapusty . Spróbujcie także innych moich przepisów na żeberka: Duszone żeberka Żeberka w miodowej marynacie 70 dag żeberek wieprzowych 2 łyżki mąki 3 łyżki(...)garnka i zagotowujemy. Gotujemy wszystko razem przez 10 minut i wyłączamy. Na koniec próbujemy sos i ewentualnie dosalamy do smaku. Gotowe! Żeberka po węgiersku smakują doskonale z kaszą lub ziemniakami oraz z surówką
Dieta bez mlekaselera. Pyszna, aromatyczna i banalna w przygotowaniu. Świetnie smakuje w wersji z parmezanem i oliwą truflową. SKŁADNIKI 50 g masła lub oleju/oliwy 1 mały brokuł 1/4 selera 1 ziemniak 1 cebula 3 ząbki czosnku 750 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki: suszonego oregano i lubczyku, curry(...)śmietany 30% DO PODANIA: tarty parmezan, oliwa truflowa, świeża bazylia WYKONANIE Brokuł dzielimy na różyczki, większe łodygi kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Seler i ziemniaka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plastry. W garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy, często mieszając, przez 5 minut
cool and mintyświeżymi prosto z lasu smakowałaby jeszcze lepiej. Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Składniki: 2 litry wywaru (bulionu) warzywnego 500g mrożonych grzybów (oczyszczone, pokrojone, obgotowane i zamrożone) 2 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 1 łyżka majeranku 3-4 ziarenka ziela angielskiego opcjonalnie: śmietana 18% Grzyby(...)rozmrozić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle. Do cebuli dodać grzyby, smażyć na dużym ogniu często mieszając ok 5 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w półtalarki. Seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Bulion warzywny zagotować z liśćmi i zielem angielskim, wrzucić warzywa, gotować 5 minut, dodać grzyby z cebulą, gotować
Obiad gotowyżeberka(minimum 300 g) 250 g kiszonej kapusty, posiekanej z grubsza 1 mały seler (lub pół dużego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3-4 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kminku 2 łyżki płatków suszonej papryki 1 łyżka wędzonej papryki kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej(...)pół godziny. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę lub półplasterki. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać płatki papryki, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać wędzoną paprykę, sól i pieprz
Czerwień i błękitjest, wybór najczęściej pada na wołowinę, suszone grzyby. Dziś świeże boczniaki, pieczarki i dobra kiełbasa, swojsko, domowo, jak u mamy za dawnych lat. Tradycyjna kapusta, do obiadu, ziemniaków i kubka barszczu. Kapusta z boczniakami, pieczarkami i kiełbasą SKŁADNIKI: 500 g pieczarek 250 g boczniaków 460 g kiełbasy 2 główki białej kapusty (u mnie waga łącznie ok. 3.250kg) 2 duże(...)grzyby. Podsmażam kilka minut, przyprawiam lubczykiem i ostrą papryką. Dodaję do kapusty w garnku, wlewam przecier, przyprawiam do smaku. Gotuję kilka minut do połączenia, często mieszam. Podaję do ziemniaków lub pieczywa. Część mrożę lub wekuję. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj KuchniSkładniki: kasza jęczmienna drobna 1 szklanka, kasza pęczak 1 szklanka, ziemniaki 7 sztuk, warzywa mrożone mieszanka węgierska 1 opakowanie, woda 3 litry, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, kiszona kapusta 70 dag, woda 1 litr, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, słonina wędzona 20 dag, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek Warzywa(...)mrożone mieszanka węgierska wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wsypać kaszę jęczmienną pęczak i drobną, gotować z 20 minut. Kiszoną kapustę ugotować osobno w szybkowarze z zielem angielskim, liściem laurowym, po zasyczeniu pary gotować 20 minut. Do warzyw i kaszy wlać ugotowaną kapustę, dodać przyprawy. Wędzoną słoninę pokroić i usmażyć razem z cebulą, wsypać mąkę
W Mojej Kuchni Lubięmleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut. Wlać resztę mleka, stopione letnie masło, aromat cytrynowy, wsypać cukier, sól, dodać przeciśnięte praskę ugotowane ziemniaki, hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto porcjami wałkować na stolnicy na około 2 cm placki(...)Dżem dać do rękawa cukierniczego z końcówka do nadziewania i nadziewać pączki gorące i odstawiać pączki nadziane na tacę do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki z ziemniakiem ugotowanym i przetartym przez praskę są bardzo delikatne, elastyczne, puszyste
W Mojej Kuchni Lubię