talerzu /If you need the recipe in English, let me know./ : - ugotowane ziemniaki z olejem lnianym i koperkiem (to od kilku miesięcy mój hit i kolejny sposób na przemycenie oleju lnianego do posiłków; ugotować ziemniaki, odcedzić, do garnka wlać kilka łyżek oleju, dodać posiekany koperek, ja dodaję zamrożony, przykryć pokrywką i wymieszać, rewelacja!) - kotlet z białej kaszy (bardzo
Qlinarnie i Qlinarniedodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru. A jak u Was z zupami? SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera ½ pora 1 cebula 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej ½ szklanki mrożonego groszku 7-8 sztuk mrożonej brukselki ½ szklanki soczewicy czerwonej ½ szklanki kaszy jaglanej 2 litry domowego bulionu(...)pietruszki Sól morska do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Wsypać kaszę jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony
Wanilia i Kardamondemi-glace, który przenosi to danie na zupełnie inny wymiar smaku. Składniki Kaczka piersi z kaczki 2 szt. sól w płatkach czarny pieprz 1 szczypta Purée ziemniaczane ziemniaki 300 g śmietana 30% 100 ml masło 50 g sól 2 szczypty Sos żurawinowy żurawina leśna 200 g masło 50 g cukier 1 łyżeczka woda 20 ml Demi-glace kości wołowe(...)minuty. Po tym czasie obracamy i smażymy mięso jeszcze przez chwilę. Kaczkę po procesie smażenia wędzimy paloną sosną przez 2 minuty. Purée ziemniaczane W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem. Sos żurawinowy Dodajemy do rondelka żurawinę. Dolewamy odrobinę wody i na wolnym ogniu podgrzewamy. Po około
chefintheforestpół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona. U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem czy zwykłymi gotowanymi ziemniakami. Filet możecie doprawić w dowolny sposób, takimi przyprawami jakie lubicie. Ja użyłam soli, pieprzu, ziół prowansalskich i czosnku na mięsko oraz czosnku niedzwiedziego z suszonymi pomidorami i czarnuszką na wierzch(...)pomidora i ser. Posypujemy przyprawą z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy ok 2-3 min, aż ser ładnie się rozpuści. Serwujemy z ryżem, frytkami czy ziemniakami. Artykuł Szybki i pyszny filet z kurczaka z patelni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujest bardziej esencjonalna i ma bardziej wyrazisty smak (podobnie robię z zupą fasolową ) . Składniki (na 3-litrowy rondel): 1 cebula łyżka masła 500 g pieczarek 1 marchew 3-4 ziemniaki 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki sól i pieprz W rondlu rozpuść masło i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i duś(...)przez 5 minut pod przykryciem (w tym czasie pieczarki puszczą sok) . Do rondla wrzuć pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniaki oraz wlej bulion – gotuj aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Do oddzielnego głębokiego pojemnika nadepnij 2 chochle gęstej zupy, dodaj śmietankę i natkę pietruszki – zmiksuj blenderem, a następnie wlej z powrotem do rondla. Do smaku dopraw solą
Kulinarne S.O.S.łyżeczki cukru. wlać 1 łyżeczkę octu - zagotować. Kalafiora gotować ok. 15 minut - nie rozgotować! Ugotowanego kalafiora osączyć z wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnie różyczki kalafiorowe rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków bądź rozdrobnić w malakserze. Krok 3. Do masy kalafiorowej dodać pozostałe składniki i wymieszać. Krok 4. W dłoniach formować niewielkie, lecz grubsze kotleciki, panierować w bułce tartej, a następnie smażyć(...)stron. Kotleciki odwracać na drugą stronę, kiedy te dobrze się już zrumienią od spodu. Gotowe kotleciki z kalafiora podajemy na obiad z dodatkiem ulubionej surówki i ziemniaków z wody, polanych masełkiem i posypanych koperkiem. Smacznego :) Pyszne warzywne kotleciki kalafiorowe. Delikatne i mięciutkie kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce
Moja Książka Kucharskajednak można zamiast niego dać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek (bądź kiełbasę) oraz podsmażoną cebulę. Składniki 1 kg kiszonej kapusty ( u mnie domowej roboty ze słoika) 1 kg ziemniaków 1 kg żeberek (udało mi się dostać z naprawdę dużą ilością mięsa) 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 5 liści laurowych sól, pieprz do smaku Sposób Żeberka umyć, pokroić(...)laurowy. Gotować do miękkości. W tym czasie kiszoną kapustę przełożyć na duże sito, przelać wodą i odcisnąć jej nadmiar. Z gotowego wywaru wyjąc żeberka, włożyć kapustę, ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, potłuc, połączyć z odciśniętą z nadmiaru wody kapusta kiszoną, wymieszać, przyprawić mielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Podawać
Kuchenne aromatyjednodaniowy obiad dla całej rodziny. Polecam! (około 4 porcje) 2 szklanki wody/bulionu (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowe 1 marchewka 1 ziemniak (większy) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka domowej vegety (w przypadku kiedy używamy wody) 2 listki laurowe (w przypadku kiedy(...)ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć. Gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody do całkowitej miękkości. (Potrwa to 1-2 godziny.) (Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!) Obranego ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać
Di gotujePuree ze słodkich ziemniaków oraz dyni z dodatkiem mleka i masła, oto moja propozycja dodatku do obiadu. Dla tych co lubią dodać nieco słodyczy do obiadu, nie każdym pasuje słodki ziemniak do kawałka mięsa. A jeśli lubicie to podajcie z mięsem na ostro i ulubioną surówką a otrzymacie super zestaw obiadowy, różnorodne smaki słodycz-ostrość. Polecam i życzę smacznego! SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchniwymienionych w przepisie. Zapraszam! Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 200ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, chili – około 0,5 łyżeczki lub więcej, liść laurowy, 1 łyżka cukru, kminek 1,5 litra wody(...)przyprawiamy solą i majerankiem. Całość gotujemy przez około 10 minut. Łyżkę kminku zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody, zaparzamy przez 10 minut i sam napar przelewamy przez sitko do zupy *** *** Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do zupy. Gotujemy około 20-30 minut, aż warzywa zmiękną *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Blog z ApetytemParmezan czy Grana Padano, to musicie koniecznie wypróbować ten przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszna serowa panierka, to super pomysł na urozmaicenie zwykłego dania :) Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem lub natką pietruszki, bądź z warzywami na parze albo z frytkami. Tak naprawdę z każdym dodatkiem będą się świetnie komponować, więc możecie je serwować z czym(...)kolety z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać np. z ziemniakami z wody, z warzywami na parze, z frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! Więcej przepisów na dania z drobiu znajdziecie w zakładce: Kurczak – przepisy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post
Kulinarne Przebojebiałka roślinnego. Dodatkowo ma w sobie sporą zawartość wapnia, dlatego doskonale sprawdzi się w diecie bezmlecznej. szklanka soczewicy czerwonej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki soli 2 łyżki bazylii suszonej Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę(...)podsmażamy w dużym garnku na oleju. Gdy cebula się zarumieni dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki). Smażymy całość razem przez kilka minut. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gdy warzywa będą podsmażone dodajemy pora i soczewicę, wlewamy około 2,5 litra wody i wsypujemy 1,5 łyżki soli. Gotujemy
Dieta bez mlekawejść w nowy rok już bez zbędnych kilogramów. W artykule podpowiadamy, jakie dania warto spożywać zimą, by były smaczne i zdrowe – inne niż ciężkostrawne, świąteczne potrawy. Postaw na warzywa Ziemniaki i bataty, selery, buraki – warzywa bulwiaste , przechowywane w chłodnych i suchych pomieszczeniach mogą przetrwać nawet kilka miesięcy, tym samym będąc świetnym materiałem na rozgrzewające zupy, sałatki, a nawet… kotlety ! Wystarczy(...)zgodnie z różnymi tradycjami kulinarnymi. Przykładowo, pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i przyrządzić je techniką, która wykorzystuje minimalne ilości tłuszczu. Do dań lekkostrawnych
codojedzenialiście szałwi. Nam spodobał się przepis na saltimbocca z filetów z kurczaka. Przepis pochodzi stąd Piątek: Spaghetti z krewetkami, pistacjami i grzankami Klasyk sycylijskiej kuchni. Jedliśmy makaron z ziemniakami, z kalafiorem, rodzynkami, nie możemy doczekać się pasty z pistacjami i chlebowymi grzankami. Przepis wzięliśmy stąd Przez cały tydzień będziemy robić te przepisy i je opisywać. Codziennie rano będziemy wrzucać aktualny(...)morza Krewetki surowe Makaron Opakowane linguini Zioła Szałwia pęczek Pietruszka pęczek Bazylia suszona Zioła prowansalskie suszonych Tymianek suszony Warzywa 2 małe cukinie Szalotki 6 sztuk Czosnek główka Pistacje garść Ziemniaki kilogram Suszone pomidory słoiczek Nabiał/sery Ser camembert Parmezan Śmietana 0,5 l Masło Dodatki Wino – ¼ szklanki Olej Oliwa Cytryna Razem 120 zł Artykuł Menu na tydzień: Awaryjne menu
Niedzielny kucharz