oliwy z oliwek - 60g marchwi - ok.800g bulionu (u mnie jarzynowy) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - 150g ziemniaków (obranych) - 150g kiełbasy pokrojonej w plastry (dobra śląska, frankfurterki, itp) - 1-2 łyżeczki dobrego majeranku - 1-2 szczypty kminku - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub inny tłuszcz do podsmażenia(...)cebulą i czosnkiem dorzucić rozdrobnioną słodką kapustę, wlać bulion, dodać także drobno pokrojoną marchew, koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy podsmażoną, pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dorzucamy pokrojoną drobno kapustę kiszoną, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz 1-2 szczyptami kminku. Uzupełniamy gorącą wodą
Smaczne Zdrowedużą zawartością błonnika (np. grubych kasz) oraz wzdymających roślin strączkowych. Obiad, po którym planujemy trening może się przykładowo składać z zupy jarzynowej z ryżem, bukietu jarzyn gotowanych na parze, ziemniaków i niewielkiej porcji dorsza lub kurczaka. Przed długotrwałym posiłkiem, na około godzinę przed rozpoczęciem treningu, zaleca się przekąskę bogatą w węglowodany (40-60g), np. koktajl owocowy czy baton energetyczny(...)godizny po posiłku powinno spożyć się ok. 20 g białka. Nie należy także pomijać warzyw i owoców, szczególnie o właściwościach zasadotwórczych, czyli np. bananów, jabłek, gruszek, szpinaku, ziemniaków. Na przekąskę po treningu może się składać np. koktajl mleczno-jogurtowy z bananem, truskawkami i miodem. Ważne nawodnienie Należy także podkreślić, że zarówno przed treningiem, jak i w trakcie ćwiczeń oraz
AZgotuj!parmezanu 1 szklanka bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz Brukselka 0,5 kg brukselek 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju Sól i pieprz Frytki 4 duże, podłużne ziemniaki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka oregano Sól Przygotowanie: Krok 1 Frytki. Nastaw piekarnik na 190 stopni z termo obiegiem. Ziemniaki umyj, osusz, nie obieraj. Pokrój w grube frytki. Osusz ręcznikiem
Niedzielny kucharzPostanowiliśmy lekko podrasować tradycję. Wyszło bardzo smacznie i co ważniejsze, szybko. Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 2 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (80 g) 1 puszka ciecierzycy 1 puszka (mała) fasoli czerwonej 1 czerwona cebula 1 strąk marynowanej pieczonej papryki 3 ogórki konserwowe 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz(...)Przygotowanie Ziemniaki, marchew, pietruszkę seler obieramy, gotujemy do miękkości. Kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Ciecierzycę i fasolę osączamy z zalewy. Cebulę siekamy. Korniszony i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do większej miski razem z tuńczykiem (z zalewą), majonezem i musztardą. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do lodówki
R'n'G Kitchenjest sposób, aby dały z siebie znacznie więcej. A zatem, do dzieła! Barszcz ukraiński – przepis Składniki: 70 dag żeberek wieprzowych, dwie cebule, kilogram buraków, dwie marchewki, 3-4 ziemniaki, 20 dag kapusty kiszonej, dwie garście białej fasoli, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, masło. Zrób tak: Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj w niewielkiej ilości(...)kostkę. To pozwoli na wydobycie z warzyw maksimum smaku. Mięso wyjmij z wywaru i wrzuć do niego zawartość patelni. Gotuj pod przykryciem około 10-15 minut, po czym dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki i gotuj kolejne 5-10 minut. Teraz wrzuć kapustę razem z fasolą, dokładnie wszystko wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze jakieś dwie
Kulinarna PolskaSkładniki : puszka cieciorki 4 średnie ugotowane ziemniaki ewentualnie 1 cebula 2 jajka buła tarta olej do smażenia sól, pieprz, papryka mielona słodka Przygotowanie: Osączoną cieciorkę z zalewy zmielić, tak samo ziemniaki Obraną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć- wystudzić Składniki połączyć, wbić jajko, dodać sól, pieprz, paprykę- dokładnie wyrobić Uformować mokrą ręką kotleciki, moczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce
Proste Potrawyobiad, kolację , czy przystawkę na święta lub imprezę . Prosta w wykonaniu Składniki na porcję rodzinną : 0,5 kg uda indyka bez kości i skóry ( można zastąpić piersią ) 5- średnich ziemniaków 1 pietruszka korzeniowa , słusznej wielkości 5 ogórków konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku z marchewką 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula czerwona 3 łyżki gęstego majonezu 2 łyżka musztardy(...)tłuczkiem z obu stron , doprawiamy przyprawą grillową , ewentualnie solą do smaku . Wszystkie kawałki mięsa , nacieramy olejem . Grillujemy na patelni grillowej . Odstawiamy do przestygnięcia , po czym siekamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki i korzeń pietruszki gotujemy , po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę . Przekładamy do miski . Dodajemy do niej także odsączone z zalewy , groszek z marchewką, kukurydzę ,przepłukaną i odsączoną fasolę . Następnie
Ogrodnik w podróżywww.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA OK 16-18 sztuk: 2 cukinie 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku mielonego 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cukinie ,marchew i ziemniaki
Gotowanie Patkiłopatki gotowany w piwie z dodatkiem marchewki, pieczarek i boczku to idealne danie na obiad. Gulasz możemy podać z dowolnymi dodatkami. Może to być kasza gryczana, kasza jęczmienna, ziemniaki czy ryż. Do takiego obiadu świetnie będą pasować również buraczki. Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie jest czasochłonne, a jej smak z całą pewnością Was zaskoczy :) Poniżej znajdziecie listę składników(...)stanie się delikatne i miękkie. Nie przepadam za zagęszczaniem potraw i w tym czasie nadmiar płynu powinien odparować i konsystencja potrawy będzie idealna. Gulasz podajcie z dowolną kaszą albo ziemniakami i surówką. Osobiście polecam Wam buraczki :) Smacznego! Artykuł Gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki /2 porcje: – 250 g szpinaki świeżego lub mrożonego – ½ ząbku czosnku – 1/2 cebuli – 1 ziemniak – 1 mała marchewka – ½ litra bulionu warzywnego – 1 łyżeczka soku z cytryny – 2 kromki chleba tosowego Przygotowanie: Szpinak opłukać, osączyć, posiekać. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak, przesmażyć, aż liście zwiędną. Ziemniaki i marchewkę obrać
I LOVE LIFEkukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) Pyszny, chrupiący sposób na świąteczną (i codzienną) rybę. Tak przygotowany mintaj idealnie smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu (polecam) lub w z ziemniakami i kiszoną kapustą. Sposób podania oczywiście zostawiam Wam Spróbujcie Składniki: (ilość można zwiększyć, w zależności od potrzeb) około 300 g polędwicy z mintaja (można również użyć mrożonych płatów z mintaja(...)naszej kukurydzianej mieszance. Smażymy na maśle klarowanym (nie potrzeba go dużo) z obu stron. Tak przygotowany mintaj najlepiej smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu lub w towarzystwie ziemniaków i kiszonej kapusty. Smacznego Polecam Wam produkty marki AMBITION http://ambition.pl
Słodkie okruszkipowodu, aby je pomijać w codziennej diecie. Więc od czasu do czasu pojawi się też przepis z jakimś serem Składniki (na 6 dużych muffinek): 3-4 ziemniaki 100 gram sera gouda długodojrzewającego 1 mała cebula 2 jajka wędzona papryka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru wody, to samo robimy z cebulą. Dodajemy starty
PaleoLifepieczonego, gotowanego lub smażonego mięsa. Taką surówkę można podać także z posiekanym szczypiorem, zrezygnować ze śmietany, dodać starte i ugotowane jajko na twardo – świetna propozycja do mięs i ziemniaków! Tak prosta a świetnie podkreśli smak łagodniejszych dań. Polecam Wam także moje inne surówki do obiadu: surówk ę z cykorii oraz surówkę z pora . Surówkę podałam do kotletów mielonych(...)pieczarkami oraz puree z ziemniaków. No pycha, mówię Wam! Dziś u mnie surówka z rzodkiewki i pora ze śmietaną, polecam! SKŁADNIKI: 2 pęczki rzodkiewki 1 niewielki por, jasna część 3 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Rzodkiewkę i pora myję, oczyszczam. Rzodkiewkę kroję na pół i w pół-plasterki. Podobnie robię z porem – przekrawam wzdłuż
Zasmakuj Kuchnichłodniejsze dni, gdy potrzebujemy więcej kalorii. Choć jej przygotowanie jest dość pracochłonne, to zdecydowanie warto poświęcić na nią więcej czasu. 80 dag łopatki wieprzowej 1 marchewka 1 pietruszka 5 ziemniaków 4 cebule 1 papryka 15 dag fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżki soli pieprz(...)razem przez 4 minuty. Warzywa i mięso zalewamy 2,5 litrami gorącej wody i dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego oraz sól. Gdy woda się zagotuje dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę i gotujemy do miękkości warzyw. Fasolkę szparagową gotujemy oddzielnie i odcedzamy. Na koniec gotowania do zupy dodajemy fasolkę, posiekaną natkę pietruszki, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz. Gotowe
Dieta bez mlekaKurczak w sosie własnym to szybki, łatwy a przede wszystkim pyszny pomysł na obiad. Idealnie pasyje do kaszy, ziemniaków czy ryżu. Ja podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Składniki: 5 udek z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskie 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia
magiczna kuchnia Kasi