ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1056/2562)

SURÓWKA Z MARCHEWKI Z CHRZANEM 97

wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do schłodzenia. Surówkę z marchewki podajemy jako dodatek do obiadu. Oto kilka pomysłów na pyszny obiad dla całej rodziny: kotlet schabowy , tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki z chrzanem>>> pulpeciki z indyka w sosie koperkowym , chrupiące kulki ziemniaczane i surówka z marchewki z chrzanem>>> chrupiący halibut(...)smażony z ziemniakami z wody i surówka z marchewki z chrzanem>>> skrzydełka z kurczaka w miodzie , ryż na sypko i surówka z marchewki z chrzanem>>> kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem i surówka z marchewki z chrzanem>>> Smacznego :) Surówka z marchewki z chrzanem fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z pieczonej dyni 110

słodkości i one królują na moim blogu, ale samymi ciastami się nie żywię, więc dzisiaj mam przepis na smaczną zupkę. Zapraszam 😊 Składniki: dynia pieczona 700 g, marchew 1 szt, ziemniak 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1/4 łyżeczki, carry 1/4 łyżeczki, papryka słodka 0,5 łyżeczki, kolendra 1/4 łyżeczki(...)cebulkę i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy aż uwolnią swój aromat (należy je mieszać, aby się nie przypaliły bo wtedy będą gorzkie) Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i podlewamy wszystko razem wodą. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pieczoną dynię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy zupkę. Wyciągamy liście laurowe

kulinarne odsłony pati
Zupa z kiszonego kalafiora 112

się w sałatkach, dodatkach do dań głównych i w zupach, które kochamy <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (mały) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 pętka kiełbasy myśliwskiej 2  liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 słoik (500 ml) kiszonego kalafiora cukier do smaku sól, pieprz natka pietruszki     Przygotowanie Jarzyny ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki. Warzywa i kiełbasę zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy sól (1/4 łyżeczki), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Kalafior odcedzamy, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości pozostałych warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem

R'n'G Kitchen
Śledź Iwasi w sosie śmietanowym 179

śledzie  Iwasi 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 szalotka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Śledzie obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w 1,5 cm plastry. Śmietanę, musztardę, sok z cytryny i cukier połączyć w całość. Dodać posiekany koperek oraz(...)pieprz. Wszystko razem ze śledziem wymieszać i pozostawić na 1 godzinę w lodówce aż smaki sobą przejdą. Podawać z ziemniakami w mundurkach . Smacznego

Gosia gotuje
Kotlety mielone z kiszoną kapustą 110

moich kotletach nie ma tartej buły, za którą nie przepadam, a która przy cukrzycy może nieźle namieszać w cukrach. Zupełnie już na marginesie, wolę zamiast tej buły zjeść ziemniaka z wody. Składniki na 4 porcje (12 kotletów): 400g mielonego mięsa wołowego 200g kiszonej kapusty 1 duża biała cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku łyżka oliwy Dodatki wedle uznania(...)kcal , węglowodany: 3g, białko: 24g, tłuszcz: 9g Informacje dla diabetyków: w porcji kotletów znajduje się 0,3WW i 1,5WBT. Do tego należy doliczyć jeszcze dodatki np. dwa ziemniaki z wody o masie 120g to dodatkowo 2,2WW. SMACZNEGO! Artykuł Kotlety mielone z kiszoną kapustą pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM 149

Smak sosu niewątpliwie wzbogaca ajwar - klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażanów. Delikatne i kruche mięsko drobiowe z wyrazistym sosem paprykowym smakuje doskonale! Danie można podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub innymi dodatkami... Składniki: 3-4 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2-3 łyżki ajwaru pikantnego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka(...)jakie kto ostre lubi) i doprawiamy do smaku papryką słodką mieloną, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami według uznania

Kuchnia MagdaLeny
Bataty ze szpinakiem i twarożkiem 141

poprzedniego przepisu zostało mi trochę nadzienia. Postanowiłam pod nim zapiec słodkie ziemniaki. W sam raz na szybki weekendowy obiad. Pyszne! Składniki: kilka batatów średniej wielkości twarożek śmietankowy 2 garście swieżego szpinaku 2 cebule szalotki tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty myjemy, przekrawamy na pół i umieszczamy na blasze do pieczenia. Umieszczamy w nagrzanym do 160/170 stopni piekarniku(...)drobno posiekaną cebulkę aż się zeszkli, dodajemy umyty szpinak i gotujemy ok 15/20 minut na bardzo małym ogniu. Gdy będzie miękki doddajemy twarożek i jeszcze chwile gotujemy. Na miękkie ziemniaki nadkładamy szpinak z twarożkiem (ok 2 łyżki) i zapiekamy jeszcze ok 10/15 minmut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Nie marnuje – ryż 136

lądują w naszych koszach. W poprzednich odcinkach mówiliśmy o: bananach – Nie marnuje – banany kaszy jaglanej – Nie marnuje – kasza jaglana makaronie – Nie marnuje – makaron ziemniakach – Nie marnuje – ziemniaki Dziś przyszedł czas na ryż. To produkt, który dość często ląduje w koszu. Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować zbyt dużo do obiadu, czy też

365 dni dookoła kuchni
Pieczone filety z mintaja 219

ryby, unikacie nadmiaru tłuszczu, ta propozycja będzie dla Was idealna. Przepis jest naprawdę prosty. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z domowym czerwonym barszczem lub w formie tradycyjnego obiadu z ziemniakami i kiszoną kapustą. Spróbujcie. Szykując się do świątecznych wypieków nie zapomnijcie się zaopatrzyć w dobre produkty do pieczenia. Ja polecam produkty marski Stella Składniki: 5 filetów z mintaja bez skóry(...)dodatku tłuszczu), piekę jeszcze chwilę. Przed podaniem można oprószyć całość zielonym koperkiem. Tak przygotowana ryba wspaniale smakuje z czerwonym barszczem lub podana w formie obiadu z kiszoną kapustą i ziemniakami. Smacznego

Słodkie okruszki
Faworki – najlepszy przepis 127

najlepszy przepis Składniki: 0,5 kg mąki 7 żółtek kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki) śmietana 18% do odpowiedniej gęstości (ok. 200g) smalec do smażenia min. 3 kostki kilka kawałków surowego ziemniaka ( do smażenia) „Ciasto zarobić na gęstość jak na makaron. Dobrze wybić wałkiem, aż będzie jak atłas gładkie. Wałkować bardzo cieniutko, aż będzie widać słoje na stolnicy.”  Taka(...)końców rombowego ciasta. Gotowe do smażenia faworki układam na ściereczka i przykrywam kolejnymi, żeby za bardzo nie obsychały. Na patelni lub w rondlu rozpuszczam smalec. Wkładam do niego kawałek ziemniaka, który pokaże mi czy tłuszcz jest już odpowiednio rozgrzany. Na rozgrzany smalec wkładam maksymalnie 2, 3 faworki i smażę chwilę na jednej stronie, po czym odwracam na drugą. Faworki smażymy

Figa S-makiem
Udka kurczaka z pigwą 102

łyżka czerwonej słodkiej papryki 50 ml sosu sojowego cytrusowego 25 g ostrej przyprawy do kurczaka 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu 3 ząbki czosnku 500 g ziemniaków 1 marchew  1 pietruszka 1 mały seler 4 łyżki sezamu sól, pieprz Przygotowanie Pigwę, lubczyk, sos sojowy, przyprawę, maślankę, pieprz zielony, przeciśnięty czosnek, starte jarzyny, pokrojone ziemniaki, mieszamy. Oprószamy solą

R'n'G Kitchen
Faworki – najlepszy przepis 130

najlepszy przepis Składniki: 0,5 kg mąki 7 żółtek kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki) śmietana 18% do odpowiedniej gęstości (ok. 200g) smalec do smażenia min. 3 kostki kilka kawałków surowego ziemniaka ( do smażenia) „Ciasto zarobić na gęstość jak na makaron. Dobrze wybić wałkiem, aż będzie jak atłas gładkie. Wałkować bardzo cieniutko, aż będzie widać słoje na stolnicy.”  Taka(...)końców rombowego ciasta. Gotowe do smażenia faworki układam na ściereczka i przykrywam kolejnymi, żeby za bardzo nie obsychały. Na patelni lub w rondlu rozpuszczam smalec. Wkładam do niego kawałek ziemniaka, który pokaże mi czy tłuszcz jest już odpowiednio rozgrzany. Na rozgrzany smalec wkładam maksymalnie 2, 3 faworki i smażę chwilę na jednej stronie, po czym odwracam na drugą. Faworki smażymy

Figa S-makiem
Zupa warzywna na żeberkach 118

lada gratka dla koneserów zup.  Składniki 500 g żeberek wieprzowych 300 g kapusty białej 1/4 sztuki kalafiora 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 4 ziemniaki 2 pomidory 4 łyżki pasty warzywnej 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie Żeberka kroimy na porcje, zalewamy zimną wodą(...)litra ), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez kwadrans. Usuwamy szumowiny. Następnie dodajemy pokrojone warzywa typu, co pod ziemią rośnie. Marchew. Pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy przez kolejny kwadrans dodając 4 łyżki pasty warzywnej( http://www.rngkitchen.pl/2018/11/kostka-rosoowa-no-waste.html ) oraz łyżkę curry. Kapustę szatkujemy. Kalafior dzielimy na różyczki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy, gotując do miękkości

R'n'G Kitchen
Faworki – najlepszy przepis 109

najlepszy przepis Składniki: 0,5 kg mąki 7 żółtek kieliszek spirytusu (ewentualnie wódki) śmietana 18% do odpowiedniej gęstości (ok. 200g) smalec do smażenia min. 3 kostki kilka kawałków surowego ziemniaka ( do smażenia) „Ciasto zarobić na gęstość jak na makaron. Dobrze wybić wałkiem, aż będzie jak atłas gładkie. Wałkować bardzo cieniutko, aż będzie widać słoje na stolnicy.”  Taka(...)końców rombowego ciasta. Gotowe do smażenia faworki układam na ściereczka i przykrywam kolejnymi, żeby za bardzo nie obsychały. Na patelni lub w rondlu rozpuszczam smalec. Wkładam do niego kawałek ziemniaka, który pokaże mi czy tłuszcz jest już odpowiednio rozgrzany. Na rozgrzany smalec wkładam maksymalnie 2, 3 faworki i smażę chwilę na jednej stronie, po czym odwracam na drugą. Faworki smażymy

Figa S-makiem
Puree z brukwi 103

Szkocji najbardziej popularnym daniem z wykorzystaniem brukwi jest  haggis, neeps and tatties , a także zapiekanka clapshot .  Na Islandii brukiew znana jest od XIX wieku i wraz z ziemniakami stanowiła podstawowe warzywo powszechnie uprawiane w całym kraju. Puree z brukwi podaje się z rybami i mięsem lub dodaje się ją  do zup i potrawek. Brukiew można także upiec(...)Ugotowaną brukiew odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka i na chwilę zostawić. Dodać masło, doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru, po czym brukiew ugnieść tak jak ziemniaki na jednolitą masę, w razie potrzeby dodać nieco masła i przypraw do smaku. Puree z brukwi podawać jako dodatek do ryb lub mięs. Smacznego

Codzienne Gotowanie