ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1059/2562)

Zupa krem z soczewicy i pomidorów 122

Ulubiona zupa młodszego synka. To chyba najlepsza rekomendacja :).  Składniki: 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 3 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora szklanka passaty pomidorowej (domowej, w sezonie przetarte pomidory) duży ząbek czosnku przyprawy: kilka ziaren pieprzu, 1-2 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i 1/2-1 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta kurkumy, sól łyżka tłuszczu (masło klarowane(...)olej, oliwa) woda Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, zagotować. Soczewicę wypłukać, dodać do garnka i razem ugotować (15-20 minut; soczewica czerwona gotuję się bardzo szybko). Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie

Rodzinka w kuchni
Pulpeciki drobiowe w sosie kurkowym 141

Jedno z naszych ulubionych dań mięsnych. Delikatne i aromatyczne, smaczne z wieloma dodatkami - i z ryżem, i z kaszą, i makaronem czy w końcu z ziemniakami. Klopsiki można zrobić w wielu wersjach - zamiast kurek, inne grzyby, albo sos pomidorowy, koperek, groszek, rodzynki i marchewka, wariantów może być mnóstwo :). A w kremowym sosie kurkowym są wspaniałe, delikatne, aromatyczne, no...pyszne :). Składniki(...)sosu wrzucić pulpety. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wywaru z gotowania pulpetów. Zostawić na kilka minut, by smaki przegryzły się. Przed podaniem posypać natką. Do dania można podać: ziemniaki, grubą kaszę (owsianą, gryczaną białą, pęczak), ryż (najlepiej pełnoziarnisty) i sezonową surówkę. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne obiady z grzybami

Rodzinka w kuchni
Zupa z brukselki 87

Październik ! Zatem brukselka, to oczywiste. Proponujemy taką wersję. Składniki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 marchewka 1, 25 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 300 g brukselki 250 g wędzonej kości wieprzowej 150 g śmietany 18 % 3 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie W garnku na maśle i oliwie zeszkliłem pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem obraną i pokrojoną(...)kostkę marchew. Smażyłem, ciągle mieszając przez ok. 5 minut, wlałem gorący bulion, dodałem wędzoną kość, zagotowałem. Przykryłem, zmniejszyłem ogień, gotowałem 5 minut. Dodałem pokrojone ziemniaki oraz brukselkę ( wcześniej umytą i obraną w wierzchnich listków ), gotowałem ok. 10 minut. Odstawiłem z ognia. Dodałem posiekany koperek, zaprawioną śmietanę, doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kaczka z figami 111

piekę. Uwielbiam ziołowe i aromatyczne kacze udka, dlatego na specjalne okazje sięgam po nie najczęściej. Soczyste (marynowane całą noc;), delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Podaję z ziemniakami, buraczkami, modrą kapustą lub ulubionymi surówkami. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego maślanego puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze

Zasmakuj Kuchni
Wtorek: Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora 133

bloga Floatingkitchen.com Składniki: Główka kalafiora 2 puszki cieciorki 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2 średniej wielkości ziemniaki 4 szklanki bulionu warzywnego ½ szklanki śmietany 18 proc. 2 łyżki siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Odcedź(...)piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia przemieszaj składniki., żeby równo się upiekły. Krok 2 W międzyczasie wlej do rondla 3 łyżki oliwy. Obierz i pokój w kostkę ziemniaki. Wysyp do rondla i smaż 2-3 minuty. Zalej bulionem, doprowdź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości – około 15 minut. Krok 3 Wyjmij kalafiora, cieciorkę

Niedzielny kucharz
Zupa rybna z pomidorami i papryką / Fish soup with tomatoes and peppers 132

Scroll down for recipe in English. Składniki: (6 porcji) 1 patroszony szczupak (około 1,2 kg.) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 4 mniejsze ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 pomidory malinowe 1 duża czerwona papryka 10 cm. kawałek pora nieduży kawałek selera 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju mały pęczek natki(...)garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekane 2 ząbki czosnku i pokrojoną grubo cebulę. Szklij przez minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp listki rozmarynu

Delicious Place
Zupa brokułowa ze śmietanką - wegańska 114

piękne, jesienne dni. Zupa brokułowa ze śmietanką Przepis na około. 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 brokuł  1 pietruszka (mała) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki (małe) śmietanka sojowa - ok. 100-125 ml ok. 2 łyżeczki kurkumy 1/3 lub 1/2 łyżeczka curry (w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać) 3 ziela angielskie 3 liście laurowe sól pieprz(...)brokuła odcinamy różyczki, kroimy je na mniejsze części. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę (czosnek dodatkowo rozgniatając, aby uwolnił się aromat) i całość podsmażamy na oliwie. Ziemniaki, pietruszkę i marchew kroimy w kosteczkę i/lub plastry. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy warzywa na chwilę i zostawiamy jeszcze na minutę, mieszając aby sie nie przypaliły. Dokładamy do garnka brokuła

Bananowe Pole
Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca) 110

każdym sklepie. Zawdzięczają jej nie tylko ciekawy smak, ale również bardzo apetyczny kolor, który zachęca nawet małym domowników do jedzenia :) Składniki: 300 g puree z dyni 300 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa dodatkowo: masło szałwia starty parmezan Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać puree z dyni, mąki, jajko. Doprawić solą

wyzwania kuchenne
Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 117

słodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki wieprzowe to nie lada rarytas, ale w towarzystwie tak aromatycznego demi glace podkręconego anyżem i cynamonem po prostu rozwala system! Wspaniała(...)tekstura mięsa i udane połączenie dodatków, pasował tu i szpinak i boczniak. Forma podania ziemniaka w chrupiącej kuleczce z dodatkiem gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy. Deser: 👉 Banan / czekolada 70 % / orzech / ciasto kruche To, że jestem ogromną fanką słodkości na pewno już

Cooking Monster
Zupa ziemniaczana 122

cokolwiek, więc na bieżąco od jakiegoś czasu robię weki. Może jeszcze w najbliższy weekend coś zasłoikuję. Jak coś się urodzi, dam znać. Składniki: 2 l wywaru drobiowego 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średni korzeń pietruszki 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 1 czubata łyżka suszonego majeranku 1/5 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis(...)plasterki, wszystko wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Zalewamy bulionem, dodajemy majeranek i wędzoną paprykę, gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko gotujemy do około 10 minut. Zupę studzimy, wyławiamy z niej połowę warzyw, miksujemy je w blenderze. Zmiksowane warzywa wlewamy z powrotem o zupy, doprawiamy ją solą i pieprzem

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z fasolką szparagową 196

dzwonek na przygotowanie pysznej i lekkiej zupy jarzynowej z fasolką szparagową. 300 g fasolki szparagowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (ok. 10 cm) 1 cebula 5 ziemniaków łyżeczka majeranku łyżka soli pieprz do smaku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku o grubym. Gdy cebula się zarumieni dodajemy do niej pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki

Dieta bez mleka
Sałatka jarzynowa z szynką 116

macie? Nagły atak na sałatkę, robicie i…znowu dużo :P Zrobiliśmy za dużo, to poszło dla znajomych i do kanapek. Tak :/ dziwne z chlebem…ale pyszne ;) Składniki 3 ziemniaki 2 marchewki 2 marchewki czerwone 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 3 ogórki konserwowe 1 strąk papryki konserwowej 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 200 g szynki konserwowej(...)majonez musztarda 100 g startego sera mozzarella sól, pieprz Przygotowanie Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Jarzyny z ziemniakami gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę. Ogórki, paprykę, szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i serem (wg uznania), do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
ŁOSOŚ JURAJSKI SOUS VIDE Z PURÉE ZIEMNIACZNYM I OLEJEM Z KOPRU 142

danie w minimalistycznej formie mam nadzieję, że zrobi na Was wrażenie. Składniki składniki na rybę • łosoś jurajski z polskiej hodowli 350 g • sól 2 szczypy składniki na purée ziemniaczane • ziemniaki 300 g • śmietana 30% 100 ml • masło 50 g • sól 2 szczypty składniki na olej z kopru • koper 750 g • olej rzepakowy 500 ml Sposób przygotowania Rybę doprawiamy solą(...)pakujemy próżniowo. Gotujemy w temperature 54ºC przy użyciu cyrkulatora sous vide przez 40 minut.  W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem. Podgrzewamy olej do temperatury 65ºC i dodajemy mocno poszatkowany koper. Miksujemy całość przez 5 minut na najwyższych obrotach i dekantujemy do despensera. Wykończenie dania Rybę wyciągamy

chefintheforest
Dorsz pod marchewka z piekarnika 111

niej pastę z kurkumy, koncentrat pomidorowy, mieszamy i nakładamy na rybę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 25 minut. Podajemy z surówka :-) i frytkami z ziemniaków z piekarnika :-) Frytki : Kroimy ziemniaki 🥔. Wkładamy do miski. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy kurkume lub pastę i ulubione zioła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 35 minut

Szkrab Je Sam
Zupa brukselkowa z ziemniakami 173

było mowy. A więc kto odważny - niech próbuje rozsmakować się w tych kapustkach. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 1 cebula 1 marchewka 1,25 l bulionu 4 ziemniaki 350 g brukselki 150 ml śmietanki 30% posiekany koperek sól, pieprz Wykonanie: Brukselkę obieramy i nacinamy u dołu w krzyżyki. Moczymy ją co najmniej 1h w mleku. W garnku na rozgrzanym maśle(...)kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy ok 4 minuty. Do warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy zupę na wolnym ogniu. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki  i brukselkę. Gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia.  Dodajemy posiekany koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

psgotujemy