zupę jest inny. U mnie z fasolką szparagową. SKŁADNIKI: 0,5 kg. żeberek 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 5 średnich buraczków 3 średnie ziemniaki 30 dag. zielonej fasolki szaragowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory świeże paprykowe lub mała puszka 2 -3 łyżki octu spirytusowego lub winnego, albo sok z 1/2 cytryny sól,pieprz,liść(...)obrać, dodać do wywaru, na łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone w kostkę pomidory, podsmażyć razem około 20 min., włożyć do wywaru, gotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę pokrojoną na części, gotować do miękkości, wyjąć żeberka, obrać, ugotowane buraczki pociąć w kostkę i razem z żeberkami dodać do zupy, zabielić zahartowaną śmietaną
Kuchnia Beatyporcji) Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 400 g mielonej wołowiny 4 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 marchewka, starta na tarce 4-5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 800 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz 1 szklanka śmietanki 36 % 300 g startego(...)minut i dodaj bulion drobiowy, chili, suszone zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną, przez około 10-12 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj śmietankę wraz z serem i gotuj aż ten się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Podawaj zupę gorącą
karmelowyPierwszy raz spróbowaliśmy tradycyjnych, panierowanych i to nas do nich przekonało. Później przyszedł czas na eksperymenty. Wierzcie, warto ;) Składniki 1 cebula 150 g boczniaków 100 g groszku cukrowego 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka suszonego lubczyku 2 łyżki kaszy pęczak(...)bulionu warzywnego 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy na paski. Groszek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy nożem. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę
R'n'G Kitchenimprezę, albo jako dodatek do obiadu dla naszych dzieci na przykład. Troszkę roboty jest, ale warto spróbować bo są pyszne! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywne klopsiki składniki 2 duże ziemniaki 1 cukinia 1 marchewka 1 mały por 1 mały bakłażan 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku. Warzywne klopsiki wykonanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy
Delusional Trinezupy, zagotować. Zdjąć garnek z ognia i dodać zahartowany zupą jogurt lub śmietanę oraz posiekany koperek. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z ugotowanym jajkiem i ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami. Jeżeli nie chcemy zagęszczać zupy mąką, wystarczy ugotować w zupie ryż lub makaron. Wtedy nie podajemy z ziemniakami
Kulinarne przemysleniaKonkretna sałatka na jesień i nie tylko. Dodatek słonecznika nadaje tej sałatce orzechowy posmak. Myślę, że warto przygotować ją na dzisiejszą kolację. Polecam! Składniki : * 3 ugotowane ziemniaki * 100g boczku wędzonego parzonego * mała czerwona cebula * pestki słonecznika * 2 łyżki majonezu Przygotowanie : Ziemniaki pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć i odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Posolić
Magiczne Życie MartyKażde duszone mięso wieprzowe doskonale smakuje jeśli podamy je w sosie cebulowo – musztardowym. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy będzie doskonałym pomysłem na pyszny obiad. schab w sosie cebulowo musztardowym Miękki, soczysty schab w sosie cebulowo musztardowym to idealny pomysł na rodzinny obiad. Niesamowitego smaku dodaje mu sos cebulowo musztardowy . Do jego przyrządzenia potrzebujemy 4 łyżeczki musztardy francuskiej, 3 łyżki śmietany(...)wytworzy się brązowy sos. Odlewamy go i dodajemy do niego składniki sosu musztardowego. Danie to przed podaniem można posypać natką pietruszki. Schab w sosie cebulowo musztardowym można podawać z ziemniakami z wody lub różnego rodzaju kaszami z dodatkiem surówek. Aksamitny sos cebulowo musztardowy z musztardy francuskiej i cebuli idealnie pasuje do każdego mięsa wieprzowego. Jest to doskonała propozycja na rodzinny
sierotka maRysia w kuchnijedzenie tego, czego nie lubi. Korpus, szyjkę, skrzydełka i wszystkie soki z blaszki zostawiamy – przydadzą się na zupę. Studzimy je i wkładamy do lodówki. Z ryżem czy z ziemniakami? Ja podałam pieczonego kurczaka po europejsku, z purée ziemniaczanym – poza zwyczajowym dodaniem masła i mleka doprawiłam je do smaku jasną pastą miso, prażoną cebulką i świeżym szczypiorem. Do skropienia ziemniaków
Karo in the KitchenZapraszam na pyszne i chrupiące placki ziemniaczano-dyniowe. Świetnie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam Składniki: 280 g obranej dyni 450 g obranych ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki curry i pieprzu czarnego 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Dynię, ziemniaki, obraną cebulę oraz obrany czosnek ścieramy
słodkie i nie tylko historie kulinarneLubicie szybkie i proste sałatki? Bardzo prosta sałatka, na bazie naszej, polskiej jarzynowej. Zainteresowani? Zamiast majonezu, użyliśmy sosu salsa mexicana od Folwark . Składniki 4 ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 300 g filetu z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 1 pęczek natki pietruszki 1 czerwona cebula 6 łyżek(...)salsy mexicana od Folwark sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki i marchewki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku (w tzw. mundurkach). Obieramy i kroimy w kostkę. W tym samym czasie (gotowania warzyw) filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Oprószamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy. Natkę pietruszki
R'n'G Kitchengęsta zupa gulaszowa. Idealna na chłodniejsze dni. Im częściej odgrzewana tym lepiej smakuje. Polecam! Składniki: 400g wołowiny na gulasz ( można użyć zamiennie chudej wieprzowiny) 3-4 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 100g pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej(...)liście laurowe, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy pomidory z puszki (lub świeże), przecier pomidorowy, kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Całość przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 20 minut *** *** Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, chilli i cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez
Blog z Apetytemciepło i imprezowe danie, które przyciągnie do stołu nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. Pyszne, sycące, szybkie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO – 4 płaty * ziemniaki – 4 szt * biała cebula – 1 szt * kukurydza – ok. 200 g * ogórki konserwowe – 4-5 szt * olej ze śledzi * kurkuma – 1 łyżeczka * curry – 1 łyżeczka(...)jogurt naturalny – ok. 150-200 ml * świeży koperek – 1 pęczek * sól, pieprz + bułki maślane – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki gotujemy ( niech będą lekko twardawe! ), kroimy w kosteczkę. Dodajemy drobno pokrojone śledzie i ogórki konserwowe. Wsypujemy kukurydzę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju ze śledzi, podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy kurkumę i curry. Zalewamy pokrojone warzywa i śledzie. Dodajemy
Ostra na SłodkoKuchnia wielkopolska - regionalna. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości 1/2 kg łopatki wieprzowej 30 dag boczku wędzonego 1/2 kg kapusty kiszonej ¼ małej główki kapusty włoskiej 1/2 kg ziemniaków 2 cebule 3 marchewki ¾ kostki masła 2 kwaśne jabłka przecier pomidorowy sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Do dużego garnka wlałem wodę. Dodałem pokrojoną w kostkę wołowinę, sól, liść laurowy(...)maśle przesmażyłem pokrojoną w kostkę łopatkę, boczek wędzony i cebulę. Dodałem do wywaru. Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem
R'n'G KitchenJeśli masz w domu rosół drobiowy lub bulion warzywny, to wystarczy dodać do niego marchewkę z groszkiem. Powstanie Ci pyszna, delikatna zupa do której można też osobno ugotować ziemniaki. Ja jednak zazwyczaj gotuję marchewkę z groszkiem i podaję w towarzystwie ziemniaków z wody i kotletów lub smażonej ryby. Polecam mój przepis na kotlety z cukinii
AniaGotuje.pl