łodygi jarmużu 1 słodki ziemniak orzeszki piniowe ( lub pestki słonecznika) olej sól papryka słodka lub pikantna syrop klonowy Słodkiego ziemniaka pokroić w kostkę dość dużą, zamarynować w oleju, papryce, soli i łyżce syropu klonowego. Piec 30 minut w piekarniku na 190 stopni. Jarmuż umyć i blanszować 1 minutę w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przygotować ulubiony dresing np. z musztardy i oleju
AZgotuj!Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu – sos z kiszonych ogórków, idealnie smakuje w towarzystwie mięsa czy ryb, świetnie komponuje się również z potrawami z ziemniaków. W moim domu podaję go do paluszków rybnych, smakuje wybornie. składniki na 4 porcje 3 duże ogórki kiszone 500 ml bulionu ( może być z kostki ) 2 łyżki mąki pszennej(...)doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Opłukany szczypiorek drobno siekamy a następnie łączymy go z gorącym sosem. Gotowy sos podajemy na gorąco z mięsem, rybą czy potrawami z ziemniaków. Artykuł Sos z kiszonych ogórków + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaprzed Bożym Narodzeniem w szczególności. Ale nie tylko. Śledzie są pyszne przez cały rok, te idealnie smakują na ciepłej grzance z białego pieczywa lub jako dodatek do pieczonych ziemniaków. Śledzie przygotowywane na północy w Skandynawii czy Danii różnią się nieco od tych Polskich. Przede wszystkim mają często dodatek cukru lub słodkie sosy. Tym razem jednak słodycz jest tylko(...)przepisy. Ale zachęcam naprawdę do ich zrobienia, efekt gwarantowany Jeśli szukasz też innych przepisów na śledzie, zapraszam także do moich: – śledzie w kiszonych cytrynach – zupa krem z ziemniaków ze śledziem – śledź w czosnku i majeranku – śledź w konfiturze z cebuli – tatar ze śledzia – śledź marynowany w occie – śledzie w wiśniówce – śledź pikantny
nietylkopasta.plmiejcie wizję, bo z serducha wychodzi to, co najlepsze. Składniki 1 opakowanie miksu sałat 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 4 ziemniaki fioletowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g boczniaków 1 łyżka masła śmietana 18% sól, pieprz Przygotowanie Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy. Grzyby kroimy(...)paski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Całość dusimy na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Miks sałat gotujemy w bulionie warzywnym, studzimy i miksujemy. Do bulionu wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną (wg uznania
R'n'G Kitchenodmianach: cottage pie (z mięsem wołowym) i shepard’s pie (z jagnięciną lub baraniną). Niezależnie od nazwy wszędzie chodzi o to samo: trzeba przykryć mięsny sos warstwą tłuczonych ziemniaków i zapiec na złoto w piecu. Skład sosu jest dowolny: marchew, pietruszka, seler, groszek, cebula i mięso, lub w wersji wegetariańskiej cieciorka, soczewica. Całość powinna się dusić na wolnym ogniu(...)małym ogniu około 15-20 minut lub aż będą bardzo miękkie. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki i ubij warzywa tłuczkiem do ziemniaków, albo przepuść przez praskę. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Posól do smaku. Krok 4 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Nasmaruj
Niedzielny kucharzchrupać i chrupać i do zupy wrzucać. 1 litr wody 3 kolby kukurydzy 2 pomidory pomarańczowe 1 cebula 2 ząbki czosnku papryczka chili natka pietruszki 3 marchewki małe 2 ziemniaki średnie 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz płatki chili olej rzepakowy Cebulę obieram i kroję drobno, czosnek też. Przesmażam na rozgrzanym oleju. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki i dalej przesmażam. Dodaję
wesoła kuchniazacną sałatkę, którą zmajstrowałam jeszcze w pełnym lecie ale jakoś zapomniałam się z Wami podzielić. Składniki: 300 g bobu ( 200 g zjadłam podczas obierania) 5 ziemniaków 1 czerwona papryka garść natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.Po przestudzeniu obrać ze skórki
pieprzny smaczekGnocchi to jedne z najbardziej znanych klusek kuchni włoskiej. W zależności od regionu robi się je z różnymi dodatkami. Te najbardziej znane robi się z ugotowanych ziemniaków, ale można też spotkać odmianę z semoliny lub kaszy manny czy gotowanych warzyw. Ja dzisiaj podaję Wam przepis na zapiekane gnocchi z semoliny z dodatkiem mozzarelli Galbani oraz suszonymi pomidorami. ZAPIEKANE GNOCCHI(...)suszonych pomidorów w zalewie Przygotowanie: Kaszę lub semolinę gotujemy na mleku. Powinna być bardzo gęsta. Studzimy. Do kaszy dodajemy żółtka, odsączona z zalewy mozzarellę Galbani przeciśniętą przez praskę do ziemniaków oraz mąkę i sól. Całość mieszamy do połączenia składników. Masę wykładamy na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy do dna. Formę z masą odstawiamy
Bon appetit mon amiefiletów z dorsza – pół łyżeczki soli – 1 jajko – 1 łyżka mąki pszennej – 70 g śmietany kremówki 36% – pół marchewki – 1 nieduży ziemniak -2 łyżki posiekanego koperku – pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do blendera dodaj rybę oraz sól. Zblenduj, a jeśli ryba będzie oporna dodaj jajko i wtedy blenduj. Przełóż masę do miski(...)Dodaj mąkę i śmietanę oraz pieprz. Wymieszaj. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj marchewkę i ziemniaka. Warzywa odciśnij mocno i dodaj do masy z rybą. Dodaj koperek i wszystko połącz. Masa powinna być zwarta i klejąca. Na patelni rozgrzej olej, formuj niewielkie kotleciki i smaż je aż nabiorą złotego koloru po obu stronach. Wtedy kotlety nie będą się rozpadały. Kotlety
nietylkopasta.plPonoć wyszło z…zaprawdę błogo :P Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 1 głąb kalafiora 1 mały seler korzeniowy 4 ziemniaki 1 por (biała część) 1 łyżka masła 300 g kapusty kiszonej 330 ml soku pomidorowego 2 papryczki pomarańczowe kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy(...)średnim ogniu, zbieramy szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Marchew, głąb kalafiora i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Por kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru , gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy kapustę, wlewamy sok, pokrojone papryczki. Gotujemy jeszcze
R'n'G Kitchenprzepis na pyszną zupę. Do zupy można też wykorzystać rosół z niedzieli, jeśli poniedzielna pomidorowa Wam się znudziła ;-) Składniki: 1 puszka ciecierzycy konserwowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczka kurkumy 1,5-2 litry wywaru / rosołu / bulionu koncentrat pomidorowy sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania(...)Dorzucić zmiażdżony ząbek czosnku, kurkumę, majeranek i kminek, chwilkę poddusić. 2. Wlać gorący rosół / bulion / wywar, dodać puszkę ciecierzycy wraz z zalewą, dodać pobrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czerwoną soczewicę. Można dolać wody, jeśli zupa wydaje się nam za gęsta. Całość gotować ok 15 minut. 3. Dodać koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) i całość dotować do miękkości
Kuchnia domowa AniBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskiOkres wiosny i lata to dla mnie sezon na różnego rodzaju zupy z dodatkiem świeżych i aromatycznych składników. Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na zupę z rzodkiewek i ziemniaków oraz na zupę szpinakową z młodą kalarepką i słonecznikiem . W drugiej propozycji kalarepkę można zastąpić ziemniakami oraz wędzonym łososiem, który jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Składniki: 500 ml bulionu warzywnego
Życie ze smakiemPrzepyszna i aromatyczna zupa. Ma przyjemny kolor i obłędnie pachnie świeżą bazylią. świetnie smakuje podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zupa: 1 udko 1/2 kalafiora 5 średnich ziemniaków korzeń pietruszki marchew 1/4 selera sól, pieprz 1 szkl liści bazylii Grzanki: kilka kromek chleba 2 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy z oliwek Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy obraną marchewkę(...)selera, korzeń pietruszki, udko. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora. Doprawić do smaku, można dodać maggi jeśli lubicie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, wyjąć udko i marchew a zupę zmiksować. Lekko przestudzić. Wtedy dodajemy liście bazylii i miksujemy. Kromki chleba kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chleb
Smakołyki Asi