ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1073/2562)

BOTWINKA 167

zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną...  i słońcem...  Pychotka... taką botwinkę mogłabym jeść i jeść i jeść ... Podana z młodymi, podsmażonymi z cebulką ziemniakami jest szczególnie smaczna 😊 Składniki:  b ulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle z indyka)  pęczek botwinki  dodatkowo 2-3 buraki (ja używam już ugotowanych) włoszczyzna: marchew, pietruszka, kawałek(...)zupy. Wymieszać dobrze i dodać do zupy w garnku, mieszając. Ponownie wstawić zupę na ogień i doprowadzić do wrzenia.  Posypać koperkiem. Podawać z ćwiartkami jajek na twardo oraz ziemniakami polanymi podsmażoną na złoto cebulką

Walijskie Pichcenie
Zupa gulaszowa z mięsem mielonym 127

jako jednodaniowy obiad warto ją przygotować. Jest banalnie prosta i nie gotuje się godzinami. Polecam!  Składniki : * 2 cebule * marchewka * czerwona papryka * 2 łyżki oliwy z oliwek  * kilka ziemniaków * 400g mięsa mielonego * puszka pomidorów krojonych  * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, mielona słodka i ostra papryka Przygotowanie : Cebulę i paprykę pokroić(...)oliwę, przesmażyć warzywa razem ze wszystkimi przyprawami. Dodać mięso i jak straci różowy kolor to całość przełożyć do garnka, dolać wodę i gotować około 20-30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Ugotować do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat. Zupę doprawić. Można dodać 2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki. Jest wtedy delikatniejsza

Magiczne Życie Marty
Wiosenna zupa z tuńczykowymi pulpecikami 182

MasterTuńczyk       pulpeciki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 2 żółtka 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych 3 łyżki mąki pszennej zupa: 1/2 kalafiora 3 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 malutki por cebula 200 g zielonej fasolki 3/4 szklanki zielonego groszku sól, pieprz czarny mielony, t ymianek, ziele angielskie, estragon, liść laurowy(...)natka pietruszki Przygotowanie :   Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i por obrać.   Do 1 litra wody włożyć pokrojone w dużą kostkę warzywa, kalafiora rozdrabniamy na małe cząstki, dodajemy również zioła i przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw.   W czasie gotowania zupy przygotowujemy pulpeciki. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Płatki jaglane zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody i odstawiamy

Jadło i czytadło
pączki z ziemniaków :D tłusty czwartek :D 139

robi się dla własnego podniebienia :D Do zrobienia pączków potrzebowałam: *1/2 kg mąki * 3/4 szklanki mleka * 4 łyżki cukru * 5 dkg drożdży * 1/3 kostki masła * 4 żółtka * 3-4 ziemniaki * powidła - miałam truskawkowe Ugotowałam ziemniaki i zgniotłam tłuczkiem. Jak wystygły to przepuściłam przez praskę. Wsypałam mąkę, dodałam 4 żółtka. Zrobiłam zaczyn z drożdży. Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i wsypałam

Pieprzyć z Fantazją
zupa krem z dyni 114

sztywno tego co jest napisane. Można ująć albo dodać coś od siebie. Zrobić wedle własnego smaku, no a każdy ma raczej inny. Składniki: * 1/2 dyni ( ok. 70 dkg) * 2 ziemniaki * biała część pora * 1/2 cebuli * 3 ząbki czosnku * 1 łyżka masła * kwaśna śmietana * sól, pieprz ew. odrobina przyprawy uniwersalnej * odrobina kurkumy Chyba najbardziej pracochłonne było przygotowanie dyni. Przekroiłam(...)Troszkę trzeba było się nagimnastykować przyznaję. Potem to już robi się szybko. Pokroiłam dynię w kostkę i zalałam 700 ml wody. Zagotowałam i za chwilkę dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę i pora pokroiłam i poddusiłam na maśle, dodałam do gotującej się dyni. Pod koniec gotowania dodałam odrobinę soli. Zestawiłam z ognia i zblendowałam. Przyprawiłam jeszcze raz solą i świeżo

Pieprzyć z Fantazją
pieczone golonki indycze 176

niech zerkną jak można weekendowy obiad obgonić dość szybko i smacznie. Golonki indycze akurat były na promocji i tak wymyśliłam obiad. Nie zawsze musi być to samo: schabowy z ziemniakami, schabowy z czymś tam i czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie(...)talarki i tak piekłam do miękkości. Zajęło mi to ok. 1,30 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Taką golonką można się najeść :D Mimo to, podałam z ziemniakami opiekanymi i ogórkiem konserwowym. Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od ilości tych golonek, od naszych upodobań smakowych. Jeśli piekę jakieś mięso i nie dodaję gotowych przypraw koniecznie dodaję

Pieprzyć z Fantazją
zupa meksykańska 162

mojej zupie meksykańskiej. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych ew. 5 szt. świeżych * 1/2 puszki kukurydzy * 1 marchew * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 - 5 ząbków czosnku * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie(...)razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek. Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam 0,5 l wody. Kiedy mięso już zmieniło kolor dodałam je do gotujących się warzyw. Oprószyłam solą. Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania

Pieprzyć z Fantazją
Zupa ogórkowa 1456

głębi smaku jak zupa ogórkowa na żeberkach :) Do zupy koniecznie należy użyć ogórki kiszone a nie kwaszone, bo te drugie zepsują smak ogórkowej. Niektórzy gotują zupę od razu z ziemniakami, lecz u nas z reguły ziemniaki gotowane są w osobnym garnuszku. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin

Kulinarne Przeboje
Zupa krem z białych szparagów 116

Kremowa zupa szparagowa Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego!     Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 niewielkie ziemniaki 3 szklanki bulionu warzywnego 1 żółtko 2 łyżki śmietanki 30% lub 36% Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Koperek do dekoracji   *** Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy w ok 2- centymetrowe kawałki *** *** Szparagi przekładamy(...)garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalewamy bulionem *** *** Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie – nie rozgotowane *** *** Główki szparagów wyławiamy i odkładamy. Całą resztę miksujemy na gładki krem *** *** Zupę zagotowujemy. Żółtko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i mieszamy widelcem. Niewielką ilość zupy wlewamy do miseczki z żółtkiem i mieszamy. Garnek zestawiamy z ognia

Blog z Apetytem
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej 137

samo. W moim domu zupę szczawiową tradycyjnie podawało się zawsze z jajkiem na twardo, później poznałam także szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól(...)Podając zupę w wersji zmiksowanej dla większej ekstrawagancji można udekorować ją naturalnym jogurtem lub kleksem bitej śmietany. Zupę szczawiową można podawać z jajkiem na twardo, z białym ryżem lub ziemniakami. To świetny wiosenny przysmak, który jest tak charakterystyczny dla polskiej kuchni

Korniszonki
Delikatny krem z białych szparagów. Jak wybrać najlepsze szparagi? 131

Amatorów szparagów zapraszam również po przepis na pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje): 1 pęczek (500 g) świeżych białych szparagów 3 (ok. 120 g) szalotki 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony kolorowy pieprz(...)mniejsze kawałki (główki szparagów odłożyć do podania). 2) W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę szalotki i zeszklić. 3) Dodać przygotowane szparagi oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i dalej smażyć przez 3-4 min., od czasu do czasu mieszając. 4) Następnie całość zalać gorącym bulionem, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować pod przykryciem, do momentu

Fitsweet.me
Pączki jogurtowe – Fritule 179

życzę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to!   Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka

mojewypiekiinietylko
kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem 156

kości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże i każdy podzieliłam na połowę(...)woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu na rumiano z każdej strony podawać z tłuczonymi ziemniakami i np. z kapustą czerwoną duszoną "zobacz TUTAJ" - smaczne, sycące, aromatyczne, kruche i delikatne kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krem szparagowy z klopsikami 114

surowych kiełbasek, które będą dodatkiem, równie szybkim do przygotowania. Szybko, smacznie, sezonowo….To lubię Składniki na 8 porcji: 2 l wywaru drobiowego 2 kg białych szparag 150 g ziemniaków 150 g selera 600 g surowej białej kiełbasy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy świeży tymianek pieprz sól Przygotowanie: Szparagi obieramy, myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, wrzucamy do wywaru(...)drobiowego, gotujemy. Ziemniaki i seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie jeszcze chrupiące warzywa dorzucamy do zupy, gotujemy aż do miękkości. Zupę blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku. Z surowych kiełbasek wyciskać małe porcję mięsa, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Klopsiki smażymy na oliwie na złoty kolor. Zupę – krem serwujemy z pulpecikami, kawałkami szparag i świeżym

Kierunekuchnia
Bureki z farszem ziemniaczano-serowym 159

książki Dominiki Wójciak "Warzywo". Bureki z farszem serowym łyżka oleju 1 duża cebula 250 g półtłustego twarogu 125 g sera typu feta (a najlepiej bryndzy) 200 g ugotowanych ziemniaków opakowanie ciasta francuskiego (u mnie nie mrożone, ok 400 g) 1 żółtko + łyżka mleka czarnuszka do posypania sól Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim ok 20 minut cebulę. Powinniśmy(...)smażyć powoli tak by sukcesywnie cebula się karmelizowała. Ziemniaki przeciskamy a sery rozdrabniamy przy pomocy widelca. Łączymy ze karmelizowaną, przestudzoną cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy a następnie smarujemy farszem i zwijamy w ciasny rulon. Jeśli jest zbyt długi przecinamy na pół. Chłodzimy ok pół godziny a następnie układamy na blasze z papierem do pieczenia. Wkładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry