ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1077/2562)

Zupa z brukselki 116

osobom lubiącym niezbyt zawiesiste zupy. Składniki: (na 3 litry zupy) 450 g mrożonej lub świeżej brukselki 1 marchewka mały kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 30 - 50 g drobnego makaronu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonej(...)zupy 1 - 2 łyżki masła klarowanego do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie zupy z brukselki: Do gotującej się wody wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (marchewka, seler, ziemniaki), dodać listek laurowy i ziele angielskie. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem z masłem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Dodać

Kuchcik gotuje
Zupa-krem z białych szparagów 108

wędzonych żeberek 3-4 skrzydełka z kurczaka 10-20 dag wędzonego boczku 1-2 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 cebula kawałek włoskiej kapusty 3-4 średnie ziemniaki pęczek białych szparagów 1 łyżka pasty miso lub 2 saszetki (saszetek nie polecam – użyłam ich kiedyś, ponieważ tylko takie miso było dostępne w lokalnym sklepie i… no cóż(...)Mięso zalewamy ok. 2-3 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godzinę, po pierwszym zagotowaniu zbierając białkowe szumy. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, kapustę i obrane ziemniaki. Całość gotujemy gotujemy ok. 45 minut, dopóki warzywa nie zmiękną. Z gotowego bulionu wyjmujemy mięso. Szparagi obieramy: aby uniknąć zdrewniałych końcówek szparagi lekko zginamy – miejsce, w którym się złamią oznacza

Kate's Kitchen
Piersi z kurczaka w sosie z sera feta 129

gęsty, dodajemy do niego jeszcze odrobinę mleka. Pieprzymy do smaku. Usmażone piersi kurczaka rozkładamy między talerze, polewamy sosem i posypujemy pozostałą posiekaną bazylią. My zjedliśmy mięso z młodymi ziemniakami z oliwą i z ogórkami małosolnymi , ale sprawdzą się też tutaj świetnie pieczone po grecku ziemniaki i zielona sałata z aromatycznym włoskim winegretem . SKŁADNIKI składniki na 4 porcje KURCZAK

Karo in the Kitchen
Sałatka ziemniaczana do grilla 373

świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam!   Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz     *** Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy

Blog z Apetytem
Pyry z wiosennym gzikiem bez laktozy 183

laktozy Mlekovita pół opakowania śmietany bez laktozy Mlekovita pół szklanki soku z kiszonych buraczków 5 rzodkiewek pół małej czerwonej cebuli kiełki (rzodkiewki, lucerny) świeży koperek świeża pietruszka kilka młodych ziemniaków 4 łyżki oleju lnianego sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z łupinkach. Twaróg mieszamy ze śmietaną i sokiem z kiszonych buraczków, łączymy z pokrojoną w kostkę cebulką i rzodkiewkami

Quinoa Raz!
Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 123

oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól morska • odrobina masła pokrojonego w płatki • 2 płaskie łyżeczki musztardy • 1 ząbek czosnku • 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu • ok. 500 g ziemniaków • 1-2 łyżki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1/2 szkl białego wina półwytrawnego • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu • 2 łyżki kwaśnej śmietany • papryka słodka Przygotowanie : Dorady opłukać i osuszyć. Z jednej strony(...)cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub dużej blaszce ułożyć na środku dorady nacięciami

KUCHNIA POLSKA
Żurek z kapustą kiszoną 96

zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z mięsem, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Podajemy z ziemniakami hasselback. Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w poprzek (nie do końca) na 3 mm plastry, nacieramy masłem i pieczemy 80 min w temp

R'n'G Kitchen
PĄCZKI Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH I KMINKIEM 138

ciepłego mleka 100 g Mąki z samopszy BIO 100 g mąki ziemniaczanej 50 g pokruszonych płatków kukurydzianych 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukry waniliowego 300 g utłuczonych ziemniaków 1 łyżeczka kminku 120-220 ml ciepłego mleka 20 g bezwonnego oleju kokosowego  cukier puder do posypania dżem do pączków olej do smażenia ROZCZYN DROŻDŻOWY: Drożdże zasypujemy Mąką z samopszy(...)cukrem. Zalewamy mlekiem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. PĄCZKI: Mąki, płatki kukurydziane,kminek, cukier puder, cukier waniliowy i utuczone ziemniaki mieszamy z przestudzonym olejem koksowym, rozczynem drożdżowym oraz mlekiem. Ciasto powinno być gęste ale luźne. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie mieszamy ciasto aby pozbyć się

Kuchnia w oparach
MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA 107

marokańską zupę z marchewki . Nie tylko zupa jest kremowa i aromatyczna ale także dostarcza organizmowi beta karotenu. Marchewka nadaje zupie słodyczy. Składniki: 500 g marchewki 220 g ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu drobiowego 1 jabłko 1 szklanka soku pomarańczowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu(...)pieprz do smaku Cebule obieramy i kroimy w mniejsze części. Podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Dodajemy imbir , miód oraz czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty.  Marchewkę, ziemniaki, jabłko obieramy i kroimy w mniejsze części. Do bulionu dodajemy jabłko, marchewkę i warzywa oraz podsmażoną z imbirem i czosnkiem cebulę. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na wolnym ogniu

Kuchnia w oparach
KANARYJSKI ZIELONY SOS MOJO VERDE 130

Wczoraj pokazałam Wam faszerowane ziemniaki podane z sosem MOJO VERDE . Dziś za to przepis jak przygotować samemu ten sos. Będąc na Wyspach Kanaryjskich wszędzie pojawiał się zielony i czerwony sos. Podaje się go o każdej porze i do wszystkiego (no dobra... z wyjątkiem deserów). Używany jest do ryb, dań pieczonych, mięs czy ziemniaków. Sos przygotowujemy zarówno z ostrej

Kuchnia w oparach
Cukinie z mięsnym farszem z dodatkiem sera wędzonego/ z soczewicą i pomidorowo- paprykowym akcentem 153

sprawi, że potrawa każdemu przypadnie do gustu. Przekonajcie się sami. Składniki na 4 połówki cukinii: Wersja 1 2 cukinie ok. 150 g mięsa mielonego wieprzowego 2-3 średnie ugotowane ziemniaki 100 ml słodkiej śmietanki 30 % garść startego sera wędzonego lub oscypka 2 łyżeczki posiekanego koperku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cukinie kroimy na pół i wydrążamy(...)środek. Wkładamy je do gotującej wody na 10 minut. Podsmażamy na patelni mięso mielone. Doprawiamy je, a następnie dodajemy wcześniej ugotowane ziemniaki, ser, śmietanę i koperek. Wyciągamy cukinie z wody i smarujemy masłem i czosnkiem. Potem przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie faszerujemy cukinie i wkładamy do piekarnika na 15 minut. nagrzanego do temp. ok. 180 stopni. Wersja 2: 2 cukinie

Pyszny Duet
Wiosna, wiosna, czyli wegetariańska zupa szczawiowa 142

czas mieszając przez około 2-3 minuty. Podsmażone warzywa zalewamy pięcioma szklankami wrzącej wody, mieszamy, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kostkę oraz gotujemy jajka na twardo. Przygotowujemy szczaw: na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i podsmażamy 1-2 minuty, na średnim ogniu (jeśli używamy świeżego szczawiu, musimy(...)najpierw dokładnie umyć, pozbawić nadmiaru wody, odciąć ogonki, a listki drobniutko posiekać i dopiero w takiej postaci smażyć). Po upływie 15 minut, dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki, zagotowujemy i kontynuujemy gotowanie przez następne 15 minut. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażony szczaw, sól oraz pieprz. Wyłączamy gaz, śmietanę hartujemy, dolewając do niej kilka łyżek gorącej zupy

KulinarneImpresje.pl
Wiosenna zupa jarzynowa. 145

chciałaby od dzisiaj jeść taką zupę codziennie! I co teraz? Blog poświęcony jednej zupie? Czy dwa równoległe obiady każdego dnia? ;) Składniki: 1 kalarepa 1 mała cukinia 2 większe młode ziemniaki 1 szklanka zielonego groszku 3 garście młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 pęczek koperku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki 150 ml słodkiej śmietanki(...)małym ogniu około 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki oraz tymianek. Wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, wlać stopniowo śmietankę. Dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, groszek oraz posiekany koperek. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu około 30 minut. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić szpinak i wymieszać. Przy podaniu skropić

zadanie-gotowanie
Khichdi 149

Muhammad Ibn Battuta (1304-1377) , który opisywał to danie jako pokarm ubogich. Co jeszcze ciekawego jest w tym daniu? że jego opcje są niemal nieograniczone :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - kolendra - kurkuma Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy soczewicę, ryż i przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy. Dolewamy trochę wody, cały czas mieszając, aż zostanie wchłonięta. Zabieg powtarzamy kilkukrotnie

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa z jarmużem 93

dość, że smaczna, to jeszcze szybka i prosta w wykonaniu. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4 ziemniaki 2 udka kurczaka wędzonego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 słoika jarmużu konserwowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy tak, jak lubimy. U nas zawsze różne struktury. Ziemniaki obieramy

R'n'G Kitchen