Składniki: - 4 podudzia z kurczaka - 250 g czerwonej soczewicy - 2 duże ziemniaki - 2 średnie marchewki - kawałek selera - 1 pietruszka - 1 duża cebula - 200 g fasolki szparagowej - 2 kostki rosołowe - przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz) Przygotowanie: Podudzia po umyciu zalewamy zimną wodą tak by były przykryte, dodajemy 3-4 ziela angielskie i tyle samo listków laurowych. Doprowadzamy do wrzenia(...)wierzchu cebulę oraz starty na grubych oczkach seler i pietruszkę. Opalenie cebuli powoduje poprawienie koloru zupy, dodaje także nieco więcej smaku. Po 20 minutach gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę a następnie wsypujemy wypłukaną wcześniej w zimnej wodzie soczewice (należy ją płukać aż woda będzie czysta). Gotujemy kolejne 10 minut w międzyczasie dodając kostki rosołowe. Po upływie
Tanie przepisy studenckiejajek ekologicznych 1 szklanka zielonego mrożonego groszeku cebula dymka -1 szt. 1 łyżeczka szczypiorku 1 opakowanie kiełków groszku domowy majonez gotowy w 2 minuty kliknij obok ( najlepszy majonez ) Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. 4 jaja ugotować na twardo ( 2 pozostałe wykorzystać do zrobienia majonezu). Jaja i ziemniaki pokroić w kostkę. Groszek zblanszować. Cebulkę posiekać w drobną kostkę. Wszystkie składniki
AZgotuj!SKŁADNIKI: Kalafior 2-3 średnie ziemniaki 1/2 łyżeczki kurkumy Bulion ew. sól pieprz ostra papryka 1/2 pęczka koperku grzanki z czerstwego chleba serek mascarpone PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę, kalafior dzielimy na różyczki. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym-gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy kurkumą,ostrą papryką, pieprzem,ew. solą. Na patelnię dodajemy odrobinę masła lub oliwy, chleb kroimy
Kopystką po garachinternecie. Przepis na zupę pochodzi z BBCFood.com Składniki: 300 g marchewki (4 średniej wielkości) 300 g pietruszki (4 korzonki średniej wielkości) 300 g dyni 1 czerwona cebula 1 ziemniak 2 ząbki czosnku 2 łyżki ras el hanout* Sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody 6 łyżek gęstego jogurtu *Ras el hanout: 1 łyżeczka mielonego(...)mielonego lub utartego w moździerzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków lub utartych w moździerzu Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Marchew, pietruszki, dynię i ziemniaka umyj, obierz i pokrój jak na frytki, cebulę na płowy, czosnek tylko obierz. Skrop oliwą, posyp mieszanką i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Piecz 30-35 minut
Niedzielny kucharzktórzy marzną zimą. Korzenne przyprawy oraz dodatek chilli gwarantują dużą dawkę wewnętrznego ciepła! Składniki na rozgrzewającą zupę z dyni 1 mała dynia lub ćwiartka dużej 1 marchewka, 1 średni ziemniak 1 średnia cebula 1 szklanka mleczka kokosowego, ok. 400 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, Szczypta papryczki chili lub według uznania Duża szczypta świeżo(...)startej gałki muszkatołowej Oliwa lub olej do smażenia Do smaku sól, pieprz, odrobina cukru Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon
Korniszonkifont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 opakowanie szparagów zielonych 2 średniej wielkości ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 litr wody 1 szklanka śmietanki 30% 1/4 kostki masła sól, pieprz ziele angielskie kawałek selera kostka rosołowa W garnku roztapiamy masło. Ziemniaki kroimy w kostkę
kulinarnyswiatdomigłowy ryb pozostałe po filetowaniu (u mnie dorsz, flądra) marchewka kawałek selera kostka rosołowa łyżka przyprawy do ryb ziele angielskie pieprz puszka pomidorów bez skórki cebula 3-4 ziemniaki ząbek czosnku łyżeczka masła łyżka koncentratu pomidorowego Rybie głowy dokładnie myjemy, osuwamy gałki oczne. Głowy umieszczamy w garnku zalewamy wodą i zagotowujemy. Normal 0 21 false false false(...)kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy czosnek i cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy pomidory i sok z puszki. Smażymy ok 5 minut. Z garnka usuwany rybę. Do powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiŚniadanie 10:30 Z braku pomysłu i czasu na drugie śniadanie Lila zjadła owoce: jabłko, gruszka i melon. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso i marchewka zniknęła z talerza. Podwieczorek 17:30 Byliśmy poza domem i nie było podwieczorku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjest z natury swej rzeczy - bezglutenowa. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na średni garnek): 2 buraki 1 cebula 1 pietruszka (korzeń) 1-2 marchewki 1/3 selera (korzeń) 2 lub 3 ziemniaki kawałek pora ok 80 ml śmietanki 30% kilka liści laurowych kilka kulek ziela angielskiego szczypta czarnuszki sól, pieprz, majeranek i ewentualnie suszone warzywa do smaku oliwa do smażenia (może być(...)ziele angielskie i czarnuszkę. Smażymy. 4. Następnie dodajemy pokroją w kosteczkę pietruszkę i pokrojonego drobno pora oraz pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, smażymy. 5. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Jeszcze chwilę smażymy. 6. Zalewamy wszystko ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut
Kawa z mlekiemfasoli, mieszane 2-3 rodzaje +250g grochu żółtego, niełuskanego) - 3 łodygi selera naciowego - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - kawałek białej części pora - 500-600g obranych ziemniaków - wędzona szynka, boczek, itp. ilość dowolna, u mnie dość sporo, bo przeważnie ok. 1 kilograma (ale wystarczy niewiele, tyle, by dało smak) - 2-3 liście laurowe - 6-8 kulek ziela(...)mniejsze kawałki wędzonkę (kawałki są takie na raz). Fasolę i groch przepłukuję na sicie pod bieżącą wodą, wrzucam na wędzonki. Następnie dodaję pokrojone w kostkę marchew, korzeń pietruszki i ziemniaki, dorzucam także pokrojony por i seler naciowy. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe, a także obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. Rozcieram w dłoniach 3 łyżki majeranku, zalewam całość
Smaczne ZdroweKiełbasa ze Wsi Hańderek 1 korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4 małej główki białej kapusty ( około 35 dkg) garść suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany do zup 1 czubata(...)wody. Gotować około 40 minut. Dodać suszone podgrzybki oraz pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, sól i pieprz. Dodać pokrojonego ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek. Na patelni rozgrzać olej , dodać masło
Gosia gotujekrupnik tradycyjny Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 skrzydełka lub kawałek żeberka 2 duże marchewki 2 średnie pietruszki kawałek selera kawałek białej części pora ziemniak 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku garść natki pietruszki Przepis 1 Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu(...)wkładamy marchewki, pietruszki, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną i wyjmujemy je z wywaru. 2 Warzywa kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do wywaru, a następnie wsypujemy kaszę jęczmienną. Ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużo kaszy, by krupnik nie powstał zbyt gęsty - kasza
Kuchnia Bazyliidań do podgrzania (wstawienia do mikrofalówki lub piekarnika). Istnieją całe sklepy, które specjalizują się w sprzedaży wszelkiego rodzaju mrożonek i gotowych mrożonych dań. W marketach można kupić ugotowane ziemniaki czy makaron gotowe do podania, a także pokrojone warzywa np. cebula, marchewka, czy nitki z batata. Powszechne są także zupy w puszkach czy różne "zapuszkowane" warzywa - ziemniaki, pieczarki, marchewka. Jeżeli
Codzienne Gotowanieosobie do łóżka. Obie propozycje można znaleźć w specjalnym numerze magazynu Aromat. Składniki na 2 porcje placków: oliwa do smażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo: 100 gram chorizo łyżka koncentratu pomidorowego bulion lub woda do sosu(...)stał się lekko płynny suszone pomidory w zalewie lub przyprawa suszone pomidory sól pieprz dodatkowo: 2-4 jajka woda ocet sól Przygotowanie: Ziemniaka, buraka oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, wcześniej obierając ze skóry. Przekładamy starte warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie
Życie zaczyna się w kuchniNasze babcie uwielbiały je robić, bo buły tanie i bardzo smaczne. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 1 kg ziemniaków 1 szklanka kaszy gryczanej 2 białe cebule 1 jajko sól i pieprz do smaku 3 łyżki tłuszczu przyprawa do zup Wykonanie: Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę
Tradycyjna Kuchnia