użyciem jabłuszka.Troszke się różni od tej zwykłej jarzynowej kilkoma składnikami , ale w smaku jest tak samo pyszna jak ta klasyczna.Zapraszam. 1 duży seler lub rzepy 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach 4 jabłka 4 kiszone ogórki 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku sól pieprz Sos: ************************** 1majonez 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy(...)łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka Vegety ****************************** 1. Ziemniaki i warzywa ugotować , obrać i pokroić do miski w kosteczkę. 2. Warzywa w puszce odcedzić i dodać do reszty warzyw. 2.Cebulę , jabłka obrać ,posiekać w drobną kostkę i też dodać do miski. 3.Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone , wymieszać.Przyprawic lekko solą i pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: fasola czerwona 1/2 kg, woda do szybkowara 1,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, jałowieć ziarna 5 sztuk, woda do wywaru 2,5 litra, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, boczek wędzony 25 dag, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka fasolę czerwoną ziarna opłukać i zalać wodą(...)moczenia wodę wylać, fasolę wsypać do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać wodę i gotować w szybkowarze z 30 minut w osobnym garnku gotować pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę, pokrojony boczek wędzony do miękkości wlać do wywaru ugotowaną fasolę z szybkowara, dodać kucharka, czosnek granulowany, majeranek, paprykę ostrą, gotować jeszcze z 10 minut na średnim ogniu, zupa najlepiej
W Mojej Kuchni LubięDomowy chlebek z chrupiącą skórką i aromatyczną czarnuszką. Dzięki dodatkowi ziemniaków, chleb bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 100g mąki żytniej razowej typ 2000 100g słonecznika 250-300ml ciepłej wody 10g soli jeden duży, ugotowany i rozgnieciony ziemniak 30g świeżych drożdży łyżeczka cukru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Przeczytaj cały przepis - Chleb pszenno-żytni
AleTorcikcukrem obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać..Wlać gęstą śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem - śledzie w śmietanie bardzo lubimy na obiad, i koniecznie muszą być ziemniaki gotowane w mundurkach, posypane solą i masłem..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku -2 łyżki oleju rzepakowego -sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namoczyć i zostawić na noc. Na drugi dzień fasolę odsączyć. Wlać nową wodę. Dodać(...)minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i kiełbasę. przesmażyć chwilę. Całość dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Kilka minut przed końcem gotowania doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać gorącą z pieczywem. Smacznego
Zielona Kuchniajeść takie zupki codziennie. Zupa ta najlepsza jest następnego dnia, z kromką chleba albo ciepłą bułeczką ;) Składniki: * 2,5 litra wody * 1 kość wieprzowa * 4 marchewki * 4-5 ziemniaków * 2 puszki fasoli Piękny Jaś (Jamar) * 1 korzeń pietruszki * 1/4 korzenia selera * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * 2 łyżki majeranku * sól(...)Włożyć kość wieprzową, pokrojoną w kostkę pietruszkę i seler, dodać ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz. Zagotować wywar około pół godziny. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wsypać majeranek. Gotować zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. W między czasie należy przygotować pulpety. Miso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą
Zrób to smacznienaszych odświętnych stołach i nie tylko. 10SZT.PŁATÓW ŚLEDZIOWYCH-POKROIĆ W PASECZKI 1 puszka fasoli białej perłowej 4 UGOTOWANE JAJKA-ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH 5 MAŁYCH ZIEMNIAKÓW-UGOTOWANE I STARTE NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH 5 MAŁYCH BURAKÓW-- LUB MAŁY SŁOICZEK GOTOWYCH-UGOTOWAĆ I ZETRZEĆ 2 CEBULE-SPARZYĆ I DROBNO POSIEKAĆ MAJONEZ SÓL,PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W SZKLANEJ MISCE(...)UKŁADAĆ WARSTWOWO: -ŚLEDZIE -NA NIE MAJONEZ -STARTE ZIEMNIAKI -MAJONEZ -PIEPRZYMY -STARTE BURACZKI - fasola -MAJONEZ -PIEPRZYMY -STARTE JAJKA -MAJONEZ Przystroić jak kto lubi i wstawić do lodówki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy(...)angielskie i liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4 Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Artykuł Prosty gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiZupę krem z topinamburu bardzo szybko się przygotowuje, a połączenie składników smakiem czaruje. Sam topinambur lekko słodkawy, ciekawie smakuje, orzechy, karczoch, ziemniaki jednocześnie się czuje. Cebula, czosnek zupie dodały wyrazistości, a mleczko kokosowe delikatności. Olej dodał smaku orzechowego, a przyprawy ostrego. Krem smakował niebanalnie, a prażony słonecznik pasował idealnie. Składniki 3-4 porcje: 500 g świeżego topinamburu(...)całości. Zupę krem podajemy z prażonym słonecznikiem. Topinambur, a właściwie słonecznik bulwiasty, to roślina bulwiasta, która pochodzi z Ameryki Północnej. Bulwy mają kształt pokręconych i pofałdowanych ziemniaków o różnych kolorach - od białych po różowe. Mają słodki , orzechowy smak, przyrównywany do karczocha i orzechów brazylijskich. Ma mnóstwo cennych wartości odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojego menu
Moniki SmakołykiBardzo prosta i szybka zupka :) Można ja podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym :) SKŁADNIKI: 1l. wody 1 kostka rosołowa 1 brokuł 2-3 ziemniaki 2-3 ząbki czosnku pieprz vegeta WYKONANIE: Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową, brokuł pokrojony w mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę,czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko gotujemy do miękkości. Po czym blendujemy. Jeszcze chwilę
Dziś Ja gotujeporcji) składniki : 1/2 pora (biała część) 1 mała cebula 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól do smaku papryka słodka, wędzona i pieprz cayjenne sok z cytryny (1-2 łyżki) odrobina imbiru (ewentualnie) Sposób(...)siekam dość drobno. W dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili, aż cebula i por wyraźnie zbrązowieją. Pozostałe warzywa obieram - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka. Do warzyw wlewam bulion. W przypadku
W kuchni Karmel-itkiwarzyw, podsmażonego boczku oraz posiadać aromat wędzonki. Pycha! mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz Zasmażka (opcjonalnie): 1 łyżka mąki(...)zimnej wodzie. Ugotować wywar na mięsie wędzonym (**) - z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec zupę doprawić majerankiem
Di gotujeSkładniki: 5 łyżki kaszy jęczmiennej 50 dag serduszek drobiowych 3 marchewki 0,5 selera 2 pietruszka listek laurowy kilka ziarenka ziela angielskiego 1/2 pęczka natki pietruszki 5-6 ziemniaków sól, świeżo zmielony pieprz 2 - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Serduszka płukamy, czyścimy. Zalewamy ok 1,5 l wody.Gotujemy do miękkości, czyścimy warzywa. Marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kosteczkę
kgwjanczewoPyszna, szybka w przygotowaniu zupa, uwielbiana przez większość. Składniki 500 g karkówki wieprzowej 3 łyżki oleju rzepakowego 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 200 g pieczarek 1 duży strąk czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1,7 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego(...)ostrej papryki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia, warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy dalej. Pieczarki oczyszczamy, mniejsze kroimy na pół, większe na 4 części. Czosnek siekamy, dodajemy razem z liściem laurowym, zielem angielskim. Smażymy jeszcze chwilę
R'n'G Kitchenżółtko 1 mała, płaska łyżeczka mąki pszennej 1 mała, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Olej do smażenia (ok 1 litr) Cukier puder do posypania po wierzchu 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę Sposób przygotowania w Tefal Companion Pączki: Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do misy TC z założonym ostrzem(...)ruchem dłoni nadajemy im okrągły kształt. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smażymy z dwóch stron w rozgrzanym oleju z dodatkiem 2-3 kostek ziemniaka. Rumiane pączki przekładamy na papierowy ręcznik i studzimy. Nadzienie: Przygotowałam je tradycyjnie- na kuchence gazowej, bo nie chciało mi się brudzić misy na tak małą ilość ;) ¾ szklanki mleka gotujemy
Kuchnia w czekoladzie