koperkowy, chrzanowy, albo musztardowy. Polecam moje przepisy na pyszne ozory w sosie chrzanowym lub z ozory w sosie koperkowym Przepis na ozory w sosie musztardowym podane z gotowanymi ziemniakami i z zasmażanymi burakami. składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie 2 liście laurowe 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 1 płaska łyżeczka soli sos musztardowy: 4 łyżki musztardy sarepskiej(...)pokrojoną w plastry marchewką wrzucamy do sosu. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy gęstą śmietankę, mieszamy, ale już nie gotujemy. Podajemy ozory z ziemniakami z wody oraz zasmażanymi buraczkami, czy też innym dodatkiem. Smacznego! The post Ozory w sosie musztardowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrugi zdrowy przepis z tej książki , tym razem na pyszną zupę! Składniki; 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1,5 szkl fasoli 2 ziemniaki 2 liście laurowe sól i świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek pietruszka do dekoracji Przygotowanie; Groch namaczamy wieczorem jeśli(...)szklanki wrzątku. Dorzucamy liście laurowe i tymianek. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Gotowanie uzależnione jest od miękkości grochu. Pod koniec wlewamy pomidory, razem z sokiem, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz dolewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia dla naszych preferencji. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku solą oraz pieprze a także papryką
Radość kipiąca uśmiechem.powstał w ramach współpracy z Polskie Młyny. Składniki: 3 szkl mąki Szymanowskiej (Polskie Młyny) 1 jajko 1 łyżka oleju 3/4 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 250 g ugotowanych ziemniaków 120 g twarogu 1 jajko 1 cebula 50 g boczku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, boczek również kroimy w kosteczkę(...)rozgrzaną patelnię wkładamy boczek i przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodajemy cebulkę i smażymy razem do momentu, aż cebulka się zezłoci. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki przeciskamy wraz z twarogiem przez praskę, dodajemy przesmażony boczek z cebulką oraz jajko i mieszamy. Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Formujemy z mąki kopczyk i powoli dolewamy gorącą wodę
słodkie i nie tylko historie kulinarneMielone każdy zna i zapewne większość z Was ma swoje ulubione wersje na kotlety mielone. Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem – lub buraczkami tartymi ręcznie przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką „skórką” bądź chrupiącą (mm… :). Ja najbardziej lubię takie kotlety(...)moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie! Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić po swojemu i powstają zupełnie nowe ciekawe dania, do tego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona i tak oprócz mielonych z serem, pieczarkami
Zasmakuj Kuchnipewnością przepyszny schab w sosie serowo-pomidorowym. Powiem Wam, że na początku trochę obawiałam się połączenia serka śmietankowego topionego z pomidorami. Ale wyszło na prawdę dobre! Moja wersja z ziemniakami! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 5 plastrów schabu pomidory w kawałkach z czosnkiem Primo Gusto 1/3 topionego sera kremowego śmietankowego Hochland 1 cebula 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól pieprz papryka(...)kawałkach z czosnkiem. Przykrywamy i dusimy przez ok. 30-40 minut co jakiś czas mieszając, by nie przypalić od dna. Po ugotowaniu doprawiamy sos do smaku. Podajemy z ziemniakami. Smacznego! Dajcie znać, czy lubicie takie połączenia? A może już robiliście? A może macie jakieś pomysły co chcielibyście w kolejnym poście
Gotuj z Mąką150g żeberek wieprzowych 100g kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1/4 selera 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 nieduże ziemniaki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz zasmażka: 2 łyżki masła + 1 płaska łyżka mąki 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe(...)Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. 3. Przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, do czasu aż zbrązowieje. Przelewamy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą
Szefowa kuchniLubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem(...)krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – krem z papryki z tequilą – krem z pieczonej papryki – góralska
nietylkopasta.plbyły jednym z głównych posiłków, a może po prostu jesienna aura skłania do sięgania po takie przepisy. Składniki: 3 pietruszki 1 seler 1 mały kalafior 2 średnie ziemniaki 1 duża cebula biała 3-4 ząbki czosnku 2 szklanki mleka 1 szklanka wody łyżka miodu pieprz, gałka muszkatołowa olej kokosowy mały ser pleśniowy lazur błękitny 100 g chipsy(...)obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Układam na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i podpiekam w piekarniku (200 stopni, góra-dół), aż zmiękną. Na patelni podsmażam cebulę, pokrojone w plasterki ziemniaki i ząbki czosnku. Gdy się trochę zeszklą dolewam wody i duszę całość do miękkości. Warzywa wkładam do kielicha blendera lub używam ręcznego. Stopniowo dolewam mleka, by łatwiej było miksować. Ilość
Karczma Honoriettyzmięknie około 3 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę, mieszając. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Dodać pastę curry i gotować chwilkę. Wlać wodę, dodać pokrojone drobno ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałeczki. Łososia, krewetki dodać
Kuchnia Pokoleńposiłek gotowy w kilka minut. Jeśli lubicie zupy koniecznie spróbujcie również brokułowo – porowej ! Składniki: 1l bulionu warzywnego, czystego 3 główki czosnku, obranego i posiekanego w mniejsze cząstki 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula, posiekana 2 serki śmietankowe, pokrojone w kostkę sól, czerwony pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku kilka kromek bagietki masło ser żółty Przygotowanie: Czosnek(...)cebulkę wrzucamy do garnka i podsmażamy na oliwie aż zaczną się lekko rumienić, następnie dodajemy szczyptę soli. Dodajemy ziemniaki i zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut aż będę miękkie. Kromki bagietki smarujemy masłem i układamy na nich cieniutkie plastry żółtego sera. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez kilka minut aby ser się rozpuścił.. Do zupy wrzucamy serki, dodajemy
Życie ze smakiemSkładniki: ok. 4 płatów ulubionej ryby 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szkl mleka 1 jajko 6 ziemniaków olej do smażenia Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki ok 7 cm długości. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz wymieszać. Następnie dodać mleko i jajko, wymieszać i odstawić(...)czasie odtoczyć rybę w cieście i smażyć na oleju. Po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym. Ziemniaki obrać, pokroić na frytki i smażyć na oleju
Olga Piecze i Gotujefont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Japończyki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 4 marchewki 2 pietruszki 3 ziemniaki 4 ogórki kiszone 1 por 8 ugotowanych jajka sól, pieprz, majonez 8 śledzi z zalewy /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki zagotować. Następnie pozbawić skórek i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka kiszonego pokroić na mniejsze części. Tak samo pokroić ugotowane 4 jajka. Pora poszatkować. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przyprawić solą
Gotuję Testujęjuż wypatrzyłam jednego z rozciąganą szyją, który zasili moje reniferowe zastępy w przyszłym roku. Po powrocie do domu na obiad był flæskesteg , czyli pieczeń wieprzowa z chrupiącą skórką, ziemniaki gotowane i takie w karmelu (i nie, nie krzywcie się; ziemniaki w karmelu to naprawdę genialny wynalazek), czerwona kapusta i sos. A na deser - ciasteczka. Marcepanowe, w wyraźną nutą cytryny, obtoczone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczosnku 2 kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 300 g brukselki 4 średniej wielkości ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skrzydełka moczymy, oczyszczamy i razem(...)przez 30 min z dodatkiem ¼ łyżeczki soli. Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy
R'n'G Kitchensobie pomyślałem, że na jutro będzie w sam raz. Wprawdzie na Św. Marcina piecze się gęsinę, jak głosi tradycja, ale kaczka będzie również świetnym wyborem. Podajmy ją potem z ziemniakami lub śląskimi kluseczkami i zasmażaną kapustą. Będzie pysznie i odświętnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kaczka (ok. 2 kg) 6 jabłek 2 łyżki 4 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła(...)piecz kolejne 2 godziny, podlewając wierzch kaczki od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Godzinę przed końcem włóż pozostałe jabłka. Kaczkę podawaj na stół w całości. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami
Food Square