focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi(...)Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Ciasto na pizzę
Moja smaczna kuchniamango 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 gruszka Cytryna Kilka moreli (poza sezonem mogą być suszone) Kolorowe pomidorki koktajlowe 400 g Duża cukinia Kalarepka Kilka rzodkiewek 4 ziemniaki 1 czerwona cebula Ząbek czosnku 2 garści orzechów włoskich 2 garści orzechów laskowych Garść migdałów 2 łyżki siekanego szczypiorku Świeża bazylia Pęczek pietruszki Koperek Szczypiorek Ze spiżarni: Masło Olej rzepakowy(...)cenie, w jaką nie uwierzyliby bywalcy warszawskich targów rybnych (zawsze się zastanawiamy kto inkasuje te marże zaszyte w stołecznych cenach). Kotlety są łatwe do zrobienia: wystarczy połączyć tłuczone ziemniaki i ryby . Dla nas nieoczywista jest obecność w tym duecie ryby wędzonej, a nie surowej. I jeszcze jedno przyjemne zaskoczenie – sos do kotletów – treściwy i wytrawny. Danie jest szybkie do przyrządzenia
Niedzielny kucharzZamiast przykryć mięsny sos kołderką ubitych na gładko ziemniaków, położyliśmy na nim pure z kalafiora. Wyszła lekka jak puch zapiekanka pasterska. Czas: 1 – 1 godz. 15 min. (w tym godzina na duszenie sosu) Poziom trudności: średni Szacowana koszt potrawy: ok. 25 zł Z podanych składników zrobicie spokojnie cztery porcje Pomysł na shepard’s pie z kalafiorem zaczerpnęliśmy od brytyjskich(...)żeby warzywa były bardzo miękkie. Kiedy już są gotowe i widelec podczas próby wchodzi w nie jak w masło, ściągamy je z ognia, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masa po ubiciu jest zbyt wodnista chwilę trzymamy garnek na małym ogniu, żeby odparować nadmiar wody. Do pure dodajemy 2 łyżki masła, sól, pieprz, odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz
Niedzielny kucharzGorzkawa brukselska ze słodkim ziemniakiem tworzą niecodzienny i niezapomniany tandem. Zwracamy pieniądze wszystkim, którzy zrobią to danie i im nie zasmakuje. Czas: 1,5 godz. (w tym godzina na macerowanie mięsa) Poziom trudności: łatwe Brukselka oprócz selera naciowego należy do ścisłej czołówki najbardziej nielubianych warzyw na świecie, za co pewnie odpowiada lekko gorzkawy smak tej ślicznej kapustki, będącej przecież małym(...)stosunek. Kapustka nabiera słodyczy, goryczka ma inny smak i jest przyjemna i łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka
Niedzielny kucharzjednak według mnie same warzywa są na tyle smaczne, że dodatek soli wystarczy… a smaczne są i bez niej, a na pewno zdrowsze Zobacz też: Chipsy z fioletowych ziemniaków Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika Przepis na chipsy z buraków Drukuj przepis Czas gotowania: 1 godzina Składniki średni burak 2 łyżki oleju papier do pieczenia opcjonalnie: sól Przepis 1 Buraka
Kuchnia Bazyliismaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej, nie zawsze lubianej przez dzieci. Wyglądem przypominają tradycyjne, mięsne pulpety 😉 Możemy je podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem lub po prostu z samą sałatką. Idealna propozycja na lekki i zdrowy obiad. Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy gryczanej 2,5 szklanki bulionu 1 łyżka nasion chia(...)wlewamy do garnka z sosem pieczarkowym i mieszamy. Zagotowujemy. Na końcu sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Pulpety z sosem pieczarkowym podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, makaronem
Kuchnia MagdaLenypożywna. Fajnie wpisuje się w aktualny klimat zimowej aury. Sałatka warstwowa "Wianek" Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka ugotowany (można także upiec) 3 ugotowane marchewki 3 ugotowane ziemniaki dwie łyżki groszku konserwowego 4 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku drobno posiekanych kilka łyżek majonezu lub gęstego jogurtu sól i pieprz do smaku garść orzechów włoskich zmielonych w młynku(...)wysypujemy orzechy, a na orzechy wykładamy tartą marchew, lekko uciskamy dłońmi. Przykrywamy majonezem. Na majonez wykładamy drobno pokrojonego kurczaka i groszek, a następnie starte na tarce ziemniaki. Uciskamy. Całość pokrywamy równo majonezem i posypujemy żółtym serem oraz posiekanym koperkiem. Na koniec delikatnie wyjmujemy szklankę. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnymetodą wolnego smażenia frytek którą znajdziecie tutaj , nie będziecie zawiedzeni. Frytki są super chrupiące i pyszne. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smażyć na własnoręcznie zrobionym smalczyku. Składniki: ziemniaki domowy smalec, potrzeba go dużo, tak aby po stopieniu w garnku nim wypełnionym dało się usmażyć frytki Przygotowanie: ziemniaki umyć, obrać, pokroić we frytki smalec rozgrzać włożyć frytki smażyć do ulubionego
Oka w rosole czyli KaFka gotujemięsa, łatwo je zrobić a okraszone cebulką smakują wyśmienicie :) Składniki na około 8-9 sztuk: Ciasto: około 400 g ugotowanych i wystudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być wczorajsze) 1 małe jajko około 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1/2 ząbka czosnku 2 czubate łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1. Pieczarki(...)momentu wyparowania całej wody z patelki. 3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy je na czas przygotowania ciasta. 4. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy gruby wałek
Gotowanie...to proste !smaczne danie, które często podaję moim bliskim. Najważniejszym sekretem dania jest połączenie dwóch smaków – grzybów i kwaśnej kapusty. Cudowna kompozycja smaków. Składniki na ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć
Słodki Zakąteksmakowały tak jak trzeba. Składniki: 1,5 l wody 6 ogórków kiszonych z zalewą 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części pora 3 ziemniaki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej wody(...)tego umytego pora, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy pod przykryciem jakieś 30 minut. Po tym czasie z wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy do tego starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany
Kardamonovyjest najlepszą rekomendacją. Jeśli macie słoiczek kiszonych rydzów i dotąd były tylko przekąską, to spróbujcie ugotować tą zupę. Składniki: 2 szkl. posiekanych kiszonych rydzów z cebulką 2 szkl. krojonych ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka niewielki kawałek pora (biała część) 6 szkl. mocnego bulionu warzywnego, drobiowego lub bulionu wołowego 1 łyżka masła 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżki śmietany do zup sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Pora drobno pokroić. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć warzywa. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka oraz liście laurowe, ziele angielskie i 2 szkl. bulionu. Zagotować. Warzywa gotować pod przykryciem do miękkości. Dodać pozostałe 4 szkl. bulionu, pokrojone
Codziennik KuchennyKrupówkach. Zupa wyszła znakomita, idealna na zimowe obiady. 1,5 litra wody 400 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 3 kawałki suszonych borowików 400 g ziemniaków 200 g kiszonej kapusty przyprawy: 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe W wodzie zagotować żeberka pokrojone(...)kawałki wraz z kapustą, przyprawami, borowikami i ziemniakami. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju, dodać do zupy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Wszystko razem gotować około godziny
Jadło i czytadłoowoce na tyle świetnie komponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie. Składniki (4 porcje) -800 g schabu w plastrach -20 suszonych śliwek -1 duża cebula -1 ząbki czosnku(...)mięso z powrotem, dodać pozostałe śliwki w całości. Gotować około 15 minut. Mąkę rozmieszać z zimną wodą. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Zagotować by sos zgęstniał. Podawać z ziemniakami i surówką. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 454,2 kcal Tłuszcz: 21g Białko: 37,9g Węglowodany: 28,1g Smacznego
Zielona Kuchniazapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;) Składniki 350 g surowego wędzonego boczku 700 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 łyżeczka mielonego kminku 1 biała część pora pieprz ziołowy majeranek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)garnku do góry i wytapiamy pozostały tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy. Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem, mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem
R'n'G Kitchen