Udka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę. Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli. Składniki: 2 udka gęsie 2 cebule 2 jabłka 1 łyżeczka majeranku suszonego(...)cydru, posmarować udka i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie skórka na udkach powinna się przypiec i zrumienić. Udka podać z sosem, pieczonymi kawałkami jabłka, opiekanymi ziemniakami i gotowanymi burakami. Smacznego
Codziennik Kuchennykoniecznie przygotować i sprawdzić sami jakie jest ono smaczne. Suflet tego rodzaju zrobiłam po raz pierwszy, jestem pewna jednak że nie ostatni. Składniki: na dwie porcje 150 g obranych ziemniaków 150 g fasolki szparagowej mrożonej 200 g marchewki z groszkiem mrożonej 1 żółtko 2 białka ½ szkl. mleka ½ łyżki masła ½ łyżki mąki 1 łyżka almette chrzanowe Sól Pieprz Chrzan tarty Wykonanie(...)Ziemniaki kroimy w kostkę i razem fasolką, groszkiem oraz marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane wykładamy na sito. Mąkę rozprowadzamy w części zimnego mleka i delikatnie wlewamy do pozostałego wrzącego mleka. Gotujemy chwilę mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy masło, sól, pieprz. Garnek zdejmujemy z „ognia” dokładamy warzywa, żółtka i almette. Doprawiamy do smaku chrzanem. Białka ubijamy i delikatnie
Smaki Ewyżyczę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka
mojewypiekiinietylkodanie stało się ostatnio naszym ulubionym obiadem. Oprócz schabu wypróbowaliśmy też wersję z szynką (była trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne. Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego(...)olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Podawać z ziemniakami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaruskie. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka soli mąka do posypywania stolnicy Składniki na farsz do pierogów ruskich bez sera: 4 duże ziemniaki 1 cebula 1 kostka tofu naturalnego 4 łyżki zalewy z ogórków kiszonych 2 łyżki oleju pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy
Dieta bez mlekaobieramy, roimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, doprawiamy solą i pieprze. Następnie dodajemy ugotowaną i odciśnięta kapustę, mieszamy i doprawiamy. składniki: 500 g ziemniaków, obranych 1/2 cebuli 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z żółtkami
Domowy Smak Jedzeniakoperkowy, chrzanowy, albo musztardowy. Polecam moje przepisy na pyszne ozory w sosie chrzanowym lub z ozory w sosie koperkowym Przepis na ozory w sosie musztardowym podane z gotowanymi ziemniakami i z zasmażanymi burakami. składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie 2 liście laurowe 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 1 płaska łyżeczka soli sos musztardowy: 4 łyżki musztardy sarepskiej(...)pokrojoną w plastry marchewką wrzucamy do sosu. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy gęstą śmietankę, mieszamy, ale już nie gotujemy. Podajemy ozory z ziemniakami z wody oraz zasmażanymi buraczkami, czy też innym dodatkiem. Smacznego! The post Ozory w sosie musztardowym appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrugi zdrowy przepis z tej książki , tym razem na pyszną zupę! Składniki; 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1,5 szkl fasoli 2 ziemniaki 2 liście laurowe sól i świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka w proszku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek pietruszka do dekoracji Przygotowanie; Groch namaczamy wieczorem jeśli(...)szklanki wrzątku. Dorzucamy liście laurowe i tymianek. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godz. Gotowanie uzależnione jest od miękkości grochu. Pod koniec wlewamy pomidory, razem z sokiem, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz dolewamy tyle wody aby konsystencja zupy była odpowiednia dla naszych preferencji. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy do smaku solą oraz pieprze a także papryką
Radość kipiąca uśmiechem.powstał w ramach współpracy z Polskie Młyny. Składniki: 3 szkl mąki Szymanowskiej (Polskie Młyny) 1 jajko 1 łyżka oleju 3/4 szkl gorącej wody szczypta soli farsz: 250 g ugotowanych ziemniaków 120 g twarogu 1 jajko 1 cebula 50 g boczku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, boczek również kroimy w kosteczkę(...)rozgrzaną patelnię wkładamy boczek i przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodajemy cebulkę i smażymy razem do momentu, aż cebulka się zezłoci. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki przeciskamy wraz z twarogiem przez praskę, dodajemy przesmażony boczek z cebulką oraz jajko i mieszamy. Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Formujemy z mąki kopczyk i powoli dolewamy gorącą wodę
słodkie i nie tylko historie kulinarneMielone każdy zna i zapewne większość z Was ma swoje ulubione wersje na kotlety mielone. Smaki dzieciństwa podawane najczęściej z ziemniakami i marchewką z groszkiem – lub buraczkami tartymi ręcznie przez Babcię i zasmażanymi na smalcu. Można przyrządzić tradycyjne z solą i pieprzem lekko smażone z delikatną miękką „skórką” bądź chrupiącą (mm… :). Ja najbardziej lubię takie kotlety(...)moja Babcia robiła najlepsze kotlety mielone na świecie! Teraz do mielonego można wrzucić niemal wszystko, doprawić po swojemu i powstają zupełnie nowe ciekawe dania, do tego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona i tak oprócz mielonych z serem, pieczarkami
Zasmakuj Kuchnipewnością przepyszny schab w sosie serowo-pomidorowym. Powiem Wam, że na początku trochę obawiałam się połączenia serka śmietankowego topionego z pomidorami. Ale wyszło na prawdę dobre! Moja wersja z ziemniakami! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 5 plastrów schabu pomidory w kawałkach z czosnkiem Primo Gusto 1/3 topionego sera kremowego śmietankowego Hochland 1 cebula 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól pieprz papryka(...)kawałkach z czosnkiem. Przykrywamy i dusimy przez ok. 30-40 minut co jakiś czas mieszając, by nie przypalić od dna. Po ugotowaniu doprawiamy sos do smaku. Podajemy z ziemniakami. Smacznego! Dajcie znać, czy lubicie takie połączenia? A może już robiliście? A może macie jakieś pomysły co chcielibyście w kolejnym poście
Gotuj z Mąką150g żeberek wieprzowych 100g kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1/4 selera 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 nieduże ziemniaki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz zasmażka: 2 łyżki masła + 1 płaska łyżka mąki 1. Żeberka zalewamy 3 litrami wody. Zagotowujemy, usuwamy szumowiny, dodajemy liście laurowe(...)Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Brokuły dzielimy na różyczki. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 30 minut, po tym czasie dodajemy kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 15 minut. 3. Przygotowujemy zasmażkę: masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, do czasu aż zbrązowieje. Przelewamy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą
Szefowa kuchniLubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem(...)krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – krem z papryki z tequilą – krem z pieczonej papryki – góralska
nietylkopasta.plbyły jednym z głównych posiłków, a może po prostu jesienna aura skłania do sięgania po takie przepisy. Składniki: 3 pietruszki 1 seler 1 mały kalafior 2 średnie ziemniaki 1 duża cebula biała 3-4 ząbki czosnku 2 szklanki mleka 1 szklanka wody łyżka miodu pieprz, gałka muszkatołowa olej kokosowy mały ser pleśniowy lazur błękitny 100 g chipsy(...)obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Układam na blaszce lub naczyniu żaroodpornym i podpiekam w piekarniku (200 stopni, góra-dół), aż zmiękną. Na patelni podsmażam cebulę, pokrojone w plasterki ziemniaki i ząbki czosnku. Gdy się trochę zeszklą dolewam wody i duszę całość do miękkości. Warzywa wkładam do kielicha blendera lub używam ręcznego. Stopniowo dolewam mleka, by łatwiej było miksować. Ilość
Karczma Honoriettyzmięknie około 3 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę, mieszając. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Dodać pastę curry i gotować chwilkę. Wlać wodę, dodać pokrojone drobno ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałeczki. Łososia, krewetki dodać
Kuchnia Pokoleń