ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1102/2562)

ZUPA KREM Z BATATÓW 327

przyjemności. Ale zupy są świetną alternatywą i wcale nie trzeba się martwić, że nie można się najeść do syta. Dzisiaj mam dla was przepsi na zupę ze słodkich ziemniaków. Bataty zawierają dużo związków mineralnych takich jak: wapń, fosfor, żelazo, potas, jod, chlor oraz magnez. Warto po nie sięgać. Można je serwować naprawdę na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie

kuchniabellissima.wordpress.com
Zupa paprykowa z pieczarkami 146

Jednego razu kupiliśmy mix kolorowych papryk, prawdę mówiąc nie wiedzieć do czego. Jednak po chwili znalazło się dla nich zastosowanie.  Składniki 2 opakowania kolorowych papryk 3 średniej wielkości ziemniaki 150 g małych pieczarek 2 łyżki masła świeży majeranek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy(...)skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę, dolewamy sok z pieczenia papryk (w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 1,2 l całości). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do zupy i gotujemy na małym ogniu do ich miękkości. Pieczarki smażymy na rumiano, na maśle. Dodajemy do zupy. Podajemy ze świeżymi listkami majeranku. st1\:*{behavior

R'n'G Kitchen
Zupa krem z pieczarek brązowych i topinamburu 173

smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie! Składniki na 3-4 porcje:   250 gram pieczarek brązowych  200 gram topinamburu  2 ziemniaki  1 łyżka oliwy z oliwek  1 cebula  ząbek czosnku  sól, pieprz litr bulionu warzywnego  1/2 szklanki mleka 1 lampka białego wina lub cydru, ja oczywiście(...)oliwek  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  kilka brązowych pieczarek  plastry szynki parmeńskiej  sól i pieprz Na oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę

Mango Papaja
Kopytka 235

poszłam w ciasta". Naprawiamy więc kierunek i robimy dziś kopytka. Niby łatwo zrobić, a jakoś nie wychodzi. Żeby zrobić kopytka perfekcyjnie, należy pamiętać o jednym – dodajemy do zmielonych ziemniaków tyle mąki, aby było jej w ¼ ilości wszystkich ziemniaków. W tej ilości tkwi sekret pulchnych i smacznych kopytek. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Zupa krem z kukurydzy 134

Rozgrzewająca, sycąca, bardzo aromatyczna. Z grzankami, chrupiącym pieczywem, doskonała teraz, zimą. Niby prosta, ale z połączeniem ciekawych składników, staje się niebanalną. Składniki: 2 puszki kukurydzy 4 ziemniaki 2 marchewki 400g mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cukru brązowego 3skrzydełka z kurczaka Wykonanie: Na skrzydełkach ugotować(...)bulion w ok. 2 litrach wody. Skrzydełka usunąć, dodać marchew, ziemniaki, ugotować do miękkości, przełożyć odsączoną kukurydzę z puszki, całość zmiksować. Przecisnąć ząbek czosnku, wycisnąć sok z limonki, dodać chilli, wędzoną paprykę sypką,cukier, kurkumę oraz mleczko kokosowe. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z weką, chrupiącym, świeżym pieczywem lub grzankami. Artykuł Zupa krem z kukurydzy pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Kapuśniak na wędzonce 125

smak w zupach. Wyszedł bardzo smaczny, więc szczerze polecam ten przepis!   Składniki: 250g żeberek wędzonych 500g kapusty kiszonej 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 1/2 selera 3 duże ziemniaki 200g boczku 2 małe cebulki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą(...)litrowym) ugotować bulion na wędzonce: do garnka włożyć żeberka, włoszczyznę, listki laurowe, ziele. Gdy kapusta będzie miękka, należy przełożyć ją do bulionu. Boczek podsmażyć, dodać do zupy. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować całość na małym ogniu. Na patelni podsmażyć na maśle posiekaną drobno cebulkę, podbić mąką, zrobić złotą zasmażkę, dodać na patelnię kilka łyżek gorącej

Raj dla Podniebienia
Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym 129

zupa bardzo oryginalna w smaku. Czuć paprykę pieczoną, charakterystyczny seler naciowy, kwaskowatą pomarańczę. Spróbujcie! Składniki 5 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 200ml soku z pomarańczy 1 seler naciowy 2 ziemniaki 1 marchewka sól, pieprz czarny i zielony Wykonanie Paprykę umyć, podzielić na części, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze, podpiec w 200C przez 15-20 minut. Do garnka wlać wodę(...)litrów, dodać marchewkę, pokrojonego na kawałki selera naciowego, ziemniaki,czosnek. Gotować do miękkości. Następnie dodać upieczoną paprykę i sok z pomarańczy. Zmiksować całość. Smacznego! Zupa jest dużo smaczniejsza następnego dnia Artykuł Zupa paprykowo-pomarańczowa z selerem naciowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem 132

niewiarygodnie pyszne…normalnie, człowiek tak nie gotuje…” Gotuje, gotuje… Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 1 marchewka 200g czerwonej soczewicy 6-7 pomidorów 2 cebule 2 ziemniaki 1 papryka czerwona lub żółta 200g serka mascarpone 50-70g parmezanu rozmaryn sól, pieprz ocet balsamiczny oliwa z oliwek Wykonanie : do dużego garnka wlać ok. 2 litrów wody, włożyć(...)skrzydełko, marchew, podgotować. Następnie dodać wcześniej przepłukaną i odsączoną na sicie soczewicę. Gotowac ok.15min. Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą, umieścić w nim pokrojone w ćwiartki pomidory, cebule, ziemniaki, paprykę. Posypać obficie rozmarynem, solą i pieprzem. Można całość skropić także octem balsamicznym. Piec ok. 30min w 170C z termoobiegiem. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu, usunąć skrzydełko, dodać serek mascarpone, całość zmiksować

Raj dla Podniebienia
Puszyste bułeczki pszenne 131

Moja przygoda z domową piekarnią trwa w najlepsze. Dziś prezentuję przepyszne, miękkie, lekko wilgotne bułeczki pszenne, które przez długi czas zachowują swoją świeżość. Sekretem ich puszystego miąższu jest dodatek ziemniaków. Jeśli lubicie taki typ pieczywa, przepis jest koniecznie do wypróbowania. Z tego przepisu można także zamiast bułeczek upiec bochenek chleba. I jest on również doskonały. Lekki i puszysty. Wspaniały(...)kanapek, na śniadanie i kolację. Wypróbowałam go także w wersji tostowanej. To przepis, jak widać, uniwersalny!   Składniki (na 10 bułeczek) 400 g mąki pszennej 90 g gotowanych ziemniaków, dobrze rozgniecionych 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych) 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml wody 2 łyżki pestek dyni 1 żółtko Wykonanie: Drożdże

Raj dla Podniebienia
Zupa jarzynowa wiosenna 136

jarzynówkę” w swoim garnku… Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub 350g kości na zupę 2 duże marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalarepka 2-3 ziemniaki 1/2 małego kalafiora posiekany koper i natka pietruszki sól, pieprz śmietana Wykonanie: w garnku umieścić mięso / kości na bulion, dodać ok. 1,5l wody, gotować ok.15min. Następnie dodać całą połówkę selera(...)pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę (korzeń). Gotować ok. 15min, dodać pokrojoną w grubszą kostkę kalarepkę i ziemniaka. Na samym końcu dodać umyte różyczki kalafiora. Całość gotować, aż kalafior będzie miękki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, na sam koniec dorzucić sporą ilość świeżo posiekanej natki i koperku. Podawać z kleksem śmietany i odrobiną koperku. Smacznego! Artykuł Zupa

Raj dla Podniebienia
Klopsiki warzywne z sosem pomidorowym 144

imbiru szczypta chilli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki 150 g jogurtu naturalnego sól pieprz chilli Pulpeciki : 300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków 150 g warzyw, kukurydza z puszki, zielony groszek 1 duża kajzerka okrojona ze skórki, pokrojona w kostkę 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry(...)minutę. Dodałem pomidory wraz z zalewą, przykryłem, dusiłem 10 minut na małym ogniu, mieszając. Po ostudzeniu zmiksowałem, przetarłem przez sito. Dodałem jogurt, doprawiłem solą, pieprzem i chilli.   Klopsiki : ziemniaki rozgniotłem, wymieszałem z warzywami, bułką i śmietaną. Doprawiłem, wyrobiłem, ulepiłem kulki, spłaszczyłem je, pośrodku nałożyłem po porcji migdałów i rodzynek. Skleiłem i ponownie uformowałem kulki. Rozgrzałem olej do 180 stopni

R'n'G Kitchen
Szpinakowe kopytka z boczkiem. 166

ostatecznie wybrałam szpinakowe kopytka. Mają odpowiedni kolor i oryginalny wygląd. Są bardzo smaczne, a okraszone boczkiem i cebulą wręcz idealne :) Przepadam za takimi daniami. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 200 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól  pieprz Wykonanie: Ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar

zadanie-gotowanie
Grillowany filet w sosie cytrynowym 178

obracamy. Po tym czasie mięso powinno być już gotowe, jeśli tak nie jest, zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku. Dobrym dodatkiem do tak zrobionego kurczaka są pieczone ziemniaki. Ziemniaki dokładnie szorujemy i wraz ze skórką, kroimy wzdłuż na ósemki., Skrapiamy je oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, i układamy na blasze, którą podłożymy pod kurczaka. Mieszamy co jakiś czas

Kuchnia od dwojga
pyszne placki ziemniaczane z cukinią, czosnkiem, cebulą, porami... 191

Składniki: ziemniaki 1 kg, cukinia 1 średnia, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, pory 2 sztuki, jajka 2 sztuki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba cukinię umytą zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i odstawić na 30 minut do pojemnika rozdrabniacza dodać pokrojone obrane ziemniaki

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ogonowa (wołowa) 136

wersji wołowej. Mega! <3 Składniki   1 kg ogonów wołowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny. Gotujemy około 1,5 godziny z liściem laurowym, zielem angielskim i ½ łyżeczki soli. Po tym czasie kawałki mięsa wyjmujemy, dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, ziemniaki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i przyprawy, pozostawiamy na wolnym ogniu około 20-25 min (do miękkości warzyw). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen