gotowanych warzyw i jajek z dodatkiem majonezu. Niektórzy dodają do niej również groszek lub kukurydzę konserwową. Sałatka obowiązkowa na wielu rodzinnych spotkaniach ;) Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki ziemniak kawałek selera 3 jajka 3 ogórki konserwowe jabłko łyżka musztardy kilka łyżek majonezu sól, pieprz Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaka ugotować w mundurkach, aż będą miękkie. Przestudzić, obrać
wyzwania kuchennemiały być tak zwyczajnie zjedzone, jednak przyszedł czas, kiedy naszła ochota na kapuśniak. Wyszedł niesamowicie aromatyczny. Składniki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 golonki wieprzowe pakowane próżniowo natarte przyprawami 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego mielony kminek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, golonki, zalewamy zimną wodą (1,5-2 l), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli, zagotowujemy, dodajemy odciśniętą z soku i pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy 10-15 min, po czym dodajemy sok z kapusty (ilość zależna od preferencji smakowych). Gotujemy do miękkości warzyw. Mięso wyciągamy, dzielimy
R'n'G Kitchenkażde nacięcie włożyć plaster pomidora i mozzarelli. Wszystko skropić oliwą wymieszaną z bazylią i upiec. Kurczak Caprese podajemy z różnymi dodatkami. Ja podałam ze smażonymi pieczarkami i pieczonymi ziemniakami. Prosty i sycący obiad dla 2 osób. Składniki na 2 porcje Kurczaka caprese: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kulka sera mozzarella 1 duży pomidor suszona bazylia oliwa z oliwek sól(...)nacięciach kurczaka. Możemy dodać też listki świeżej bazylii. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez ok. 30 minut. Przed podaniem możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy np. ziemniakami pieczonymi w piekarniku, pieczarkami smażonymi lub tylko z bagietką. The post Kurczak Caprese z piekarnika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDelikatna zupa-krem z kalarepy - Dziś zagościła u mnie na stole :) aromatyczna z nutką imbiru :) SKŁADNIKI: 1 duża kalarepa 1 duża marchewka 1 duży ziemniak (230g) 1 mała cebula 1,2l. bulionu 1łyżeczka natki pietruszki 1 trójkąt serka topionego 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól pieprz łyżka masła WYKONANIE: 1. Na rozgrzanym maśle(...)podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. 2. Następnie dodać kalarepkę i marchewkę pokrojoną w drobna kostkę albo uszatkowane na grubych oczkach. Chwilę podsmażyć. 3. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe i ziele. Gotować do miękkości. 4. Usunąć z zupy ziele i liście a resztę zblendować. 5. Doprawić solą pieprzem imbirem dodać serek, gdy się rozpuści dodać
Dziś Ja gotujelubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:). 300 g kurek (mogą być mrożone) 3 duże korzenie pietruszki 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu sól do smaku ser cheddar i natka(...)pietruszki do posypania 1. Pietruszkę, marchew, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Wraz z czosnkiem i kurkami umieszczamy w garnku, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 1 godzinę. 2. Całość przestudzamy, miksujemy blenderem do powstania gładkiej masy (odkładamy kilka grzybów do dekoracji). Dodajemy śmietanę i przyprawy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. 3. Zupę przed podaniem posypujemy startym
Szefowa kuchnimoich ostatnich zbiorów zrobiłam zupę. Żałuję, że tak późno ją poznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki śmietany(...)wyparuje z grzybów. 3. Obraną marchew i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do grzybów i chwilę dusić. 4. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany
Kuchnia domowa Anibraku czasu na gotowanie, zupy są ostatnio podstawą mojego wyżywienia :) Ciepłe, pożywne i koniecznie z dużą ilością warzyw. Składniki -1 cebula -500g kiszonych ogórków -2 ziemniaki -1 udko kurczaka -3 marchewki -1 pietruszka -pieprz -100g śmietany -sól Przygotowanie Marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać
Zielona Kuchniasię mu oprzeć... Tak oto dziś powstała zupa ze śmietaną i jajkami :-) Składniki -garść suszonych grzybów -5 dag masła -1 mała cebula -4 łyżki mąki -litr bulionu -3-4 ziemniaki -200ml śmietany 30% -1/2 pęczka koperku -sól, pieprz, ocet -4 jajka Przygotowanie Suszone grzyby przebrać, opłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia. Cebulę obrać i drobno posiekać(...)przesmażyć na złoty kolor. Oprószyć ją mąką, wymieszać smażyć jeszcze 1-2 minuty. Powstałą zasmażkę zalać kilkoma łyżkami ostudzonego bulionu. Rozmieszać dokładnie. Wlać resztę bulionu i zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do zupy razem z grzybami. Gotować do miękkości (ok. 30 minut). Zupę zagęścić śmietaną. Wsypać umyty i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem
Zielona KuchniaDacie wiarę, że robiłam je pierwszy raz w życiu? ;-) Uwielbiam je z dodatkiem grzybów albo leczo. A wy, jakie dodatki do placków preferujecie? Składniki (na 2 porcje) -ok. 3 ziemniaki -1 jajko -3 łyżki mąki -pieprz i sól -olej do smażenia -1/2 cebuli -250g pieczarek Przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jajkiem
Zielona Kuchniamnie stosunkowo często. Tym razem przyszła pora na gulasz wieprzowy. Przepis nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, ale mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich Składniki -800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki) -2 cebule -średnia marchewka -3-4 ziarenka ziela angielskiego -2 liście laurowe -łyżeczka słodkiej papryki -łyżeczka ostrej papryki -olej(...)Mąkę zasmażyć na suchej patelni. Wymieszać z zimną wodą i dodać do gulaszu. Podusić jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Najlepiej podawać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego
Zielona Kuchniamojego przepisu - - - > sos bbq ) 1 łyżka ketchupu 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojoego 2 łyżki majeranku 1 łyżka skrobi kukurydzianej Puree: 5 ugotowanych ziemniaków 1 łyżka masła 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany 36% pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś kurczaka kroimy na 4 mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy miód, sos barbecue(...)stawiamy na palnik na mały gaz. W kubeczku rozrabiamy łyżkę skrobi z łyżką wody, dodajemy do sosu i gotujemy na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Ugotowane ciepłe ziemniaki zagniatamy z masłem, mlekiem i śmietaną, podajemy z kurczakiem i sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineDobre pasty kanapkowe powinny być przede wszystkim zdrowe, smakować rewelacyjnie i być proste i szybkie w wykonaniu. Pasty kanapkowe są dobrą alternatywą dla sklepowych wędlin, pasztetów
Kuchnia Pełna Pasjiporcję) - cebula (ok.70 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka jogurtu greckiego (ok. 20 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - 2 garście fasolki szparagowej (ok. 100 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Plastry(...)łyżkami wody powstałej w czasie gotowania schabu. 6. Gdy schab będzie miękki dodajemy przygotowany sos (nie gotujemy sosu, żeby się nie zważył). 7. Schab w sosie musztardowym podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Schab w sosie musztardowym jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa) które pełni funkcję budulcową. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 560 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam masło orzechowe z bananami, albo czekoladą.. tak wiem połączenie mega kaloryczne:) Jednak z dawką ruchu na świeżym powietrzu
Kuchnia Pełna Pasjiwszystko co z nimi związane na dobre znalazło swoje miejsce w rozdziale, pt. wspomnienia ;) Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody jajko sól Nadzienie: 300 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych) 300 g bryndzy pęczek mięty sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula 150 g boczku wędzonego Wykonanie Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ziemniaki
zadanie-gotowanie