gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/marmolada-rozana Idealnie nadaje się(...)woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek czy ryb. SKŁADNIKI: ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, marchew 4%, cebula 2%, koper, seler 1,5%, sól, przyprawy w tym gorczyca PIECZARKI MARYNOWANE
Gotowanie Patkismaku , pieprz do smaku 2 małe marchewki 1 cebula duża 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa do smażenia gotowy S os pieczarkowy Orzech do polania ziemniaków jako dodatek Patisony Orzech Wykonanie : Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w drobniutką kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę i marchew obrać(...)patelni rozgrzać oliwę , ręce moczyć w wodzie i formować kotleciki , kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć po kilka minut z obydwu stron , na złoty kolor. Do polania ziemniaków użyłam sosu pieczarkowego Orzech. Jako dodatek proponuję patisony. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilijuż wyczerpałam wszystkie ” naj „;) Może czas zdradzić przepis na to cudo Składniki na 3 porcje : 0,5 kg pieczarek 1 mała cebulka 1 l wody 1 ziemniak mały, pęczek koperku 50 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 kostka bulionowa cielęca 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka masła sól , pieprz do smaku Pieczarki siekamy , podsmażamy razem z cebulką na maśle(...)Zalewamy wodą , wrzucamy kostkę bulionową , pokrojonego drobno ziemniaka i gotujemy do miękkości . Blendujemy , żeby uzyskać kremową konsystencję , wlewamy śmietankę , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu . Na koniec do gorącej zupy wsypujemy posiekany koperek i możemy serwować . Pieczarkowy krem jest gotowy . Doskonały ze świeżą bułeczką Smacznego ! Post Pieczarkowy krem z koperkiem pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżyBardzo proste i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z indyka. Lekkie, delikatne, miękkie i oczywiście przesmaczne. Idealne na obiad w towarzystwie ulubionej kaszy czy ziemniaków. Wraz z kremowym sosem pomidorowym tworzą smaczny duet 😄 Składniki (18-20 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz czarny, ziołowy i cayenne, papryka słodka, mieszanka ziołowa 2 szklanki wody(...)Zawiesinę wlej do gotujących się pulpecików i energicznie mieszaj. Doprowadź do zagotowania i gotuj jeszcze kilka minut (pod przykryciem, gdyż gęsty sos dość mocno "chlapie"). Podawaj z kaszą lub ziemniakami
Zdrowie na języku :PPieczony pstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek i kilka wiórków masła. Dopraw solą(...)wedle uznania. Całość polej białym winem. Na wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika 10 – 15 minut wcześniej niż ryby. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Przepis dodaję do akcji: Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Patchworkmięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate mleka w proszku przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, 1-2 ząbki czosnku, zielona pietruszka Dodatki(...)czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju, a po zagotowaniu wody dodajemy ją do garnka. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, a po 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Następnie po 20 minutach rozrabiamy w kubku mąkę sojową, ziemniaczaną i mleko w proszku z zimną wodą, a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 – 10 minut
Kuchcik gotujeszkockiej ziemi. Tymczasem zajadamy się cullen skink po polsku ;) Polecam. Składniki: 300 g filetu z łupacza kawałek wędzonej ryby (u mnie skóra z wędzonej makreli) 1 cebula 4 ziemniaki 1 szkl. wody 1 szkl. mleka sól świeżo zmielony pieprz szczypiorek 2 łyżki masła Wykonanie: Łupacza pokroić w kostkę i obsmażyć z obu stron na maśle. Następnie delikatnie wyjąć(...)garnka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tym samym tłuszczu, na którym podsmażaliśmy rybę razem ze skórą z wędzonej makreli. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Warzywa zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości. Wyjąć skórę z makreli, dodać podsmażonego wcześniej łupacza. Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podawać ze szczypiorkiem
zadanie-gotowanieMój przepis na zupę warzywną, jest super prosty i super szybki, także zapraszam Was do wypróbowania:) Składniki: * 3 marchewki * 1 duża lub 2 małe pietruszki * 1/4 małego selera * 2 ziemniaki * woda * wegeta * łyżka masła * opakowanie mrożonych brukselek, kalafiora, fasolki i groszku * 2 łyżki kwaśnej śmietany Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewany
Klasyka Gotowaniagrochówki bez dodatku mięsa, w kremowej odsłonie: zupa-krem-z-grochu . A tym czasem zapraszam na grochówkę z boczkiem :-) Składniki: groch łuskany 400 g, marchew 2 szt, ziemniaki 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula pół szt, boczek 15 dag, koper siekany 3 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie mielone szczypta, kminek mielony 1 łyżka, zioła prowansalskie pół(...)przez noc. Następnie zmieniamy wodę z grochu. Dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy
kulinarne odsłony patijednak to i owo, a oto on; Zupa na odporność Składniki; 3 skrzydełka z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 1 pietruszka 2 buraki czerwone 3 ziemniaki pół szklanki kaszy jaglanej sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku koperek Przygotowanie; Skrzydełka zalewamy wodą, dorzucamy liść i ziele , gotujemy, dodajemy obraną marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę(...)Następnie dodajemy czerwone buraki również pokrojone w kostkę. Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy opłukaną kaszę i pokrojone ziemniaki. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. Smacznego! Kamila prowadzi także blog na którym znajdziecie wiele ciekawych fit przepisów ( klik
Radość kipiąca uśmiechem.zupa minestrone alla Bogdan Magierski Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę pół selera pokrojonego w kostkę marchewka pokrojona w kostkę 2 litry bulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki kilka łodyg selera naciowego(...)kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól, Jak przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy
Ugotowane pozamiataneprzepyszne pyzy z równie tajemniczym, jak rozdziały Miłoszewskiego farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Smacznego! Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów Składniki: 1,5 kg ziemniaków Mąka ziemniaczana 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki majeranku 3 łyżki posiekanej zielonej(...)pietruszki Sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki dokładnie utłucz. Podziel na cztery części i wyjmij jedną ćwiartkę. Na to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Soczewicę wypłucz, zalej wodą i gotuj przez około 15 minut od zagotowania. Podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj bardzo drobno pokrojone suszone pomidory. Dodaj soczewicę, oregano, majeranek
Moja Mama Gotujewzrusza." Krystyna Siesicka (z książki Zapałka na zakręcie). Witaj Grudniu! :) Zimowa potrawka z dynią Na podstawie przepisu ZdrowieNaTalerzu Składniki: 4-5 szt. pomidorów 2 szklanki pokrojonej dyni 2 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 cebula ¼ szklanki surowej quinoa lub kaszy jaglanej 2 łodygi selera naciowego 2 szklanki posiekanych liści jarmużu sól i pieprz - do smaku 1 i ½ szklanki ugotowanej cieciorki(...)Przygotowanie: Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy 5 minut na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki i smażymy 10 minut. Następnie wlewamy bulion warzywny, wsypujemy kaszę jaglaną lub quinoa, dodajemy pomidory i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie - około 15 minut. 5 minut przed końcem
Moja Mama Gotujejedna z naszych faworytek! Z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy. Wczesnowiosenna i rozgrzewająca. Zapraszamy! Zupa z dodatkiem jarmużu i czerwonej soczewicy Składniki: ½ szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 2 marchewki 4-5 liści jarmużu 6 szklanek warzywnego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz czerwona papryka 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Umyty jarmuż pozbawiamy grubych nerwów i dzielimy(...)mniejsze części. Marchew i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie (czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Bulion wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone warzywa, opłukaną soczewicę, przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Po 15 minutach gotowania dodajemy jarmuż. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Smacznego
Moja Mama Gotuje