mnóstwo różnych pomysłów na ich wykorzystanie, ale najczęściej... lądują w zupie. Cóż, ten smak, aromat i mnóstwo koperku... Pycha! mięso/koście na wywar 300g świeżych kurek 4-5 ziemniaków (niewielkich) 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego majeranek przyprawa rosołowa(...)śmietana 1 pęczek świeżego koperku Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i przyprawy rosołowej. Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i selera, a po 10 minutach ziemniaki. Cebulę zeszklić na maśle, chwilkę podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z kurkami (większe pokroić). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn
Di gotujegęsty, sycący i rozgrzewający. Kapuśniak na ogonach wieprzowych. Składniki : 1 duży, mięsisty ogon wieprzowy ( ok. 1 kg) lub 2 mniejsze 1/2 kg młodej kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek selera 1 pietruszka 1 łyżka kminku w ziarnach (opcjonalnie, można pominąć) 3 łyżki domowej prażonej cebulki (lub 1 duża cebula, drobno pokrojona usmażona na złoto(...)ugotować kapuśniak na ogonach wieprzowych . Kapuśniak z młodej kiszonej kapusty . Ogony skrobiemy nożem, oczyszczamy, myjemy, ogon dzielimy na kawałki. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w plasterki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę . Resztę warzyw obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do garnka wkładamy mięso, warzywa, kiszoną kapustę, prażoną cebulkę i przyprawy. Wlewamy ok. 6 szklanek wody i gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędostatkiem, u nas mimo dużej porcji zniknęły jeszcze ciepłe i o dokładkach nie było mowy! Składniki: - 2 kg cukinii, u mnie 6 małych bez gniazd nasiennych - 1 kg ziemniaków - 2 cebule - 1 łyżka kaszy manny - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 jajka - sól, pieprz, majeranek - olej Sos czosnkowy: - 1 opakowanie jogurtu naturalnego, ja wybrałam gęsty, 400g - 8 ząbków czosnku - sól, pieprz(...)Ziemniaki obieramy i trzemy, cukinie ścieramy z łupinami na drobne wiórki razem z cebulami, solimy, odstawiamy, a następnie odlewamy nadmiar soków. Wbijamy jajka i wszystkie pozostałe składniki. Smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. 2. Do jogurtu przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy na plackach
Apetyczna babeczkanatką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 płaskich łyżek ryżu 2 młode, średnie ziemniaki garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki) 3 młode marchewki 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki 1 młoda cebulka 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony(...)zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy. Krok 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się
Moja Książka Kucharskaprzygotować także w wersji wegańskiej, wystarczy pominąć mięsny składnik 😊 Przepis jest szybki, prosty i tani - koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI : SPÓD: 3-4 różyczki brokuła 3-4 różyczki kalafiora 2 ziemniaki 3 łyżki płatków owsianych sól, zioła włoskie DODATKI: kurczak (można pominąć) keczup (najlepiej domowy) pieczarki sałata rzymska czarne oliwki pomidory wędzone tofu (można zastąpić serem żółtym lum mozzarellą ) PRZYGOTOWANIE : Ugotowane(...)ziemniaki, brokuły i kalafior miksujemy z namoczonymi płatkami , solą i ziołami. Masę rozprowadzamy na blaszce pokrytej papierem. Podpiekamy w 180 st.C ok. 10 min Na lekko upieczony spód nakładamy keczup i dodatki. Zapiekamy ok.20-25 min Podajemy ze świeżą bazylią :) SMACZNEGO
Marcepanowa kuchnianieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść laurowy Przygotowujemy wywar. W tym celu nastawiamy garnek z 5 l wody i gotujemy(...)laurowymi, garstką ziela angielskiego (ok. 10 ziaren), kopiastą łyżeczką soli i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 min. Następnie wyciągamy mięso i wrzucamy pokrojone lub nie warzywa tj. ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości
Ania i Marcin gotująDużo smaku i aromatu tej potrawie nadaje również świeży koperek. Składniki: 1 główka świeżej młodej kapusty 1 kg karkówki wieprzowej wiązka świeżego koperku 1 papryka czerwona 2 marchewki 2 ziemniaki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej pieprz i sól do smaku 1 łyżeczka(...)rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Po obsmażeniu mięso włożyć do garnka i zalać litrem gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa. Kapustę dość grubo poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Dusić pod przykryciem około 15 minut, po czym
Kuchcik gotujenikogo nie trzeba namawiać do jedzenia. Można też przygotować jej wersję dla niemowląt. Wkrótce na blogu pojawi się przepis. pęczek włoszczyzny 30 dag żeberek 1 cebula 6 średnich ziemniaków pęczek koperku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego pieprz sól Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami zimnej wody. Gdy woda(...)żeberek listki laurowe i ziele angielskie. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Po godzinie gotowania wywaru dorzucamy do niego cebulę. Następnie obieramy i kroimy w kostkę włoszczyznę i ziemniaki. Wrzucamy do wywaru i gotujemy jeszcze 20 minut. Koperek myjemy. Oddzielamy koperek od łodyżek. Łodyżki skrawamy drobno i podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym. Dosypujemy do garnuszka łyżkę mąki i zasmażamy
Dieta bez mlekazastosowań :D Na taką genialną i nietypową pizzę nie dajcie się długo prosić! Jest przepyszna i przygotujcie ją na jutrzejszą leniwą niedzielę! Spód pizzy: -200g ziemniaków -200g mąki z ciecierzycy -4 łyżki miękkiego oleju kokosowego rafinowanego -1 jajko -przyprawy (czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory w płatkach) -1 płaska łyżeczka soli (u nas zmielona himalajska) *jeśli(...)formowania kształtu Dodatkowo: -ulubiony sos (u nas domowy pomidorowo-paprykowy) -ser Łowicz gouda bez laktozy -dowolne dodatki (u nas papryka, pomidory, orzechy włoskie i pietruszka) kliknij aby powiększyć Ziemniaki ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree. Dodać mąkę, olej kokosowy, rozbełtane jajko, sól, przyprawy i wszystko zagnieść (jeśli robicie paluszki dodać pokruszony ser Tylżycki). Całość włożyć do lodówki
Candy Pandasfryty z budy powinny podkulić ogon i uciekać w ciemny las ;) Wykonanie trochę zajmuje, ale nie ma już roboty przy smażeniu, więc rachunek wychodzi na zero. SKŁADNIKI: - 2 duże ziemniaki (ok 400 gram) pokrojonych - 2 jajka - 2 duże łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam srirachy) - 1 szklanka startego parmezanu - pół łyżeczki wędzonej soli - 1/4 szklanki liści świeżego tymianku ROZTRZEP JAJKA(...)wymieszaj sosem chili, starty parmezan połącz z solą i tymiankiem, rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. ZIEMNIAKI JUŻ POKROJONE obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w parmezanie i kładź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz do tego zrobić jakiś sos lub majonez , ja zrobiłam właśnie majonez, a ta mega ceramiczna miseczka jest od dsceramika . Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolidrugi dzień włączyć tylko tryb podgrzewania. Możecie równie dobrze zrobić nasze leczo BLW w garnku i też cieszyć się jego smakiem i aromatem. Moja mama zawsze robiła leczo z ziemniakami, ja za namową męża robię je bez ziemniaków, ale z cukinią. Dzięki temu jest lżejsze i bardziej subtelne. Macie jakieś swoje patenty? Z leczo jest jak z rosołem. Każdy robi
Krupeczkisię spodobał, dodatek świeżej botwinki, naturalnego koncentratu buraczanego, wszystko to z dodatkiem kefiru i młodych zielonych ogórków, jeśli chcecie by chłodnik był bardziej treściwy można dodać do niego młode ziemniaki albo ćwiartki ugotowanych na twardo jajek. Posypane świeżym koperkiem i szczypiorkiem smakuje wyśmienicie zwłaszcza o tej porze roku. Smacznego. Składniki : 2 pęczki botwinki 5-6 ogórków(...)kefiru koncentrat barszczu czerwonego Krakus świeży koperek, szczypiorek opcjonalne dodatki : ziemniaki, ugotowane jajka Przygotowanie : Łodygi i małe buraczki z botwinki pokroić drobno (liści nie wyrzucajcie, sprawdzą się idealnie np. do zrobienia pysznego smoothie), wrzucamy je do garnka zalewamy połową koncentratu i rozcieńczamy wodą do uzyskania odpowiedniej intensywności smaku, gotujemy, aż buraczki i łodygi zmiękną, następnie po ochłodzeniu, zalewamy
zdrowa vege kuchniaPradze nie byłam bardzo mięsna, więc najbardziej smakowało mi jedzenie w wegetariańskiej knajpie prowadzonej przez Hare Kriszna. Trzeba bowiem stwierdzić, że przygotowywaniu dań tradycyjnej czeskiej kuchni żadne warzywo poza ziemniakiem nie odniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam ( zobacz przepis ). Próbowałam przekonać się też do utopenca, czyli marynowanej(...)mięsem. Chyba nie przyjechaliście do Pragi, żeby schudnąć, prawda? Jeśli koniecznie się upieracie, że chcecie coś lżejszego, to w Pradze je się dużo zup (polecam kulajdę, czyli zupę z ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami
Ugotowane pozamiatanecontext":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Je\u017celi znudzi\u0142 Wam si\u0119 nudny schabowy z ziemniakami to mam dla Was nieco zdrowsz\u0105, smaczniejsz\u0105 i bardziej aromatyczn\u0105 alternatyw\u0119. Pier\u015b z kurczaka panierowana w migda\u0142ach na cukiniowo-marchewkowych noodlach z dodatkiem cytryny. Niebo w g\u0119bie! \u015awie\u017ce, pe\u0142ne smaku danie, kt\u00f3re znika(...)minuta na stron\u0119). \r","Wyk\u0142adamy noodle na talerze, nast\u0119pnie k\u0142adziemy kurczaka i dekorujemy go plastrami cytryny. Gotowe! "]} Jeżeli znudził Wam się nudny schabowy z ziemniakami to mam dla Was nieco zdrowszą, smaczniejszą i bardziej aromatyczną alternatywę. Pierś z kurczaka panierowana w migdałach na cukiniowo-marchewkowych noodlach z dodatkiem cytryny. Niebo w gębie! Świeże, pełne smaku danie
Mostek w kuchniarbuza (bez skóry i pestek) 350 g jogurtu naturalnego 120 ml koncentratu barszczu Krakus 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) Rozetki z pure ziemniaczanego: 500 g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek śmietany 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Rozetki: Ciepłe (a najlepiej gorące-ja to pure robiłam dzień wcześniej) ziemniaki ugniatamy
Kolorowy Przepisownik