Dziś sałatka bardziej treściwa , zrobiona z myślą o obiedzie.Podana z pysznym sosem miodowo - musztardowym.Polecam ja także na imprezy i spotkania towarzyskie. 4 ugotowane małe młode ziemniaki 1 pętli obranej że skórki dobrej kiełbasy cienkiej( u mnie drobiowa) 1 puszka kukurydzy ser cheddar do posypania sałatki koperek sól i pieprz 1 łyżka majonezu 1 mały pojemnik jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu(...)łyżeczki musztardy ************************************ Ugotowane ziemniaki obrać , pokroić w grube plastry ułożyć w misce.Kukurydzę odsączyć i nałożyć na ziemniaki.Kielbasę obraną pokroić w pół plasterki .Ser pokroić w drobną kostkę.Koperek opłukać i drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym , miodem i musztardą.Posolić,popieprzyć,wymieszać i polać sałatkę , posypać serem cheddar.Wstawic na 30 minut do lodówki by się przegryzła.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZapraszam na sałatkę z młodych ziemniaków z dodatkami. Składniki: 2 średnie ugotowane młode ziemniaczki 3 rzodkiewki (kolorowe) 1 młoda cebulka ze szczypiorkiem 2 średnie ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Rzodkiewki i cebulkę myjemy i osuszamy. Następnie kroimy rzodkiewki w plasterki a cebulkę razem ze szczypiorkiem kroimy drobno, przekładamy do miseczki. Ziemniaki kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePo długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo
kuchnia doskiburgery z pieczarek Szparagi w szynce parmeńskiej Fit dania na grilla – szparagi w szynce Sałatka z kalafiora Sałatka na grilla z kalafiorem Szaszłyki wegańskie Szaszłyki z grilla Grillowane ziemniaki Ziemniaki z grilla – przepis Grillowana cukinia z oscypkiem Grillowana cukinia z oscypkiem Dorada z grilla Fit ryba z grilla Faszerowany bakłażan Faszerowany bakłażan z grilla Szaszłyki z krewetek Szaszłyki
Mama z miastawarzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby. 1. SPOSÓB CYFROWY Wszystkie składniki(...)minut włączamy termoobieg lub przenosimy ryby wyżej, pod grzałkę grilla. Gorące ryby podajemy od razu. U nas wylądowały na talerzach w towarzystwie bardzo wiosennej sałatki z młodych ziemniaków w jogurcie, musztardzie i ziołach. SKŁADNIKI 2 pstrągi, świeże, patroszone 120g cebuli – szalotki albo czerwona cebula garść liści bazylii (15-20 sztuk) garść listków pietruszki 8-10 liści mięty
Karo in the Kitchenjego przygotowaniu jest użycie mięsa odpowiednio przerośniętego tłuszczem i długi czas marynowania. Wrażenia zapachowe podczas gotowania są pierwszorzędne i powinny sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. ;) Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej(...)gotować dalej aż do momentu gry niemal cały płyn wyparuje. W tym momencie dodać oliwę i zwiększyć ogień do dużego. Smażyć mieszając do przyrumienienia mięsa. Podawać z młodymi ziemniakami i natką pietruszki. Mięso posypać resztkami zeskrobanymi z dna patelni po smażeniu
zadanie-gotowaniepstrąg – przepis: Składniki: 1 średniej wielkości pstrąg na osobę cytryna parę łyżek białego, wytrawnego wina pęczek koperku sól, biały pieprz masło Dodatki: sałata białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia Wykonanie: Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek(...)wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut. Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami . Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika 10 – 15 minut wcześniej niż ryby. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Przepis dodaję do akcji: Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Patchworkbomba węglowodanowa – nic dziwnego, w końcu wśród składników mamy mąkę ziemniaczaną, miód i banany. Nie jest to propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej . Ze względu na skrobię z ziemniaków chleb ten jest niedozwolony na dietach SCD i GAPS . Na diecie FODMAP problematyczny jest miód, ale możesz go zastąpić brązowym cukrem albo stewią. Na protokole autoimmunologicznym unika się jajek(...)migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Chleb paleo bananowy (z migdałami) Chleb paleo (z ziemniaków i lnu) Chleb bananowy AIP (bez jajek) Chleb dyniowy AIP (bez jajek) Wpis <em><a href="https://paleosmak.pl/chleb-paleo-bananowy-z-maka-ziemniaczana/" target="_blank">Chleb paleo
PaleoSMAKKnedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak z nimi zachodu i pewnie częściej gościły by na naszych letnich talerzach, gdyby nie dodatkowe gotowanie ziemniaków, przeciskanie przez praskę... Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lasu. Połączyłam te dwa składniki przygotowując bitki drobiowe w sosie kurkowym. Bitki drobiowe z kurkami są bardzo smaczne i bardzo proste do przygotowania. Bitki idealnie smakują z młodymi ziemniakami z koperkiem i np. z mizerią . Bo bitki nie tylko robi się z wołowiny, czy wieprzowiny! Polecam nasze przepisy na bitki wieprzowe z karkówki , bitki wieprzowe z kurkami , no i oczywiście(...)zgęstnieje. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do bitek w sosie kurkowym świeży, posiekany koperek, już nie gotujemy Bitki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem. The post Bitki drobiowe z kurkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolecam pyszną zupkę z kalarepką w roli głównej, w której wykorzystałam także jej listki. składniki: 2 kalarepy z liśćmi (ok 500 g po obraniu) 2 marchewki (200 g) 3 ziemniaki (300 g) 1 cebula 1 mały pęczek koperku 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól do smaku 50 ml śmietanki 30 % Kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Liście kalarepy(...)odłożyć. Marchewkę, ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pozostałe pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek oraz porwane liście kalarepki (bez twardych łodyżek). Gotować jeszcze chwilę aby liście zmiękły. Garnek zestawić z ognia, zupę zabielić śmietanką
Monia miesza i gotujezmielonego 1 cebula czerwona papryka czerwona ostra pół łyżeczki 2 ząbki czosnku sos sojowy 1 łyżka sól i pieprz do smaku bułka tarta 2 łyżki ogórek małosolny młode ziemniaki Wykonanie: Mięso wieprzowe i wołowe łączymy z boczkiem mielonym.Wsypujemy bułkę tartą i dodajemy 70 ml zimnej wody i sos sojowy,mieszamy składniki.Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy(...)cebulkę.Formujemy w dłoniach ruloniki podłużne i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym by odciekło mięsko z tłuszczu .Podajemy z ziemniakami młodymi lub ogórkiem małosolnym
Różowa kuchniaSkładniki (2 porcje): 300 g fileta z dorsza 600 ml bulionu warzywnego 2 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki pietruszka korzeń kawałek selera łyżka oliwy z oliwek łyżka posiekanej natki pietruszki kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy
Menu ZdrowiaSkładniki: 2 kostki rosołowe drobiowe 3 ziemniaki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ogórki szklarniowe 0,5 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki topiony serek ementaler sól pieprz Sposób wykonania: Wrzucić 2 kostki rosołowe drobiowe na 1l wody. Gotować. Po rozpuszczeniu kostek dodać 3 ziemnaki średniej wielkości pokrojone w kostkę. Na patelni na oleju zeszklić 0,5 cebuli średniej wielkości(...)przeciąć na pół i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Dołożyć na patelnie do zeszklonej cebulki. Przesmażyc razem ok. 5 min. Następnie zawartość z patelni dodać do wywaru z ugototowanymi ziemniakami. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. aż ogórki będą miękkie. Wymieszać 0,5 szklanki śmietany i 1 łyżeczkę mąki. Garnek zestawić z ognia i wlać śmietanę z mąką
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 1 główka kalafiora 1 ćwiartka kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny 6 szt. ziemniaków 3,5 litra wody 400 g śmietany 18% 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziela angielskiego sól do smaku natka pietruszki, koperek Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zdejmujemy szarą pianę(...)powierzchni wywaru. Włoszczyznę czyścimy i wrzucamy do gotującego się wywaru (razem z zielonymi liśćmi selera). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy warzywa zmiękną odławiamy je. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je około 10 minut. W tym czasie czyścimy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Dodajemy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Odłowioną wcześniej marchew kroimy
Qchnia po prostu