kapuśniak Składniki : skrzydełko z indyka marchew; pietruszka kawałek selera; 30-50 dkg kapusty kiszonej 3-5 ziemniaków cebula 2 łyżeczki masła; łyżka mąki przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach. Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy(...)ziarenka ziela angielskiego, odrobinę soli. Kiedy mięso trochę zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew , pietruszkę i selera. Na 10 min. przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Łączenie wywarów. Kapustę z wywarem przelewamy do gotującego się rosołu. Cebulę podsmażamy na łyżce masła , powinna być lekko przyrumieniona. Dodajemy do niej łyżkę mąki , dokładnie mieszamy nadal podmażając. Dodajemy do cebulki
Aromatyczne Podróżemamy ochotę na takie sycące zupy, szczególnie kiedy za oknem szaro i zimno. Składniki: 300 gram żeberek wędzonych 200 gram zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Domowa jarzynka Majeranek 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy żeberka , dodajemy obraną cebulę, listki(...)domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Z wywaru wyjmujemy mięso oraz cebulę, wsypujemy namoczoną soczewicę i gotujemy do miękkości. Warzywa obieramy kroimy w drobną kostkę , ziemniaki kroimy w trochę większą kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoni majeranek, doprawiamy do smaku
Bajeczna Kuchniacebula – 1 szt * por- 1/3 szt * czosnek – 1 ząbek * świeża chili i imbir – po 0,5 szt * masło – 1 czubata łyżka * mąka – 1 łyżka * ziemniaki – 2 szt * bulion warzywny – ok. 1,5 l * śmietana -30% – ok. 70 ml * sól, pieprz , papryka, kurkuma * makaron pełnoziarnisty świderki Lubella – 2 porcje SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę(...)pora, czosnek, świeży starty imbir i chili drobno siekamy, szklimy na maśle, opuszczamy mąką i jeszcze chwilę rumienimy. Zalewamy bulionem, gotujemy, do gorącego dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i po ok. 15 minutach wrzucamy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką, zagęszczamy śmietaną, miksujemy. Podajemy gorącą z ugotowanym al dente makaronem i świeżymi ziołami! Smacznego! Wpis powstał we współpracy
Ostra na Słodkojednogarnkowe w wersji lekkiej, bo gotowane na chudej szynce a nie na tłustych żeberkach. Kapuśniaczek z szynkową wkładką 60 dag szynki włoszczyzna 50 dag kapusty kiszonej włoszczyzna kilka ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 cebula 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Mięso z szynki pokrój w kostkę. Zalej(...)szumowiny. Lekko posól i gotuj mięso z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i lubczyku. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj drobno pokrojone warzywa korzeniowe (włoszczyznę) oraz grubiej pokrojone ziemniaki (by czas gotowania był taki sam). W oddzielnym garnku ugotuj kapustę do miękkości w małej ilości wody. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj kapustę. Na łyżce oleju zeszklij cebulkę, dodaj
Gotuj Sam!Śląski kapuśniok gotuje się na niewielkim kawałku żeberek wieprzowych wędzonych lub surowych. Najczęściej podaje się go z dodatkiem okraszonych skwarkami ziemniaków. Ziemniaki i warzywa na patelnię okraszone grzybami leśnymi stanowią świetny dodatek do mojego kapuśnioku. Śląski kapuśniok 30 dag kapusty kiszonej 20 dag żeberek wieprzowych 1 litr wody 1 opakowanie mrożonki Hortex "Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi
Gotuj Sam!imponująco i mięta. Moje zupa też w wiosennej aranżacji. Krem groszkowy 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki 1 litr bulionu warzywnego 1 kwaśne jabłko kilka ziemniaków sól i pieprz biały do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej listki mięty do dekoracji Do gorącego bulionu warzywnego dodaj pokrojone drobno ziemniaki i jabłko. Jeśli używasz groszku
Gotuj Sam!miesięcy zaczną rosnąć nowe. Wiecie, że u mnie raczej nic się nie marnuje, więc staram się wymyślać coraz to nowe propozycje dyniowe. Dziś ... Kartoflanka z dyniową wyspą 400 g ziemniaków 1 jabłko 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego ok. 400 g miąższu dyni 1 cebula grzyby leśne mrożone (mały woreczek) szczypta kminku 2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietanki 1/2 gałki muszkatołowej(...)sól i pieprz biały do smaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypior Obierz jarzyny i jabłko. Pokrój ziemniaki i jabłko w kostkę, zale je bulionem warzywnym. dodaj kminek i gotuj do miękkości. Posiekaj cebulę drobno. Zeszklij ją na łyżce oleju, dodaj grzyby, posiekany czosnek i duś grzyby do miękkości podlewając odrobiną wody
Gotuj Sam!foremki zapewne ma też przepis. Ja podaję przepis na jaja kokosowe, które łatwo zrobić samemeu. Jaja kokosowe. 1/2 kg cukru pudru 2 ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki 1 łyżka masła 2 łyżki czubate mleka w proszku kilka łyżek kokosu w zależności od grubości wiórek Obrane i uprażone migdały (opcjonalnie) Wymieszaj cukier puder z mlekiem. Dodaj letnie ziemniaki
Gotuj Sam!Składniki: marchew 2 kubki, ziemniaki 1 kg, cebula 2 sztuki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, mąka tortowa 1 szklanka, bułka tarta 1/2 szklanki, tymianek 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba marchew ok 3/4 - 1 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw(...)resztę (1 kubek) zostawiłam do ciasta piernikowo-marchewkowego "zobacz TUTAJ" ,mamy sok, ciasto i placki, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka obrane ziemniaki z cebulą w pojemniku rozdrabniacza-blendera dokładnie wszystko zmiksować, przełożyć masę do miski dodać jajka, kucharka, pieprz kolorowy zmielony i wymieszać łyżką wsypać mąkę, tartą bułkę, tymianek, pieprz ziołowy i wymieszać dokładnie
W Mojej Kuchni Lubięrodzinnym , smakuje runie dobrze , zapasz pieczonych śliwek , szczypta cynamonu , mniam , zapraszam do wypróbowania w domowym zaciszu . Składniki 1 kg karkówki bez kości 2 marchewki 10 średnich ziemniaków 1 słoik powideł śliwkowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)wszytko razem bardzo dokładnie , aby powidła pokryły całe mięso , przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień , nasze mięso przekładam do naczynia żaroodpornego , marchewkę , ziemniaki obieram , kroję na kawałki,posypuję troszkę solą i na wierzch mięsa wykładam nasze warzywa , następnie zalewam wszystko wodą tak aby zakryło nam troszkę mięso i warzywa , dodaje olej kokosowy
Mój Smakkapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:). 500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny(...)gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki
Szefowa kuchnizawsze zostawiam skóry z wędzonego boczku, które mrożę. Jak są potrzebne to je wyciągam. W razie potrzeby dolać wodę i doprawić. Gotować do momentu, aż groch będzie prawie ugotowany. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do zupy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, a groch lekko rozgotowany. Ja lubię jak groch nie jest całkowicie rozgotowany. Rozlać grochówkę do talerzy
Kuchnia PokoleńRozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora, by je koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 kg żeberek(...)laurowy, kulki ziela angielskiego, kminek i na koniec przykryć pozostałą kiszoną kapustą oraz podlać wodą. Dusić do miękkości około 2 godzin. Mięso powinno odchodzić od kości podawać z tłuczonymi ziemniakami. Przed podaniem posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!marchew. Dodatek świeżego kopru i natki pietruszki sprawia, że zupa jest bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Polecam :) Składniki: bulion warzywny 2 i 1/2 l. kość schabowa 1 szt. ziemniaki 4 szt. marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. fasolka szparagowa 250 gram groszek zielony w strąkach 2 garści śmietana kwaśna 1 łyżka śmietana do zup i sosów(...)płynie do smaku Sposób przygotowania: 1. Do gara wlewamy bulion. Wrzucamy kość. Groszek i fasolkę myjemy i dodajemy do bulionu wraz z solą. Wstawiamy na mały gaz. 2. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy tak długo, aż fasolką będzie mięciutka i mięso ugotowane. Usuwamy szumowiny z zupy. Kiedy mięso ugotuje się, wyciągamy i skubiemy
Kuchnia Paulettescenne witaminy, które są zawarte w brokule i kalafiorze oraz natce pietruszki. Dodatkowo jest ugotowana na skrzydełkach, które wnoszą tłuszcze, jednak nasz organizm też potrzebuje tłuszczy. Zupa nie ma ziemniaków, bo przecież nie każda zupa musi mieć ziemniaki, bez nich też jest smaczna ! Zupę można wzbogacić dodając kleks śmietany lub jogurtu naturalnego. Składniki: 2 skrzydełka
Kuchnia Paulettes